Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lip 07, 2011 6:51 
Bywalec

cama napisał(a):
Trzy rzeczy. Primo - uwzględnienie parkingów w systemie informacji w metrze - tak jak są wskazówki gdzie jest winda, wc, policja czy inne atrakcje. Czasem człowiek wiezie rower metrem i te stojaki będą jedynym miejscem w okolicy, gdzie może zostawić rower idąc coś załatwiać w okolicy stacji. Za pierwszym razem, jeśli to nie jest jego codzienna stacja metra, może się naszukać... Secundo, choć to pewnie bardziej kwestia w kompetencjach Jego Wieliczestwa Inżyniera Ruchu - oznakowanie przy ddr biegnących w pobliżu, że takie stojaki istnieją. Jakiś znak "P" z dowieszką "Tylko dla rowerów" albo co? Tertio - więcej, więcej, więcej.

Primo - pomysł bardzo ciekawy, zobaczę, co się da zrobić.
Secundo - no, to rzeczywiście brzmi bardziej skomplikowanie...
Tertio - działamy, działamy, działamy ;)

PostNapisane: Cz lip 07, 2011 6:54 
Bywalec

pduncz napisał(a):
Mi bardziej niż na monitoringu zależy na zadaszeniu. Szkoda, że zadaszonych parkingów jest tak mało. Może z czasem pozostałe doczekają się jakichś zgrabnych wiat?
Na pl. Hallera jest chyba błedna informacja o braku zadaszenia.

Wydaje mi się (wyłacznie na podst. zdjęć), że stojaki są montowane nieco zbyt blisko ścian i murków - np. pętla na Górczewskiej.

Brakuje części istniejących od dawna parkingów, np. na pętli Marymont. To świadome?

Hallera - poprawię.
Marymont - akurat to jest do poprawy, ale generalnie te parkingi to wyłącznie takie, które są pod opieką ZTM. Stąd nie ma np. stojaków przy wejściu do Metra Stare Bielany. Rozważamy różne opcje, jak włączyć na taką mapę, także takie stojaki...
Jeśli chodzi o odległość od ścian, to generalnie staramy się iść za wytycznymi, tzn. min. 50 cm. od ściany, a z boku - min. 70 cm. Ale ciężko mi teraz powiedzieć, ile konkretnie jest na Górczewskiej...

Pozdrawiam,
Artur

PostNapisane: Cz lip 07, 2011 6:56 
Bywalec

pduncz napisał(a):
Mi bardziej niż na monitoringu zależy na zadaszeniu. Szkoda, że zadaszonych parkingów jest tak mało. Może z czasem pozostałe doczekają się jakichś zgrabnych wiat?

Niestety, tym razem mieliśmy do wyboru albo montowanie tak jak jest, albo wcale. Niemniej żądanie zadaszenia jest całkowicie zrozumiałe i jestem pewien, że ZTM nie powiedział w tej kwestii ostatniego słowa...

PostNapisane: Cz lip 07, 2011 9:29 
Zielony Oszołom

artur.tondera napisał(a):
Rozważamy różne opcje, jak włączyć na taką mapę, także takie stojaki...

Byłoby bardzo prześwietnie!

Myślę że przynajmniej te montowane w bliskości przystanków, stacji i węzłów powinny trafić na mapę bezwzględnie - zapewne pod warunkiem spełnienia podstawowych kryteriów technicznych. Np. właśnie Stare Bielany, czy Warszawa Wschodnia. W końcu one też są dla klientów ZTM.

W kwestii zadaszenia - te niby-wiatki na P+R Stokłosy są "średnio" skuteczne. Tak tylko zwracam uwagę. ;-)

PostNapisane: Pt lip 15, 2011 9:35 
Bywalec

Mam takie pytanie/prośbę w kontekście oznakowania parkingów rowerowych - czy ma ktoś może fotki z oznakowaniem parkingów rowerowych z innych miast/krajów? Nie chodzi mi wariację nt. znaku D-18 (jak np. we Wrocławiu), ale o systemowe oznaczenia parkingów rowerowych... Zdjęcia potrzebne mi są w celach porównawczo-projektowych. Będę zobowiązany za pomoc.

PostNapisane: Pt lip 15, 2011 9:45 
Zielony Oszołom

Ja mam z Lyonu, ale musiałbym szukać, ogólnie znak niebieski P z białym rowerkiem w świetle znaku, podobny do tego (tutaj jest szablon z różnymi wariantami):

Obrazek

PostNapisane: Pt lip 15, 2011 12:18 
Oberspammer

Mam pytanie, czy obowiązek zabrania pojazdu z parkingu P+R Ursynów przed rozpoczęciem przerwy technologicznej w nocy (chyba od 2:30 do 4:30) oraz opłata za nieodebranie pojazdu przed 2:30 (chyba 100 zł) dotyczą rowerów. Pytam, bo regulamin tego jednoznacznie nie określa. Co prawda ochrona parkingu twierdzi, że dotyczy to tylko samochodów, ale wolałbym się dowiedzieć, jak to naprawdę jest. Po wyjaśnieniu sprawy prosiłbym także o zmianę tekstu informacji przy wyjściach z parkingu, tak aby była ona jednoznaczna dla rowerzystów.

PostNapisane: Pt lip 15, 2011 13:19 
Sympatyk

artur.tondera napisał(a):
Mam takie pytanie/prośbę w kontekście oznakowania parkingów rowerowych - czy ma ktoś może fotki z oznakowaniem parkingów rowerowych z innych miast/krajów? Nie chodzi mi wariację nt. znaku D-18 (jak np. we Wrocławiu), ale o systemowe oznaczenia parkingów rowerowych... Zdjęcia potrzebne mi są w celach porównawczo-projektowych. Będę zobowiązany za pomoc.

Duńskie przykłady:
http://www.e-skilte.dk/piktogram-cykel- ... kning.html
http://www.e-skilte.dk/trafik/parkering ... skilt.html
http://www.e-skilte.dk/piktogram-cykel-p.html

PostNapisane: Pt lip 15, 2011 13:26 
Bywalec

gromanik napisał(a):
Mam pytanie, czy obowiązek zabrania pojazdu z parkingu P+R Ursynów przed rozpoczęciem przerwy technologicznej w nocy (chyba od 2:30 do 4:30) oraz opłata za nieodebranie pojazdu przed 2:30 (chyba 100 zł) dotyczą rowerów. Pytam, bo regulamin tego jednoznacznie nie określa. Co prawda ochrona parkingu twierdzi, że dotyczy to tylko samochodów, ale wolałbym się dowiedzieć, jak to naprawdę jest. Po wyjaśnieniu sprawy prosiłbym także o zmianę tekstu informacji przy wyjściach z parkingu, tak aby była ona jednoznaczna dla rowerzystów.

Przepis ten dotyczy także rowerów, chociaż opłata jest wyłącznie teoretyczna, ze względu na brak możliwości jednoznacznej identyfikacji właściciela roweru. Aby to poprawić i uściślić w nowym regulaminie, uchwalonym 16 czerwca br., a wchodzącym w życie 16 sierpnia, pojawił się zapis o możliwości pozostawienia roweru na parkingu P+R na 48 godzin.

Pozdrawiam,
Artur

PostNapisane: So lip 16, 2011 6:42 
Zielony Oszołom

stojaki rowerowe ZTM i nie tylko.
http://edroga.pl/rozmaitosci/wiadomosci ... werzystach

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona