Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Za jaką podwyżką cen ZTM jesteś?
Ankieta wygasła Cz sty 17, 2008 15:47
Jestem przeciwko jakiejkolwiek podwyżce 7%  7%  [ 1 ]
Jestem za podwyżką, jeśli ZTM będzie miało obowiązek zwiększenia zakresu usług KM 27%  27%  [ 4 ]
Jestem za podwyżką, ale ceny za parkowanie w mieście też muszą wzrosnąć 60%  60%  [ 9 ]
Jestem za podwyżką, ale nie podobają mi się proponowane rodzaje biletów 0%  0%  [ 0 ]
Jestem generalnie za podwyżką cen ZTM 7%  7%  [ 1 ]
Niczego nie jestem pewien 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 15
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lis 17, 2011 22:41 
Stały Bywalec

Minibusem dojadę za 5zł. Skmk'ą już teraz za 5,20 Miniakiem jest szybciej i mam do niego bliżej :) Z drugiej strony nie przepadam za kierowcami miniaka (oczywiście nie wszyscy) to chamy. Przejeżdzają na czerwonym świetle, mają gdzieś rowerzystów, zapierdzielają w mieście po 80 km/h....

PostNapisane: Pt lis 18, 2011 7:08 
Zielony Oszołom

KrOOliK napisał(a):
Ale może to jest pomysł, niech otwock zrezygnuje z skm. Niech te samochody którch jest pełno na 2'ch parkingach koło pkp otwock i te w świdrze i józefowie niech pojadą do warszawy. A co tam korki i spaliny ;)

Nie tylko na tych dwóch parkingach - w Wawrze zastawione są wszystkie parkingi i uliczki w promieniu kilkuset metrów od każdego przystanku, P&R w Aninie cieszy się powodzeniem, a spora część aut, jeśli nie większość, ma rejestrację WOT.

KrOOliK napisał(a):
... zapierdzielają w mieście po 80 km/h....

Czego nie można powiedzieć o Szybkiej Kolei Miejskiej;)

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Wt lis 22, 2011 2:31 
Stały Bywalec

Cytuj:
Najprawdopodobniej od stycznia Szybka Kolej Miejska już nie dojedzie do Otwocka. Kilka tysięcy osób codziennie dojeżdżających tym środkiem lokomocji do Warszawy będzie musiało przesiąść się z powrotem do autobusów lub własnych aut. Wszystko przez to, że władze gmin i powiatu otwockiego nie chcą wesprzeć finansowo Otwocka i Józefowa w takiej wysokości, która pozwoliłaby na kontynuowanie kursowania pociągów. Tymczasem ze statystyk wynika, że z SKM korzystają mieszkańcy całego powiatu, nawet miejscowości oddalonych kilkanaście kilometrów od linii kolejowej

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3Ahg7kXTEy5zsJ%3Awww.otwock.pl%2Fdefault.asp%3FID%3D110%26IDs%3D805+skm+otwocka+od+1+stycznia&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
BRAWO ZTM!!! BRAWO.....

No to Ci co jeździli pociągiem, znów do samochodu ;)
No nic pora kupić samochód.

Cytuj:
ZTM, który czeka jedynie na pieniądze. Roczny koszt funkcjonowania Szybkiej Kolei Miejskiej i wspólnego biletu ZTM i Kolei Mazowieckich w 2012 roku to 3,6 mln zł. To wzrost kosztów o 800 tys. zł w stosunku do roku ubiegłego. ZTM podwyżkę tłumaczy koniecznością zakupu taboru (wycofane zostaną wszystkie stare składy) i wzrostem kosztów eksploatacyjnych.

A teraz nie dostaną nic. To jest dopiero ekonomia!

I jeszcze mają od 2013 zlikowować minibusa do centrum wawy. Ma dojeżdzać tylko do wiatracznej. NIech mi ktoś powie, że ro nie jest pro samochodowa polityka.

Ostatnio edytowano Wt lis 22, 2011 13:46 przez KrOOliK, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Wt lis 22, 2011 9:35 
Oberspammer

Eee. To jest standardowy szantażowy wybieg ZTm w okresie przedbudżetowym, aby Otwock i okoliczne gminy znalazły dodatkową kasę w swoim budzecie 2012 na ten SKM. Myślę, ze się okaże, że znajdą i SKm pojedzie. Ze też ciągle sprawy muszą sie w Polsce toczyć w tak nieprzyjemny sposób.

PostNapisane: Cz gru 01, 2011 0:06 
Stały Bywalec

Cytuj:
Koniec jeżdżenia na wspólnym bilecie do Ząbek, a także do Zielonki, Kobyłki i Wołomina. Burmistrz Ząbek wypowiedział porozumienie z Zarządem Transportu Miejskiego. - Nie ugniemy się pod naciskiem monopolisty - powiedział.
- Wypowiedzenie umowy w sprawie współfinansowania wspólnego biletu w przyszłym roku było suwerenną i jednostronną decyzją władz Ząbek - podkreśla w oficjalnym komunikacie Igor Krajnow, rzecznik ZTM.

Zielonka, Kobyłka i Wołomin
Umowa obowiązywać będzie jeszcze przez trzy miesiące. Niestety, w efekcie decyzji burmistrza Ząbek, dostęp do komunikacji stracą też mieszkańcy trzech innych miejscowości. - Jesteśmy zmuszeni wypowiedzieć porozumienia wszystkim pozostałym gminom leżącym przy linii wołomińskiej: Zielonce, Kobyłce i Wołominowi - ostrzega ZTM.

Ciąg dalszy w linku:

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 32902.html

No to ZTM pokazuje dalej pazury i że mu nie zależy na podwarszawskich miejscowościach. Pomysł Darmobusu mi się podoba. Ludzie dojadą za darmo autobusem i wsiądąm do skm'ki za którą już miasto nie dopłaca.

Cytuj:
- W tym roku płaciliśmy za pociąg 1 mln 900 tys zł.

W tej cenie zapewne da się kilka takich autobusów zrobić.

PostNapisane: Cz gru 01, 2011 9:58 
Oberspammer

Cytuj:
Nie ugniemy się pod naciskiem monopolisty - powiedział.

Zwracam uwagę na żargon leseferystyczny. ZTM to nie jest wolnorynkowy monopolista, ale powołana do organizacji transportu miejskiego jednostka publiczna - taki wydział transportu Urzędu Miasta Ząbki, tylko, że nieco większy i inaczej zorganizowany. Ile jeszcze szkód w tym kraju wyrządzi źle rozumiana wolność i wolny rynek?

A Rucie podpowiadam, że wymówienie umowy przez Ząbki nie wymaga wymówienia umowy Zielonce, Kobyłce i Wołominowi, bo przecież mogą dofinansować jedynie pociągi wjeżdżające na średnicę (omijaja one bowiem Ząbki), a nie na Wileński. Ale się pewnie okaże zaraz, że się nie opłaca itp.

Może czas na demonstrację pasażerów pod niektórymi urzędami miast.

PostNapisane: Cz gru 01, 2011 10:14 
Oberspammer

Cytuj:
Szansą na odciążenie budżetów gmin jest współpraca lokalnych samorządów. Z dobrodziejstwa dostępu do „szyny” korzystają nie tylko mieszkańcy gmin, na terenie których znajdują się przystanki kolejowe. Dojeżdża do nich wielu pasażerów z okolicznych gmin, a ich władze nie partycypują w kosztach utrzymania połączeń. Do czasu uchwalenia ustawy metropolitalnej współpraca musi odbywać się na zasadzie dobrowolnych porozumień. W finansowanie komunikacji może włączyć się także samorząd powiatu. Dotychczas taką decyzję podjęły władze powiatu legionowskiego (otwocki rozważa) i korzyści ze współpracy odczuwają mieszkańcy wszystkich gmin w powiecie.

To ze strony ZTM. Zaznaczony fragment razi mnie. Gdzie sławetne "weźmy sprawy w swoje ręce". Dlaczego Warszawa i samorządy okoliczne, skoro mają kłopoty ze wspołpracą bilaterlana nie siądą i nie dogadają się wspólnie, np: Warszawa 49% głosów w (Transportowym) Związku Gmin Metropolii Warszawskiej, a okoliczne gminy 51% (lub inny układ głosów - doswiadczenie UE uczy, że można zbudować bardzo ciekawe i nie faworyzujące nikogo warianty głosowań stosując nieco bardziej skomplikowane układy, np: z użyciem jako przelicznika liczby mieszkanców). Aby mieć transport publiczny metropolitalny należy należeć do takiego związku. Polskie prawo umożliwia takie coś tylko wymaga to nieco więcej prawności prawnej - nie rozumiem dlaczego u nas wciąż należy ludzi do takich porozumień zmuszać. Moim zdaniem zaproponowanie takiego porozumienia (bez ustawy metropolitalnej) jest w interesie Warszawy oraz okolicznych gmin (i powiatów).

PostNapisane: Cz gru 01, 2011 10:30 
Oberspammer

Całe szczęście, że wprowadziliśmy podwyżkę cen biletów, tłumacząc to właśnie koniecznością pokrycia m.in. kosztów SKM (stąd zapewne dwukrotnie większa podwyżka biletów podmiejskich niż miejskich). Dzięki temu nie będzie ryzyka rozpadnięcia się metropolitarnego systemu transportowego i zmniejszenia przychodów z biletów z powodu spadku liczby pasażerów... Ups.

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz gru 01, 2011 12:09 
Oberspammer

Cytuj:
z powodu spadku liczby pasażerów

Hm. Może na linii Otwockiej to problem (spadek liczby pasażerów), ale na linii Wołomińskiej to raczej nie problem, bo kolej broni się także czasem przejazdu itp. Natomiast nalezy pamiętać, że Ząbki w zakresie kolei dopłacaja do I strefy (honorowane sa bilety na I strefę), więc ich kwestia wyższej podwyżki na II strefę nie dotyczy. Myślę, że nie pomyśleli na spotkaniu jak honorowo z tego wyjść, ale po polsku unieśli sie honorem. Za kilka dni będzie zapewne errata, bo przemyślą sprawę. Może ją rozwiązać, np: przejście Ząbek do II strefy biletowej w zakresie kolei. Tak, będzie bałagan, ale wspolny bilet zostanie. Nie wyobrażam sobie, żeby miał nie zostać. Jako mieszkaniec Ząbek sam zabrał bym się do przeprowadzenia "impiczmentu" w takim wypadku.

PostNapisane: Cz gru 08, 2011 15:23 
Oberspammer

Zatem do roboty, Wojtku ;)

http://www.zw.com.pl/artykul/2,649548.html

Cytuj:
Od 1 marca bez "wspólnego biletu" w kierunku Wołomina
mkd 08-12-2011, ostatnia aktualizacja 08-12-2011 12:39

Od 1 marca skurczy się strefa "wspólnego biletu" Zarządu Transportu Miejskiego i Kolei Mazowieckich. Pasażerowie nie będą mogli jeździć koleją na podstawie biletu ZTM na trasie Warszawa Wileńska - Zagościniec.

ZTM poinformował, że umowę dotyczącą współfinansowania wspólnego biletu wypowiedział pod koniec listopada burmistrz Ząbek Robert Perkowski. W związku z tym umowa zostanie wypowiedziana także pozostałym gminom leżącym przy linii wołomińskiej: Zielonce, Kobyłce i Wołominowi.

Ze względu na trzymiesięczny okres wypowiedzenia pasażerowie nie będą mogli na tej trasie korzystać ze "wspólnego biletu" od 1 marca przyszłego roku. - Liczymy na to, że do końca stycznia uda się wspólnie wypracować jak najlepsze dla pasażerów rozwiązanie - poinformowano w komunikacie ZTM.

Na stronie internetowej ząbkowskiego samorządu wyjaśniono, że powodami decyzji były stale rosnące koszty "wspólnego biletu" i brak przewidywalności kosztów w kolejnym roku, a także nieadekwatne wykorzystanie linii przez mieszkańców Ząbek w stosunku do ponoszonych kosztów.

- Przez 4,5 roku, kiedy obowiązywał "wspólny bilet", opłaty ponoszone przez gminę wzrosły o 700 proc., natomiast jakość usług jest coraz gorsza. Pociągi przyjeżdżają przeładowane tak, że pasażerowie nie są w stanie wejść do środka - powiedział burmistrz Ząbek. Dodał, że dla pasażerów w Ząbkach będą zorganizowane darmowe przejazdy do węzłów przesiadkowych.

- Burmistrzowie innych podwarszawskich gmin zastanawiają się nad wypowiedzeniem umowy. Nie jest to popularna decyzja. Być może otworzyłem dla nich przedpole - powiedział Perkowski.

Z kolei rzecznik prasowy ZTM Igor Krajnow, czy ma informacje, by inne gminy też zamierzały wypowiadać umowy, odpowiedział: - Umowę rozwiązały tylko Ząbki.

Początkowo "wspólny bilet" obowiązywał jedynie w stolicy, później obszar był rozszerzany także na gminy podwarszawskie. Możliwość korzystania ze wspólnego biletu ZTM i KM to dla mieszkańców podwarszawskich miejscowości, którzy dojeżdżają do pracy w stolicy, przede wszystkim mniejsze koszty - nie muszą kupować osobnych biletów na dojazd i poruszanie się po mieście oraz dużo krótszy czas przejazdu - pociągiem dojechać można do centrum Warszawy, nie stojąc w korkach.

Bez dodatkowych opłat na bilecie ZTM można było jeździć na trasie z Ząbek do stacji Warszawa Wileńska od czerwca 2007 r. W 2009 r. obszar "wspólnego biletu" obowiązywał na trasie wołomińskiej już do przystanku Zagościniec.
PAP

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona