Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt gru 10, 2010 9:35 
Oberspammer

Cytuj:
Jedynym rozwiązaniem o który apelowaliśmy było zwiększenie częstotliwości kursowania składów KM: w szczycie co 20 , poza co 30 min.

W szczycie jest co 20 minut, a nawet częściej - odjazdy z Sochaczewa:
5:36
5:58 (22 minuty po poprzednim)
6:08 (10 minut po poprzednim)
6:20 (12 minut po poprzednim)
6:36 (15 minut po poprzednim)
6:53 (17 minut po poprzednim)
7:06 (13 minut po poprzednim)
7:20 (14 minut po poprzednim)
7:36 (16 minut po poprzednim)
7:59 (23 minuty po poprzednim)

Więc o co chodzi? Poza szczytem dotychczas było nawet co 2 godziny (przytaczałem już 8:51-10:42 albo 10:41-11:00, albo 11:00-12:27), a obecnie jest prawie równo co godzinę (najdłuższa przerwa w Błoniu 1:15), więc jest to raczej dość istotna poprawa. Zwlaszcza, że nawet na linii Tluszczańskiej w poprzednim rozkladzie były pociągi poza szczytem nawet co godzinę, a tam są o rzad wielkości wieksze przewozy. Na pewno gdyby władze Błonia zgodziły się dołożyć do wspólnego biletu stopniowo SKM lub KM moglyby rozszerzyć ofertę choćby do Błonia. Ale poki pat trwa jest pociag co godzine poza szczytem.

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 9:42 
Oberspammer

Cytuj:
Z mapy na stronach ZTM wynika że miasta po stronie wschodniej z którym moglibyśmy utworzyć linię SKM, lub wykorzystać wahadłową trasę KM to:
- do Zielonki i Wołomina, ale tam pociągi startują z Warszawy Wileńskiej lub
- przez Gołąbki, Warszawę Towarową, Warszawę Gdańską do Legionowa (połączenie z istniejącą już S 9) , tory tam już są zmodernizowane i nawet jeżdżą po nich 4 kursy TLK (z Radomia przez Warszawę Gdańską i Sochaczew) nie ma problemu z linią średnicową, ale to nie to samo co do centrum...(dłuższy czas jazdy).
- istnieje też możliwość przez Warszawę Włochy, przed Zachodnią skręca do Warszawy Wola, Kasprzaka, Koło i Warszawę Gdańską do Legionowa (w tym wariancie jest możliwa przesiadka na stacji Warszawa Włochy)

Ale po prostu w aglomeracji warszawskiej brakuje już taboru. Trzeba nalegac na zakup nowego. Albo nalegac na KM, aby zwiększyła efektywnosć wykorzystania obecnego taboru, np: wprowadzając zawrotki pociągów na Warszawie Wschodniej (lub Zachodniej), bez odjazdów do Grochow/Szczęśliwice (obecnie nagminne i marnuje 1 godzinę dla całego składu, do tego kosztuje). Gdyby KM nie obróciła tak dzienne składu 2 lub 3 razy to może wygospodarowalyby się jeszcze 2-3 nowe pociągi na linię sochaczewską.

Powyższe proponowane połączenia są fajne, ale gwarantuję, że były znacznie mniej popularne, niż obecne na Śródmieście. Podobny kasus już mamy - jest to znacznie większa popularność pociagow Zielonka-Wilenska, niż Zielonka-Środmieście. Ponadto linia Wola-Gdańska jest w katastrofalnym stanie, a linia przez Jelonki nie ma stacji, które by się przydały, bo miasto (też z powodu kryzysu) wycofało się z ich budowy. Zatem adresaci postulatów w pierwszym rzędzie to PKP PLK oraz UM Warszawy. Najpierw rozsadne infrastruktura, a potem pociągi - to myślę rozsądna kolejność.

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 9:46 
Oberspammer

Cytuj:
Niestety nowy rozkład jazdy stanowczo nie zaspokaja potrzeb mieszkańców i zmuszeni będziemy korzystać z samochodów, gdyż zaproponowane odstępy czasowe są nie do przyjęcia.

Rozumiem, że wyjeżdża Pan o 7:00 z Sochaczewa by dotrzeć na 9:00 do pracy? A nie wystarczyłoby jednak pojechac pociagiem 7:36 (może nawet 7:58)? Jakieś 30 minut dłużej w łóżku lub poranna kawa na stole. Marzenia?

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 17:03 
Sympatyk

Cytuj:
Linia Sochaczewska ma najmniejsze przewozy z linii podwarszawskich.

Tak się składa,że zawodowo podróżuję i to na różnych liniach W Mazowieckim, więc znam obłożenie poszczególnych linii.
Mniejsze przewozy na tej linii wynikają, z wieloletniej polityki jeszcze PKP, które nie zapewniały odpowiedniej częstotliwości połączeń.
Większość dojeżdżających wybiera transport samochodowy, ze względu ma godzinne przerwy w rozkładzie i skandalicznie mało miejsc w pociągach dla pasażerów (1 jednostka w godzinach szczytu) - część pasażerów już nie wsiadała i zostawała na stacji.
Właśnie przez rzadkie połączenia z Warszawą, wiele młodych, pracujących osób, przeprowadza się na linie o znacznej częstotliwości kursów.

Cytuj:
Najpopularniejszy pociąg na tej linii 7:06 z Sochaczewa jedzie 5 minut krócej do Warszawy niż w poprzednim rozkładzie. Jest także o 6:08 dodatkowy pociag przyspieszony, ktorego wcześniej nie było (tylko 42 minuty jazdy do W.Zach.).
Pośpiesznego może nie było, jednak w rozkładach z przed roku były 4 pociągi po godzinie 6, więc jest to powrót do tego co już było...

Cytuj:
Jest tez nowy pociąg po godzinie 9 (dotychczas od 8:51 do 10:42 dwugodzinna luka). Wiemy, że to nie jest znaczna poprawa, ale na to KM stać, na więcej na razie nie.

Cytuj:
nota bene to wladze Błonia nie chca dofinansować wspólnego biletu, więc dlatego go tam nie ma - podobnie jak i SKM - wladzom Błonia nalezy sie także solidny lobbying od mieszkańców).

Z tego co wiem, to miasto Błonie stara się o to już od 2009 roku. tylko brak porozumienia w tej sprawie SKM z KM

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 17:26 
Sympatyk

Wojtek napisał(a):
Cytuj:
Więc o co chodzi? Poza szczytem dotychczas było nawet co 2 godziny (przytaczałem już 8:51-10:42 albo 10:41-11:00, albo 11:00-12:27), a obecnie jest prawie równo co godzinę (najdłuższa przerwa w Błoniu 1:15), więc jest to raczej dość istotna poprawa.
Na pewno gdyby władze Błonia zgodziły się dołożyć do wspólnego biletu stopniowo SKM lub KM moglyby rozszerzyć ofertę choćby do Błonia. Ale poki pat trwa jest pociag co godzine poza szczytem.

Właśnie chodzi o to ,że nie ma istotnej poprawy, ale nie pisałem także, że jest gorzej.
Pozytywna zmiana dotyczy sensowniejszego , rytmicznego rozkładu jazdy.
Poprawi się też jakość podróżowania między 6 a 7 rano w kierunku Warszawy.

Po godzinie 7 tak jak było (czyli brak poprawy)

Z Warszawy - tzw nowe pociągi 15.55 i 16.55 także były we wcześniejszych rozkładach (z wyjątkiem ostatniego).

Przypominam, że część pasażerów pracuje na zmiany , dlatego powadzenie połączeń co godzinę uważam za nieporozumienie.

Nie oczekiwaliśmy cudów, ale chociaż na 30 minutowe odstępy i kilka kursów dodatkowych w najbardziej obleganych porach.
W efekcie w moim odczuciu zmiany są niewielkie.

Brałem także udział w ustalaniu ostatnich budżetów dla miasta Błonia i wiem, że pieniądze na dofinansowanie KM a nawet SKM były (i są), tylko brak chęci ze strony władz wymienionych spółek, które nieustannie się zmieniają...

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 18:28 
Oberspammer

Z pustego i salomon nie naleje. KM oraz SKM potrzebne jest solidne dofinansowanie na zakup/leasing/wypożyczenie taboru, nie tylko do lotniska (a może nawet przede wszystkim nie do lotniska). Na razie jednak nie widać sponsora (za to na drogi sponsorzy stale są). :-) Wot - polityka transportowa polskich władz (od dzielnicy po rząd).

Bez nowego taboru w przyszłym rokładzie też nie będzie więcej pociągów. Po prostu nie ma tyle składów, aby starczyło na nowe pociągi. Tak jak napisałem także lepsza gospodarka obecnym taborem przyniesie ledwie kilka kursów więcej na każdej linii (a więc na pewno nie dwukrotne zwiększenie częstotliwości), ale może skutkować znacznymi redukcjami w sytuacjach awaryjych (np: zima - tu już mamy dramaty, awaria jednego składu itp.)

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 18:55 
Admin

Powiększenie ilości przewozów o 15% przy 0% nowego taboru Kolei Mazowieckich i 0% nowych torów PKP PLK. To max co nam się udało wycisnąć zmieniając "logistykę". Wielokrotnie więcej niż udało się wycisnąć komukolwiek przed nami. Jesteśmy z tego dumni. Ale i świadomi faktu, że cudów nie ma i nie będzie. "Logistyka" pomogła wycisnąć dodatkowe 15%, ale składu się rozkładem nie zastąpi.

My bardzo chętnie byśmy zapewnili takty co 20-30 minut, nie tylko na linii do Błonia, ale generalnie na wszystkich liniach obsługujących ruch aglomeracyjny. Osobiście dodałbym do tego ruch na średnicy w takcie podobnym do metra i jeszcze kilka innych rzeczy ponad to, co zaproponowano w tym wątku. Potrzeba zwiększenia liczby kursów jest widoczna, ludzie nierzadko nie dają rady się zmieścić się w pociągach. Wiemy o tym dobrze wszyscy, także w ZM.

Można byłoby te kolejne pociągi nawet dość łatwo wpisać w rozkład. Papier jest cierpliwy, przyjmie wszystko. Tylko co z tego?

KM nie ma czym jeździć. Nie zapewni więcej kursów, bo zwyczajnie nie ma na to składów. Niezależnie co wpisze w rozkład Zielone Mazowsze i jak bardzo by nie chciało pomóc pasażerom, takie są realia.

Każdy nowy pociąg to koszt ok. 20 mln PLN. Gmina (lub gminy) chce zapłacić za więcej kursów? To wiadomo już do kogo musi się udać gmina i z jaką kasą w ręku ;-)

PostNapisane: Pt gru 10, 2010 23:54 
Stały Bywalec

Sorry, ale tak beznadziejnego rozkładu daaaaaawno nie widziałem.

Kiedyś w głębokim PRLu wśród kolejarzy obowiązywało powiedzenie "skierniewicka przesiadka" - widzę, że dzięki Wam udało się przywrócić temu zapomnianemu określeniu sens.

Teraz co weekend dzięki Wam będę godzinę w plecy... a to oznacza dla mnie większa mobilizację dla jeżdżenia samochodem. Wszak wedle starego rozkładu na trasie Włochy-Rogów byłem w 1h 40min (dawniej to nawet 1h 25min) a teraz poniżej 2 godzin się nie zejdzie... Samochodem dojazd zajmuje mi równo 1h 30min więc zacznę blachosmrodzić miast koleją się wozić.

PostNapisane: So gru 11, 2010 0:25 
Stały Bywalec

Ja za to jestem bardzo zadowolony, z zmian na lini otwock - waw.
Zapowiada się, że z rana będzie można usiąść w pociągu.

PostNapisane: So gru 11, 2010 0:30 
Stały Bywalec

W Skierniewicach też będzie można usiąść, bo wiele osób zamiast kwitnąć na dworcu przesiądzie się w samochody.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona