Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz cze 11, 2009 19:27 
Oberspammer

http://wiadomosci.onet.pl/2682,1988354,warszawa_nowe_karty_miejskie_do_wycofania,wydarzenie_lokalne.html
Cytuj:
Warszawa: nowe karty miejskie do wycofania
TVN Warszawa, JG /19:48
Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych chce skłonić ZTM do wycofania się z pomysłu wprowadzenia spersonalizowanych kart miejskich.

Więcej informacji ze stolicy w tvnwarszawa.pl
TVN Warszawa dotarła do raportu GIODO, który zostanie opublikowany w przyszłym tygodniu. Inspektor zaleca wycofanie kart jeszcze do końca tego roku. Według niego wniosek o wydanie zakodowanego biletu jest bezprawny, bo Zarząd Transportu Miejskiego wymaga od pasażerów podania numeru PESEL i adresu zamieszkania. Czego jako przewoźnik nie ma prawa robić.

Kontrowersji nie brakuje
Całą sprawę komentują radni i już zastanawiają się, czy pomysł spersonalizowanych kart można jeszcze uratować.
- Nie jestem zwolenniczką gromadzenia danych przez różne instytucje. ZTM musi zaproponować inne rozwiązanie, ale na razie tego nie zrobił – przypomina radna PO, Maria Szreder.

Bałagan, który kosztuje
- Mam nadzieję, że znajdzie się jakaś inna droga, bo koszt zamieszania będzie duży – ocenia Dariusz Figura, radny PiS. - Niech ZTM znajdzie jakieś lepsze rozwiązanie – dodaje.
Wprowadzenie spersonalizowanych kart miejskich tanie nie było. 300 tysięcy złotych Zarząd Transportu Miejskiego wydał na kampanię promocyjną. Do tego należy doliczyć kilka milionów złotych wydane na cały system magazynowania danych pasażerów. Czy te pieniądze pójdą w błoto?
Tego na razie nie wiadomo. Zarząd Transportu Miejskiego raport inspektora już ma, ale sprawy nie komentuje. Wszystko wskazuje na to, że ZTM w ciągu najbliższych dni się od niego odwoła. Tak więc gra w karty miejskie na pewno szybko się nie skończy.

Lobby samochodowe kontratakuje? Bo jak tak, to w d**ę weźmie projekt roweru publicznego i parę innych... :shock:
W Londynie mają Oyster Photocard i jakoś nikt nie protestuje... Obrazek

PostNapisane: Cz cze 11, 2009 22:29 
Stały Bywalec

No dobra, ale po co ZTMowi znać Twój adres i numer pesel? To jest niezbędne do wydania karty miejskiej, nie wydaje mi się...

PostNapisane: Pt cze 12, 2009 0:23 
Oberspammer

mcb napisał(a):
No dobra, ale po co ZTMowi znać Twój adres i numer pesel? To jest niezbędne do wydania karty miejskiej, nie wydaje mi się...

Taka karta stanowi wtedy rodzaj dokumentu tożsamości i można na niej kodować jeszcze inne usługi (poza rowerem publicznym -- coś w rodzaju elektronicznej portmonetki dla rozmaitych usług miejskich i in.)
Być może z peselem przesadzili, ale warto przyjrzeć się, jak to robią np. w Paryżu. Tam karta abonamentowa na rower publiczny jest chyba skojarzona z kartami kredytowymi i identyfikacja wypożyczającego następuje w ten sposób.

PostNapisane: Pt cze 12, 2009 8:01 
Stały Bywalec

Hmm... Czy z peselem przesadzili - tego nie wiem. Gdyby był wpisany na karcie, pewnie można by było to jakoś przeboleć.

Mnie bardziej zbulwersował ten adres właśnie. Myślałem, że mi ją do domu prześlą, a tu nie... Fatyguj się, człowieku, do punktu ztm i odstój swoje w kolejce.

PostNapisane: N cze 14, 2009 9:19 
Zielony Oszołom

mcb napisał(a):
Mnie bardziej zbulwersował ten adres właśnie. Myślałem, że mi ją do domu prześlą, a tu nie... Fatyguj się, człowieku, do punktu ztm i odstój swoje w kolejce.

Podanie adresu nie jest już obowiązkowe. M.in. wniosek internetowy od kilku dni nie traktuje tych pól jako wymaganych. Sam trochę przyłożyłem rękę do wprowadzenia tej zmiany oraz do zainteresowania tym tematem GIODO, i nie czuję się z tego powodu przedstawicielem lobby samochodowego. Może nie traktujmy wszelkiej krytyki postępowania ZTM jako ataku na transport publiczny.

PESEL teoretycznie nie jest niezbędny do samego wydania karty, ale przydaje się do jednoznacznego ustalenia tożsamości, gdy zgubisz kartę (np. ze świeżo naładowanym biletem) i zgłosisz się do ZTM po nową (dostaniesz ją - za 10 zł ;-) - również z ważnym biletem, a stara zostanie zablokowana).

Monty B. Ike napisał(a):
W Londynie mają Oyster Photocard i jakoś nikt nie protestuje...

Akurat właśnie z Londynu pochodzi seria ciekawych informacji o ochronie danych osobowych kojarzonych z karta, dotyczących m.in. czasu przechowywania danych o trasach przejazdu. Gdzie jak gdzie, ale tam właśnie społeczeństwo dobrze czuje te sprawy i dba o swoją prywatność. Zwracam uwagę, że problem nie jest wywołany drukowaniem zdjęcia na karcie, tylko *przymusowym* zbieraniem danych które są zupełnie od czapy (adres) albo kontrowersyjne i nie wiadomo, czy naprawdę niezbędne (PESEL).

PostNapisane: N cze 14, 2009 10:54 
Stały Bywalec

pduncz napisał(a):
Podanie adresu nie jest już obowiązkowe. M.in. wniosek internetowy od kilku dni nie traktuje tych pól jako wymaganych. Sam trochę przyłożyłem rękę do wprowadzenia tej zmiany oraz do zainteresowania tym tematem GIODO, i nie czuję się z tego powodu przedstawicielem lobby samochodowego. Może nie traktujmy wszelkiej krytyki postępowania ZTM jako ataku na transport publiczny.

A tu akurat bardzo dobrze zrobiłeś.

pduncz napisał(a):
PESEL teoretycznie nie jest niezbędny do samego wydania karty, ale przydaje się do jednoznacznego ustalenia tożsamości, gdy zgubisz kartę (np. ze świeżo naładowanym biletem) i zgłosisz się do ZTM po nową (dostaniesz ją - za 10 zł ;-) - również z ważnym biletem, a stara zostanie zablokowana).

Chyba, że tak. W sumie na nowej karcie nie podaje się żadnego numeru dokumentu ze zdjęciem, a w jakiś sposób trzeba jednoznacznie potwierdzić tożsamość.