Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr maja 04, 2011 7:59 
Zielony Oszołom

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... adkow.html

cyt" 41 osób zginęło, 547 zostało rannych w 420 wypadkach - to bilans pięciodniowego, wydłużonego weekendu majowego na polskich drogach. Policjanci zatrzymali też 2268 pijanych kierowców "kon cyt

PostNapisane: Śr maja 04, 2011 12:56 
Oberspammer

Tyla a propos szybkiej bezpiecznej jazdy.

Zeszloroczny kwietniowy wynik śmierci został pobity w tym roku o 17 trupów (czyli redukcja 14 trupów z marca została pobita i od początku roku liczba trupów wciąż się zwiększa w stosunku do zeszłego roku). 259 widnieje na stronie policja.pl, a to jak wiadomo nie jest ostateczny wynik. W maju statystyka z pierwszych trzech dni nie jest bardzo optymistyczna - średnio 7 trupów dziennie, czyli przy utrzymaniu średniej 217 trupów w miesiącu, ale moim zdaniem w drugiej połowie maja w cieplejsze dni i weekendy wynik poszybuje.

PostNapisane: Śr maja 04, 2011 15:51 
Stały Bywalec

Jestem zaskoczony na plus interwencja policji.
Wczoraj koło 3 w nocy wracałem z majówki. Na drodze (7'ka) od płońska do warszawy, jechał przede mną tir. Który nie trzymał się swojego pasa. Albo był pijany, albo przysypiał. Kolega zadzwoń pod 112 i zgłosił. Po chwili oddzwonili prosząc o podane dokładnie miejsca. Za 15 min później radiowóz zatrzymał tira.

Wyników sprawdzania nie znam. Ale byłe zaskoczony, że zareagowali.

PostNapisane: Pn maja 09, 2011 18:27 
Zielony Oszołom

https://docs.google.com/leaf?id=0BxBtWT ... y=CPD31ZIJ

Zapraszam do zapoznania się z w/w pismem.A tu niektóre wybrane cytaty podkreślone w tekście.
cyt"dokumentacją sprawy , jak i wyjaśnieniami ze strony IR m.st.Warszawy , informuję ,że Pańskie obie skargi uznaje za niezasadne"kon cyt.
Ani jednego akapitu w stylu przepraszam za brak odpowiedzi.
cyt"Dlatego w mieście stołecznym od tego czasu sukcesywnie , w miejscach gdzie jest to możliwe,stosuje się ten sposób sterowania ruchem" kon cyt.
Wszędzie gdzie możliwe, jak się da, niech się piesi i rowerzyści martwią ,boją, bo każdy samochodowi-cz opancerzony w swym szalonym pojeździe da im radę za zezwoleniem IR.
cyt" bezpieczeństwo ruchu pieszego i rowerowego na przedmiotowym skrzyżowaniu jest zapewnione"kon cyt
Rozumiem że Pan IR zapewnia mnie w ten sposób że bezpieczni jesteśmy na wszystkich skrzyżowaniach, bezwzględnie. Dziękuję Panu IR.
cyt"w zadnym z nich czynnego udziału nie brali piesi ani rowerzyści"kon cyt.
czyli w rozumieniu IR na razie nic mi,nam nie grozi.Ale jeżeli dojdzie do potrącenia pieszego, rowerzysty będącego na tzw "prawie" z zielonym przejściem ,przejazdem to mogę śmiało skierować sprawę do prokuratury skarżąc IR bo nie zapewnił mi wbrew zapewnieniom bezpiecznego przejścia przejazdu?
Czy musi dojść do tragedii aby zaczęły znikać "zielone strzałki", a instalować je tylko tam gdzie nie ma przejść dla pieszych i przejazdów rowerowych?

PostNapisane: Wt maja 10, 2011 8:10 
Oberspammer

Tymczasem trzy ostatnie dni to rzeź na drogach. Średnia miesięczna po 9 dniach skoczyła do ponad 9 martwych na dzień. Maj powoli zmierza w kierunku podwyższenia statystyk z zeszłego roku.

PostNapisane: Wt maja 10, 2011 14:12 
Zielony Oszołom

Gorąco polecam materiał Towarzystwa Przyjaciół Szalonego Wózkowicza z okolic Poniatoszczaka.

http://youtu.be/7acrBoySzUY

Na mnie ten film robi piorunujące wrażenie.

PostNapisane: Wt maja 10, 2011 18:23 
Oberspammer

ajarmoniuk napisał(a):
Gorąco polecam materiał Towarzystwa Przyjaciół Szalonego Wózkowicza z okolic Poniatoszczaka.

http://youtu.be/7acrBoySzUY

Na mnie ten film robi piorunujące wrażenie.

A ZDM od czasu wniosków Tomka Rolińskiego nie poradził sobie z zabezpieczeniem skrzynek energetycznych i ostrych krawędzi...

PostNapisane: Wt maja 10, 2011 22:55 
Zielony Oszołom

gromanik napisał(a):
ostrych krawędzi...

Ba!

Obrazek
Tak tak, to nowa zagródka przy Moscie Gdańskim. Czyż nie śliczne?

PostNapisane: Śr maja 11, 2011 8:42 
Stały Bywalec

Cytuj:
Najwięcej pieszych ginie w Polsce. W tej niechlubnej statystyce nasz kraj zajmuje pierwsze miejsce wśród krajów Unii Europejskiej – wynika z opublikowanego właśnie raportu Europejskiej Rady Bezpieczeństwa Drogowego. Od roku 2001 do 2009 w całej UE zginęło prawie 80 tys. pieszych z czego ponad 20 proc. w Polsce.
Europejska Rada Bezpieczeństwa Drogowego (ETSC) opublikowała raport na temat bezpieczeństwa pieszych, rowerzystów i motocyklistów. Wynika z niego, że w latach 2001 – 2009 na drogach Unii Europejskiej zginęło 80 tys. pieszych, z czego 16,5 tys. w Polsce.

Przez ten czas liczba ofiar na polskich drogach zmniejszyła się jedynie o 20 proc. Dla porównania w Portugalii miedzy 2001 a 2009 rokiem liczba ofiar zmniejszyła się o 56 proc., w Szwecji - o 49 proc., a Hiszpanii - o 44 proc.

- Za wcześnie na dane z 2010 z całej Europy, dlatego ostatnie informacje w raporcie ETS pochodzą właśnie 2009 r. - wyjaśnia Anna Zielińska z Instytutu Transportu Samochodowego, który jest członkiem ETSC.

Tylko Polska i Rumunia przekroczyły 1000 ofiar

Porównując liczbę wypadków z udziałem pieszych w poszczególnych krajach UE z 2009 r. widać wyraźnie, że Polska, niestety, wysuwa się na pierwsze miejsce w tym rankingu. W naszym kraju zginęło wtedy 1467 osób. Niewiele mniej w Rumunii - 1016. Żaden inny kraj z UE nie przekroczył już liczby tysiąca zabitych na drogach.

Są też kraje, gdzie wypadki z udziałem pieszych należą do rzadkości. I tak na Cyprze zginęło w 2009 r. tylko dziewięciu pieszych, w Estonii i Słowenii - 24, w Norwegii - 26, w Finlandii - 30, w Irlandii - 40, a w Szwecji - 44.

Gorzej tylko w Danii

Podobnie sytuacja wygląda w przypadku rowerzystów. W 2009 roku zginęło na polskich drogach 371 rowerzystów. Wyprzedza nas tylko Dania, kraj w którym jest rowerzystów nieporównywalnie więcej niż nad Wisłą.

- Śmierć pieszych i rowerzystów to zdecydowanie największy problem na naszych drogach. Przez ostatnie lata większość działań była podejmowana na rzecz zmotoryzowanych - mówi Anna Zielińska.

Podkreśla, że dla pieszych korzystne byłoby spowolnienie ruchu w miastach. - Sytuacja w innych krajach Europy jest lepsza z dwóch prozaicznych powodów. Po pierwsze często dozwolona prędkość jest niższa niż w Polsce. Po drugie inna jest kultura kierowców. Czasem mam wrażenie, że w Polsce samochody zatrzymują się dopiero, kiedy pieszy postawi nogę na jezdni - komentuje Zielińska.

Jak dodaje w 2010 r. było już lepiej, to z przedstawionych ostatnio danych policji wynika, że w pierwszym kwartale 2011 r. liczba zabitych na polskich drogach wzrosła o 20 procent w porównaniu do analogicznego okresu 2010 r.

Sekcja Dokumentacji i Analiz TVN24/mac//kdj

http://www.tvn24.pl/0,1702593,0,1,w-pol ... omosc.html

PostNapisane: Śr maja 11, 2011 13:59 
Zielony Oszołom

Dowiedziałem się od znajomego Francuza, że u niego za przekroczenie dopuszczalnej prędkości o więcej niż 50km/h policja konfiskuje samochód a kierowca trafia na weekend do aresztu. A u nas? 400-500zł, 10 punktów i "Szerokiej drogi, panie kierowco!"

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 119  Następna strona