Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lis 01, 2011 22:35 
Stały Bywalec

O stojakach rowerowych przy Wola Park:

http://roweremnazakupy.wordpress.com/20 ... werzystow/

PostNapisane: Śr kwi 18, 2012 17:51 
Stały Bywalec

Właśnie byłem w Sadyba Best Mall - od frontu zlikwidowano tam trzy stojaki U-kształtne :( Nie wiem, dlaczego. Zostały cztery z tyłu, od strony ul. Konstancińskiej.

PostNapisane: Cz kwi 19, 2012 9:06 
Zielony Oszołom

Co do Wola Parku to mam mieszane uczucia. Nie wiem jak jest teraz, ale swego czasu rowery ginęły tam codziennie, zdaje sie, że przy milczącej aprobacie ochrony. Być może to tylko takie forumowe narzekanie, ale tak wynikało z lektury lokalnych grup dyskusyjnych czy forów.

PostNapisane: So kwi 28, 2012 10:05 
Stały Bywalec

zachęcam do wysyłania pism w sprawie stojaków przy sklepach. W kilku miejscach już się udało, a handlowcy w stawianiu stojaków są sprawniejsi niż urzędnicy (czasem wystarczy im na to miesiąc lub dwa od zgłoszenia takiego zapotrzebowania)

http://roweremnazakupy.wordpress.com/20 ... -stojakow/

PostNapisane: Śr maja 02, 2012 10:33 
Bywalec

Dziś wysłałem mailem pismo do zarządcy Centrum Handlowego King Cross Praga.
Tutaj są super sprężyny, może uda się je wymienić na fajne "odwrócone U".

Jeżeli ktoś jeszcze korzysta z tego centrum to mogę podesłać, mój wzór pisma i może to bardziej zmotywuje zarządcę do modernizacji parkingu.

PostNapisane: Śr maja 02, 2012 18:17 
Zielony Oszołom

mpilch napisał(a):
Dziś wysłałem mailem pismo do zarządcy Centrum Handlowego King Cross Praga

Zarówno King Cross na Jubilerskiej , jak i wiele im podobnych ,których nazwy tu nie przytoczę ,aby nie robić im darmowej reklamy mają takich rowerowych szaraczków w "nosie".Liczy się klient który przyjedzie autem ,ma w nim duży bagażnik,zrobi zakupy za 300-400 zł,i to się u nich liczy.Wyjątek stanowi tu na Gocławiu Tesco na Fieldorfa któremu przy okazji budowy ,wręcz narzucono cywilizowane stojaki i drogi dojazdowe. Ależ oczywiście są z tego miasta i pozytywne przykłady ,jak donoszą rowerzyści i wcale nie twierdzę iż nie należy walczyć o poprawę obsługi rowerzystów,którzy jak pokazuje życie stanowią dość liczną grupę kupujących.
PS
Ja na ten przykład z kilku "super" sklepów czekam już na odp 8 -9 miesięcy.I nie stety nie doczekam się.A "super sklepy omijam szerokim łukiem.

PostNapisane: Śr maja 02, 2012 19:39 
Zielony Oszołom

Na parkingu rowerowym przy Arkadii spotkałem ostatnio panią odpowiedzialną za te sprawy w tym CH. Dowiedziałem się m.in., że:
1. jest nowy przepis (nie dopytałem o podstawę prawną), że parking rowerowy wymaga oznakowania poziomego (zielone podłoże, piktogram) i pionowego;
2. jest nowy parking przy drugim wejściu do Arkadii - co też dziś sprawdziłem, taki sam stojak, przy samym wejściu,
3. przewidują zadaszenie głównego parkingu rowerowego od strony Ronda Babka Radosława, ale dopiero za kilka do kilkunastu miesięcy,
4. jest strzeżony, zadaszony i zarazem bezpłatny parking rowerowy na parkingu podziemnym na poziomie -1, zaraz po wjeździe od strony Stołecznej Popiełuszki trzeba skręcić w prawo - co też dziś sprawdzałem, ale z odwrotnym skutkiem, nic takiego nie znalazłem, a natknąłem się na dokładny plan całego parkingu na tym poziomie i na planie też nic nie było; czy ktoś to cudo widział? Pytam (i sprawdzałem) raczej z ciekawości, bo ta lokalizacja i tak dla mnie praktycznie wyklucza korzystanie. Żeby stamtąd wyjechać trzeba się plątać kilometrami między samochodami, zjechać na poziom -2, wjeżdżać z powrotem na górę przez dwupasmowe ronda itd.
5. ten typ stojaków produkuje firma Puczyński, co również sprawdziłem, mają też kilka ciekawych odmian tej konstrukcji.

PostNapisane: Śr maja 02, 2012 21:49 
Zielony Oszołom

1. Żenibyżeco? Rozumiem jakieś określenie "stojak ma pozwalać przypiąć rower [wymiary xyz] porządnym zabezpieczeniem [szeklowe wym. xyz] ramą do stojaka", ale kolory? Śmierdzi mi podobnie do pomysłów dwóch hamulców...
3. To miło, z tego powodu (i dbałości o skórzane siodełko) w zimie parkowałem pod ziemią.
4. Nie wiem, ale kiedy przyjechałem po nowy tron królewski do leroy z przyczepką i zaparkowałem przy wyjściu garażowym (bo tylko tam odstawię wózek leroy) widziałem tam informację o parkingu dla motocykli. Może to o to chodzi? Też nie znalazłem.

PostNapisane: Cz maja 03, 2012 11:51 
Zielony Oszołom

parking podziemny w Arkadii znajduje się na terenie parkingu strzeżonego -- jak ostatni raz byłem to były to 2 podłużne serie wyrwikółek koło budki strażnika, nie wiem czy to się zmieniło

PostNapisane: Cz maja 03, 2012 15:57 
Stały Bywalec

W tym tygodniu zaobserwowałam w moim rodzinnym miasteczku nowy stojak BGŻ. Nie miałam roweru, żeby wypróbować, ale klientka poczty wolała balustradę. Wg http://media.bgz.pl/pr/202083/bank-bgz-funduje-stojaki-rowerowe bank postawił 188 stojaków i ma zamiar stawiać następne. Można byłoby zasugerować zmianę typu stojaka. Mieliście jakieś doświadczenia z tymi stojakami? Inne fotki:
http://marecky.bikestats.pl/615821,Standard.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona