Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lut 21, 2012 18:52 
Bywalec

swinx__wawa napisał(a):
Tak twierdzisz ze kask jest zły, a widziałeś kiedyś skutki uderzenia głową o asfalt??

Ja przepraszam, ale wy jesteście organizacją bazującą na wiedzy, badaniach i pomiarach czy bandą internetowych trolli która entuzjastycznie i bezrefleksyjnie powtarza wszystkie hasła rzucane przez wszelakich bezpieczniaków, którzy od kilkudziesięciu lat bezskutecznie próbują poprawiać bezpieczeństwo ruchu drogowego?

Kaski i kamizelki były już naprawdę tyle razy kompromitowane, że większe faux pas trudno jest mi wyobrazić.

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 19:02 
Początkujący

mocniak napisał(a):
swinx__wawa napisał(a):
Tak twierdzisz ze kask jest zły, a widziałeś kiedyś skutki uderzenia głową o asfalt??

Ja przepraszam, ale wy jesteście organizacją bazującą na wiedzy, badaniach i pomiarach czy bandą internetowych trolli która entuzjastycznie i bezrefleksyjnie powtarza wszystkie hasła rzucane przez wszelakich bezpieczniaków, którzy od kilkudziesięciu lat bezskutecznie próbują poprawiać bezpieczeństwo ruchu drogowego

Kaski i kamizelki były już naprawdę tyle razy kompromitowane, że większe faux pas trudno jest mi wyobrazić.

Zapytałem tylko czy ktoś kolega widział skutku uderzenia głową o asfalt, a ty na mnie atakujesz, nazywając internetowym trolem.
Ale ja nic nie powtarzam, staram się zrozumieć po prostu mentalność rowerzystów, wiec dopytuje.
Nie zamierzam, nikogo do niczego zmuszać czy nakazywać mu czegokolwiek. Zaspokajam po prostu własną prywatną ciekawość.

Daleko mi do tych "bezpieczników" jak napisałeś. Większość tych ludzi nigdy nie wyszła z za biurka, ma swoich własnych kierowców, wiec jak ktoś taki może mieć o czymś pojęcie. Natomiast ja na co dzień mam kontakt z ruchem drogowym i kieruje odrobinę większym wagowo zestawem niż rower czy osobówka. I widząc głupotę na drogach czasem włos mi się na głowie jeży :)

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 19:11 
Zielony Oszołom

No trudno, niech już będzie offtopic. :roll:

swinx__wawa napisał(a):
No dobrze ale ani ZM ani DOPR , ani żadna inna organizacja nie zmieni Policji czy Straży Miejskiej

Nie przesądzałbym tego. Akurat wywieranie ciągłego nacisku na wszelkie tego rodzaju służby, aby wywiązywały się należycie ze swoich ustawowych obowiązków, może być długofalowo skuteczne. I tutaj niebagatelną rolę odgrywają NGO-sy, takie jak ZM i DORP, tym bardziej, jeśli będą mówiły to samo.

Odholowywanie źle zaparkowanych samochodów mieściłoby się zresztą, jak sądzę, w Waszych zadaniach statutowych, bo często drastycznie ograniczają one widoczność.

swinx__wawa napisał(a):
Niechęć do jeżdżenia w kamizelkach odblaskowych wynika z tego że rowerzyści nie chcą zostać zaszufladkowani.

Jako człowiek, który jest także rowerzystą, w dodatku niechętnym jeżdżeniu w kamizelce, nie rozumiem, co masz na myśli - czy mógłbyś to rozwinąć?

Cytuj:
Większość tych ludzi nigdy nie wyszła z za biurka, ma swoich własnych kierowców, wiec jak ktoś taki może mieć o czymś pojęcie.

Tego akurat też bym tak nie stawiał na ostrzu noża. Praktyka, statystyka, no wszystko po prostu pokazuje, że osoby, które dużo jeżdżą samochodem też nie mają pojęcia o tym, co jest bezpieczne. Popytaj wytrawnych kierowców, którzy nie interesują się tematem. Znakomita większość powie Ci, że można "jeździć szybko i bezpiecznie", ograniczenie do 50 km/h na terenach miejscowości "jest bez sensu", a przekraczanie prędkości o 20 km/h "jest jeszcze przyzwoite". Podobnie będą uważać, że "im szerzej, tym bezpieczniej". Nie sądzę, abyś nie wiedział, jak fałszywe i szkodliwe z punktu widzenia brd są takie przekonania.

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 19:28 
Stały Bywalec

Stary Trampek napisał(a):
Znakomita większość powie Ci, że można "jeździć szybko i bezpiecznie", ograniczenie do 50 km/h na terenach miejscowości "jest bez sensu", a przekraczanie prędkości o 20 km/h "jest jeszcze przyzwoite". Podobnie będą uważać, że "im szerzej, tym bezpieczniej".

Nie dalej jak 40 minut temu na TVN24 wybitny specjalista od wszystkich tematów mundurowo-strzelecko-bezpieczniacko-drogowo-policyjnych major poseł ekspert Dziewulski perorował (w odniesieniu do wypadku młodego Wałęsy), że żaden policjant poza terenem zabudowanym nic nie zrobi człowiekowi, który będzie jechał 115 km/h, bo to przecież bez sensu by było... Noż ręce mi opadły.

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 19:29 
Początkujący

No trudno, niech już będzie offtopic

może moderatorzy Nas nie zabiją :)

wywieranie ciągłego nacisku na wszelkie tego rodzaju służby, aby wywiązywały się należycie ze swoich ustawowych obowiązków, może być długofalowo skuteczne.

Oczywiście masz racje. Mi udało się to w kilku wypadkach ze SM.
Zgadzam się z Tobą, jeśli takie organizacje będą działały razem, mówiły jednym głosem, to przyniesie to efekt.
I tu znowu pojawia się słowo "kompromis"

Jako człowiek, który jest także rowerzystą, w dodatku niechętnym jeżdżeniu w kamizelce, nie rozumiem, co masz na myśli - czy mógłbyś to rozwinąć?

Odniosłem takie wrażenie po przeczytaniu fragmentu linka(strony do której zalinkowano, nie czytał całego wątku ), przepraszam przyznam szczerze całości nie przeczytałem, poprawie się zaraz :mrgreen:

Nie sądzę, abyś nie wiedział, jak fałszywe i szkodliwe z punktu widzenia brd są takie przekonania.

Wiem bardzo dobrze. Przekonania i pewność siebie są najbardziej zgubne.

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 20:11 
Zielony Oszołom

Groob napisał(a):
Nie dalej jak 40 minut temu na TVN24 wybitny specjalista od wszystkich tematów mundurowo-strzelecko-bezpieczniacko-drogowo-policyjnych major poseł ekspert Dziewulski perorował (w odniesieniu do wypadku młodego Wałęsy), że żaden policjant poza terenem zabudowanym nic nie zrobi człowiekowi, który będzie jechał 115 km/h, bo to przecież bez sensu by było... Noż ręce mi opadły.

W ostatnim czasie słyszałem kilkakrotnie wygłaszane ustami przedstawicieli policji (nie wiem, czy Dziewulski aktualnie należy do tego zbioru) twierdzenia, że nikt nie będzie ścigał "zwykłych ludzi", którzy jadą "troszeczkę za szybko", za to będzie prowadzona ostra walka z "piratami". Zaczynam się zastanawiać, czy to w ogóle nie jest oficjalne stanowisko policji w tej sprawie...

Strasznie to jest szkodliwe. Już abstrahuję od degrengolady szacunku dla prawa, bo to akurat znany fakt, ale rozróżnianie na "zwykłych ludzi" i "piratów" powoduje przekonanie wśród kierowców, że za wypadki odpowiedzialni są jacyś "oni", ale nie "ja". Tymczasem sprawcy to najczęściej właśnie "my".

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 21:34 
Oberspammer

W ostatnim czasie słyszałem kilkakrotnie wygłaszane ustami przedstawicieli policji (nie wiem, czy Dziewulski aktualnie należy do tego zbioru) twierdzenia, że nikt nie będzie ścigał "zwykłych ludzi", którzy jadą "troszeczkę za szybko", za to będzie prowadzona ostra walka z "piratami". Zaczynam się zastanawiać, czy to w ogóle nie jest oficjalne stanowisko policji w tej sprawie...

Powtarza się od kilku lat (w którymś momencie to "troszeczkę" zostało zdefiniowane jako do 20km/h :/ ), więc obawiam się że tak. Zdaje się, że podobnie jak znacznie lepsze skutki od SM przyniosłoby wysłupkowanie wszystkich miejsc, gdzie nie wolno parkować,* tak w przypadku sprawdzania prędkości znacznie korzystniejsze byłoby zamontowanie kilku tysięcy fotoradarów** i uruchomienie w 100% zautomatyzowanego systemu wystawiania mandatów, bez udziału policjantów. Co prawda niby częściowo to zrobiono, ale z tego co póki co słyszałem, inspekcja drogowa, czy jak oni się tam nazywają, żadnych istotnych zmian ilościowych ani jakościowych nie wprowadzili.

Pozdrawiam,
Maciek

*Ha, ujawniłem swą własną manię grodzenia :)

**Niestety, tutaj już by trzeba edukować od samej góry, bo póki co ustawodawca jasno pokazał, że popiera przekraczanie prędkości i uważa karanie takiego zachowania za aberrację, która należy ukrócić.

A żeby nie było całkowicie poza tematem pierwotnym, to wniosek jest taki, że trzeba wprowadzać rozwiązania, które zniechęcają i utrudniają rozwijanie nadmiernych prędkości, w tym naziemnych przejść dla pieszych.

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 21:37 
Admin

swinx__wawa napisał(a):
Zgadzam się z Tobą, jeśli takie organizacje będą działały razem, mówiły jednym głosem, to przyniesie to efekt.
I tu znowu pojawia się słowo "kompromis"

Stąd moje pytanie w pierwszym poście, jaką DOPR ma za kontrpropozycję do tego przejścia. Problem istnieje, ludzie chodzą, wygrodzenia nie pomagają, niepełnosprawni mają problem z nieczynnymi windami (który pewnie nie zniknie, gdy windy ruszą). Coś zrobić trzeba, bo widać gołym okiem że obecnie jest źle i jakaś zmiana jest konieczna.

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 23:25 
Bywalec

Ja myślę, że najlepsze będzie postawienie dodatkowych zasieków na pieszych (najlepiej pod napięciem), tablic ze zdjęciami paru trupów pod kołami samochodów i z jakimś biblijnym cytatem nawiązującym do podążania jedyną właściwą (w domyśle legalną) drogą. A niepełnosprawni to w ogóle niech siedzą w domach, bo oni już dobrze wiedzą za co Pan ich ukarał niepełnosprawnością.

PostNapisane: Śr lut 22, 2012 8:22 
Oberspammer

Cytuj:
W ciągu ostatnich 2 tygodni były dwa takie zdarzenia, jedno w Międzylesiu( o ile mnie pamięć nie myli), drugie wczoraj wieczorem w Radości.

Na przejazdach - poza przejazdami?

Cytuj:
Błagam nie porównujmy mentalności ludzi z Amsterdamu do mentalności mieszkańca Warszawy.
Uważasz że komunikacja miejska w Warszawie jest trudno dostępna ??

Po raz enty mówimy o innym mieście. Gdzie mentalność ludzi jest inna.
W Pradze tramwaj ustąpił mi pierwszeństwa gdy zawracałem, tylko że tam rozkłady są inne, nie ma presji czasu, pogoni za premią. Tam tramwaj nie przekracza 35km/h a u Nas jest pościg od przystanku do przystanku.

Tak uważam, że jest trudno dostępna. W dodatku piekielnie powolna. Kolejne 5 lat wygradzania i stawiania na priorytet dla komunikacji bez uprzywilejowania pieszych i lepiej nie będzie. Miało być lepiej na Al. Jerozolimskich, ale się okazało, że największe straty czasu tramwajów generują... przystanki i wsiadający ludzie. Zastanów się wiec dlaczego tych przystanków musi być aż tyle i dlaczego obecnie nie może być mniej, a w przypadku większego uprzywilejowania pieszych mogłoby być mniej (tramwaj przejeżdżał by trasę szybciej) bez straty, a nawet przy zwiększeniu dostępności pieszej do tramwajów?

Założę się, że mentalność mieszkańca Amsterdamu czy Pragi jest podobna do mentalności mieszkańca Warszawy ino władza zamiast traktować ludzi jak ignorantów bierze ich na serio. Więc i ludzie mniej się spinają.

Cytuj:
albo go spowalniamy wszelkimi możliwymi metodami i zachęcamy ludzi do własnych samochodów.

Tramwaj powinien być szybki, tam gdzie może być szybki, a może być powolny, jeśli tam gdzie może być szybki jest szybki. Akurat w tym miejscu Amsterdamu stwierdzono, że tramwaj powinien być raczej dostępny niż szybki, a innym miejscu Amsterdamu tramwaj bywa szybki. Być może plac Bankowy powinien postawić jednak na dostępność.

Cytuj:
Bo nie powinny odjeżdżać pojazdy KM w tym samym kierunku z dówch przystanków obok. To nie Dworzec PKS w Pułtusku, tylko węzeł z którego korzysta kilka tysięcy ludzi dziennie. I raczej tym należy się zająć, zamiast propagowania radosnej bieganiny po jezdni...

To zaproponujcie to jako warunek umożliwienia utworzenia przejścia, a nie protestujcie bezproduktywnie.

Cytuj:
Uwierz mi, ja w tym "siedzę" od lat - praktycznie, nie tylko na poziomie wykładów na uczelni, które nic nie mają wspólnego z rzeczywistością.

Mieliśmy już tu i gdzie indziej takich co w tym "siedzą od lat" - nie robi to na nas wrażenia. Też mogę powiedzieć, że siedzę w tym od lat. Już do 3-4 klasy szkoły podstawowej chodziłem pieszo 2 km po mieście, jeszcze wcześniej jeździłem sam na rowerze, już w wieku 10 lat byłem lepszy z "obsługi" komunikacji publicznej niż moja mama, potem zrobiłem prawo jazdy etc. etc. Przebijesz moje praktyczne doświadczenie może wyłącznie tym, że być może jesteś starszy.

Cytuj:
Ma pewnie zza grobu niesamowita satysfakcję, że winnym jego śmierci jest kierowca samochodu...

Moje kondolencje.

Cytuj:
Niechęć do jeżdżenia w kamizelkach odblaskowych wynika z tego że rowerzyści nie chcą zostać zaszufladkowani.
W swoim życiu przejechałem już grubo ponad 300000 km, nie jednokrotnie na trasie spotykałem nieoznakowanego w żaden sposób rowerzystę, włos się jeży na głowie jak dostrzegasz kogoś takiego będąc od niego 30m.

Ja mogłem poczuć na własnej skórze, ale...akurat byłem w kasku. I wiesz co? Teraz z reguły nie jeżdżę w kasku. Nazwij to głupotą, ale ja po prostu nadal nie czuje potrzeby go nosić jadąc na rowerze, nawet w ruchu drogowym. To mój wolny wybór i wolałbym aby tak zostało i nikt przepisem mnie do noszenia kasku nie zmuszał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona