Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt lis 20, 2009 22:08 
Zielony Oszołom

Pytanie, które od dawna mnie już nurtuje - dlaczego w Polsce znaki ostrzegawcze mają żółte tło, a nie białe, jak w innych krajach europejskich? Czy ktoś się orientuje, czy zawsze tak było? Ma to jakieś historyczne uzasadnienie?

PostNapisane: So lis 21, 2009 0:16 
Zielony Oszołom

Stary Trampek napisał(a):
Pytanie, które od dawna mnie już nurtuje - dlaczego w Polsce znaki ostrzegawcze mają żółte tło, a nie białe, jak w innych krajach europejskich? Czy ktoś się orientuje, czy zawsze tak było? Ma to jakieś historyczne uzasadnienie?

Może dlatego, że najlepiej widoczny jest kontrast koloru żółtego i czarnego?
Dorzucam do tego pytania inne. Dlaczego oznakowanie poziome jest białe a nie żółte :)?

PostNapisane: So lis 21, 2009 8:39 
Zielony Oszołom

Żółte znaki ostrzegawcze to znaki tymczasowe. W Polsce, jak wiadomo, panuje wieczna prowizorka, stąd brak znaków stałych. To wszystko.

PostNapisane: So lis 21, 2009 14:24 
Zielony Oszołom

velogustlik napisał(a):
Dorzucam do tego pytania inne. Dlaczego oznakowanie poziome jest białe a nie żółte :)?

Żółte jest podobno nieunijne. Kiedyś w Austrii były żółte linie i UE kazała im wszystkie przemalować na białe.

PostNapisane: Wt gru 08, 2009 11:47 
Zielony Oszołom

Żółte jest podobno nieunijne. Kiedyś w Austrii były żółte linie i UE kazała im wszystkie przemalować na białe.

Żółte (poziome) jest hamerykańskie. U nas żółtymi malunkami oznacza się tymczasową organizację (ma priorytet nad białym) a w USA jest odwrotnie. Nie dziwię się że Austrię dla spójności kopnięto.

Ale nie takie było pytanie autora wątku :-) Chyba nie wiemy.

PostNapisane: Wt gru 08, 2009 12:45 
Oberspammer

Cytuj:
najlepiej widoczny jest kontrast koloru żółtego i czarnego
\

Myślę, że dokładnie dlatego. Jest jedna z najbardziej kontrastowych par kolorów, które do tego nie "gryzą się". Ponadto kolejna kontrastowa para to niebieski i biały a mamy to głownie na znakach informacyjnych.

PostNapisane: Wt gru 08, 2009 12:51 
Zielony Oszołom

No tak, jednakowoż w większości krajów UE (wszystkich? - nie wiem) tło jest białe a nie żółte. Tylko Polacy wiedzą o najlepszym kontraście? - wątpię. Podejrzewam, że to jakaś zaszłość historyczna, niemniej całkiem w sumie sympatyczna.

PostNapisane: N gru 13, 2009 10:45 
Zielony Oszołom

No tak, jednakowoż w większości krajów UE (wszystkich? - nie wiem) tło jest białe a nie żółte. Tylko Polacy wiedzą o najlepszym kontraście?

Nie tylko Polacy wiedzą :-D

Wikipedia napisał(a):
Zazwyczaj znaki ostrzegawcze mają czerwoną obwódkę i białe tło. Jednak w Szwecji, Serbii, Bośni i Hercegowinie, Chorwacji, Grecji, Finlandii, Islandii, Macedonii i Polsce mają one żółtopomarańczowe tło (w innych krajach oznaczone są tak tymczasowe znaki drogowe). Również znak "ustąp pierwszeństwa" używany w Szwecji, Serbii, Chorwacji, Finlandii i Polsce ma żółte tło.

Wiele krajów normalnie przyjęło do znaków tymczasowych (prace drogowe) pomarańczowe lub żółtopomarańczowe tło. Inne kraje (Francja, Włochy, Szwecja, Finlandia, Islandia i Polska) używają żółtego tła.

PostNapisane: N gru 13, 2009 16:19 
Stały Bywalec

pduncz napisał(a):

Rewelacja. Mi się szczególnie podobają detale różniące te znaki. Np.
1. W Polsce robotnik już trochę się narobił. W innych krajach dopiero zaczynają pracę :)
2. Tylko Niemcy mają zelektryfikowane koleje.
3. W większości krajów korek pokazany jest od tyłu. W Wielkiej Brytanii chyba od przodu.
4. Tylko we Francji wieje wschodni wiatr.
5. Hiszpańskie auta po wpadnięciu w poślizg przekładają koła jak łyżwiarz nogi.
6. We Francji w strefie zamieszkania nie grywa się w piłkę.

I tak dalej :)

PostNapisane: Pn gru 14, 2009 11:12 
Zielony Oszołom

Groob napisał(a):
1. W Polsce robotnik już trochę się narobił. W innych krajach dopiero zaczynają pracę :)

To nie tak. W Polsce przerzuca się materiał z kupki na kupkę, podczas gdy w innych krajach łopatą pracuje się w jakimś celu ;-)

Groob napisał(a):
4. Tylko we Francji wieje wschodni wiatr.

Lewacy!

Aż szkoda że to tylko część znaków jest tak zestawionych, prawda? U naszych południowych sąsiadów zawsze cieszył mnie kapelusz u pieszego na przejściu. Niemcy zrobili sobie ludzika z sygnalizatorów świetlnych (Ampelmännchen) atrakcję i symbol turystyczny...
http://en.wikipedia.org/wiki/Ampelmannchen

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona