Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn gru 20, 2010 10:27 
Stały Bywalec

A sykaliście wsparcia "technicznego"?

Bo jakoś ogłoszeń ani ruchów w temacie nie widziałem... Więc albo nie szukaliście, albo robiliście to nieudolnie... Po prostu zlaliście temat i skutki są jaki są.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 12:50 
Oberspammer

Cytuj:
Po prostu zlaliście temat i skutki są jaki są.

No właśnie. Jakie? Przykłady? Ale lepiej by było, gdybyś podał jakiś konkret, w ktorym miejscu rozkład ZM jest tak do d... jak twierdzisz, bo o założeniach mozemy sobie ględzić, ale konkretów w tym nie ma. Który pociag jest za wsześnie/późno? Który obieg lub obrót składu jest za długi/krótki? Przesiadki - ten problem już mniej więcej znam, ale jak wspomniałem - pasażerów one nie bardzo obchodziły według wyników badań.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 17:38 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):
...ale jak wspomniałem - pasażerów one nie bardzo obchodziły według wyników badań.

To jest właśnie dobry komentarz do badań i statystyki... nie przebadaliście wszystkich pasażerów, a tym bardziej wszystkich potencjalnych pasażerów... Czy np. ktokolwiek wpadł na pomysł przejechania się pociągami PR stycznymi z KM? Czy ktokolwiek na małych wioskach robił rozeznanie czy są potencjalne źródła nowych pasażerów?...

No więc w temacie przesiadek...
Nasielsk = Porażka + bajki o nie przenoszeniu opóźnień
Skierniewice = Jemy kebaba... czyli przesiadki średnio (statystycznie :lol: )35 minutowe względem 15 minutowych w rozkładzie poprzednim. Tylko dwa pociągi KM dbają o zabranie podróżnych zza Skierniewic.. są to:
KM 9234 (41 minut przesiadki, ale brak alternatywy w postaci TLK)
KM 92052 (14 minut przesiadki i brak alternatywy TLK)
oraz względnie:
KM 20522 (11 minut przesiadki... prawie jak przed zmianą)

Zwrócić należy uwagę, że średnia przesiadka na TLK (lub IR) wynosi 24 minuty... gdzie TLK/IR potrzebuje na przejechanie odcinka Skierniewice-Żyrardów 16 minut zaś KM aż 21 minut, to wystarczy, aby puścić KM na 5... dla bezpieczeństwa 10 minut przed TLK/IR i mamy fajne połączenie.

Obecnie czas dojazdu do Warszawy Zachodniej liczony od przesiadki w Skierniewicach (wyjścia z PR) wynosi dla PR+KM średnio 1:39 zaś dla PR+TLK/IR 1:11 więc różnica wynosi 27 minut... czy jest po co przepłacać prawie drugie tyle do biletu? NIE zwłaszcza, jeżeli ktoś potem zamierza się przesiąść do komunikacji miejskiej i kalkuluje czas dojazdu np. do Włoch, Ursusa.. albo Ochoty, Stadionu...

Skupię się na odcinku czasowym najbardziej regularnym (czyli 10-22) wówczas KM odjeżdża ze Skierniewic o godzinie x:27 jeśli by natomiast przyśpieszyć odjazd pociągów o 27 minut to uzyskało by się 14 minutowe przesiadki oraz czas jazdy na poziomie 1:19 = efekt praktyczna konkurencja dla TLK... Przesiadka 5 minutowa w ogóle kosi TLKę na tym połączeniu.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 21:41 
Oberspammer

Cytuj:
To jest właśnie dobry komentarz do badań i statystyki... nie przebadaliście wszystkich pasażerów, a tym bardziej wszystkich potencjalnych pasażerów... Czy np. ktokolwiek wpadł na pomysł przejechania się pociągami PR stycznymi z KM? Czy ktokolwiek na małych wioskach robił rozeznanie czy są potencjalne źródła nowych pasażerów?...

Czyli jesteś rozgoryczony tym, że badania były mało rozwojowe, tak? Ale zauważ, że my byliśmy tylko wykonawcami zlecenia, a nie zleceniodawcami lb wykonującymi badanie na własny koszt. Wykonaliśmy to co nam podyktowano i na wiele więcej nie starczyło, tzn: na takie badania jak sugerujesz, że byłyby potrzebne. Jak chcesz to pogadaj z Urzędem Marszałkowskim, aby na takie coś poszedł w przyszłym roku kalendarzowym (jeśli po raz drugi na takie coś pójdzie w ogóle). Moim zdaniem można by np: zaniechać połowy badań w pociągach (jedno badanie w weekend i jedno w dzień powszedni, zamiast czterech) i zamiast tego spróbować zbadać opinię tych, którzy obecnie nie jeżdżą koleją. Rozbiliśmy kiedyś coś podobnego w okolicach Wałcza, gdzie określiliśmy cały modal split oraz robiliśmy badania także wśród pasażerów nie jeżdżących koleją, ale np: autobusami. Ale na Mazowszu zlecenie tego nie obejmowało.

A co do przesiadek z Skierniewicach to pogadaj z Marszałkiem Łódzkiego, dlaczego nie chce dołożyć do tych kilku pociągów, które dojeżdżają do Skierniewic lub Łowicza. Bez porozumienia marszałków cudów nie będzie. I zwróć uwagę na to co pisali moi przedpiścy - może to oni zmienili założenia swoich pociągów, a nie my naszych? Wiesz na pewno?

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 21:46 
Admin

Phinek napisał(a):
To jest właśnie dobry komentarz do badań i statystyki... nie przebadaliście wszystkich pasażerów, a tym bardziej wszystkich potencjalnych pasażerów...

Muszę Cię rozczarować - pociągi służą wożeniu dużych potoków pasażerów.

Cytuj:
Skierniewice = Jemy kebaba...

Wiesz co, pierwsze dwa razy to nawet było zabawne, ale teraz ta obsesja rogowska się robi po prostu nudna. Przyjmij wreszcie do wiadomości, że:

1. Przy całym szacunku dla metropolii rogowskiej i narodowego dziedzictwa tamtejszego skansenu, Rogów generuje potoki zaniedbywalnie małe w porównaniu z tym co jest na odcinku Skierniewice - Warszawa. Zarówno obecnie, jak i potencjalnie. Należy dziękować Opatrzności, że nie Ty układałeś ten rozkład i nie kazałeś kilkudziesięciu tysiącom rzeczywistych pasażerów dostosować się do wydumanych kaprysów paru mikoli.

2. To nie KM, ale PR i IC istotnie zmieniły godziny przyjazdów do Skierniewic. Znowu - jeśli uważasz, że Skierniewice, Żyrardów i Grodzisk powinny się dostosowywać do wygody Rogowa, to bardzo Ci współczuję.

3. Rogów leży w województwie łódzkim. Postulaty dotyczące obsługi Rogowa regionalnym ruchem kolejowym należy kierować do marszałka województwa łódzkiego, nie do KM. Jak marszałek zapłaci, to może nawet bezpośrednie (Inter)Regio do Wawy uruchomić. Równie dobrze mógłbyś mieć pretensje, że kiepsko się jeździ Kolejami Mazowieckimi np. do Włoszczowy.

Cytuj:
Nasielsk = Porażka + bajki o nie przenoszeniu opóźnień

Akurat obecny rozkład, tzw. zamknięciowy, na linii do Nasielska i Działdowa to dzieło Kolei Mazowieckich i PLK. Czyli dokładnie tak jak postulowałeś - to kiedy który pociąg ma jechać ustalili szpenie od wymiany klocków i dokręcania śrubek. Cieszę się, że zaczynasz dostrzegać wady tego podejścia.

Rozkład ZM być może wejdzie w życie w kwietniu-maju. O ile oczywiście, "kwestie techniczne" nie spowodują kolejnych opóźnień w modernizacji linii.

Cytuj:
Skupię się na odcinku czasowym najbardziej regularnym (czyli 10-22) wówczas KM odjeżdża ze Skierniewic o godzinie x:27 jeśli by natomiast przyśpieszyć odjazd pociągów o 27 minut to uzyskało by się 14 minutowe przesiadki oraz czas jazdy na poziomie 1:19 = efekt praktyczna konkurencja dla TLK... Przesiadka 5 minutowa w ogóle kosi TLKę na tym połączeniu.

Jeśli to taki intratny interes, to zawsze możesz zamówić i uruchomić własny pociąg. W trosce o klienta po trzy godziny postoju na każdej ze stacji krańcowych, żeby się maszynista mógł wyspać. Oczywiście, wycięcie przy okazji co najmniej dwóch IR Łódź - Warszawa to konieczny collateral damage. Kudy tam Manufakturze do skansenu w Rogowie!

Dziękuję za takich praktyków. To już lepiej pomóż jakiejś załodze kwity wypełniać.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 22:55 
Zielony Oszołom

Jak zawsze, pokutuje postawa "nie wychylać się", tzn. jakakolwiek inicjatywa i chęć poprawy czegokolwiek będzie zawsze tłamszona przez ludzi, którzy wolą stać z boku i komentować, niż robić cokolwiek.

Przypominam, iż ZM wystartowało w przetargu publicznym i go zwyczajnie wygrało. Zamiast narzekać, trzeba było samemu coś zrobić i zaprezentować jakąś alternatywę.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 1:21 
Stały Bywalec

Cytuj:

@ Kwity... a wiesz co to "próba hamulca" i ile jest kwitologii do tego.. a rozkaz wyjazdu... a rozkazy szczególne... do tego notatka służbowa o radiotelefonie odnośnie zwolnienia z powodu uszkodzonej rogatki... jest tego więcej niż rozsądek przewiduje.

Próbę hamulca opisywałem. Mimo, że zawsze jest wykonywana przed rozpoczęciem kursu to jakoś nie zauważyłem żadnej papierologii. Może jak kierownik wrócił do kabiny to coś gdzieś wpisał? Ale na pewno nie trwa to nawet minut. Rozkazy, uszkodzone rogatki - to wszytsko sytuacje wyjątkowe. Na kilkadziesiąt dniówek moich badań słyszałem dyktowanie rozkazu raz na linii otwockiej, no i mieliśmy też takiego pecha, że w czasie naszych badań na linii małkińskjiej zepsuła się sygnalizacja w rejonie mostu przed małkinią, - to tam wtedy był rozkaz na każdym kursie. Nie liczę tez rozkazów przynoszonych standardowo na Stadionie przed wjazdem na Wschodni i na Rembertowie przed jazdą na Zielonkę. Ale jeszcze raz - wymieniasz teoretyczne sprawy, które w praktyce zdarzają się raz na 500 kursów i zajmują może 2 minuty.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 9:15 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):
...może to oni zmienili założenia swoich pociągów, a nie my naszych? Wiesz na pewno?

No akurat tego to jestem pewny w 100%... po prostu w tym konkretnym wydaniu jest lipa. Nawet abstrahując od przesiadek... po kiego wała było przesuwać godziny odjazdów całej linii?

Zaś @olek - sorry, ale ja nie patrzę tylko przez pryzmat Rogowa, ale całej linii, czyli potencjalnego źródła o którym przez najbliższy rok można zapomnieć... i nawet jeśli będziecie w najbliższym rozkładzie robić kolejne badania to po prostu znowu wyjdzie, że "podróżnych nie interesują przesiadki" bo po prostu takich pasażerów nie będzie.

Czemu opisuję ten absurd a nie inne.. cóż bliższa człowiekowi koszula... po prostu to znam z autopsji... jeśli koniecznie chcecie zasięgnę języka i podam inne buble.

Ale jak widać:

ajarmoniuk napisał(a):
Jak zawsze, pokutuje postawa "nie wychylać się", tzn. jakakolwiek inicjatywa i chęć poprawy czegokolwiek będzie zawsze tłamszona przez ludzi, którzy wolą stać z boku i komentować, niż robić cokolwiek...

Czyli jakiekolwiek moje ujadanie na TYM ZM-pochwalczym forum spełzną na niczym, gdyż i tak uważacie, że jesteście alfą i omegą i moja chęć poprawy waszego podejścia do tematu nie ma absolutnego sensu.

@kwity:
kr napisał(a):
...Może jak kierownik wrócił do kabiny to coś gdzieś wpisał? Ale na pewno nie trwa to nawet minut...

No więc właśnie o tym piszę...czemu nie zainteresowałeś się tym, że on idzie do kabiny.. czemu? może musi, bo rozkład goni, a kwity wypełnia potem na kolanie? Czemu nie zapytałeś się jego ile potrzebuje na to czasu? Czemu po prostu nie patrzyłeś mu na długopis ile czasu go w ręku trzyma?

Odrobinę zainteresowania !

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 9:27 
Stały Bywalec

ajarmoniuk napisał(a):
Przypominam, iż ZM wystartowało w przetargu publicznym i go zwyczajnie wygrało. Zamiast narzekać, trzeba było samemu coś zrobić i zaprezentować jakąś alternatywę.

Ile było ofert? Jakie były ograniczenia przetargowe?

Ja też brałem udział w kilku przetargach i wiem jak wyglądają kulisy, więc proszę tu oczu nie mydlić.

Jedyne co mogę to pisać uwagi zmuszające WAS do szukania alternatyw. Dziś to WY jesteście wynajęci PRZEZE MNIE tak PRZEZE MNIE za pośrednictwem UM. UM z MOICH podatków WAM zapłacił, więc mam prawo a nawet obowiązek WYMAGAĆ i domagać się wysokiej jakości wykonania usługi (co do której mam pewne zastrzeżenia).

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 10:17 
Oberspammer

Cytuj:
Ile było ofert? Jakie były ograniczenia przetargowe?

Znajdź sobie w archiwum UM Mazowsza - ofert było chyba 5. Jakby ten przetarg był ustawiony, to na pewno nie pod nas.

Cytuj:
Jedyne co mogę to pisać uwagi zmuszające WAS do szukania alternatyw.

Nie rozumiem dlaczego tylko my, w sytuacji kiedy już wykonaliśmy podstawowe zadanie, mamy się zajmować realizacją tych alternatyw. Rusz głową! Załóż stowarzyszenie Rogowian na rzecz przesiadek w Skierniewicach. Im więcej ludzi puka w odpowiednie drzwi tym łatwiej się one otworzą. Jeśli zapuka tylko jeden człowiek/stowarzyszenie bywa różnie. Koordynacja na całej linii leży w zakresie urzędów marszałkowskich, a urząd marszałkowski województwa łódzkiego nie jest zainteresowany dofinansowaniem pociągów KM, choć te wyjeżdzają na teren tego województwa. Dlatego np: linia Skierniewice-Łowicz przestała być obsługiwana przez KM. Inaczej np: na styku podlaskiego. Linia Siedlce-Czeremcha obsługiwana jest w pracy lustrzanej przez PR i KM, bo tam była wola do rozmów, w tym na temat pieniędzy.

Cytuj:
po kiego wała było przesuwać godziny odjazdów całej linii?

A może dzięki temu kilkedziesiąt tysięcy osób na odcinku Skierniewice-Warszawa dojeżdża na lepszą godzinę do pracy i nie musi zastanawiać się co zrobić 30 minut przed biurem w miejscu pracy?

Cytuj:
Czyli jakiekolwiek moje ujadanie na TYM ZM-pochwalczym forum spełzną na niczym, gdyż i tak uważacie, że jesteście alfą i omegą i moja chęć poprawy waszego podejścia do tematu nie ma absolutnego sensu.

Mają mają, ale ględzenie bez przykładów i konkretów na pewno nie ma. Gdyby to forum było "ZM-pochwalcze", to byś już dawno został negatywnie zmoderowany.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona