Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 10, 2008 10:42 
Greenpisarz

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,5677937,Tramwaje_wloka_sie_w_Alejach_Jerozolimskich.html

Tramwaje wloką się w Alejach Jerozolimskich
Krzysztof Śmietana
2008-09-09, ostatnia aktualizacja 2008-09-09 23:01

Klapa systemu sterowania ruchem w Al. Jerozolimskich. Choć działa już kilka tygodni, podróż tramwajem, zamiast się skrócić, nadal trwa tyle co dawniej

Nowy system objął 37 skrzyżowań w Śródmieściu i na Powiślu. Jednym z jego głównych zadań, miało być usprawnienie ruchu tramwajów w Al. Jerozolimskich. Prowadzi tędy najbardziej ruchliwa linia w mieście. Wczoraj przekonaliśmy się jednak, że podróż wcale się nie skróciła.

Od pl. Zawiszy do ronda Waszyngtona jedzie się 13-15 minut, a do ronda Wiatraczna 20-25 minut. Tramwaje wciąż muszą dość długo stać na czerwonym świetle m.in. przy Dworcu Centralnym i na rondzie de Gaulle'a. Co ciekawe, zielone światło w tych miejscach znacznie dłużej pali się dla samochodów.

- Na razie główna zaleta tego systemu to wprowadzenie kierunkowej sygnalizacji, dzięki czemu samochody nie blokują już przejazdu tramwajom przy ul. Emilii Plater czy przy Centralnym. Wprowadzenia przywilejów tramwajowych jednak nie zauważyłem. Sygnalizacja raczej działa na sztywno a nie w trybie akomodacji - obserwuje motorniczy Adam Waluszko. Narzeka też, że z powodu źle zaprogramowanych świateł tworzą się spore zatory wagonów przy pl. Zawiszy.

Czy jest szansa, że system, który kosztował 34 mln zł, przyspieszy ruch tramwajowy. Według Urszuli Nelken, rzeczniczki Zarządu Dróg Miejskich, sygnalizacja na skrzyżowaniach jest na razie kalibrowana. Ma to potrwać do połowy września. Ocenia, że pierwszych efektów działania systemu powinniśmy się spodziewać na początku października. Nie wie jednak, czy podróż tramwajem może się skrócić i ewentualnie o ile minut. - Takie szczegółowe pytania proszę zadać Tramwajom Warszawskiem - dodaje.

Rzecznik tej spółki, Michał Powałka, jest zdziwiony słowami przedstawicielki drogowców. - To przecież system, który wprowadza ZDM. Do nich trzeba kierować pytania na temat wszystkich aspektów jego funkcjonowania - odpowiada. Dodaje, że jego szefowie wysyłają do ZDM apele, by sygnalizacje świetlne uprzywilejowały tramwaje na skrzyżowaniach.

A pasażerowie wciąż mają zastrzeżenia do kursujących w Alejach niskopodłogowych tramwajów z bydgoskiej fabryki PESA. Co jakiś czas psują się i paraliżują ruch. Wczoraj po godz. 11 do kolejnej awarii doszło w al. Waszyngtona. Ani motorniczy "dziewiątki", ani sprowadzona na miejsce ekipa Tramwajów Warszawskich nie potrafili szybko naprawić składu. Po 20 minutach pojechał do zajezdni na ul. Woronicza. Wściekli pasażerowie musieli przesiąść do uwięzionych w korku wysokopodłogowców.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 10, 2008 10:56 
Oberspammer

Cytuj:
Według Urszuli Nelken, rzeczniczki Zarządu Dróg Miejskich, (...) Takie szczegółowe pytania proszę zadać Tramwajom Warszawskiem.

(...)

Rzecznik tej spółki, Michał Powałka, jest zdziwiony słowami przedstawicielki drogowców. - To przecież system, który wprowadza ZDM.

Całe szczęście, że ZDM nie prowadzi spychologii ;)

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 10, 2008 12:29 
Stały Bywalec

ZDM najchętniej by wyłączył priorytet dla tramwajów zupełnie tak jak to robił na Bemowie. ZDM również w całej Warszawie nie stosuje priorytetu dla komunikacji publicznej np. przez stosowanie na ulicy Grochowskiej trzy razy krótszych zielonych świateł dla tramwajów niż dla samochodów albo oponując przeciwko bus-pas'om.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 11, 2008 11:47 
Oberspammer

Ja sie ZDM dziwie. Przeciez wieksz korki oznaczaja wieksza forse na nowe inwestycje drogowe (a wiec okazje do wiekszych przewalow). Wiec na priorytecie powinno im zalezec. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 11, 2008 18:51 
Admin

Hubert Pollak napisał(a):
ZDM najchętniej by wyłączył priorytet dla tramwajów zupełnie tak jak to robił na Bemowie. ZDM również w całej Warszawie nie stosuje priorytetu dla komunikacji publicznej np. przez stosowanie na ulicy Grochowskiej trzy razy krótszych zielonych świateł dla tramwajów niż dla samochodów albo oponując przeciwko bus-pas'om.

Stosuje się tzw. "priorytet częściowy" (czyli taki, który przy prawdziwym priorytecie jest PRAWIE), który prześmiewczo ludzie z branży, którzy nie pracują w ZDM nazywają "priorytetem warsiawskim", albo "antypriorytetem". Śmieje się z nas cała Polska na wszystkich forach i grupach o zbiorkomie. Na szczęście urzędnicy nie czytają for, bo jeszcze by kolejne żałosne dementi nasmarowali.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 12, 2008 6:51 
Stały Bywalec

A czym się taki "priorytet warsiawski" różni od "normalnego" priorytetu...??? Napisałeś przecież, że to prawie to samo...

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 12, 2008 14:07 
Admin

mcb napisał(a):
A czym się taki "priorytet warsiawski" różni od "normalnego" priorytetu...???

Mniej więcej tym, czym różni się krzesło elektryczne od normalnego.

Konkretnie to: Priorytet "normalny" zmniejsza straty związane z oczekiwaniem pojazdów komunikacji zbiorowej na światłach. Priorytet "warsiawski" - odwrotnie.

Więcej na temat priorytetu na linii bemowskiej znajdziesz tu: http://www.transeko.pl/publik/Brzezinski_Rezwow.pdf

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 13, 2008 7:31 
Stały Bywalec

O linii na Bemowo sporo słyszałem już, ale za linka dziękuję.

Swoją drogą, dziwi mnie to, że w tym mieście nikt nie ma na tyle jaj, żeby walnąć ręką w stół i powiedzieć kierowcom, że priorytet dla komunikacji miejskiej musi być i tyle...

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 13, 2008 13:48 
Admin

mcb napisał(a):
O linii na Bemowo sporo słyszałem już, ale za linka dziękuję.

Spoko. Ogólnie polecam stronę Transeko. Trafiłem na nią przypadkiem, szukając materiałów do dyplomówki. Sporo tam prezentacji, referatów z konferencji i skondensowanej wiedzy w publikacjach.

mcb napisał(a):
Swoją drogą, dziwi mnie to, że w tym mieście nikt nie ma na tyle jaj, żeby walnąć ręką w stół i powiedzieć kierowcom, że priorytet dla komunikacji miejskiej musi być i tyle...

Mnie też. Ale i tak trzeba się cieszyć, że przynajmniej stracili jaj ci, co niedawno jeszcze komunikacji życie utrudniali, np "kręcąc czwórką", czy likwidując relacje skrętne tramwajów na kolejnych skrzyżowaniach.

PostNapisane: So paź 09, 2010 10:41 
Oberspammer

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... orow_.html

Cytuj:
Tramwajowy korek: po co był ten remont torów?
2010-10-08, ostatnia aktualizacja 2010-10-07 14:56

Tramwajem z Ochoty do Centrum w 35 minut zamiast rozkładowych piętnastu? To możliwe. - Dlaczego miasto promuje komunikację zbiorową, a jednocześnie na skrzyżowania daje przywileje kierowcom? - pyta czytelniczka w liście do redakcji.

Kilka miesięcy temu postanowiłem pójść z duchem czasu i przesiadłem się z samochodu do komunikacji miejskiej. Decyzja nie była szczególnie trudna zważywszy, że mieszkam na Ochocie blisko linii tramwajowej, zaś pracuję w Centrum. Okazuje się jednak, że muszę na nowo przeanalizować wszystkie za i przeciw, bowiem miasto skutecznie stara się wepchnąć mnie z powrotem za kierownicę. Kiedy Warszawa, z pomocą środków unijnych, przeprowadziła generalny remont linii Banacha - Gocławek, wydawało mi się logicznym, że przedarcie się przez miasto tramwajem, mogącym na nowych torach rozwijać prędkość 80 km/h, to betka. Okazało się jednak że miasto postanowiło zrobić wszystko, żeby przypadkiem nikt nie zorientował się, że jakiekolwiek zmiany nastąpiły. Zupełnie nie rozumiem, jak można z jednej strony prowadzić politykę zachęcania do komunikacji miejskiej (buspasy itp.) a z drugiej dawać na każdym dużym skrzyżowaniu priorytet transportowi indywidualnemu...

Skutek tego taki, że tramwaje z Okęcia i Ochoty stoją najpierw nawet kilka minut przed Pl. Zawiszy (przepustowość 1 tramwaj na 1 światła) aby następnie utknąć przed skrzyżowaniem przy Dworcu Centralnym. Dziś moją trasę, która zgodnie z rozkładem zajmuje 15 min., pokonywałem 35 minut, z czego 15 jechałem pomiędzy Pl. Starynkiewicza i Dw. Centralnym, podziwiając samochody mknące pustymi Alejami. Zastanawiam się więc, o co chodziło z tym całym remontem i grubymi milionami wydanymi z kasy miejskiej i unijnej. Wystarczyłaby odrobina dobrej woli i przekonstruowanie cyklu świateł tak, aby przynajmniej dwa tramwaje dawały radę przejechać na jednych światłach przez skrzyżowanie. Żeby przekonać kogokolwiek do rezygnacji z wygodnego samochodu, potrzeba więcej niż nowoczesnego taboru. Przede wszystkim zachętą jest czas, a w tym zakresie bilans zysków i strat zamyka się zupełnie odwrotnie niż powinien.

Z poważaniem
W

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona