Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So cze 29, 2013 7:30 
Stały Bywalec

Problemem jest fakt, że stoją tam na okrągło samochody na 2/3 miejsc - ludzi, którzy kupili sobie auto "na wszelki wypadek", na co dzień nim nie jeżdżą, ale przecież "nie będę trzymał auta gdzieś za miastem, jak mam za darmo pod blokiem". Brakuje więc miejsc dla obsługi handlu.

Powinny być miejsca darmowe, ale do 2h parkowania... tylko nie wiem, jak to wyegzekwować :p - szlaban na wjeździe i wyjeździe i zaporowa stawka powyżej 2h, a poniżej kwitek za darmo wypuszcza?

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: N cze 30, 2013 11:29 
Zielony Oszołom

G.Madrjas napisał(a):
Problemem jest fakt, że stoją tam na okrągło samochody na 2/3 miejsc - ludzi, którzy kupili sobie auto "na wszelki wypadek", na co dzień nim nie jeżdżą, ale przecież "nie będę trzymał auta gdzieś za miastem, jak mam za darmo pod blokiem". Brakuje więc miejsc dla obsługi handlu.

Powinny być miejsca darmowe, ale do 2h parkowania... tylko nie wiem, jak to wyegzekwować :p - szlaban na wjeździe i wyjeździe i zaporowa stawka powyżej 2h, a poniżej kwitek za darmo wypuszcza?

Wystarczyłoby zrobić strefę płatnego parkowania, ale pewnie wtedy "mieszkańcy byliby oburzeni". Póki co będę wnioskował o wygrodzenie słupkami.

PostNapisane: N cze 30, 2013 11:34 
Zielony Oszołom

Z innej beczki - temat Rondo Zesłańców Syberyjskich, strona wschodnia:
http://www.youtube.com/watch?v=cKgRX23-oaA&feature=youtu.be

Z moich obserwacji wydaje mi się, że:
- wreszcie światła są ustawione na stałe i nie trzeba naciskać guzika (+)
- światło zielone pojawia się tylko na 10 sek zmienia na czerwone i znowu 10 sek zielonego. Tak trzy razy. Kogoś przerosło ustawienie tego raz na 40 sek?
- jeszcze miesiąc temu obserwowałem te światła i zapalało się zielone po naciśnięciu guzika i tylko jeden raz (trzeba było znowu wcisnąć guzik, żeby pojawiło się po raz drugi)

PostNapisane: N cze 30, 2013 19:55 
Stały Bywalec

Hermes napisał(a):
Wystarczyłoby zrobić strefę płatnego parkowania,(...)

Abonament 30 zł rocznie. To nic nie da (oprócz oczywiście oburzenia mieszkańców, niesłusznego skądinąd).

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: N cze 30, 2013 23:52 
Stały Bywalec

Hermes napisał(a):
Dzwoniłem tam już z 10 razy na straż miejską. Jak można dostać statystyki od straży miejskiej odnośnie wystawionych tam mandatów za nielegalne parkowanie? Wystarczy do nich napisać i poprosić? Bo chcę zadzwonić jeszcze z pięć razy - i jeżeli liczba mandatów będzie wystarczająco duża to z taką statystyką napisać do dzielnicy ochoty/zdm o wygordzenie tego słupkami.

W oddziale terenowym SM poradzono mi napisanie pisma z prośbą o wykaz interwencji do naczelnika tegoż oddziału, gdzie moje zgłoszenia wykroczeń trafiały. Można też ponoć napisać wniosek do SM o monitorowanie miejsca, gdzie problem jest nagminny. Ale ostatecznie obeszło się bez tego. Poszedł wniosek ode mnie do ZDM z paroma zdjęciami i powołaniem się na fakt, że wykroczenia w danym miejscu były wielokrotnie zgłaszane i toczą się postępowania mandatowe. Nie trzeba było dostarczać statystyk. Tyle że w moim wypadku nie były to zgłoszenia telefoniczne, bo przecież z takowych niekoniecznie coś wynika. Jeśli po prostu tamtędy przejeżdżasz, dzwonisz i odjeżdżasz, to naprawdę wiele się może zmienić, zanim patrol się tam w ogóle pofatyguje. Wszak czasem nawet dodzwonić się trudno, a zgłoszenia mają swoją kolejność i hierarchię "pilności realizacji". Parkowanie nie jest na szczycie tej hierarchii, z grubsza cytując panią dyspozytorkę. :wink:

PostNapisane: Wt lip 02, 2013 6:12 
Admin

G.Madrjas napisał(a):
Hermes napisał(a):
Wystarczyłoby zrobić strefę płatnego parkowania,(...)

Abonament 30 zł rocznie. To nic nie da (oprócz oczywiście oburzenia mieszkańców, niesłusznego skądinąd).

Podniesienie ceny abonamentu w zupełności leży w możliwościach i kompetencjach miasta, nie trzeba do tego ani nowelizacji ustawy ani objawienia ducha świętego. Miało to się nawet stać przy okazji ostatniego rozszerzenia, ale radni spękali. Nawiasem pisząc, nie rozumiem kalkulacji politycznej według której można drastycznie podnosić ceny biletów (co dotyka pewnie z 60% mieszkańców), wywozu śmieci (100%), użytkowania wieczystego (40%?), ale abonament parkingowy dotyczący relatywnie wąskiej grupy jest nie do ruszenia i musi być dotowany w 99,5%.

Ograniczając się jednak do środków technicznych, to te miejsca parkingowe powinny być z wjazdem z jezdni. Albo nawet na jezdni, prawy pas zamienić w pas postojowy, jako zaczątek deautostradyzacji Grójeckiej. Uliczkę parkingową wygrodzić i zamienić na drogę dla rowerów, a obecną śmieszkę na chodnik.

PostNapisane: Śr lip 03, 2013 10:36 
Bywalec

olek napisał(a):
zaczątek deautostradyzacji Grójeckiej.

Lubię to.

OT pozakategoryjny, ale jeszcze by tak Tempo 30 poza nią, z odpowiednimi elementami uspokojenia (Pawińskiego - przejście przy Wiślickiej - horror), jednokierunkowe "pod prąd" omijania korków (tak zrobiono z kawałkiem Siemieńskiego - nie wiem czemu nie z całą).

Nie mam tylko pomysłu na dość nowy zwyczaj podjeżdżania trzy ulice samochodami na niedzielną Mszę. W l. 90-tych takiego zwyczaju nie było. Oidp

PostNapisane: Śr lip 03, 2013 14:56 
Zielony Oszołom

Próg na Rondzie Zesłańców Syberyjskich od strony południowo zachodniej:
Obrazek
Wniosek poszedł do ZDM parę dni temu, i dziś doszła odpowiedź, że mają go obniżać:
Obrazek

PostNapisane: Śr lip 03, 2013 14:59 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):

Ograniczając się jednak do środków technicznych, to te miejsca parkingowe powinny być z wjazdem z jezdni. Albo nawet na jezdni, prawy pas zamienić w pas postojowy, jako zaczątek deautostradyzacji Grójeckiej. Uliczkę parkingową wygrodzić i zamienić na drogę dla rowerów, a obecną śmieszkę na chodnik.

Do 19 lipca trwają konsultacje odnośnie walki z hałasem http://mapaakustyczna.um.warszawa.pl/pl/konsultacje.html, przy tej okazji postaram się zgłosić pomysł "zwężenia Grójeckiej do przekroju 2+2 z ograniczeniem prędkości po zakończeniu budowy nowej trasy wylotowej na Kraków i Katowice".
A na starej Ochocie domagać się wprowadzenia strefy tempo-30.

Edit: moje wnioski:
http://imageshack.us/a/img17/5262/ufjf.jpg
http://imageshack.us/a/img844/4894/mt5h.jpg
http://img849.imageshack.us/img849/1133/jdh5.jpg

PostNapisane: Śr lip 03, 2013 15:59 
Początkujący

Przejrzałem dokumenty, które miasto chce z nami konsultować i moje odczucie jest takie, że w większości przypadków proponowane rozwiązanie to wymiana nawierzchni na ulicach na "cichą". Niewiele jest fotoradarów, nie widziałem, żadnych planów co do progów zwalniających. Myślę, że oprócz wnioskowania nowych rzeczy moglibyśmy sprawdzić propozycje urzędników i zastanowić się czy są dobre. Wydaje mi się, że znajdą się miejsca, gdzie fotoradar to lepsze rozwiązanie niż wymiana nawierzchni.

Co do skrzyżowania Bitwy i Grójeckiej to myślę, że przydałby się generalny remont nawierzchni. Samochody skaczące po torach i dziurach też generują dużo hałasu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Następna strona