Raffi napisał(a):
-Żerań FSO - przystanki w pewnych relacjach oddalone o ponad 500m od siebie, na dwóch poziomach (do niektórych z nich trzeba przechodzić przez 3 poziomy), bez jakichkolwiek udogodnień dla niepełnosprawnych.
Bywam niemalże codziennie ;-(. Co Ty na to, żeby zrobić tam przejście z tramwaju do pętli z prawej a nie lewej strony budki z tramwajarzami? Zamiast przechodzić pod torami i zjazdem z Grota, przechodziłoby się przez jezdnię i wychodziło przez wielki trawnik od razu na pętle. Tam przy tych budkach z piwem. Myślałem, że zrobią coś takiego jako rozwiązanie tymczasowe. NIe zrobili, więc chodzi się po rozklekotanych chodnikach.
Inny pomysł to zrobienie przystanku dla wysiadających na przystanku ŻERAŃ01. Dzięki temu przesiadka do tramwaju byłaby nieomal drzwi do drzwi. Dodatkowym atutem jest ochrona przed deszczem w postaci wiaduktów (tych istniejących

). Autobusy zawracałyby na dotychczasową pętle po wysadzeniu pasażerów.
I teraz najbardziej "niedasiowa" koncepcja. Zlikwidowałbym dotychczasową pętle i przeniósł ją (także pod wiadukt) na przeciwko pętli tramwajowej. Nie jestem w stanie ocenić czy powierzchnia użytkowa, zmniejszana przez ilość słupów, jest wystarczająca, ale na pewno większa niż tej "pętelki", która jest teraz. Tak naprawdę to jakaś pętla zmieściłaby się i przy tej tramwajowej. Przystanek dla wysiadających jak we wcześniejszym pomyśle.
Wiąże się to oczywiście ze zmianami w organizacji ruchu. Koniecznie przejścia dla pieszych w poziomie jezdni. Na otarcie łez wszystkim zmartwionym obniżeniem przepustowości zgodziłbym się na zlikwidowanie skrzyżowania i świateł przy dotychczasowej pętli, o ile nie byłaby wykorzystywana w innym celu.
P.S. Istnieją już jakieś plany przedłużenia linii tramwajowej czy jedynie koncepcja? Ciekawe mnie czy dotychczasowa pętla nie musi zostać okrojona.