Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: N paź 11, 2009 10:03 
Oberspammer

axxenfall napisał(a):
A możesz podać w cm ile je dzieli? Jestem ciekaw, jak się mają do stojaków ZTP, które były oskarżone o zbyt szerokie rozstawienie.
"Standardy" podają wyraźnie (str. 65) -- po każdej stronie każdego stojaka powinno być 50 do 60cm, czyli sumuje się to na 100 - 120cm pomiędzy stojakami. I tyle wystarczy -- jak mniej, to zaczyna być za ciasno, jak więcej -- między pałąki pakują się motocykle i inne obiekty, a dłubaczom przy zamkach daje się zbyt komfortowe warunki pracy.

W przypadku płyt chodnikowych to się ładnie komponuje -- przy 50x50cm wycina się (lub wierci) otwór co dwie płyty, wtedy jest odstęp metrowy, przy 35x35cm -- co trzy, wtedy jest 105cm.

Rzeźba abstrakcyjna przed ratuszem bielańskim (styl -- abstrakcja geometryczna :wink: ) zdecydowanie jest dowodem na to, że również stosując zasadę "odwróconego U" można zrobić obiekt o ograniczonej funkcjonalności.

PostNapisane: N paź 11, 2009 19:04 
Bywalec

axxenfall napisał(a):
A możesz podać w cm ile je dzieli? Jestem ciekaw, jak się mają do stojaków ZTP, które były oskarżone o zbyt szerokie rozstawienie.

Niestety nie, bo była to jedna z ostatnich rzeczy, jakie zrobiłem przed wyjazdem z Polski. A niestety nie byłem na to przygotowany :(
Jak wrócę, to zmierzę i podam (o ile ktoś nie zapragnie zaspokoić swojej ciekawości wcześniej) :)

PostNapisane: So paź 24, 2009 11:42 
Zielony Oszołom

Ratusz już otwarty:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... ECIA_.html

"Budynek jest przystosowany do potrzeb niepełnosprawnych (podjazd dla wózków od strony parkingu, osobna toaleta, przestronne windy), mam z niemowlakami (przewijak w damskiej łazience) i rowerzystów (nowoczesny stojak przed wejściem). (...) - mówi wiceburmistrz Pietrusiński.

:-)

PostNapisane: Pn paź 26, 2009 1:36 
Admin

Ledwie oddany do użytku, a ju,ż chodniki wokoło zastawione - co widać na zdjęciach Gazety. Najlepszy chyba dowód na to, że budowa podziemnych i wspaniałych parkingów nic nie daje. Trzeba będzie słupkować.

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 8:44 
Bywalec

Monty B. Ike napisał(a):
axxenfall napisał(a):
"Standardy" podają wyraźnie (str. 65) -- po każdej stronie każdego stojaka powinno być 50 do 60cm, czyli sumuje się to na 100 - 120cm pomiędzy stojakami. I tyle wystarczy -- jak mniej, to zaczyna być za ciasno, jak więcej -- między pałąki pakują się motocykle i inne obiekty, a dłubaczom przy zamkach daje się zbyt komfortowe warunki pracy.

Niestety dopiero teraz, ale znalazłem czas i zmierzyłem miarką.
Odległości pomiędzy poszczególnymi "pałąkami" są w granicach 59 a 61 cm, a pomiędzy skrajnymi stojakami a szybą z boku - po 63 cm. Do tych 100 czy 120 brakuje... całkiem sporo.

Efekt jest taki, że jak przypinam rower, to aby przypiąć go ulokiem za ramę i koło do stojaka muszę wyjść, obejść od drugiej strony stojaka (o ile nie ma tam roweru) i przypinać "od zewnątrz".
Jeżeli rowerów byłoby więcej - niewygodne to mało powiedziane. W każdym razie niefunkcjonalne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2