Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So lip 14, 2012 17:22 
Zielony Oszołom

mpilch napisał(a):
marek.slon napisał(a):
Mam jeszcze jedną prośbę. Głównym postulatem jest moim zdaniem powołanie przynajmniej jednego "rowerowego" etatu w KSP. Żeby przekonać do tego naszych rozmówców i możliwie dokładnie wyjaśnić im funkcjonowanie takiego specjalisty, najlepiej byłoby podać konkretne przykłady, oczywiście zagraniczne. Jeśli macie informacje na ten temat, to byłbym bardzo wdzięczny, szczególnie za linki do materiałów źródłowych. Język nie gra roli - jeśli sam nie dam sobie rady z lekturą, to znajdę kogoś do pomocy.

Z tego co piszesz, po spotkaniu z Policją oczekujemy by mieć tam swojego człowieka. Tzn. tak by projekty które są konsultowane z Policją nie były z góry skazane na niepowodzenie.

No właśnie - ale żeby ich do tego przekonać, byłoby dobrze wskazać przykłady realizacji takiego postulatu.
Sam na razie nie znalazłem nic, szukam dalej.

PostNapisane: Pn lip 16, 2012 9:24 
Zielony Oszołom

Znalazłem takie stanowisko w Berlinie: rzecznik do spraw rowerowych w sztabie prezydenta policji Berlina, w wydziale ruchu drogowego:
http://www.stadtentwicklung.berlin.de/v ... takt.shtml
ostatnia osoba na tej liście. Nawiasem mówiąc porównując ową listę z Warszawą trudno się dziwić, dlaczego tam niemal 100% celów podróży w mieście jest bezpiecznie dostępne na rowerze, a jego udział w ruchu przekracza 10%.
Niestety adres email "rowerowego" policjanta nie działa.

PostNapisane: Pn lip 16, 2012 21:19 
Oberspammer

Warto czasem zajrzeć na stronę policja.pl:

Cytuj:
Patrole rowerowe do działań gotowe

Na terenie Zielonej Góry nad bezpieczeństwem czuwają patrole rowerowe, które pojawiają się najczęściej w centrum miasta oraz w okolicach parków i skwerków. Wczoraj policjanci rozmawiali z dziećmi o tym, jak bezpiecznie poruszać się na drodze, rozdawali też broszurki „Z rowerem za pan brat”

Wczoraj policjanci na rowerach pojawili się w okolicy zielonogórskiego deptaka. Oprócz codziennych obowiązków i zadań prowadzili także działania prewencyjne skierowane do najmłodszych, a mające na celu poprawę bezpieczeństwa na drogach, w tym podczas jazdy rowerem. Policjanci wiele czasu poświęcili na rozmowy o bezpieczeństwie z dziećmi i ich opiekunami, a na zakończenie spotkania zostawiali książeczki „Z rowerem za pan brat”.

Broszurka opracowana specjalnie dla dzieci i młodzieży wydana została dzięki wsparciu finansowemu władz miasta Zielona Góra, a zawiera wiele cennych porad i wskazówek z zakresu bezpieczeństwa na drogach i nie tylko. Dzieciaki mogą się z niej dowiedzieć jak udzielić pierwszej pomocy, co zrobić gdy są świadkami wypadku drogowego, jakie znaki obowiązują rowerzystów i jak bezpiecznie wykonywać różne manewry czy też jak odpowiednio przygotować rower do jazdy i gdzie jeździć. Te spotkania z policjantami spotkały się z dużym zainteresowaniem i żywą reakcją zarówno najmłodszych jak i ich opiekunów.

Policjanci z patrolu rowerowego wykonują podczas służby podobne zadania jak patrole piesze w mieście, mają jednak tę przewagę, że mogą się znacznie szybciej poruszać. Policjanci na rowerach mogą także dojechać w miejsce, w które nie dojedzie radiowóz jak np. alejki parkowe, ścieżki leśne.

Pełniąc służbę w patrolu rowerowym, policjanci zwracają uwagę na wykroczenia porządkowe, przeciwko ustawie o wychowaniu w trzeźwości, na polecenie dyżurnego podejmują różne interwencje, służą też pomocą innym patrolom. Bardzo ważne w ich służbie jest oddziaływanie prewencyjne i zadania profilaktyczne.

(KWP w Gorzowie / mj)

Nie ma to jak dobry PR. Ciekawe co w książeczkach napisali?

PostNapisane: Wt lip 17, 2012 7:07 
Stały Bywalec

ach ci rowerzyści...
trzeba ich pouczać, edukować, szkolić, bo stanowią zagrożenie na drodze
dla spokojnie przejeżdżających tam samochodów.

PostNapisane: Wt lip 17, 2012 7:24 
Bywalec

Nie rozumiem waszego sarkastycznego podejścia.
Czy jesteście pewni, że wszyscy rowerzyści tak świetnie znają PRD tak samo jak kierowcy samochodów.
Uczymy się przez całe życie i należy mieć więcej pokory.
Tak jednym z zadań Policji a zwłaszcza Biura Ruchu Drogowego jest edukacja.
Już od wiosny chodzi za mną by jako Zielone Mazowsze lub Masa Krytyczna przygotować ulotki i na głównych szlakach wręczać je rowerzystom i kierowcom.

PostNapisane: Wt lip 17, 2012 8:40 
Oberspammer

Cytuj:
Nie rozumiem waszego sarkastycznego podejścia.

U mnie zero sarkazmu. Po prostu jestem ciekawy co w książeczkach napisali, bo niestety wiemy jaka bywa praktyka i że bywa szkodliwa dla ruchu rowerowego, a korzystna dla kierowców. Ewentualny sarkazm może dotyczyć jedynie tego, ze Zielona Góra może, a Warszawa nie, choć mówi się o tym od lat.

PostNapisane: Wt lip 17, 2012 9:05 
Zielony Oszołom

Takich akcji było już mnóstwo: policjanci pouczają dzieci, żeby jeździły w kaskach i kamizelkach, żeby przez jezdnię przeprowadzały rowerki i w ogóle nie pchały się tam, gdzie jeżdżą samochody. Chciałbym mieć nadzieję, że w tamtejszej policji ktokolwiek ma wiedzę teoretyczną i praktyczne doświadczenie potrzebne do napisania poradnika bezpiecznej jazdy rowerem po mieście - ale niestety nie mam wątpliwości, że tam takiej osoby nie ma. Są gotowe, rzetelne publikacje Miast dla Rowerów, ale oni wolą wciskać własne buble. Żeby chociaż jeszcze podsyłali taką broszurkę do przed publikacją do recenzji np. MdR lub do rowerowego zespołu przy GDDKiA.
W wyliczeniu różnych zadań rowerowych patroli nie ma w ogóle rejestracji wykroczeń kierowców przeciw rowerzystom. Pewnie w Zielonej Górze nie zdarzają się w ogóle wymuszenia pierwszeństwa na przejazdach rowerowych, wyprzedzanie "na gazetę", parkowanie na DDR - albo są to sprawy marginalne i lepiej skoncentrować prewencję na największym zagrożeniu: na dzieciach.
Ja się przyznaję do sarkazmu.

PostNapisane: Wt lip 17, 2012 9:50 
Stały Bywalec

no właśnie dodałbym tylko, że takie akcje są super, potrzebne i w ogóle
ale są skierowane w złą stronę. Ich odbiorcą powinni być kierowcy samochodów
a nie rowerzyści!
Żadna książeczka nie uchroni rowerzystę przed tępotą, durnotą i cwaniactwem
kierowców. Lekceważenie przepisów i brak szacunku na drodze (wyprzedzanie
rowerzysty bez zachowania odstępu i na pełnym "gazie") tego najczęściej może się
spodziewać rowerzysta na polskich drogach.
Jak sprawić by rowerzysta na polskich drogach czuł się bezpiecznie?
Rozdawać książeczki "z rowerem za pan brat"? :)

Książeczki, kamizelki odblaskowe, światełka to są działania tylko pod publikę
i na tym się kończą. Są najłatwiejsze do zrealizowania i zawsze można
wykazać w raportach, że coś się robi.

PostNapisane: Wt lip 17, 2012 10:43 
Bywalec

Nadal upieram się że edukacja powinna być po obu stronach (nawet piesi tez powinny być w tą zabawę wciągnięci).
To nie jest tak, że w Dani, Szwecji czy Holandii uczy się rowerzystów by ignorowali znaki i przepisy bo to na kierowcach spoczywa obowiązek pilnowania by nic rowerzystom się nie stało. Wielokrotnie przy projektowaniu infrastruktury drogowej stosuje się zasadę "stwarzania małego zagrożenia" czyli byś nie czuł się swobodnie tylko uważał na innych.

Jeszcze w cały proces edukacji powinny być włączone ośrodki szkolenia kierowców. Niestety ale spotkałem wiele agresji właśnie ze strony instruktorów, którzy uczą kursantów jak walczyć o miejsce na drodze a nie się nią dzielić.

Zgadzam się, że można wytykać Policji ich błędy jednak chyba nie powinniśmy w ten sposób podchodzić do tego spotkania.

PostNapisane: Wt lip 17, 2012 12:11 
Stały Bywalec

to był komentarz do artykułu patroli rowerowych i akcji rozdawania broszurki..

i oczywiście też zgadzam się, że edukacja powinna być w dwie strony
a nawet w trzy strony. Należało by jeszcze edukować policję, bo mam
wrażenie, że dopuszczalna prędkość w terenie zabudowanym do od 80km/h wzwyż
a policja na coś takiego przyzwala.

I z tego co widać w programach "uwaga pirat" policja niemalże puściłaby wolno kierowcę "ale niestety muszą...".
Inne ulubione moje zwroty: "mandacik", "niestety taki taryfikator", "no cóż poradzić", "trzeba tutaj raczej zwolnić".
Zmieniłbym na surowe pouczenie: "mandat", "niebezpieczne manewry wiążą się z konsekwencjami", "pana/i jazda stanowi zagrożenie życia"
Niepotrzebnie policja wchodzi tutaj w polemikę z kierowcami.

I wracając do tematu, edukacja oczywiście w dwie strony z naciskiem na edukację kierowców, bo tam widać jest jej deficyt.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona