Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 14, 2007 19:49 
Oberspammer

Przyjrzałem sie planowi Mokotowa. Myślę, że można by nalegać na stwoerzenie jakiegoś alternatywnego do Al. niepodeleglości i Puławskiej ciagu rowerowego po Wielickiej, Krasickiego, Kazimierzowskiej, Wiśniowej - można by np. kontrapas na Wiśinowej od Rakowieckiej do Narbutta zrobić (ale nie jestem pewny czy tam jest jednokieruknowa).
Na pewno jednokieruknowa jest Kazimierzowska na tym samym odcinku.

Poza tym można by kontrapasy zrobić na Chocimskiej między Olszewską a Spacerową z przejazdem rowerowym przez Goworka (to tez taka alternatywa dla nie chcących komniecznie pchac sie na Puławską - kiedyś nawet tak z Olkiem i Czajnikiem jechaliśmy (pod prąd przecież)). To juz nie jest w jurysdykcji ZTP - niestety Polna już jest, a szeroka i nadająca się, jako rozprowadzneie ruchu z Waryńskiego i Pól mokotowskich w kierunku pod skarpę.

Na Mokotowie ciekawe jednokierunkowe dla kontrapasów to jeszcze:
- Narbutta między Woloską a Niepodległosci
- Wiktorska (równległa do Racławickiej od Woloskiej do Pulawskiej)
- Olkuska - tam własnie będzie przejazd rowerowy drogi rowerowej w ul. Puławskiej i jej zakończenie - byłoby to rozprowadzenie ruchu w osiedla, ew. łącznik do Kazimierzowskiej via Raclawicką.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 15, 2007 10:39 
Oberspammer

Jeszcze mi się przypomnialo, ze Barska na Ochocie jest kierunkowa między Placem Narutowicza do Kaliskiej. Mozna by kontrapas zrobic od Placu do Kaliskiej - na marginesie dodam, ze jest to dobry skrót dla rowerzystów poruszajacych się Grójecka w Stronę szczęsliwic, pozwalajacy ominąć fatalne skrzyzowanie Grójecka/kopinska oraz z Bitwy 1920 roku wjeżżając na Bialobrzeską. przy okazji jak sie jedzie z ZM rowerem do KRS-u po wyciag z Akt jest to też dobry kierunek.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 16, 2007 7:29 
Oberspammer

Ja bym jeszcze sugerował dopuszczenie ruchu pod prąd (wydzielony kontrapas nie jest potrzebny) na Tarczyńskiej. Możnaby wtedy zjechać z Grójeckiej już na Niemcewicza i dojechać do Ujazdowskich (dalej Koszykową lub Nowogrodzką, jeżeli tam powstaną kontrapasy) bez pakowania się w Jerozolimskie.

Pozdrawiam,
Maciek

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 16, 2007 7:36 
Moderator

Właśnie mi wpadło, a jeżdże tam niemal codzennie:

- Wiejska - na odcinku Frascatii a Prusa

Dlaczego ten odcinek ?
Alternatywa dla trasy w Alejach Ujazdowskich.
Trasa rowerowa bardzo obłożona - w obecnym stanie prawnym trzeba jechać chodnikiem lub pod prąd łamiąc przepisy. Jest to świetna alternatywa do głośnej aleji a cofając się z placu na Rozdrożu do - Zamku Ujazdowskiego-potem-kładka nad Trasą Łazienkowską-Jazdów (obok domków fińskich)-Wiejska-Pl. Trzech Krzyży, zawsze miła i przyjemna.
Dodatkowo jadąc z Powiśla Myśiwiecką/Górnośląską zawsze skręcam w Wiejską - bo to najszybsza droga na starówkę.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 16, 2007 8:05 
Moderator

"jacor"
Śniadeckich
Zajęcza
Tamka

>>>zajęcza - dyskutował bym, jako stały bywalec. Zajęcza odprowadza potok komunikacyjny z mostu Świętokrzyskiego i uważam wprowadzanie tam drogi dla nas za bezcelowe. Mamy naprawdę sporo uliczek na Powiślu, gdzie jechać można spokojnie, bez kontrapasów.

>>>tamka - a gdzie ma być kontrapas? ta ulica jest tylko od Dobrej do Wyb. Kościuszki jednokierunkowa i tak jak wyżej - doprowadza potok komunikacyjny do mostu i nieceleowe jest ustanawianie tam kontrapasu.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 16, 2007 21:26 
Greenpisarz

"czajnik"

Może masz rację - problem z tym miejscem bierze się z kretyńskiego skrzyżowania przed Świętokrzyskim po stronie praskiej, braku zjazdu z mostu na Zajęczą i wjazdu z Tamki na ścieżkę na moście. Stąd ten mój, być może karkołomny, pomysł kontrapasów w tym miejscu.

Jesli chodzi o Śniadeckich, to kontrapas jest tam niezbędny - chodnik jest tak po chamsku zastawiany samochodami, że ludzie z trudem się tam przeciskają, a co dopiero, gdy trzeba by było prowadzić po tym chodniku rower...

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 17, 2007 8:32 
Moderator

"jacor"

Jesli chodzi o Śniadeckich, to kontrapas jest tam niezbędny - chodnik jest tak po chamsku zastawiany samochodami, że ludzie z trudem się tam przeciskają, a co dopiero, gdy trzeba by było prowadzić po tym chodniku rower

>>>jacorze, jadąc z PW do centrum wybieram ulicę Lwowską lub szeroki chodnik na Nowowiejskiej. Mam mieszane uczucia co do tej lokalizacji, nawet jeśli ścieżka rowerowa (ktora ma powstać na odcinku pl. Konstytucji/Riviera) znajdzie się w jej pobliżu. Co do zapchanych i zastawionych ulic samochodami, jeśli w mieście stołecznym nie zmieni się filozofia parkowania narzucana przez władnych temu, ZDM i Inżyniera Ruchu ze-->skośnego/prostopadłego w stosunku do krawężnika na parkowanie równoległe to nic kontrapas nie zmieni. Jednak przy każdej modernizacji (ktora na Śniadeckich była niedawno) wraca się do stanu promującemu wjazd samochodów do centrum, no to nic w temacie. Mogą parkować rónowległe, w dodatku nie na chodnikach, w całej Uni Europejskiej, by wspomnieć Paryż czy Monachium ale nie w wawie:)

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 17, 2007 11:09 
Początkujący

Wojtek napisał(a):
Poza tym można by kontrapasy zrobić na Chocimskiej między Olszewską a Spacerową z przejazdem rowerowym przez Goworka (to tez taka alternatywa dla nie chcących komniecznie pchac sie na Puławską - kiedyś nawet tak z Olkiem i Czajnikiem jechaliśmy (pod prąd przecież)).

Proponowalbym pociagnac go dalej, takze na krotkim odcinku Chocimskiej od Spacerowej do Klonowej, dla jadacych ze Srodmiescia. Jest to o tyle latwe ze obowiazuje tam parkowanie rownolegle.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 17, 2007 11:21 
Greenpisarz

Drogi Czajniku, ja pracuję na Śniadeckich i nie bardzo mogę pojechać inaczej :-) Ponadto, muszę powiedzieć, że często widuję tam rowerzystów jadących (tak tak, wiem, że łamią przepisy) po prostu pod prąd.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 20, 2007 14:15 
Stały Bywalec

Czajnik napisał(a):
- doprowadza potok komunikacyjny do mostu i nieceleowe jest ustanawianie tam kontrapasu.

Ho, ho. Chyba Czajnik za czesto czyta pisma Inzyniera Ruchu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona