Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt mar 30, 2012 16:38 
Oberspammer

Mnie najbardziej z tego artykułu ucieszył fragment:

Cytuj:
Marek Piwowarski chce tam przeforsować dość rewolucyjną organizację ruchu. Z boku na asfalcie byłyby wytyczone pasy dla rowerzystów. Samochody jeździłyby zaś w obu kierunkach znacznie zwężoną jezdnią. - Tak jakby na zderzenie czołowe. Żeby się minąć, będą musiały zjechać na pas rowerowy.

Rozwiązanie w sam raz dla tej ulicy - mam nadzieję, że nie zostanie uwalone w procesie inwestycyjnym.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 18:36 
Stały Bywalec

Tak to obecnie wygląda: http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=1434

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 16:38 
Stały Bywalec

axxenfall napisał(a):
Mnie najbardziej z tego artykułu ucieszył fragment:

Cytuj:
Marek Piwowarski chce tam przeforsować dość rewolucyjną organizację ruchu. Z boku na asfalcie byłyby wytyczone pasy dla rowerzystów. Samochody jeździłyby zaś w obu kierunkach znacznie zwężoną jezdnią. - Tak jakby na zderzenie czołowe. Żeby się minąć, będą musiały zjechać na pas rowerowy.

Rozwiązanie w sam raz dla tej ulicy - mam nadzieję, że nie zostanie uwalone w procesie inwestycyjnym.

Pozdrawiam,
Maciek

Zgadzam się, i w ogóle mam nadzieję że oznacza to że pasy rowerowe w ogóle zaczną powstawać, ulic odpowiednio szerokich mamy w bród.

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 7:18 
Zielony Oszołom

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,11470759,Nowa_sciezka_nie_dla_wszystkich__Zwir_wygral_z_asfaltem.html
Cytuj:
Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał z asfaltem

Dlaczego nowe ścieżki rowerowe projektowane są tylko dla posiadaczy rowerów górskich? - pyta poirytowany czytelnik

Ze zdziwieniem i rozczarowaniem przeczytałem w piątkowej "Stołecznej", że niektóre odcinki Nadwiślańskiego Szlaku Rowerowego mają mieć nawierzchnię z kruszywa, a nie z asfaltu. Nie bardzo mogę zrozumieć, dlaczego ścieżki rowerowe projektowane i wykonywane są z myślą o rowerach crossowych. To może być dobre rozwiązanie dla osób, które przejażdżki rowerem traktują jako weekendową rekreację. A co z tymi, dla których rower to podstawowy środek komunikacji albo narzędzie pracy? Wiele osób jeździ na rowerach szosowych, które mają wąskie opony idealne na asfalt, ale nienadające się do jazdy po ubitym kruszywie. Z jakiegoś powodu drogi dla samochodów budowane są tak, że można po nich jeździć samochodami różnych rodzajów - od sportowych po terenowe. Czemu nie można tej samej zasady zastosować do budowy ścieżek rowerowych?

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 13:01 
Bywalec

Dobrze zrobiona i ujeżdżona żwirówka nadaje się nawet dla szosówek na szytkach, pod warunkiem, że nie wlezą tam ludzie z psami i nie wjadą quady ani motocykle. Trzeba bedzie pilnować (chyba z maczetami!), ale jak znam polaczków, i tak zadepczą wszystko co możliwe do zadeptania, a nawet więcej. Docelowo we wstępnej kocepcji ma być asfalt na całej długości. Jak jest w projekcie, trudno powiedzieć, ale prawdopodobnie to jest rozwiązanie tymczasowe (czyli na jakieś 50 lat).

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 13:05 
Bywalec

„Chodnik czy ścieżka rowerowa raczej nie mogą (przy najmniej nie powinny) mieć nawierzchni asfaltowej, gdyż wały cały czas pracują i taka nawierzchnia dość szybko uległaby zniszczeniu.”

To chyba tylko w Polsce. Jakoś wały na zachodnim brzegu Odry nie chcą pracować. A to śmierdzące szwabskie (przepraszam, brandenburskie) lenie!
Od początku akcji na rzecz tworzenia infrastruktury rowerowej postulowałem, aby sprawę oddać we właściwe ręce, czyli Holendrom albo Niemcom. Kosztowałoby to na pewno dużo taniej niż ciągłe błądzenie polskich projektantów po bezdrożach własnej wyobraźni.

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 19:20 
Początkujący

Górna warstwa nie wygląda na żwir tylko na kruszywo 0-31,5. Słabo to widzę po obfitym deszczu.

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 20:30 
Zielony Oszołom

Wiktor33 napisał(a):
Dobrze zrobiona i ujeżdżona żwirówka nadaje się nawet dla szosówek na szytkach

Jak tam w zeszłym tygodniu zwiedzałem, to udało mi się ostrożnie przejechać po kawałku, który raczej nie miał ostatniej warstwy (mam opony 700x32). Po środku było lekko ubite, a jak dadzą coś troszeczkę drobniejszego i porządnie ubiją, to będę mógł nawet pędzić.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: So kwi 14, 2012 17:39 
Zielony Oszołom

Apdejcik z przedwczoraj: Jechałem odcinkiem od mostu Siekierkowskiego na południe do Spiralnej i wygląda, że skończyli. Przy moście brakuje tylko barierek.

Obrazek
Powyższe zdjęcie (widok na południe) robione mniej więcej tam, gdzie 2 tygodnie temu. Po mostku nad przepustkiem ani śladu (wcześniej był wyniesiony łukiem ponad koronę wału).

Trochę przed Spiralną/Korzenną:
Obrazek

Ogólnie jechało się dobrze, wyciągałem 25 km/h bez problemu na cienkich oponach. W kilku miejscach bałbym się ostro skręcać z powodu luźniejszych kamyków, ale poza tym jest dobrze ubite. Zastanawia mnie jak będzie po większych deszczach i po zimie? I czy zaplanowano okresowe wyrównanie i ubijanie?

Na przejazdach zastosowano kostkę: szarą fazowaną na podjazdach, czerwoną niefazowaną na koronie.

Ostatnio edytowano N kwi 15, 2012 7:57 przez Piwoslaw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So kwi 14, 2012 20:04 
Zielony Oszołom

Piwoslaw napisał(a):
Zastanawia mnie jak będzie po większych deszczach i po zimie? I czy zaplanowano okresowe wyrównanie i ubijanie?

Przecież to Warszawa!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona