Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 21:52 
Stały Bywalec

Cytuj:
Na Krakowskim najniebezpieczniejsi są niektórzy kierowcy przegubowców, którzy źle oceniają miejsce na wyprzedzanie i zajeżdzają drogę tyłem autobusu. Na szczęście żaden mnie nie musnął, ale z raz na dwa tygodnie muszę zwolnić, żeby nie zostać zahaczonym.

Dokładnie to był problem tego kierowcy który mnie "musnął" :D

PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 22:07 
Oberspammer

pduncz napisał(a):
Moim zdaniem jest to problem. Rowerzyści mogliby mieć osobną sygnalizację, z zielonym zapalającym się parę sekund wcześniej. Takie rozwiązania widywałem w Niemczech.

Podobne rozwiązanie na mój wniosek zastosowano na skrzyżowaniu ul. Modlińskiej z ul. Prząśniczek:
http://www.youtube.com/watch?v=7om_4n4f-_s

PostNapisane: Pt kwi 15, 2011 0:08 
Zielony Oszołom

Odcinek Nowy Świat-Krakowskie ma fatalny kawałek tam gdzie asfalt przechodzi w kostkę - jest dość gwałtowne odchylenie krawężnika w lewo. Rowerzysta jadący zbyt blisko krawędzi jezdni, albo musi przyhamować i przepuścić jadące za nim samochody, albo ryzykuje wpakowanie się pod koła nie dość uważnemu kierowcy.

PostNapisane: Pt kwi 15, 2011 6:06 
Stały Bywalec

pduncz napisał(a):
Odcinek Nowy Świat-Krakowskie ma fatalny kawałek tam gdzie asfalt przechodzi w kostkę - jest dość gwałtowne odchylenie krawężnika w lewo. Rowerzysta jadący zbyt blisko krawędzi jezdni, albo musi przyhamować i przepuścić jadące za nim samochody, albo ryzykuje wpakowanie się pod koła nie dość uważnemu kierowcy.

Właśnie tam miałem moje "spotkanie" ;) I faktycznie, miejsce jest fatalne.

PostNapisane: Pn kwi 18, 2011 7:30 
Zielony Oszołom

Dlatego ja zwykle odpowiednio wcześniej odbijam ku środkowi pasa, i wydaje mi się że na końcówce asfaltu (odpowiednio wcześniej) powinna pojawić się linia korygująca (łagodząca) tor jazdy.

PostNapisane: So kwi 23, 2011 14:30 
Stały Bywalec

Kilka dni temu widziałem kobietę z dzieckiem na rowerze. Niby normalka, tylko, że dziecko siedziało na bagażniku bez żadnego zabezpieczenia. Dla dodania pikanterii sytuacji kobieta przejeżdżała przez ulicę Krzyckiego na czerwonym świetle przez przejście dla pieszych ;)

I teraz quiz:
Obrazek
Obrazek
Bez patrzenia na ścieżkę rowerową, które to linia zatrzymania, a które to P-11? :>

PostNapisane: So kwi 23, 2011 15:02 
Bywalec

P-11 u góry. Ale jak nie patrzeć? Niedasię ;)

PostNapisane: So kwi 23, 2011 15:30 
Zielony Oszołom

Trzeba było focić z perspektywy samochodu ;)

Ale jakie to ma znaczenie? przed jedym i drugim kierowca powinien się rozejrzeć i w razie potrzeby zatrzymać.

PostNapisane: Pn cze 13, 2011 23:58 
Początkujący

Koniec świata jest blisko...
W czwartek rozwaliłem sobie koła na źle załatanej dziurze, w piątek dostarczyłem list do zdm-u z prośbą o nowe koła, z dokumentacją foto, notatką od milicji i z długimi cytatami z rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne. Godzinę temu przyjechały ciężarówki z ciężkim sprzętem, i zaczęli łatać dziurę... zaraz sprawdzę czy pod choinką leżą nowe koła :mrgreen:

PostNapisane: Wt cze 14, 2011 5:42 
Zielony Oszołom

A miałeś świadków? Bez nich może być trudno o rekompensatę.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona