Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt mar 31, 2009 16:23 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):
Czy ja wiem, czy przejazd Królewska - Karowa jest taki szkodliwy? Ja bym się nawet zastanowił, czy go oficjalnie nie otworzyć - w zamian np. za jakieś ograniczenie ruchu na Świętokrzyskiej (np. indywidualne w dół Świętokrzyską - Tamką, w górę Karową - Królewską).

Zgadzam się, że zalegalizowanie tego przejazdu nie byłoby tragedią. A na pewno byłoby lepsze, niż nieegzekwowany zakaz. Ale nad tym rozwiązaniem z puszczeniem ruchu pod górę Karową, a w dół Świętokrzyską to bym się zastanowił, bo ślimak na Karowej nie bardzo się chyba nadaje do tego, aby jeździło po nim dużo samochodów. Poza tym kiepsko by było, gdyby się Krakowskie na tym fragmencie zaczęło korkować (nie wiem, na ile taki scenariusz jest prawdopodobny).

PostNapisane: Pt kwi 03, 2009 14:05 
Zielony Oszołom

Obrazek

http://www.flickr.com/photos/pduncz/3409457708/in/photostream/

PostNapisane: Pt kwi 03, 2009 17:20 
Zielony Oszołom

To jak rozumiem a propos warszawskiej estetyki. :wink:

PostNapisane: N kwi 05, 2009 9:54 
Admin

Stary Trampek napisał(a):
Ale nad tym rozwiązaniem z puszczeniem ruchu pod górę Karową, a w dół Świętokrzyską to bym się zastanowił, bo ślimak na Karowej nie bardzo się chyba nadaje do tego, aby jeździło po nim dużo samochodów.

W zeszłym roku był niby remontowany. Choć sam bruk to wiem, że co Barbórkę trzeba poprawiać, bo auta o dużej mocy go niszczą. Tylko czy jazda bokiem przez auto o mocy 300KM ma się jakoś do puszczenia ulicą wielu normalnych aut jadących normalnie? To już trzebaby ZDM zapytać.

Poza tym kiepsko by było, gdyby się Krakowskie na tym fragmencie zaczęło korkować (nie wiem, na ile taki scenariusz jest prawdopodobny).

Dokładnie, tego też się obawiam. Poza tym zrobienie precedensu, może spowodować, że zaraz Bednarska, Oboźna, Dynasy i inne ulice też staną się przelotowe. A to chyba nie jest to, do czego dążymy.

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 2:11 
Zielony Oszołom

(...)ja stawiam na opuszczalne słupki na wszystkich wlotach Krakowskiego Przedmieścia. (...) Póki co w Warszawie widziałem jeden taki słupek, w jednej z bram na Foksal (czyli inicjatywa prywatna). Podobno był też podobny patent pod obserwatorium astronomicznym w al. Ujazdowskich, ale cośtam się wydarzyło i przestali z tego korzystać. Szczegółów nie znam.

Przy Obserwatorium spoczywa nie niepokojony włoski produkt Strabuc 918.

Obrazek Obrazek Obrazek

Monty B. Ike napisał(a):
Poza tym model biznesowy, lansowany przez firmę, która to prowadzi, jest niezbyt przyjazny karcie miejskiej, co w Warszawie musi być priorytetem #1.

Hmm? Jest takie zapotrzebowanie? A można coś wiecej na ten temat?

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 15:42 
Dzicz Kudłata

Stojaki przyjazne rowerzystom... przy pomniku Kopernika:

Obrazek
Zastawione, a jak! Do tego zupełnie nie praktyczne.

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 6:46 
Oberspammer

pduncz napisał(a):
Rozmawiałem dziś z człowiekiem pracującym przy KP (prowadzi księgarnię). SM ponoć regularnie go zatrzymuje, żeby po chwili odpuścić i przyznać, że faktycznie ma prawo wjazdu. ZDM odmawia wydania przepustki, bo kwestia "dojazdu do posesji" jest regulowana bezprzepustkowo.

Na KP jest potrzebne jakieś rewolucyjne rozwiązanie. Ja stawiam na kamery nagrywające w trybie NON-STOP wszystkich wjeżdżających, i porównywanie nr-ów rejestracyjnych z listą pojazdów uprawnionych. Korespondencyjne opłaty za przejazd dla pozostałych. To można w dużej mierze zautomatyzować.

Umiejętnie zorganizowane - to powinno być ogarnialne. Podejrzewam, że docelowo może być nawet tańsze w utrzymaniu niż (bezsensowny) system przepustek (i przepustek "dorozumianych").

To chyba początek takiego rozwiązania właśnie następuje:
http://www.zdm.waw.pl/informacje/wiadom ... sesji.html

ZDM napisał(a):
1 stycznia 2010 r. wchodzi w życie Zarządzenie Prezydenta m.st Warszawy nr 3621/2009 w sprawie wjazdu w strefę objętą zakazem ruchu na terenie Traktu Królewskiego, które porządkuje ruch pojazdów na tej ulicy.

W związku z zatwierdzeniem nowej organizacji ruchu, w dniu 1 stycznia 2010 r. wchodzi w życie Zarządzenie Prezydenta m.st Warszawy nr 3621/2009 w sprawie wjazdu w strefę objętą zakazem ruchu na terenie Traktu Królewskiego, które porządkuje ruch pojazdów w tym rejonie miasta.

Nowa organizacja ruchu obejmuje zakaz ruchu pojazdów. Zakaz ruchu nie będzie dotyczyć służb miejskich, taxi, autobusów, rowerów, zaopatrzenia w godz. 20.00 - 7.00, pojazdów służbowych Policji, BOR, Kancelarii: Prezydenta RP, Sejmu, Senatu, Rady Ministrów, Trybunału Konstytucyjnego, Prokuratury, Ministerstw i Sądu Najwyższego, dojazdu do Pałacu Prezydenta RP oraz pojazdów z identyfikatorami TK.
Dotychczasowa organizacja ruchu, wprowadzona po remoncie Krakowskiego Przedmieścia, umożliwiała poruszanie się m.in. pojazdów dojeżdżających do posesji położonych przy tej ulicy, co wykorzystywali nieuczciwi kierowcy.

Zarządzenie obejmuje następujące ulice: Nowy Świat odc. Smolna - Krakowskie Przedmieście, Krakowskie Przedmieście, ul. Bednarska odc. Furmańska - Krakowskie Przedmieście, ul. Miodowa odc. Senatorska - Krakowskie Przedmieście, ul. Ossolińskich odc. Moliera - Krakowskie Przedmieście.

Uprzejmie prosimy mieszkańców oraz osoby zainteresowane o zgłaszanie się do Zarządu Dróg Miejskich w celu wydania identyfikatora TK. W zakładce "ograniczenia ruchu" można zapoznać się z treścią Zarządzenia, Regulaminu wydawania identyfikatorów oraz pobrać wniosek o wydanie dokumentu.

Za wydanie identyfikatora nie są pobierane żadne opłaty.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3