Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz gru 29, 2011 8:01 
Zielony Oszołom

pszyszek napisał(a):
Przerażające jest również to że zdaża mi się zgłosić źle zaparkowany od wielu dni samochód, patrol wystawia mandat a wcześniej różne patrole przechodziły obok tego samochodu kilkanaście razy.

Jak nie ma zgłoszenia, to nie ma problemu. Czeba się szanować, panie!

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Cz gru 29, 2011 11:04 
Zielony Oszołom

pszyszek napisał(a):
a samochód jak stał tak stoi.

Dlatego warto pomagać podając przy zgłoszeniu kolor, markę i nr rejestracyjny :-)

Myślałem też o wyposażeniu się w ściągę i podawaniu konkretnie przepisu który jest naruszony (nr artykułu, punktu, itp). Co o tym sądzisz?

PostNapisane: Cz gru 29, 2011 14:24 
Zielony Oszołom

pduncz napisał(a):
Myślałem też o wyposażeniu się w ściągę i podawaniu konkretnie przepisu który jest naruszony (nr artykułu, punktu, itp). Co o tym sądzisz?

Ja raz chciałem by zapisano konkretny przepis. Odpowiedź była w stylu "Prawo o Ruchu Drogowym? a co to w ogóle jest?". Innym razem dyspozytor uznał, że parkowanie zabronione przez konkretny podany mu przepis jest legalne. Oczywiście przypadkiem była awaria i żadna z rozmów się nie nagrała, więc jedynie została przeprowadzona z nimi rozmowa.

PostNapisane: Cz gru 29, 2011 14:38 
Zielony Oszołom

A masz już taką ściągę, czy z pamięci cytowałeś? Ja prawdę mówiąc jestem za cienki i z pamięci nie dam rady :-)

Może się zbierzemy i spróbujemy wyprodukować przykładowy egzemplarz? Można później wysłać kilka sztuk do SM.

Co do nagrywania rozmów, to niektóre telefony komórkowe to umożliwiają dzięki odpowiedniemu oprogramowaniu, więc w razie "nagłej awarii" można służyć Straży Miejskiej własną kopią. Co więcej, wydaje mi się że w tym wypadku to nawet legalne.

PostNapisane: Cz gru 29, 2011 15:30 
Zielony Oszołom

Podczas rozmowy poproś o numer zgłoszenia/interwencji, to podobno mobilizuje.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Cz gru 29, 2011 15:34 
Zielony Oszołom

To prawda, ale rozmowa z podaniem numeru zgłoszenia trwa dłużej niż bez tego - wpisanie wszystkiego do systemu i wygenerowanie numeru zgłoszenia zajmuje czas.

Numer zgłoszenia jest użyteczny, jeśli zamierzamy później dopytywać się o efekty.
Tymczasem system SM i tak kataloguje te zgłoszenia po numerze telefonu zgłaszającego (takie są moje obserwacje - gdy czasami dzwonię powtórnie, to jeszcze zanim się przedstawię, już wiedzą o jakie zgłoszenie chcę zapytać).

PostNapisane: Cz gru 29, 2011 16:16 
Zielony Oszołom

U mnie gość z patrolu stwierdził, że pojazdów nie było. Mam zdjęcia, na których pojazdy są, ale komendant napisał, że nie sposób nie będąc świadkiem stwierdzić, kto mówił prawdę (nawet, jeśli mam zdjęcia). Więc, nawet jeśli mam numer zgłoszenia, to tak naprawdę na nic się nie zdaje, bo Straż Miejska jest od tego, żeby nic nie robić.

PostNapisane: Cz gru 29, 2011 16:25 
Zielony Oszołom

Sądzę że nie ma się co zrażać, nawet jeśli raz, dwa czy trzy razy spotkamy się z niekompetencją czy nieróbstwem SM - nawet rażącym.

Jednak wiele z tych spraw zgłaszanych na 986 kończy się wyciągnięciem konsekwencji (nawet jeśli to 40%, to i tak uważam że to całkiem sporo). Dlatego od pewnego czasu rzadziej dzwonię by sprawdzić efekty, za to częściej staram się zgłaszać jak najbardziej konkretne przewinienia.

PostNapisane: Cz gru 29, 2011 16:47 
Zielony Oszołom

Wydaje mi się, że skuteczność zależy od obszaru. Na niektórych obszarach prawdopodobnie występuje niepisana zasada ignorowania wykroczeń, co skutkuje zerową skutecznością wezwań ("brak pojazdów"), na innych natomiast wezwania mają jakąś skuteczność.

PostNapisane: Cz gru 29, 2011 17:32 
Zielony Oszołom

pduncz napisał(a):
A masz już taką ściągę, czy z pamięci cytowałeś? Ja prawdę mówiąc jestem za cienki i z pamięci nie dam rady :-)

Z pamięci, te podstawowe przepisy o parkowaniu na chodniku to się w jednym artykule mieściły chyba.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona