Tarciu napisał(a):
Nie widzę możliwości wybudowania na Cierlickiej drogi rowerowej. Wymagałoby to chyba przesuwania ściany oporowej, wyburzenia wiaduktów i postawienia od nowa w celu znacznego poszerzenia obecnego chodnika, żeby uzyskać 2m ddr + 2m chodnika + skrajnia. Nierealne. A dwumetrowy chodnik w tamtym miejscu to i tak byłoby za mało dla potrzeb pieszych, których po przyjazdach pociągów pojawia się mrowie.
Tarciu na priva zwrócił mi uwagę, że w koncepcji podaliśmy zawyżoną szerokość chodnika, więc czuję się poniekąd wywołany do tablicy.
Cytuj:
Wg mnie tu jest 11 rzędów płytek (3,8 m).
Cytuj:
A tu nawet trochę więcej niż 11 płytek (3,9 m).

A tu jest faktycznie niecałe 9 płytek, ale:
a) podpory po lewej można prawdopodobnie przenieść na krawędź;
b) skos skarpy po prawej można znacznie zwiększyć, uzyskując dodatkowy metr.
Jedno i drugie można zrobić podczas planowanego remontu wiaduktu ul. Traktorzystów, który się sypie od dotknięcia. Nawiasem pisząc remont był planowany "pilnie" już jak robiliśmy koncepcję, za 5 lat jak się zawali pewnie się okaże że to ekoterroryści blokowali.
Cytuj:
Tu jest węziej - ale tutaj ruch pieszy jest już mniejszy (co się może zmienić po zabudowie terenów ZM Ursus). Poza tym ta ściana oporowa po prawej podtrzymuje tylko "tymczasowy" parking. Wg mnie uchwalanie planu jest doskonałą okazją żeby z terenu po prawej wykroić część na cele publiczne:
http://www.zm.org.pl/?a=cierlicka&img=13rozebrać ścianę, poszerzyć ciąg pieszy wzdłuż Cierlickiej oraz wyznaczyć łagodną pochylnię łączącą Cierlicką z Traktorzystów (lub łagodnie obniżający się ciąg pieszo-rowerowy na przedłużeniu ul. Dyrekcyjnej). Oczywiście jak to deweloper zabuduje, to będzie po ptokach.
Podobnie dalej - w rejonie ronda moim zdaniem linia rozgraniczająca powinna być dosunięta do ściany istniejącego budynku, po co płot 1 m od ściany?
http://www.zm.org.pl/?a=cierlicka&img=15Cytuj:
Zastanawiam się, czy jest sens to prostować w MPZP, czy lepiej zostawić obecny zapis, w praktyce interpretując go jako "jakiekolwiek udogodnienie dla rowerów"? No chyba, że można by wnosić o zapisanie w MPZP pasów rowerowych i ciągu pieszo-rowerowego, ale myślę, że albo to odrzucą, albo źle zinterpretują i zrozumieją np. tylko tyle, że drogi rowerowej ma tam nie być.
[/quote]
Ja bym zwrócił uwagę na linie rozgraniczające, bo akurat na części objętej planem spokojnie można ten ciąg pieszo-rowerowy poszerzyć.
Z innych szczegółów - jak zwykle sporo ścieżek rowerowych zaplanowanych wzdłuż ulic dojazdowych.
Ciekawy jest pomysł wielkiego parku na miejscu bazaru i ul. Gierdziejewskiego, ale w takim przypadku należałoby przeprojektować też układ ścieżek rowerowych. Może warto by np. dodać ścieżkę południowym skrajem parku, tak by stworzyła alternatywę dla ul. Jagiełły?
Cudne manewry wykonuje ścieżka wzdłuż Traktorzystów w rejonie Factory, ale Posag 7 Panien też niezły.
PS. Pod wiaduktami kolejowymi też pewnie dałoby się powalczyć o centymetry (przy okazji modernizacji Warszawa-Skierniewice), ale wymagałoby to współpracy miasta z koleją. A miasto współpracuje z koleją tylko jak się nad nimi stoi z batem. Na razie udało się np. w al. Solidarności, w Andersa też +/-.