Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt cze 21, 2011 18:10 
Zielony Oszołom

Ap. detekcji rowerów -- przy stadionie narodowym przy nowej ddr na przejazdach są i przyciski, i automatyczna detekcja. Niestety jak się podjedzie od złej strony i zbyt blisko sygnalizatora to czasem kamera nie łapie i trzeba do niej pomachać (po prostu nie obejmuje idealnie całej okolicy).

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Wt cze 21, 2011 19:21 
Zielony Oszołom

mplonski napisał(a):
@Hermes:
ZDM podlega pod Biuro Drogownictwa i Komunikacji. mimo to pisanie skarg z kopią lub bezpośrednio do wiceprezydenta przynosi lepsze efekty ;-)

Dzięki wielkie, zrobię tak jak sugerujesz. Niestety, jak mnie Grzesiek uświadomił, oni mają 60 dni na odpowiedź a nie 30 więc muszę jeszcze poczekać.

A co do ścieżki przy stadionie, to chyba jednak trzeba się cieszyć, że jednak nasze pisma mają jakiś efekt. Nie taki jaki bym sobie tego życzył ale zawsze coś. Mam zresztą pytanie - czy tam jest skrzyżowanie (bo nie pamiętam) i powinny być tam cykle stałe czy po prostu przejście dla pieszych + przejazd rowerowy - gdzie montowanie tego typu detekcji ma sens?

PostNapisane: Wt cze 21, 2011 20:19 
Zielony Oszołom

W pewnych miejscach jest skrzyżowanie, a w pewnych sam przejazd i przejście.

PostNapisane: Śr cze 22, 2011 8:33 
Oberspammer

mplonski napisał(a):
Niestety jak się podjedzie od złej strony i zbyt blisko sygnalizatora to czasem kamera nie łapie i trzeba do niej pomachać (po prostu nie obejmuje idealnie całej okolicy).

Napisz do ZDM - zmiana obszaru objętego detekcją nie jest zbyt trudna.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Śr cze 22, 2011 18:41 
Stały Bywalec

Dziś się zdziwiłem jadąc ścieżką do domu przez park przy Kruczkowskiego. Podjeżdżam do przejścia, i tak z sekundę przed tym, jak nacisnąłem przycisk sam się zaświecił. Zdziwiłem się mocno, bo nikogo w zasięgu wzroku przy przyciskach nie było. Patrzę w górę, a tam świeci do mnie czerwona kontrolka detektora rowerzystów!
http://dl.dropbox.com/u/14904054/IMAG0073.jpg

Nie wiem od kiedy to tam jest, w każdym razie wcześniej nie zarejestrowałem jego obecności!

Chyba kupili więcej tych detektorów w jakimś tajnym przetargu. Pewnie skończy się tak jak z przyciskami, będą je wciskać gdzie popadnie. Ale w sumie to dobrze ;)

PostNapisane: Śr cze 22, 2011 20:01 
Zielony Oszołom

ZDM nawet mi w jednym "nie zamontujemy bo blebleble" przyznał, że przy nowych sygnalizacjach używają detekcji automatycznej i ręcznej (dodatkowo) dla rowerów.

PostNapisane: Cz cze 23, 2011 1:29 
Zielony Oszołom

Mhrok napisał(a):
będą je wciskać gdzie popadnie. Ale w sumie to dobrze ;)

No tak "średnio" dobrze. Bo jak dojedziesz pod wykrywacz w połowie okresu, gdy mogłoby świecić się zielone, to sobie poczekasz do następnego cyklu. W Warszawie kojarzę tylko jedno miejsce, gdzie zielone można włączyć również w połowie cyklu - "rondo" gen. Maczka. A na większości przejazdów - czekaj i kwitnij.

Bo programy są szykowane bezmyślnie, mechanicznie, nieoptymalnie, byle spełnić ogólne wymogi bezpieczeństwa (też nie zawsze się udaje...), byle samochody miały szybciej, byle im się nikt nie "pałętał". Tak naprawdę to ten rower powinien być wykrywany jeszcze w czasie jazdy, a nie jak już stoi pod sygnalizatorem. Ale to utopia...

A naciśnięcie ("detekcja") najczęściej nie zmienia NIC w sterowaniu innym ruchem na skrzyżowaniu. Ani nie wyłącza kolizyjnych strumieni (S-2), ani nie zmienia proporcji czasowych... Mechanizm służy wtedy wyłącznie do pokazywania niezmotoryzowanym, "kto tu rządzi". Albo nie wiem, do czego.

Czekam z niecierpliwością na pierwsze skrzyżowanie z czerwonym non-stop dla wszystkich wlotów samochodów, zmienianym na zielone wyłącznie w razie detekcji (oczywiście po grzecznym odczekaniu cyklu). Może być nawet automatyczna, nie wymagam przycisków :lol:

Martin_TP napisał(a):
skoro rowerzysta ma większą prędkość czas świecenia się zielonego mógłby być dłuższy niż dla pieszego który już znalazłby się w strumieniu kolizyjnym (rowerzysta zdąży się ewakuować, zaś pieszy nie).

Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że rowerzysta ma również dłuższą drogę hamowania, niż pieszy, więc nadmierne skrócenie okresu "zielone migające" może go uderzyć od drugiej strony. Ja bym tu nie kombinował, póki nie będzie do tego ewidentnych przesłanek z konkretnych badań. W kwestii sygnalizacji są znacznie poważniejsze problemy do pokonania.

Piwoslaw napisał(a):
W USA widziałem że na wielu skrzyżowaniach jest detekcja samochodów skręcających w lewo - jeśli są chętni to dostają fazę, jeśli nie to inni mają dłużej zielone. U nas jeszcze chyba do tego nie doszli, a przynajmniej nie spotkałem się z tym.

Jeszcze do niedawna (póki był dostępny dla ruchu) - lewoskręt ze Świętokrzyskiej w Nowy Świat, w kier. Krakowskiego Przedmieścia tak działał. Oczywiście mimo zapewnień o kolejnych regulacjach, miał notorycznie problem z wykryciem rowerzysty.

PostNapisane: Cz cze 23, 2011 16:10 
Stały Bywalec

pduncz napisał(a):
Piwoslaw napisał(a):
W USA widziałem że na wielu skrzyżowaniach jest detekcja samochodów skręcających w lewo - jeśli są chętni to dostają fazę, jeśli nie to inni mają dłużej zielone. U nas jeszcze chyba do tego nie doszli, a przynajmniej nie spotkałem się z tym.

Jeszcze do niedawna (póki był dostępny dla ruchu) - lewoskręt ze Świętokrzyskiej w Nowy Świat, w kier. Krakowskiego Przedmieścia tak działał. Oczywiście mimo zapewnień o kolejnych regulacjach, miał notorycznie problem z wykryciem rowerzysty.

Takich detekcji samochodów skręcających w lewo jest przecież mnóstwo. Mam wrażenie że większość. Pierwsze z brzegu przykłady: Wolska/Elekcyjna Puławska/Wałbrzyska Ciszewskiego/Nowoursynowska.

PostNapisane: Cz cze 23, 2011 21:16 
Stały Bywalec

Na 100% Chłopickiego/Szaserów.
Kamerka miewa kłopoty.
Już kilka razy stałem dodatkową kolejkę samochodem!
Wystarczy trochę deszczu, śniegu, że o mgle nie wspomnę.

Ostatnio edytowano So lip 09, 2011 10:34 przez GFM, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz lip 07, 2011 14:22 
Zielony Oszołom

Ja dzisiaj sprawdziłem pętlę indukcyjną na Hożej przy pl. 3# (mam stalowy rower). Po najechaniu na nią rowerem światło się zaczęło zmieniać w ciągu ok. 5 sekund. Być może to przypadek.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Następna strona