Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn gru 20, 2010 8:29 
Zielony Oszołom

piotrek napisał(a):
Dziś (sobota 18 grudnia 2010 roku) progi wyspowe zauważyłem na ul. Księcia Janusza przed skrzyżowaniem z Brożka (z obu stron).

Ooo to niespodzianka. Jakiś czas temu pisałem o wyniesienie tarczy tego skrzyżowania i się "nie dało" widać ktoś był bardziej zacięty niż ja i coś jednak wywalczył.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 10:34 
Zielony Oszołom

Zainteresowani tym, co ma do powiedzenia w tej sprawie druga strona, mogą sięgnąć tu:
http://wrzutnia.fz.eco.pl/ztm/S0904171633058.pdf (90 kB)
http://wrzutnia.fz.eco.pl/ztm/S0904171633059.pdf (800 kB)

BTW: Apeluję (zwłaszcza do adminów, którzy powinni dawać dobry przykład) o umiar w zamieszczaniu opasłych zdjęć.
Można to było zrobić tak
Obrazek
+ odsyłacz do pełnego rozmiaru.

Jack

PostNapisane: Pn gru 27, 2010 21:18 
Admin

No to teraz nieco spoza Wawy. W Suwałkach progi na ulicach są w kilku miejscach. Liniowo autobusy jeżdżą po dwóch progach płytowych (ich grzbietem prowadzone są przejścia) na ulicy Kowalskiego i po jednym na ulicy Kościuszki.

Na Kowalskiego liniowo po progach jeżdżą autobusy linii: 2, 11(?), 14, 14 BIS, 18, 18 BIS, 19, 19 BIS, 20 (?), 21, 22 (?), 23(?), 26(?). Na Kościuszki liniowo po progach jeżdżą autobusy linii: 1(?), 3, 10, 16, 19, 19 BIS, 21, 21 BIS. Łącznie liniowo po progach przejeżdża niemal połowa wszystkich linii w mieście. Znakami zapytania zaznaczyłem linie co do których nie jestem pewny kursowania (na stronie PGK Suwałki figurują w rozkładzie, ale na mapce na tej stronie już ich nie ma).

W Suwałkach wszystkie autobusy są albo niskowejściowe, albo niskopodłogowe. Nie ma już autobusów z wysoką podłogą! Tabor stanowią: Mercedesy Connecto (niskopodłogowe), Irisbusy Crossway 12 (niskowejściowe), Solarisy Urbino (niskopodłogowe), kilka starych MANów serii 200 (niskowejściowe) w tym jeden przegubowy. Wszystkie te autobusy spotyka się na progach (wybaczcie, przy -10 nie chciało mi się polować na każdy jeden z nich). Ciekawostka - średni wiek taboru PGK Suwałki wynosi 2,8 lat i jest to chyba rekord w Polsce.

A teraz już najciekawsze. Fotki autobusów na progu: http://bzaborow.org/galer/pg/show/1469. W razie potrzeby zainteresowanym dostarczę w pełnym rozmiarze.

I filmiki:
http://www.youtube.com/watch?v=P2yf8hJ8bok - niskowejściowy Irisbus na Kowalskiego
http://www.youtube.com/watch?v=oSr-GFvitNY - MB Connecto w tym samym miejscu
http://www.youtube.com/watch?v=wNzwgJbx7BQ - MB Connecto na progu na Kościuszki

I na deser - dwa autobusy na jednym progu, na Kowalskiego:
http://www.youtube.com/watch?v=eK7DA_H4W1s

I teraz niech ludzie z ZTM polemizują z tym, że się da :-)

PostNapisane: Wt gru 28, 2010 1:38 
Zielony Oszołom

Eksperci z ZTM, jak widać, żyją we własnym świecie. Zakładamy klapki na oczy i do przodu!

PostNapisane: Wt lis 08, 2011 21:41 
Zielony Oszołom

MB napisał(a):
Jakiś czas temu pisałem do Urzędu Dzielnicy Bemowo, do wiadomości ZTM wniosek o progi wyspowe na Obrońców Tobruku.

Melduję, że progi wyspowe na Obrońców Tobruku właśnie się pojawiły. Niestety tylko dwa (w pobliżu Powązkowskiej/Maczka), a dalej można grzać ile wlezie.

PostNapisane: Śr lis 09, 2011 0:22 
Greenpisarz

PMN76 napisał(a):
MB napisał(a):
Jakiś czas temu pisałem do Urzędu Dzielnicy Bemowo, do wiadomości ZTM wniosek o progi wyspowe na Obrońców Tobruku.

Melduję, że progi wyspowe na Obrońców Tobruku właśnie się pojawiły. Niestety tylko dwa (w pobliżu Powązkowskiej/Maczka), a dalej można grzać ile wlezie.

To chyba pierwsze progi wyspowe w Warszawie! :-)
Trzeba obfotografować, opisać i podawać jako dobrą praktykę.
No i w tym wypadku cisnąć, żeby położyli ich więcej, skoro jak piszesz - dalej można grzać ile wlezie...

PostNapisane: Śr lis 09, 2011 11:07 
Zielony Oszołom

Pierwsze na pewno nie.
Od jakiegoś roku są już takie same progi na skrzyżowaniu Brożka i Księcia Janusza.
Zresztą była o tym mowa chyba nawet w tym wątku.

Ale faktem jest, że chyba w ZDMie odkryli takie progi na dobre i może zaczną je częściej stosować.

PostNapisane: Śr lis 09, 2011 11:36 
Oberspammer

Słyszałem, że zastosowali na Stawkach.
Nie widziałem, więc nie wiem, w którym miejscu.

PostNapisane: Śr lis 09, 2011 14:11 
Greenpisarz

PMN76 napisał(a):
Pierwsze na pewno nie.
Od jakiegoś roku są już takie same progi na skrzyżowaniu Brożka i Księcia Janusza.
Zresztą była o tym mowa chyba nawet w tym wątku.

Ale faktem jest, że chyba w ZDMie odkryli takie progi na dobre i może zaczną je częściej stosować.

A masz jakieś zdjęcia, albo możesz zrobić? Tak czy siak warto to opisać - chyba na razie nie ma żadnego artykułu o progach wyspowych w Warszawie.

A gdzie na Stawkach miałyby być te progi? Ja nie zauważyłem. Zauważyłem, za to, że był remont weekendowy, jezdnia nadal przewymiarowana, pas do prawoskrętu w Dubois szeroki jakby tam tiry jeździły, pasów rowerowych brak, parkowanie na chodnikach, że trudno przejść...

PostNapisane: Śr lis 09, 2011 14:17 
Zielony Oszołom

A czy progi umieszczone są tak, ze można przejechać między nimi przy pełnej prędkości?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona