Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 74  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 8:52 
Zielony Oszołom

zw.com.pl » Warszawa

http://www.zw.com.pl/artykul/2,288711_P ... atnym.html

Parkuj na prywatnym
Anna Wittenberg 16-09-2008, ostatnia aktualizacja 17-09-2008 08:13

Koniec ze Śródmieściem zastawionym samochodami? :lol:

Ratusz planuje tam budowę dwóch podziemnych parkingów. Ich wykonanie zleci prywatnej firmie.

Jeden z podziemnych garaży powstanie najprawdopodobniej pod pl. Teatralnym. Lokalizacji drugiego miasto jeszcze nie wybrało. – Musimy uregulować stan prawny gruntów, które bierzemy pod uwagę. Dopóki tego nie zrobimy, nie chcę mówić o innych propozycjach – zastrzega rzecznik miasta Tomasz Andryszczyk.

Zbudują i zwrócą

Parkingi powstaną w systemie buduj – eksploatuj – zwróć. Oznacza to, że wyłoniona w przetargu firma dostanie w dzierżawę działkę, na której zbuduje garaż. Będzie nim zarządzać przez czas określony w umowie (np. 30 lat), a później przekaże go wraz z działką z powrotem miastu.

W ratuszu właśnie rozpoczęły się przygotowania do przetargu. Wiadomo, że zostanie ogłoszony już w pierwszym kwartale przyszłego roku. Jak się dowiedzieliśmy, już zgłaszają się zainteresowane firmy.

Warszawscy urzędnicy przy pracy nad projektem wzorowali się m.in. na Wrocławiu. Tam, pod pl. Solnym, powstaje właśnie parking podziemny na ponad 300 samochodów. Kolejny budowany jest pod pl. Wolności.

Podobne rozwiązanie wprowadzili u siebie także poznaniacy. Pod tamtejszym pl. Wolności już dwa lata temu oddano parking na prawie 550 samochodów. Jego budowa kosztowała 40 mln zł i również była finansowana przez prywatną firmę. Przy okazji deweloper zrewitalizował obszar całego placu.Niestety, budowa parkingu podziemnego nie oczyściła poznańskich ulic z zaparkowanych na dziko aut. – Ludzie zostawiali samochody tylko na pierwszym poziomie garażu albo na okolicznych ulicach, gdzie obowiązuje zakaz parkowania – twierdzi Piotr Bąk, poznaniak, pracownik jednego z dużych banków. – Pomagają tylko akcje policji.

Regał na auta

Pomysł na rozwiązanie problemu z parkowaniem w Śródmieściu mają też władze dzielnicy. Już w marcu ogłosiły, że na miejscu obecnego parkingu przy ul. Sienkiewicza chcą zbudować automatyczny garaż, który sam ustawiałby auta na miejscach postojowych. Według koncepcji urzędników, na tysiącmetrowej działce ma powstać wykop głęboki na 15,5 metra. Zmieści się w nim 300 – 400 samochodów.

Także ta koncepcja ma zostać zrealizowana w systemie partnerstwa publiczno-prywatnego. Przetarg, w którym wyłoniona zostanie firma odpowiedzialna za budowę, ma zostać ogłoszony do końca roku.

Dodaj swoją opinię

Życie Warszawy[/u]

--------
uśmieszki i pogrubienia moje.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 8:56 
Oberspammer

Mowi sie o tym od dobrych kilku lat - moze wreszcie cos zrobia!

Golym okiem widac, ze to dochodowy biznes, jesli tylko oczywiscie sluzby miejskie karaja surowo parkujacych nieprawidlowo. :-)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 9:04 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
Mowi sie o tym od dobrych kilku lat - moze wreszcie cos zrobia!

Golym okiem widac, ze to dochodowy biznes, jesli tylko oczywiscie sluzby miejskie karaja surowo parkujacych nieprawidlowo. :-)

Jesteś optymistą.

Ja spodziewam się raczej że jeśli ktoś to wybuduje to będzie mu chodziło o grunt nad parkingiem albo ..... w umowie miasto zagwarantuje dopłaty gdy nie bedzie określonego zapełnienia parkingu.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 9:14 
Admin

R2D2 napisał(a):
Ja spodziewam się raczej że jeśli ktoś to wybuduje to będzie mu chodziło o grunt nad parkingiem albo ..... w umowie miasto zagwarantuje dopłaty gdy nie bedzie określonego zapełnienia parkingu.

Dopłaty to sprawa oczywista, bo nie sądzę, by kierowcy mając do wyboru parkowanie przy ulicy za 3zł/h i parkowanie na super wypasionym parkingu, który trzeba wentylować i oświetlać i na którym postój przez to kosztuje >3zł/h, wybierali to drugie.

Chyba, że ceny będą takie same i tu i tu. Ale skąd wtedy pieniądze na wentylowanie, oświetlanie i utrzymanie parkingu?

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 9:49 
Oberspammer

Cytuj:
Chyba, że ceny będą takie same i tu i tu. Ale skąd wtedy pieniądze na wentylowanie, oświetlanie i utrzymanie parkingu?

Dla mnie to jest oczywiste, ze przez te 30 czy iles lat utrzymywania parkingu przez prywaciarza miasto musi gwarantowac mu, tak jak i on miastu, ze ceny beda takie same i tu i tu. Jak juz miasto bedzie to prowadzic, to nie sadze by dzialalo na wlasno szkode (a to Polska...?)

Po drugie, gdyby utrzymywanie parkingow kubaturowych sie nie oplacalo, to nie bylo juz kilku funkcjonujacych w stolicy prowadzonych prywatnie, ktore nawet jakos bez doplat miejskich funkcjonuja, wide ten obok Forum na Parkingowej czy tez Garazowej (?). Jedynym problemem jest dlugi zwrot nakladow inwestycyjnych (te 30 lat czy wiecej wlasnie) zwiazanych z droga budowa "kubatury". Moim zdaniem mimo wentylacji, ochrony etc. to jest dochodowy biznes (i nie mowie tu o P+R oczywiscie :wink: ). Aby miec trzeba zainwestowac.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 13:18 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):

bo nie należy wrównywać właśnie akurat w dół ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 18, 2008 17:46 
Stały Bywalec

Zefir wrócił?

Obrazek

zdjęcie z wczoraj

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 19, 2008 11:10 
Admin

pduncz napisał(a):
Raffi napisał(a):

bo nie należy wrównywać właśnie akurat w dół ;-)

Ok, taka odpowiedź mnie zadowala.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 22, 2008 8:00 
Oberspammer

Cytuj:
Rzeczniczka ZDM Urszula Nelken ocenia, że dzięki weekendowym frezowaniom udało się nadrobić przeszło połowę remontowych zaległości. Choć jest to metoda dziesięciokrotnie tańsza od tej z lat 90., w tym roku na odnawianie głównych ulic ratusz wyda aż 100 mln zł. Swój udział mają w tym też kierowcy, którzy płacą za postój w centrum - pieniądze z parkomatów niemal w całości idą na naprawę nawierzchni. Docenia to według wyników badań zamieszczonych na stronie www.zdm.waw.pl prawie połowa warszawiaków.

I moim zdaniem wlasnie na to NIE powinny isc pieniadze z parkowania. Ale na remont chodnikow juz tak. Moze Panowie z IBDM zaproponowaliby jakas szybka i trwala metode remontu chodnikow, ale nie z kostki fazowanej?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 23, 2008 10:01 
Oberspammer

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,3486 ... skiej.html

Grzegorz Miecznikowski napisał(a):
Wysyp słupków na Puławskiej
Grzegorz Miecznikowski
2008-09-22, ostatnia aktualizacja 2008-09-23 08:20

- Są wszędzie! W niektórych miejscach nie można zaparkować auta - skarży się Małgorzata Szewczyk, mokotowianka. Słupki, które pojawiły się po remoncie ulicy, utrudniają życie kierowcom, mieszkańcom i właścicielom sklepów.

Obrazek

(...)

Władze Mokotowa twierdzą, że kierują się dobrem mieszkańców. I odsyłają do ZDM. Tam z kolei twierdzą, że miejsca parkingowe zmniejszono na prośbę mieszkańców. - Jeśli nie można zmusić kierowców, żeby zostawiali 1,5 m chodnika dla pieszych, na co skarżyli się mieszkańcy Puławskiej, trzeba było ograniczyć miejsce do parkowania - mówi Adam Sobieraj z biura prasowego ZDM.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

Choć raz w pełni się zgadzam z rzecznikiem ZDM -- skoro Straż Miejska nie potrafi zareagować na wezwanie, trzeba stawiać słupki. Swoją drogą na zdjęciu widać, że jednak trochę tych miejsc. Tyle tylko, że takich z których kierowca nie musi wyjeżdżać tyłem na ulicę.

Warto też zwrócić uwagę na unikatowe jak na Warszawę, niepopękane płyty chodnikowe.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 74  Następna strona