Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz cze 24, 2010 14:54 
Bywalec

Dostałem to do zaprojektowania. Proszę o pierwsze sugestie.

PostNapisane: Cz cze 24, 2010 17:27 
Oberspammer

Ścieżki wskazane po obydwu stronach ul. Kasprzaka na odcinku pomiędzy Al. Przymasa 1000-lecia a ul. Ordona i ul. Redutową a Sowińskiego (u mnie na mapie ten odcinek to ul. Wolska). Problemem pozostaje prowadzenie ruchu rowerowego pomiędzy ul. Ordona a Redutową po północnej stronie ul. Kasprzaka ze względu na to, że ul. Kasprzaka w kierunku zachodnim przebiega pod wiaduktem ul. Wolskiej w tunelu - po północnej stronie albo droga rowerowa obok jezdni (może się nie zmieścić w tunelu lub wypaść na skarpie). Na odcinku pomiędzy Redutową a Ordona na pewno ścieżka po stronie południowej, tak, żeby ścieżka po tej stronie miała ciągłość od ul. Sowińskiego do Al. Prymasa 1000-lecia. Jeśli chodzi o stronę północną na tym odcinku, to można rozważyć też ścieżkę po wschodniej stronie Ordona i po północnej stronie ul. Wolskiej jako sposób uniknięcia prowadzenia ścieżki w tunelu.

Przejazdy rowerowe i przejścia dla pieszych na wszystkich wlotach skrzyżowań Sowińskiego z Wolską, Redutowej z Wolską, Kasprzaka z Ordona, Kasprzaka z al. Prymasa 1000-lecia, a w przypadku ścieżki wzdłuż Ordona i Wolskiej także na skrzyżowaniu Ordona z Wolską i Elekcyjną.

PostNapisane: Pt cze 25, 2010 7:49 
Stały Bywalec

Aby nieco uprościć problem przejazdu z południowej strony Kasprzaka do Redutowej myślę że można by takie połączenie zrealizować poprzez ulicę Ordona i w lewo Wolską wzdłuż cmentarza prawosławnego (miejsca jest tam dużo). Rowerzyści zmierzający z Kasprzaka do Redutowej musieliby skręcić w lewo juz w Ordona. Nie byłoby to połączenie idealne ale myślę że do przyjęcia, obecnie samochody muszą jechać dokładnie w taki sam sposób. Plusem tego rozwiązania byłaby kontunuacja DDR na ulicy Wolskiej aż do Sowińskiego(obecnie jadąc od Prymasa DDR skręca w prawo w Elekcyjną). Dla przyspieszenia przyjazdu DDR mogłaby być poprowadzona po zachodniej stronie Ordona z przecięciem Wolskiej w miejscu gdzie teraz nie ma przejścia dla pieszych (na tym skrzyżowaniu trudniej skręca się w lewo - tramwaje i dodatkowe fazy świateł).
PS. W sumie powtórzyłem to co napisał gromanik z wyjątkiej innej strony na Ordona :)

PostNapisane: So cze 26, 2010 15:15 
Bywalec

Ano, do Redutowej i dziś jeździ się w ten sposób, tylko bez ścieżek :( Choć można też z Ordona prosto Elekcyjną i z niej w lewo w Pustolą, która formalnie jest ciągiem pieszym...

Przy Waszym rozwiązaniu warto dać na skrzyżowaniu Kasprzaka z Ordona drogowskaz: do Redutowej tędy. W ogóle w wielu miejscach takie oznakowanie by się przydało. Wszak ścieżki rowerowe w naszym mieście oferują moc zagadek nawigacyjnych. Jak skutecznie pokonać rondo zesłańców syberyjskich, widząc je po raz pierwszy? Jak znaleźć drogę w węźle trasy siekierkowskiej z wałem miedzeszyńskim? Jak pojąć dwuwariantowy przebieg ścieżki przy tej samej trasie siekierk. przy jeziorku u fortu augustówka? I tak dalej. Zdaje się, że samochodziarze mają równie dużo powodów do narzekań w tej kwestii. Wybaczcie offtop.

PostNapisane: So cze 26, 2010 20:49 
Zielony Oszołom

A nie lepiej zrobić po prostu tak: przy Sowińskiego przejazd dla rowerów przez Wolską i dalej na wschód ścieżki po obu stronach (jedna dalej wzdłuż Wolskiej po stronie północnej, druga wzdłuż Kasprzaka po stronie południowej). Wtedy jak ktoś by chciał jechać od strony zachodniej w Redutową to po prostu przejeżdżałby sobie na tym przejeździe na stronę północną, bez kombinowania przez Ordona.

PostNapisane: N cze 27, 2010 17:00 
Bywalec

MB, to nie kłóci się z poprzednimi pomysłami. Nie było w nich tego przejazdu? To ja nie czytałem za dokładnie ;)

PostNapisane: Pn cze 28, 2010 5:43 
Admin

MB napisał(a):
A nie lepiej zrobić po prostu tak: przy Sowińskiego przejazd dla rowerów przez Wolską

Przy Sowińskiego chyba już jest przejazd? Przynajmniej powinien być, dawno nie byłem w tamtych okolicach.

PostNapisane: Pn cze 28, 2010 19:27 
Zielony Oszołom

Cytuj:
MB, to nie kłóci się z poprzednimi pomysłami. Nie było w nich tego przejazdu? To ja nie czytałem za dokładnie ;)

A nie, sorry, nieuważnie przeczytałem. Myślałem, że chcecie tak zrobić żeby jadąc południową stroną od zachodu chcąc skręcić w Redutową trzeba było jechać naokoło przez Ordona.

Cytuj:
Przy Sowińskiego chyba już jest przejazd? Przynajmniej powinien być, dawno nie byłem w tamtych okolicach.

Nie ma, bo tam na razie nie ma żadnej ścieżki.

Cytuj:
Problemem pozostaje prowadzenie ruchu rowerowego pomiędzy ul. Ordona a Redutową po północnej stronie ul. Kasprzaka ze względu na to, że ul. Kasprzaka w kierunku zachodnim przebiega pod wiaduktem ul. Wolskiej w tunelu - po północnej stronie albo droga rowerowa obok jezdni (może się nie zmieścić w tunelu lub wypaść na skarpie).

Ale po co, wystarczy że będzie można przejechać przez Ordona na odpowiednią stronę. W trójkącie Wolska-Ordona-Kasprzaka nic nie ma, więc nie potrzeba się tam zapuszczać rowerem. A nawet jak się tam kiedyś pojawi nowa zabudowa to tylko bliżej Ordona (zgodnie z mpzp), więc też nie będzie sensu się tam pchać od innej strony.

Cytuj:
Dla przyspieszenia przyjazdu DDR mogłaby być poprowadzona po zachodniej stronie Ordona z przecięciem Wolskiej w miejscu gdzie teraz nie ma przejścia dla pieszych

Może i tak, albo może lepiej byłoby zaproponować na Ordona pasy rowerowe (mogłyby mieć kontynuację na Elekcyjnej). Szerokość i klasa tej ulicy wydają się odpowiednie, chociaż z drugiej strony nie wiem czy nie za dużo ciężarówek tędy jeździ i czy nie wystraszyłoby to części mniej wprawnych rowerzystów z jezdni.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona