Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz mar 26, 2009 18:18 
Zielony Oszołom

pduncz napisał(a):
Na KP jest potrzebne jakieś rewolucyjne rozwiązanie. Ja stawiam na kamery nagrywające w trybie NON-STOP wszystkich wjeżdżających, i porównywanie nr-ów rejestracyjnych z listą pojazdów uprawnionych. Korespondencyjne opłaty za przejazd dla pozostałych. To można w dużej mierze zautomatyzować.

Umiejętnie zorganizowane - to powinno być ogarnialne. Podejrzewam, że docelowo może być nawet tańsze w utrzymaniu niż (bezsensowny) system przepustek (i przepustek "dorozumianych").

Chyba już o tym gdzieś na tym forum pisałem, ale ja stawiam na opuszczalne słupki na wszystkich wlotach Krakowskiego Przedmieścia. Kierowcy uprawnieni do wjazdu, BOR, autobusy etc. dostają nadajniczek, który pozwala opuścić słupki, reszta nie może po prostu wjechać. Rowerzystom słupki nie przeszkadzają, bo mieszczą się pomiędzy nimi. Gdzieś na forum można znaleźć filmik bodajże z Holandii, gdzie pokazane jest działanie tego patentu. Póki co w Warszawie widziałem jeden taki słupek, w jednej z bram na Foksal (czyli inicjatywa prywatna). Podobno był też podobny patent pod obserwatorium astronomicznym w al. Ujazdowskich, ale cośtam się wydarzyło i przestali z tego korzystać. Szczegółów nie znam.

PostNapisane: Cz mar 26, 2009 20:35 
Zielony Oszołom

Stary Trampek napisał(a):
Póki co w Warszawie widziałem jeden taki słupek, w jednej z bram na Foksal (czyli inicjatywa prywatna). Podobno był też podobny patent pod obserwatorium astronomicznym w al. Ujazdowskich, ale cośtam się wydarzyło i przestali z tego korzystać. Szczegółów nie znam.

Dopisz: Pole Mokotowskie, przy RJP, dyskretny parking na kilka samochodów przy centrum dowodzenia metrem ;-)

Ja wiem, że te słupki są fajne i spektakularne, zwłaszcza jak ktoś przecwaniakuje i na słupku zawiśnie ;-) ale wydaje mi się że na KP jest mimo wszystko za duży na stosowanie słupków legalny ruch (w tym zwłaszcza: taksówki).

PostNapisane: N mar 29, 2009 11:01 
Admin

pduncz napisał(a):
Na KP jest potrzebne jakieś rewolucyjne rozwiązanie.

Moim zdaniem najlepsza byłaby "brama autobusowa" gdzieś pośrodku, przepuszczająca tylko autobusy i rowery. Przykład z Oxfordu:
Obrazek

Efekt to przede wszystkim eliminacja ruchu tranzytowego, omijającego korki itp. Dostawy mogą dojechać do sklepów, mieszkańcy do domów - ale muszą zawrócić i wrócić tą samą drogą.

Inne ciekawe rozwiązanie jest (było?) na Piotrkowskiej w Łodzi: na każdym skrzyżowaniu jest C-8, nakaz jazdy w prawo lub w lewo, nie dotyczy rowerów itp. Więc np. taksówka może dojechać w dowolne miejsce - ale na następnym skrzyżowaniu musi skręcić. A u nas Krakowskie Przedmieście wykorzystywane jest przez taryfy przy kursach z Ursynowa na Żoliborz. Przy prostej i krótkiej liście wyjątków (np. autobusy ZTM i rowery) dość łatwo rozpoznać pojazdy nieuprawnione do jazdy na wprost (automatycznie lub za pomocą strażnika miejskiego).

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 12:58 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):
Moim zdaniem najlepsza byłaby "brama autobusowa" gdzieś pośrodku, przepuszczająca tylko autobusy i rowery.

Niegłupio, wtedy po prostu dojeżdżający "do posesji" musieliby dojeżdżać z odpowiedniej strony. Pozostaje kwestia omijania takiej bramy i powrotu na KP, w którym miejscu byś ją widział? Wydaje mi się że jedna brama w dowolnym miejscu nie załatwi całościowo problemu tranzytu (bo: Królewska, Karowa).

Czy tam jest jakieś fizyczne ograniczenie przejazdu? Na zdjęciu nie widzę.

Tymczasem ponoć SM robi fotki, a fotoradar "w przyszłości" (sic!) ma zapobiec nielegalnemu ruchowi na KP.

http://www.zw.com.pl/artykul/2,348492_F ... wskim.html

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 16:30 
Zielony Oszołom

pduncz napisał(a):
Niegłupio, wtedy po prostu dojeżdżający "do posesji" musieliby dojeżdżać z odpowiedniej strony. Pozostaje kwestia omijania takiej bramy i powrotu na KP, w którym miejscu byś ją widział? Wydaje mi się że jedna brama w dowolnym miejscu nie załatwi całościowo problemu tranzytu (bo: Królewska, Karowa).

Może by taką bramę zrobić na Krakowskim między Królewską i Karową? Ja mam raczej wątpliwości, czy estetycznie taka brama jest do przyjęcia w tym miejscu i czy nie lepiej jednak na wjazdach coś porobić.

PostNapisane: Wt mar 31, 2009 0:12 
Zielony Oszołom

Może by taką bramę zrobić na Krakowskim między Królewską i Karową? Ja mam raczej wątpliwości, czy estetycznie taka brama jest do przyjęcia w tym miejscu i czy nie lepiej jednak na wjazdach coś porobić.

Bardzo przepraszam, ale jeden dowolny samochód "estetycznie" robi więcej złego niż trzy takie bramy (wygląda, hałasuje, śmierdzi/truje, zagraża, zajmuje miejsce, kapie "sosem z kebaba" na chiński granit ;) Tylko że samochody wszędzie, gdzie popadnie, strasznie nam się opatrzyły, więc przestaliśmy to sobie uświadamiać.

Między Królewską a Karową - zostaje tranzyt Tamka-Królewska, i Karowa-Miodowa. Ale może to nie szkodzi bardzo. Trzebaby usiąść i policzyć, ile w jakiej relacji poza główną jest nielegalnego tranzytu. Teraz, kiedy nie ma mostu, dane będą mało miarodajne.

PostNapisane: Wt mar 31, 2009 8:28 
Zielony Oszołom

pduncz napisał(a):

Bardzo przepraszam, ale jeden dowolny samochód "estetycznie" robi więcej złego niż trzy takie bramy (wygląda, hałasuje, śmierdzi/truje, zagraża, zajmuje miejsce, kapie "sosem z kebaba" na chiński granit ;) Tylko że samochody wszędzie, gdzie popadnie, strasznie nam się opatrzyły, więc przestaliśmy to sobie uświadamiać.

Uznaj mą wypowiedź za próbę antycypacji argumentów urzędników. Kolejne argumenty w tym rodzaju: - że będzie zasłaniać widok na kościół Wizytek, Bristol i Europejski, - że zaburzy Oś Saską, - że cośtam. :twisted:

Osobiście myślę, że taką bramę dałoby się zrobić tak, aby była ładna i nie rzucała się w oczy, ale mam wątpliwości, czy akurat w Warszawie, gdzie nikt nie umie niczego dopilnować. Zrobią wszystko z szarego betonu i żółtego plastiku i ładnie nie będzie. Co do samochodów - nie musisz mnie przekonywać, że są nieestetyczne, bo sam od dawna uważam, że jest to najpoważniejszy chyba problem estetyczny Warszawy, choćby dlatego, że parkują byle jak. Miejsca parkingowe na Krakowskim też są pod tym względem zaprojektowane po prostu idiotycznie, bo nie wymuszają jednolitego parkowania (vide "parking" pod św. Krzyżem, gdzie można stać prostopadle, równolegle, na skos, jak się chce, i oczywiście każdy stoi inaczej). Jestem teraz w Wiedniu, gdzie wszystkie samochody parkują tak samo (i wcale nie dlatego, że Austriacy są tacy praworządni, tylko dlatego, że się inaczej nie da - u nas użalają się na 'brak kultury osobistej kierowców, tu ją zakładają w projekcie). Różnica estetyczna jest kolosalna, bo rząd równo zaparkowanych samochodów wygląda o wiele korzystniej, niż warszawski burdel.

PostNapisane: Wt mar 31, 2009 16:05 
Admin

pduncz napisał(a):
Niegłupio, wtedy po prostu dojeżdżający "do posesji" musieliby dojeżdżać z odpowiedniej strony. Pozostaje kwestia omijania takiej bramy i powrotu na KP, w którym miejscu byś ją widział?

Chyba między główną bramą UW a Królewską.

Cytuj:
Wydaje mi się że jedna brama w dowolnym miejscu nie załatwi całościowo problemu tranzytu (bo: Królewska, Karowa).

Czy ja wiem, czy przejazd Królewska - Karowa jest taki szkodliwy? Ja bym się nawet zastanowił, czy go oficjalnie nie otworzyć - w zamian np. za jakieś ograniczenie ruchu na Świętokrzyskiej (np. indywidualne w dół Świętokrzyską - Tamką, w górę Karową - Królewską).

Cytuj:
Czy tam jest jakieś fizyczne ograniczenie przejazdu? Na zdjęciu nie widzę.

Nie, tylko kamery. Za duży ruch autobusowy.

PostNapisane: Wt mar 31, 2009 16:23 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):
Czy ja wiem, czy przejazd Królewska - Karowa jest taki szkodliwy? Ja bym się nawet zastanowił, czy go oficjalnie nie otworzyć - w zamian np. za jakieś ograniczenie ruchu na Świętokrzyskiej (np. indywidualne w dół Świętokrzyską - Tamką, w górę Karową - Królewską).

Zgadzam się, że zalegalizowanie tego przejazdu nie byłoby tragedią. A na pewno byłoby lepsze, niż nieegzekwowany zakaz. Ale nad tym rozwiązaniem z puszczeniem ruchu pod górę Karową, a w dół Świętokrzyską to bym się zastanowił, bo ślimak na Karowej nie bardzo się chyba nadaje do tego, aby jeździło po nim dużo samochodów. Poza tym kiepsko by było, gdyby się Krakowskie na tym fragmencie zaczęło korkować (nie wiem, na ile taki scenariusz jest prawdopodobny).

PostNapisane: Pt kwi 03, 2009 14:05 
Zielony Oszołom

Obrazek

http://www.flickr.com/photos/pduncz/3409457708/in/photostream/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona