Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt sty 17, 2012 15:33 
Oberspammer

http://oelka.bikestats.pl/631424,Popolu ... znych.html

Obrazek

Cytuj:
Na schodach do przejścia pod rondem u zbiegu Marszałkowskiej i Alej Jerozolimskich pojawiły się żółte rynny pozwalające sprowadzić rower. Jak na razie są w wyjściach po stronie północnej. Tam gdzie potencjalnie będzie najwięcej chętnych a więc koło pawilonu Cepelii od strony Nowogrodzkiej, gdzie się urywa pseduo-DRR na Marszałkowskiej rynny na razie nie zainstalowano.

Zawsze jest to jakiś postęp.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 9:07 
Oberspammer

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wa ... omosc.html
Cytuj:
Nie działają windy na centralnym. "To skandal"
wczoraj, 18:08
Źródło: IAR
Niepełnosprawni na wózkach i rodzice z wózkami dziecięcymi próbowali dostać się w poniedziałek z Hali Głównej Dworca Centralnego na perony. Nie udało im się. Winda nie działa. Zagrodzona jest metalową zaporą z informacją, że "Trwają prace nad uruchomieniem wind". Rzecznik PKP wyjaśnia, że windy będą czynne już niebawem, ale przejazd nimi będzie możliwy wyłącznie w towarzystwie pracownika obsługi. "To skandal"- kwituje sytuację jeden z pasażerów, pan Marek Sołtys.

Marek Sołtys wraz z grupą innych niepełnosprawnych bezskutecznie próbował zjechać windą na peron. Przed drzwiami windy przeczytał kartkę z informacją, że… "Winda nie działa.” "To skandal"- kwituje sytuację pan Marek Sołtys. Jak dodaje, PKP pokazuje w ten sposób, jak traktuje osoby niepełnosprawne.

Patrycja Dołowy z Fundacji Mama podkreśla, że Dworzec Centralny po remoncie miał spełniać wszelkie standardy i miał być przystosowany do potrzeb osób poruszających się na wózkach i z wózkami dziecięcymi. "Tymczasem- jak dodaje- takie osoby są na dworcu dyskryminowane, bo odmawia się im pełnoprawnego funkcjonowania w przestrzeni publicznej".

Łukasz Kurpiewski, rzecznik PKP uspokaja, że windy będą czynne. Musi być dokończona procedura ich odbioru. Niepełnosprawni na Dworcu Centralnym powinni zwracać się o pomoc do obsługi pod numer 47 13 13. Jak wyjaśnia rzecznik, po odebraniu telefonu, w ciągu 5-10 minut przyjdzie ktoś z obsługi Dworca i pomoże osobie potrzebującej przedostać się na perony.

W windzie towarzystwo osoby z obługi jest konieczne, bo znajdujące się w Hali Głównej windy są to windy towarowe, a nie osobowe. Nie ma też technicznej możliwości ich wymiany. Rzecznik wyjaśnia, że niepełnosprawni mogą też skorzystać z przystosowanych do ich potrzeb platform, które znajdują się przed dworcem od strony ulicy Jana Pawła.

PostNapisane: Wt sty 24, 2012 11:32 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):
http://oelka.bikestats.pl/631424,Popoludniowe-zalatwianie-spraw-roznych.html

Obrazek

Cytuj:
Na schodach do przejścia pod rondem u zbiegu Marszałkowskiej i Alej Jerozolimskich pojawiły się żółte rynny pozwalające sprowadzić rower. Jak na razie są w wyjściach po stronie północnej. Tam gdzie potencjalnie będzie najwięcej chętnych a więc koło pawilonu Cepelii od strony Nowogrodzkiej, gdzie się urywa pseduo-DRR na Marszałkowskiej rynny na razie nie zainstalowano.

Zawsze jest to jakiś postęp.

Pozdrawiam,
Maciek

Jakoś zniknął mój post, w którym pisałem, że analogiczne szyny pojawiły się w przejściach przy Dworcu Centralnym. Problemem może być jednak to, że, jak mi się wydaje, zamontowano je bardzo blisko ściany, pod poręczą. Dlatego też być może nie da się skorzystać z takiej szyny z rowerem z sakwami, co akurat przy dworcu jest szczególnie istotne. Aczkolwiek są to tylko moje przypuszczenia, gdyż nie miałem przy sobie roweru, jak je oglądałem, i nie miałem jak sprawdzić.

A w kwestii niedziałających wind, to polecam Waszej uwadze to:

Obrazek

To jest stacja metra Ratusz Arsenał. Tabliczka stoi już bardzo długo, ze dwa miesiące (przynajmniej była tam jeszcze, jak ostatni raz byłem na tej stacji, około tygodnia temu, a zdjęcie zrobiłem 14 listopada). Natomiast jak na warszawskie warunki zaskakuje precyzja opisu alternatywnego dojścia - choć nie sprawdzałem, czy rzeczywiście da się w ten sposób dostać na przystanek.

PostNapisane: Śr lut 15, 2012 22:27 
Admin

Stary Trampek napisał(a):
Problemem może być jednak to, że, jak mi się wydaje, zamontowano je bardzo blisko ściany, pod poręczą. Dlatego też być może nie da się skorzystać z takiej szyny z rowerem z sakwami, co akurat przy dworcu jest szczególnie istotne.

Rower powinno się na takiej szynie pochylać. Chodzi o to, żeby nie zmniejszała zanadto użytecznej szerokości schodów.

A tu dla odmiany dobra wiadomość z drogi krajowej. Warto zwrócić uwagę na wyniki pomiarów:

Obrazek

PostNapisane: Cz lut 16, 2012 10:00 
Oberspammer

Cytuj:
To jest stacja metra Ratusz Arsenał. Tabliczka stoi już bardzo długo, ze dwa miesiące (przynajmniej była tam jeszcze, jak ostatni raz byłem na tej stacji, około tygodnia temu, a zdjęcie zrobiłem 14 listopada). Natomiast jak na warszawskie warunki zaskakuje precyzja opisu alternatywnego dojścia - choć nie sprawdzałem, czy rzeczywiście da się w ten sposób dostać na przystanek.

Precyzyjne jak nigdy, ale to tylko pół prawdy. Jeśli chcesz się wydostać z przystanku windą opis jest precyzyjny, ale jak chcesz się dostać na przystanek?

Generalnie zachęcam do akcji na rzecz zebry w tamtym miejscu:
viewtopic.php?f=2&t=2584&start=30

PostNapisane: Cz lut 16, 2012 13:48 
Dzicz Kudłata

Taki oto widok zastałem po północnej stronie wiaduktu w ciągu Al.JeroZolimskich nad stacją kolejową.
Obrazek

Obrazek

Jak się okazuje windy można unieruchomić psując elementy z zewnątrz... Brak informacji o obejściach i terminie naprawy :oops:

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 7:44 
Zielony Oszołom

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 36784.html

cyt"Obecnie kładka jest już gotowa. - Ostatnie prace przy montażu urządzeń dźwigowych zakończyliśmy w styczniu - informuje Sobieraj. - Trwają odbiory techniczne. Chcielibyśmy, aby kładka została otwarta na początku kwietnia - dodaje(A.Sobieraj ZDM).kon cyt

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 9:47 
Oberspammer

grzcie2083 napisał(a):
http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,kladka-gotowa-po-roku-remontu,36784.html
cyt"Obecnie kładka jest już gotowa. - Ostatnie prace przy montażu urządzeń dźwigowych zakończyliśmy w styczniu - informuje Sobieraj. - Trwają odbiory techniczne. Chcielibyśmy, aby kładka została otwarta na początku kwietnia - dodaje(A.Sobieraj ZDM).kon cyt

Mnie bardziej wzrusza to:
Cytuj:
Rampa zamiast ślimaka
- Faktycznie terminu nie udało się dotrzymać, gdyż wykonawca musiał przebudować jeden ze zjazdów - tłumaczy Adam Sobieraj, rzecznik Zarządu Dróg Miejskich. - Zaprojektowany został ślimak, który miał zostać wybudowany między drzewami parku Wielkopolskiego. Okazało sie, że na takie rozwiązanie nie wyraża zgody Ewa Nekanda-Trepka, stołeczna konserwator zabytków i trzeba było zmienić projekt na rampę - dodaje.

Typowe. Pani E.N-T bez zmrużenia oka polecała wycięcie 250 starych jesionów w Parku Skaryszewskim, ale za to kazała zmienić projekt kładki, bo "ślimak ingerował w koronę starego drzewa"... Jeżeli tylko można było komuś uprzykrzyć życie i spowodować dyskomfort dla niepełnosprawnych, pieszych i opóźnić wykonanie rozwiązania korzystnego dla rowerzystów...

PostNapisane: Śr mar 07, 2012 20:32 
Zielony Oszołom

[Mam nadzieję, że to dobry wątek.]

Niedawno remontowano zejścia do tunelu pod torami na wschodnim końcu peronów przystanku W-wa Ursus. Wyjście północne (przy fabryce) i środkowe (peron wyspowy) miały i nadal mają pochylnie zamiast schodów, zaś wyjście południowe - schody (dwa komplety). Przed remontem, schody wychodzące w kierunku peronu miały podwójną ścieżkę, dzięki czemu można było wygodnie prowadzić zarówno rowery jak i wózki. Po remoncie jest tylko pojedyńcza, szersza ścieżka przy ścianie, która pozwala na prowadzenie tylko rowerów, wózków już nie. Najlepsze jest jednak to, że między górą schodów a chodnikiem jest bardzo wysoki (na oko 6-8cm) krawężnik:
Obrazek

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Pn mar 12, 2012 21:39 
Zielony Oszołom

http://www.zw.com.pl/artykul/10,654100.html

Remont pod Rotundą
Robert Biskupski 11-03-2012, ostatnia aktualizacja 11-03-2012 23:23

cyt"Po remoncie w przypadku „mokrego ataku" czujnik wyśle sygnał do ochrony patrolującej przejścia podziemne i do konserwatora dźwigów. Jednocześnie z głośników automatycznie popłynie ostrzeżenie, które ma zawstydzić siusiającego"kon cyt.
A jak zmusić przyłapanego na "gorącym",przepraszam mokrym uczynku do sprzątnięcia po sobie?
Pogubiłem się w rożnych wypowiedziach rzeczników,bo jak te urządzenia nazywają się, windy czy dźwigi?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona