Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt sty 21, 2014 19:21 
Zielony Oszołom

CPR na Ondraszka - zgoda. CPR w ramach łącznika też zgoda.
Rozumiem, że zgadzamy się na DDR wzdłuż Boboli i Batorego. Ale co z kawałkiem Żwirki do Boboli/Batorego. Tamtędy jeździć większość rowerzystów i wydaje mi się, że DDR byłaby tam bardziej wskazana koło żwirowej alejki niż 5 metrowy CPR? Zwłaszcza, że piesi odzyskali by dzięki temu środek parku przez wywalenie stamtąd DDR.

PostNapisane: Wt sty 21, 2014 22:04 
Stały Bywalec

Hermes napisał(a):
Rozumiem, że zgadzamy się na DDR wzdłuż Boboli i Batorego. Ale co z kawałkiem Żwirki do Boboli/Batorego. Tamtędy jeździć większość rowerzystów i wydaje mi się, że DDR byłaby tam bardziej wskazana koło żwirowej alejki niż 5 metrowy CPR? Zwłaszcza, że piesi odzyskali by dzięki temu środek parku przez wywalenie stamtąd DDR.

Myślę, że warto się wzorować na wschodniej części parku, gdzie główne aleje mają wysokiej jakości nawierzchnię, odpowiednią szerokość (prócz chodniczka przy rondzie Jazdy Polskiej), brak ławek przy krawędzi alejki, atrakcyjne otoczenie - np rabatki. Taka organizacja zdaje wg mnie egzamin :D

Alejkom prowadzącym do praku (od głównych "punktów wlotowych" - np Boboli, Banacha, metro) trzeba przywrócić (niezwykle ważną) funkcję transportową. Jest ona zachwiana przez niewystarczającą szerokość (nawet dla samych pieszych!) dodatkowo ograniczoną sztucznymi tworami, a także przez nieodpowiednią nawierzchnię.

Na południowo-zachodnim odcinku widzę trzy zasadnicze problemy do rozwiązania:
- niewłaściwie dobrana nawirzchnia do funkcji (błoto przez znaczną część roku, ew. pył) -> wymiana
- niedostateczna szerokość - zawężana przez murki, ławki (+ławkowiczów), otoczaki -> poszerzenie np płytami chodnikowymi lub dosztukowanie asfaltu + odsunięcie ławek
- nieatrakcyjne otoczenie od wysokości parkingu do skrzyżowania Batorego/Niepodległości (zapachy z toitoiów, altany śmietnikowej, szczury, odstraszający zapuszczony budynek wykorzystywany chyba jako pisuar i na koniec leciwa nawierzchnia) -> zafundowanie muralu, deratyzacja, :) estetyzacja + budowa szaletu?

Do potencjału alejki ŻiW-Stodoła należy
- najprostszy przebieg
- oświetlenie przy budynkach
- przebieg magistrali "odśnieżającej", przy odpowiednim wytyczeniu alejki (na północ od żwirowej alejki).

Wracając do Twojego pytania - wydzielone DDR widziałabym, jeśli już to wyłącznie w pasie drogowym, bezpośrednio przy ulicy. Od strony parku lepsze byłyby CPR. Nie wyobrażam też sobie zostawienia żwiro-błota obok nowo wytyczonej DDR. Równa, asfaltowa nawierzchnia przyciąga :) Wg mnie 5 metrowy CPR byłby tu idealny.

PostNapisane: Wt sty 21, 2014 23:18 
Zielony Oszołom

alejka od banacha w strone pd -wsch stworzylaby z juz istniejacymi alejkami asfaltowa petle dla rolkarzy.

PostNapisane: Pt sty 24, 2014 18:22 
Zielony Oszołom

Może być i tak jak proponujecie.

Trochę z innej beczki - czy obecni na dzisiejszym spotkaniu mogą coś o nim opowiedzieć? Udało się do czegokolwiek przekonać ZOM?

PostNapisane: Pt sty 24, 2014 22:17 
Zielony Oszołom

Hermes napisał(a):
Trochę z innej beczki - czy obecni na dzisiejszym spotkaniu mogą coś o nim opowiedzieć? Udało się do czegokolwiek przekonać ZOM?

Panie z ZOM były raczej nieprzekonywalne. Stały na stanowisku sie ze rowerzysci maja przestrzegac znakow i jezdzic naokoło. Jest dobrze tylko rowerysci sie nie stosuja. Zasłaniały się też że ZOM nie jest od budowania, nie ma w statucie mozliwosci budowania. Na moje postulaty ze pieszym tez jest za wąsko nie dostałem konkretnych odpowiedzi. Nie chciały też dystkutować z powodu braku planów co rozbudowy infrastruktury rowerowej w tym obszarze. z tego co zrozumiałem to brakuje dokumentacji dla budowy DDR w stronę GUSu, wiec nie wiadomo jak polaczyc alejke z DDR.
ZOM ogolnie twierdzi ze rowery są niebezpieczne dla piszych, a psy (w szczegolnosci jamniki) niebezpieczne dla rowerzystów :) . Wogle łączenie ruchu pieszego i rowerowego jest niebezpieczne. Nie było szansy na przejscie do fazy ustalania szczegołow bo nie było zgody co do meritum , czyli wogole zmieniania czegokolwiek.
Spotkaniu w terenie nie sprzyjała aura. Było opóznienie , a kilkanascie stopni mrozu z wiatrem ostatcznie doprowadziło do konsensusu. Ustalono że trzeba skonczyc spotkanie, bo groziło wszytskim zamarznięcie.
Stanęło na tym że Pełnomocnik ma przesłać plany i projekt poszerzenia alejki.
Jednak bede musiał napisać wniosek do ZOMu :/

PostNapisane: So sty 25, 2014 1:49 
Stały Bywalec

Ja jestem dość zawiedziona spotkaniem.
Panie z ZOMu pokazały list z podziękowaniami od mieszkańców za wprowadzenie zakazów. Było z 7 podpisów. W nim jakże słuszne stwierdzenie, że chodniczek jest "jedyną droga prowadzącą do parku". Ale jeszcze trwoga, że alejka zostanie połączona ze "ścieżką rowerową", ale się nie wczytałam dokładnie.
Także wg pań najwidoczniej dla pieszych jest to droga jedyna, a rowerzyści jadąc wyznaczonym szlakiem mogą sobie "pięknie i wygodnie" :? jechać w którym zechcą kierunku.

To, co proponują rowerzystom jest conajmniej dziwaczne. Polecają jechać na wprost, bo to tylko 40 metrów więcej.
(A że właściwie po chodniku, do którego jest wyznaczony CPR, nie da się jeździć legalnie, IMO trzeba będzie kolejne 40m prowadzić rower, czego nikt czynił nie bedzie.)

Nie jestem w stanie pojąć argumentów ZOM, że rowerzyści sami są sobie winni zaistniałej sytuacji, bo jeżdżą po chodnikach :? (po mieście) i nie przestrzegają zasad ruchu drogowego. Gdyby jeździli po równoległych parkowych DDRach, podobno nie byłoby problemu...
Ogólnie jeszcze panowała opinia, że segregacja jest kluczem do bezpieczeństwa.

Podobały mi się argumenty o bezpośredniości DDRów przedstawione przez jednego ze zgromadzonych. W sumie to, co dla nas jest zbyt oczywiste do tłumaczenia, urzędniczki chyba pierwszy raz słyszały. Zaczynam być zdania, że urzędnicy powinni mieć nakaz stosowania codziennie innego środka transportu...
Tak samo Pełnomocnik się pozytywnie popisał twierdząc, że ludzie chcą poszerzenia, bo nogami wydeptali pobocze chodnika. Zauważył, że obecne działania nie są rozwiązaniem problemu i godzą w wizerunek miasta (przyjaznego rowerzystom). I cudowne stwierdzenie: Po prostu zróbmy to.
Popieram :)

Ogólnie przedstawicielki ZOMu umywały ręce od infrastruktury - nie mają w statucie budowy, alejka ma X lat, było od zawsze, to nie nasza wina, że niebezpiecznie, proszę to zgłosić jak nie pasuje, trzeba jeździć zgodnie z przepisami. Jak rowerzyści będą jeździć (a zaobserwowaliśmy, że jeżdżą i przy odczuwalnej -20 C) niezgodnie ze znakami, to już problem tych rowerzystów. :( Takie stwierdzenie wywołało falę oburzenia wśród zgromadzonych.

Na hasło "przedepty" przedstawicielki ZOMu błyskawicznie (!) stwierdziły, że walczą z nimi. Mnie to nieźle zszokowało, ale w sumie widać tę syzyfową pracę w terenie. Niektóre przedepty widoczne są nadal z satelity mimo zaciekłych walk za pomocą nasypów ziemnych http://goo.gl/maps/t4gU9 i drutów kolczastych ;) Niestety nie padł argument budowy (w kręgach cywilizacji) alejek po śladzie przedeptów zamiast odgórnie planowanych.

Ogólne wrażenie jest niestety słabe. Alejki Pola Mokotwoskiego na etapie samej gleby i trawy w dużej mierze były i są wyjeżdżane przez rowerzystów, a teraz próbuje się tych rowerzystów zagonić w określone - niezgodne z zasadami sztuki ciągi (anty)komunikacyjne. Takie działania sa niezgodne z polityką miasta, ale najwidoczniej mogą. :(

Co do postawionych zakazów, wg mnie szybko nie znikną. O te 40m będzie niezła przeprawa. A oo żwirówce do Banacha to lepiej nie mówić, bo jest "równoległa DDR". :shock:

Spotkanie zakończyło się na tym, że Pełnomocnik ma przesłać projekty DDRów wokół ronda JP do ZOM. Ale w tych projektach raczej nie będzie uwzględnionego chodniczka (a może coś przespałam), więc biurokrację czas zacząć :( I chyba warto przeprowadzić jakąś kampanię, albo złożyć projekt do budżetu obywatelskiego, albo zebrać 1000 podpisów...

Z drugiej strony widzę plusy:
- ZOM chce minimalizacji konfliktów rowerzystów z pieszymi (to tak jak i my!)
- ZOMOwi chyba wszystko jedno jak przebiegają alejki, którymi zarządza - jak znajdzie się inwestor, to pewnie chętnie udostępnią teren
- przedstawicielka ZOMu (w żarcie czy też nie) podjęłaby się(?) zbadania ruchu (także rowerowego) w parku, bo szukała pomocy, do której się zgłosiłam. Uważam, że takie pomiary są konieczne w celu optymalnego rozplanowania alejek i minimalizacji konflitków
- Niektórzy zauważają chęć wycofania się ZOMu z ostatnich działań, oby to Oni mieli rację! :D

Pozdrawiam

PostNapisane: So sty 25, 2014 8:04 
Oberspammer

miroslavka napisał(a):
Ogólnie przedstawicielki ZOMu umywały ręce od infrastruktury - nie mają w statucie budowy, alejka ma X lat, było od zawsze,

A to kto pięć lat temu utwardzał nowe alejki od strony Żwirki, tłumacząc że *muszą* być za wąskie dla ludzi (1,5m), aby przypadkiem jakimś rowerzysta się na nie nie przypałętał?

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: So sty 25, 2014 16:42 
Zielony Oszołom

Czyli było tak jak się spodziewałem. Ja zapytam co zamierzam pełnomocnik na stronie na fcb, a w międzyczasie złożę skargę na ZOM do prezydenta miasta. Nie wiem czy to coś da, ale może kiedyś zaszkodzi jakieś gnidzie w tej instytucji. Postaram się też wrzucić jakiś artykuł na polska na rowery z cyklu podsumowanie roku - najbardziej antyrowerowa instytucja warszawska roku 2013. Jakby ktoś miał zdjęcie dobrej jakości tych znaków to poproszę.

PostNapisane: So sty 25, 2014 18:02 
Bywalec

axxenfall napisał(a):
miroslavka napisał(a):
Ogólnie przedstawicielki ZOMu umywały ręce od infrastruktury - nie mają w statucie budowy, alejka ma X lat, było od zawsze,

A to kto pięć lat temu utwardzał nowe alejki od strony Żwirki, tłumacząc że *muszą* być za wąskie dla ludzi (1,5m), aby przypadkiem jakimś rowerzysta się na nie nie przypałętał?

Może to nie budowa a konserwacja :wink:

Moje warzenia ze spotkania tutaj http://forum.masa.waw.pl/index.php?topic=3073.msg49168#msg49168

PostNapisane: Pn sty 27, 2014 10:25 
Zielony Oszołom

Hermes napisał(a):
Jakby ktoś miał zdjęcie dobrej jakości tych znaków to poproszę.

http://www.zm.org.pl/?a=banacha-13c&img=12
To przy Banacha. Innych lokalizacji nie mam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona