Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr lut 04, 2015 20:11 
Stały Bywalec

Mam taką propozycję, żeby takich projektów nie wycofywać jeżeli nie chcemy wywalać azyli, tylko zostawiać przerywając pasy w miejscach gdzie są azyle i robiąc rozwiązanie wariantowe w postaci wyznaczenia potem w tych miejscach sierżantów środkiem pasa ruchu ogólnego przez azyl po zmianie rozporządzenia.

PostNapisane: Pt lut 06, 2015 23:51 
Stały Bywalec

draco napisał(a):
3 z 4 wyniesień wydział infrastruktury mi uwalił, bo w czerwonej książeczce stoi, że wyniesienie nie może być bliżej niż 40 metrów od skrzyżowania. Mur, beton, głupota, niedasizm.

Dlatego profilaktycznie trzeba w uzasadnieniu projektu od razu podawać prawidłową wykładnię. Brzmi ona tak: Ten przepis o 40 m mówi o tym, że progów zwalniających nie można stosować bliżej niż 40 m od skrzyżowania. Jednoczęsnie ta sama czerwona książeczka w rozdziale o progach zwalniających pokazuje przekroje 3 typów tych progów. Wyniesione skrzyżowanie nijak nie jest żadnym z nich. Jednocześnie w rozdziale o tych progach pojawia się stwierdzenie, że progi zwalniające można stosować tylko jeśli inne środki uspokojenia ruchu nie są wystarczające. Skoro zatem wyniesiona tarcza skrzyżowania nie jest (nie pasuje do rysunków progów zwalniających to nim nie jest, a jest "innym środkiem uspokojenia ruchu" (skoro przepis stwarza taką kategorię). Zatem przepis o 40 m jej nie dotyczy.

PostNapisane: Śr lut 11, 2015 20:00 
Początkujący

Witajcie.

W kilku początkowych postach przewinął się pomysł budowy przedłużenia ddr na Boboli na północ do Ondraszka, potem rozwinęła się dyskusja o (nie)zasadności budowy ddr przez park. W przypadku Pola Mokotowskiego prywatnie jestem zdania, że wydzielona ddr to doby pomysł z uwagi na duży ruch rowerowy, a z drugiej strony tłok "spacerowy" na istniejących alejkach.

Mam ochotę zgłosić projekt odnośnie tej drogi przez pola, proponowane przeze mnie zmiany koncentrują się na końcowych odcinkach. Czytałem, że Pełnomocnik ma jakieś plany co do poprawek w tym miejscu, ale brak konkretów o kształcie i realnych terminach. Myślę, że zgłaszanie projektów pokrywających się z wstępnie planowanymi projektami Pełnomocnika to dobry pomysł, w najlepszym wypadku budżet rowerowy zyska ekstra $$$ z BP.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Jak to widzę:
Z jednej strony to korekta przebiegu ddr we wschodniej części - oddanie alejki obok Jeffsa pieszym, poprowadzenie ddr od ŻiW do wysokości jeziorka mniej więcej wzdłuż szutrowej alejki, przy której stoją te śmieszne znaki o zakazie jazdy rowerem. W tamtym miejscu przebiega sieć ciepłownicza, odśnieżanie tego odcinka byłoby za darmo, zawsze na czas. Jak to wyglądało w tym roku - kto jeździł ten wie.

Z drugiej wybudowanie łącznika od głównej ddr do kładki we wschodniej części, mniej więcej za miejscem, w którym ddr przechodzi między dwoma tęgimi drzewami. Co za tym stoi? Od kładki do żwirek zyskalibyśmy wygodną drogę nie po głównej alejce, niech ona zostanie dla matek, rolkarzy, pieszych, biegaczy. Dodatkowo, im dłuższy jest wspólny odcinek dla różnych relacji, tym bardziej w swej naiwności zakładam, że szczególnie zimowe utrzymanie zostanie potraktowane poważniej.

Rysunek uwzględnia też łącznik do Boboli, nie uwzględnia Ondraszka, myślę, że N-S mogłoby przebiegać na przedłużeniu, obok betonowego stołu do ping-ponga.

Obrazek

Zdjęcie z niedzieli, na ddr zalegał śnieg, a tu ładnie odśnieżone :D

Obrazek

PostNapisane: Śr lut 11, 2015 20:15 
Zielony Oszołom

Rozważaliśmy ruszenie Pola, ale w biurze pełnomocnika dawali nam dosyć mocno do zrozumienia, że oni to prawdopodobnie sami zrobią, więc odpuściliśmy.
Co do samego przebiegu, przebudowy:
A) Zdecydowanie tak. Obecny szlaczek Xa i Xb jest poprowadzony zupełnie bez sensu.
B) A dlaczego nie chcesz puścić przedłużenia dalej wzdłuż tego chodnika (równoległe do Batorego, aż do Niepodległości)? Po co utrwalać te stan rzeczy (niebieski), który kluczy pomiędzy pieszymi. Ten chodnik za budynkami jest wykorzystany w stopniu praktycznie zerowym, a jest najkrótszą trasą i tym samym najbardziej pożądaną.
C) Nie widzę sensu. Obecnie większość rowerzystów jeździ główną aleją pola aż do Ronda Jazdy Polskiej i obok niej powinna zostać wydzielona DDR. Ten fragment nie zachęci raczej nikogo do jazdy na około.
D) Zdecydowanie tak i to nawet ja bym puścił aż do Ondraszka, bo brakuje w tej linii połączenia rowerowego. Natomiast zwróć uwagę że leży on w rejonie dwóch dzielnic i musiałbyś go zgłosić na Mokotowie i Ochocie jednocześnie.

A tak po prawdzie to chętnie bym zmiany rowerowe na Polu Mokotowskim zgłosił w przyszłym roku. W tym roku mamy już zgłoszone:
Ochota na rower: https://app.twojbudzet.um.warszawa.pl/taskPropose/1938
a dojdą jeszcze dwa projekty: Grójecka i Szcześliwicka. Prawdopodobnie jeden z nich będzie trzeba wycofać, bo myślę, że maksymalnie mamy szanse na dwa. Zastanów się czy warto robić tak silna konkurencje, boje się, że wtedy ogólnie rowerowe projekty na Starej Ochocie mogą stracić :/.

PostNapisane: Śr lut 11, 2015 20:17 
Początkujący

Mam też projekt dla Mokotowa - rowerowe połączenie Pruszkowskiej i Trojdena z Kulskiego obrzeżami cmentarza żołnierzy radzieckich, wraz z odbudową zniszczonych chodników. Przebieg troszeczkę pokręcony, wszystko przez to, aby wpisać się w symetrię założenia parkowego.
Węższe alejki mają w świetle między latarniami 6m, zmieści się i ddr i chodnik z ławkami.
Kulskiego jest spokojna, nie potrzeba tam dodatkowej infrastruktury, ewentualnie poza wycięciem wjazdu na ddr pod mniejszym kątem. Powstałby wygodny, przyjemny skrót.
Prace nie ingerowałyby w teren właściwego cmentarza.
Ramię na południe do Racławickiej wydaje się niepotrzebne, szczególnie, jeśli na horyzoncie widać ddr wzdłuż żwirki.

Niemniej ważne byłoby odtworzenie chodnika na osi Kulskiego-Dickensa od Kulskiego do pomnika. To co teraz tam jest to jest jakiś żart.

W ogóle marzy mi się na tej osi przejście przez Zwirki i droga dalej przez park Malickiego, ale do tego to trzeba by było ruszyć mauzoleum :?

Obrazek

PostNapisane: Śr lut 11, 2015 20:45 
Początkujący

Dzięki za szybką odpowiedź.

Cytuj:
B) A dlaczego nie chcesz puścić przedłużenia dalej wzdłuż tego chodnika (równoległe do Batorego, aż do Niepodległości)? Po co utrwalać te stan rzeczy (niebieski), który kluczy pomiędzy pieszymi. Ten chodnik za budynkami jest wykorzystany w stopniu praktycznie zerowym, a jest najkrótszą trasą i tym samym najbardziej pożądaną.

Początkowo nie myślałem o proponowaniu czegokolwiek dla tego odcinka w celu minimalizacji kosztów, wg mnie funkcjonuje w miarę dobrze, gdyby jeszcze popracować nad ciągłością nawierzchni to by było ok - stąd ta wymiana nawierzchni. Wyjątkiem jest miejsce, gdzie ddr przeskakuje na północną stronę chodnika i skręca dwukrotnie pod kątem prostym - do wyprostowania.
Przy wymianie nawierzchni koszty poprowadzenia od nowa bliżej Batorego rzeczywiście takie same. Mimo to i tak skłaniałbym się ku takiemu przebiegowi ze względu na odcinek C. Myślę, że opędzenie jak najdłuższym wspólnym odcinkiem relacji ŻW - Kładka i ŻW - Zielona Gęś jest lepsze niż budowanie blisko siebie dwóch prawie równoległych dróg (żW - kładka obok głównej alejki), zwłaszcza zwn odśnieżanie. Różnica w odległości dla ŻW - kładka moja vs Twoja to 1,5km vs 1,3km, ŻW-ZG moja vs Twoja - różnica wg google poniżej 100 m, 1,3 km. Odcinek C też elegancko łączy Rondo Jazdy z Wołoską.
W zachodnim odcinku w Twoim wariancie i tak trzeba by było uciec gdzieś daleko od głównej alejki z drogą ZW -kładka, bo nie ma tam miejsca, optymalnie chyba Rokitnicką dokąd by się dało.To akurat dobre, bo by było odśnieżone na tym odcinku. Miejsce przy końcu Rokitnickiej, na północ od jeziorka najruchliwsze miejsce na Polu, zakładałem, że lepiej przeciągnąć rowery z daleka, od południa jeziorka. Inaczej gdzieś tam wypadałoby skrzyżowanie NS, WE i jeszcze główna alejka, tak tylko NS i alejka.
Bo co do tego, że na głównej alejce nie powinno być rowerów ani nie powinno się stamtąd odcinać ddr jak przy Jeffsie to się oczywiście zgadzamy ? ;)

Cytuj:
A tak po prawdzie to chętnie bym zmiany rowerowe na Polu Mokotowskim zgłosił w przyszłym roku. W tym roku mamy już zgłoszone:
Ochota na rower: https://app.twojbudzet.um.warszawa.pl/taskPropose/1938
a dojdą jeszcze dwa projekty: Grójecka i Szcześliwicka. Prawdopodobnie jeden z nich będzie trzeba wycofać, bo myślę, że maksymalnie mamy szanse na dwa. Zastanów się czy warto robić tak silna konkurencje, boje się, że wtedy ogólnie rowerowe projekty na Starej Ochocie mogą stracić :/.

Jeszcze nie złożyłem, na razie wisi jako kopia robocza. Mozna wycofać po weryfikacji? Gdyby uwalono jakieś inne projekty, aby była rezerwa?

Tak w ogóle to ten projekt dla Raszyńskiej jest w dechę, wczoraj byłem nim zachwycony od pierwszego momentu. Martwi mnie tylko to, że Pełnomocnik indagowany dlaczego ten odcinek jest nieujęty w planach do 2020 nic nie odpowiedział.

Ostatnio edytowano Śr lut 11, 2015 20:56 przez Krzysztof1234, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr lut 11, 2015 20:52 
Początkujący

Mam jeszcze jeden projekt dla okolic skrzyżowania Żaryna i Boboli. Tam cały chodnik przy przejściu zajmuje drzewo. Myślę, że mimo wszystko ludzie są ważniejsi (w godzinach szczytu z tramwaju do biurowców na Żaryna walą tłumy). Projekt zakładałby wycięcie tego drzewa, położenie chodnika i kompensacyjne nasadzenia w pobliżu.
Takie coś ma szansę przejść weryfikację?

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Śr lut 11, 2015 21:21 
Początkujący

Ostatni pomysł, skrzyżowanie Banacha x Żwirki. Czy przeprogramowanie sygnalizacji w tym miejscu ma szansę przejść w BP (w dowolnej edycji) ? Cel poprawa bezpieczeństwa na wschodniej nitce ŻW na północnym przejściu.

Wariant minimum - normalny sygnalizator przed tym przejściem dla skręcających w lewo z Banacha zamiast tego pomarańczowego mrygadełka i bezwzględne czerwone na czas zielonego dla pieszych. Dziś to wygląda tak, że jak jesteś dwa kroki od przejścia w momencie zapalenia się zielonego, to często kierowcy już cię nie wpuszczą. To by było może nawet tanie.

Wariant optimum - więcej zielonego dla pieszych, najlepiej zapalane równocześnie na obu nitkach.
Czas | Zdarzenie
1. Jadący na wprost Żwirkami do centrum dostają czerwone w tym samym momencie co jadący na wprost na lotnisko.
2. Piesi na północnym przejściu dostają zielone na obu nitkach.
2. Zielone dostają jadący od Banacha (tanie, bez wymiany sygnalizatorów i implementowania dodatkowych cykli sygnalizacji, tylko przepinanie)
LUB
2. Zielone dostają skręcający z Żwirki w lewo w Banacha. Potrzebny nowy sygnalizator dla lewoskrętu. Być może też nienajdroższe, także nie wymaga implementowania nowych faz. Nowy sygnalizator sprzężony ze starą fazą dla tego miejsca. Sygnalizator na wprost sprzężony z fazą na wprost dla przeciwnego kierunku. Zielone dla pieszych zblokowane na obu nitkach. Wprowadza najmniej zmian w orgazniacji, tylko Żwirki do Centrum mają trochę krócej zielone. Przepustowość lewoskrętu w Banacha może nieznacznie wzrosnąć....

Na wcześniejszych stronach przewijał się projekt pasów na Puławskiej w wiadomym miejscu. Coś będzie zgłaszane?

PostNapisane: Śr lut 11, 2015 21:35 
Stały Bywalec

Skrzyżowanie Banacha x Żwirki będzie przebudowywane w 2015 r. przez ZDM. Ew. uwagi co do czasów sygnalizacji można do nich przesyłać (albo do Inżyniera Ruchu)

PostNapisane: Śr lut 11, 2015 21:45 
Początkujący

m.pienkos napisał(a):
Skrzyżowanie Banacha x Żwirki będzie przebudowywane w 2015 r. przez ZDM. Ew. uwagi co do czasów sygnalizacji można do nich przesyłać (albo do Inżyniera Ruchu)

8-) super

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona