Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 74  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn mar 08, 2010 20:24 
Oberspammer

http://www.sfora.pl/Darmowe-parkingi-w-miastach-Tego-trzeba-zakazac-a17881
Cytuj:
Darmowe parkingi w miastach? Tego trzeba zakazać

Sprawdź, dlaczego kierowcy muszą płacić za parkowanie.
Przede wszystkim trzeba zlikwidować miejsca parkingowe przed miejscami pracy, bo te zachęcają do brania auta i jazdy w pojedynkę - czytamy w "The Liverpool Daily Post".
Te, mało przyjemne dla każdego kierowcy zalecenia, płyną z oficjalnego raportu przygotowanego dla brytyjskiego rządu.
Jedynym lekiem na zakorkowane miasta jest uczynienie każdej wolnej przestrzeni, ulicy i parkingu płatną strefą parkowania - dodaje gazeta.
Opóźnienia i wypadki wynikające z nadmiaru aut na ulicach kosztują budżet Jej Królewskiej Mości 40 mld funtów rocznie.
Koniec darmowego parkowania, jak napisano w "The Future of Urban Transport", miałby zmniejszyć te straty.
Nie ma czegoś takiego jak darmowe parkowanie. Ukryte koszty ponoszą ludzie korzystający z transportu publicznego. Oni tak na prawdę sponsorują prawo właścicieli aut do parkowania - czytamy w raporcie.
Autorzy twierdzą wprost, że zabierając lub uniemożliwiając parkowanie, odbierze się kierowcy szansę na krążenie po mieście i blokowanie ulic.

JS

http://www.liverpooldailypost.co.uk/liverpool-news/regional-news/2010/03/08/free-parking-in-liverpool-should-be-banned-claims-study-92534-25983663/

PostNapisane: Pn mar 15, 2010 12:07 
Zielony Oszołom

Obrazek

Przydałoby się przenieść to do jakiegoś osobnego wątku dotyczącego Mokotowa... Swoją drogą, takiej odpowiedzi się spodziewałem. Tym bardziej, że tam już jest znak B36.

PostNapisane: Pn mar 15, 2010 15:03 
Oberspammer

ajarmoniuk napisał(a):

Przydałoby się przenieść to do jakiegoś osobnego wątku dotyczącego Mokotowa... Swoją drogą, takiej odpowiedzi się spodziewałem. Tym bardziej, że tam już jest znak B36.

Jeśli dostawią jakieś dodatkowe znaki, to nie wiem, czy jest się z czego cieszyć bo one najprawdopodobniej nic nie zmienią (ze względu na bliską zera skuteczność Straży Miejskiej w egzekwowaniu przepisów dot. parkowania).
Chyba, że te znaki to będą słupki blokujące U-12c, ale one są urządzeniami bezpieczeństwa ruchu drogowego, a nie znakami drogowymi, więc pozostaje poczekać na realizację, albo lepiej od razu zapytać, co autor miał na myśli, żeby oszczędzić kilku miesięcy projektowania czegoś, co nic nie zmieni...

PostNapisane: Pn mar 15, 2010 15:42 
Oberspammer

http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1644839,wiadomosc.html

TVN Warszawa napisał(a):
50 holowań dziennie: żniwo strażników miejskich
17:55 24.02.2010 / TVN Warszawa

Warszawskie ulice pełne są źle parkujących kierowców, a strażnicy miejscy mają ręce pełne roboty. Dziennie odholowują 50 aut. Najwięcej takich przypadków jest w Śródmieściu.

- To patologia. Nasze społeczeństwo jest niedojrzałe motoryzacyjnie - ocenia dziennikarz TVN Turbo, prowadzący "Jazdę polską", Jakub Bielak.

Aż 46 proc. interwencji straży miejskiej w ruchu drogowym, dotyczy nieprawidłowego parkowania. Aż 70 tys. przypadków dotyczyło Śródmieścia. Łącznie w 2009 roku odnotowano 226 tys. interwencji.

Tłumaczą się różnie

Strażnicy zaznaczają: interwencja nie oznacza jednak mandatu.

- Każdy przypadek jest rozpatrywany na miejscu przez Strażnika Miejskiego - mówi Leszek Kowalski ze straży miejskiej. - Znikomy procent to sytuacje, kiedy ktoś zasłabł, źle się poczuł i dlatego pozostawił samochód w miejscu niedozwolonym. Większość kierujących tłumaczy się brakiem wolnych miejsc parkingowych w Śródmieściu.

I mają trochę racji, ale straż miejska radzi: przesiądźcie się do komunikacji miejskiej.

Parkują w wiatach i na torach

Które wykroczenia są najczęstsze. - Bardzo częste są sytuacje, gdy kierujący parkują niemal w samej wiacie przystankowej - opowiadał strażnik. I zapewniał, że strażnicy nie chodzą z miarką, odległości szacują na oko. - Średnio 2,5 samochodu od skrzyżowania to prawidłowa odległość - tłumaczył.

Jeszcze grosi są parkujący na torach - tych w ostatnich tygodniach było w Warszawie sporo. Ostatni przypadek miał miejsce we wtorek.

Dziennie straż miejska odholowuje z terenu Warszawy 50 samochodów. - Na tyle pozwala na liczba holowników - zapewniał Kowalski.

PostNapisane: Pn mar 15, 2010 15:55 
Stały Bywalec

TVN Warszawa napisał(a):
Dziennie straż miejska odholowuje z terenu Warszawy 50 samochodów. - Na tyle pozwala na liczba holowników - zapewniał Kowalski.

Tia, a więcej się nie da, bo w całej Europie nie ma takiej liczby holowników. Strażnicy naprawdę by chcieli, im się robota w rękach pali, ale firmy holujące bronią się rękami i nogami, nie chcą zarobić, robota im uwłacza i w ogóle nie jest opłacalna (bo co to jest 500 zł zarobku na godzinę).

Idiotów nie sieją...

PostNapisane: Pn mar 15, 2010 19:20 
Bywalec

Groob napisał(a):
Tia, a więcej się nie da, bo w całej Europie nie ma takiej liczby holowników.

Ostatnio coraz poważniej myślę by otworzyć firmę holującą :)
Nie znam tylko zasad współpracy z SM, ale roboty chyba by nie zabrakło.

PostNapisane: Pn mar 15, 2010 19:51 
Stały Bywalec

tom.krakus napisał(a):
Ostatnio coraz poważniej myślę by otworzyć firmę holującą :)
Nie znam tylko zasad współpracy z SM, ale roboty chyba by nie zabrakło.

No właśnie obawiam się, że po miesiącu byś zbankrutował. Żeby zarabiać, musisz robić. Żeby robić, musisz mieć zlecenia. Żeby mieć zlecenia, musisz mieć wezwania. Wzywać powinna Straż Miejska. Żeby SM mogła wzywać, ktoś musiałby tam poważnie pracować i traktować swoje obowiązki. Np. dokonywać interwencji troszkę częściej niż raz na cztery godziny.

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 12:16 
Zielony Oszołom

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... hodow.html

Karolkowa pęka w szwach od samochodów
Grzegorz Lisicki2010-03-19, ostatnia aktualizacja 2010-03-18 19:39
Czytelnicy skarżą się, że pracownicy banków wzdłuż ulicy Kasprzaka masowo łamią zakaz parkowania na chodniku.
"Przy ul. Kasprzaka na odcinku od ul. Karolkowej do ul. Skierniewickiej znajduje się wiele biurowców. Wzdłuż jej ulicy obowiązuje zakaz zatrzymywania, ale nie jest on respektowany przez kierowców. Parkują oni przy krawężnikach i jeżdżą po chodnikach, na których potem parkują. Jest tak codziennie i co najciekawsze, to zgłoszenia do Straży Miejskiej i Policji nie skutkują niczym pozytywnym. Owszem, szybka kontrola, jak gdyby z przymusu, kilka mandatów... I znów następnego dnia to samo - brak miejsc parkingowych na... chodniku za pięknym pasem zieleni. Czemu służby nie egzekwują prawa? Jakie są wytłumaczenia straży Miejskiej? Nie mogą przypilnować? Brak środków na patrole cykliczne w takim miejscu? Czy wpływy z mandatów nie mogłyby sfinansować częstych patroli tych służb, skoro mamy tak znaczą liczbę wykroczeń i to w znanych na co dzień miejscach? Dlaczego trzeba codziennie zgłaszać te miejsce do straży miejskiej lub policji, skoro i tak wiadomo powszechnie, że każdego dnia stoją tam źle zaparkowane samochody? Czy policja i straż miejska takim zachowaniem nie uczą kierowców przyzwolenia na łamanie prawa, zamiast uczyć respektu wobec prawa? Można zrobić ciekawy test i codzienne zgłosić do straży miejskiej lub policji, a potem policzyć ile mandatów będzie za wycieraczkami" - pisze do "Gazety" nasz czytelnik Andrzej Dąbrowski.

Na miejsce wybrał się nasz reporter. Rzeczywiście - liczba samochodów parkujących na chodnikach jest tu bardzo duża. Sznur samochodów ciągnie się od narożnika ul. Karolkowej przy siedzibie Kredyt Banku, wzdłuż siedziby BGŻ i sieci telefonii Orange aż do rogu z ul. Skierniewicką. Zdarza się, że samochody stoją ukosem tarasując przejście pieszym, w wielu przypadkach miejsca na chodniku było mniej niż przepisowe półtora metra. Zauważyliśmy też rozjeżdżone trawniki. A za szybami nieprawidłowo parkujących samochodów nie było ani jednego mandatu. Były za to reklamy komercyjnego - a więc płatnego - parkingu. Mało kto z niego korzysta - parkowanie na publicznym chodniku jest przecież w tym rejonie bezpłatne.
O sytuację wzdłuż ul. Kasprzaka spytaliśmy straż miejską. - Interwencje przy ulicy Kasprzaka obejmują m.in. takie wykroczenia w ruchu drogowym: zatrzymanie w strefie znaku B-36, parkowanie na kopercie, postój-blokowanie pasa ruchu, zatrzymanie na chodniku, zatrzymanie na trawniku lub pasie zieleni. Od 1 stycznia 2009 do 14 marca 2010 r. pod wspomnianymi adresami podjęto 1695 czynności. Wystawiono 92 mandaty, założono 9 blokad, wydano 21 poleceń odjazdu, udzielono 201 pouczeń, wystawiono 5 wniosków do sądu o ukaranie, wypisano 911 wezwań (w tym wezwania foto). Nie zgadzamy się więc ze stwierdzeniem mieszkańców, że Straży Miejskiej na Kasprzaka nie ma - mówi Katarzyna Dobrowolska z zespołu prasowego straży miejskiej.

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 15:47 
Zielony Oszołom

Ja po kilku testach przez przypadek odkryłem, że B-36+T-24 daje szybszą interwencję niż samo B-36. O ile w 2. przypadku na realizację można czekać godzinami, to w przypadku mojej 2. ulubionej tabliczki (1. jest T-22) reakcja jest błyskawiczna - niecałe 30min. Potwierdzone kilkukrotnie.

Bez sensu wydają się lekko polecenia odjazdu bez dopilnowania tego - na Bielańskiej 2 razy wzywałem SM pod rząd (kolejne zlecenie godzinę później), a mimo kilku poleceń odjazdu auta nadal stały, za to kierowca dostał kolejny mandat do zapłacenia.

Szkoda, że w ogóle czeka się i szuka właściciela zamiast wysłać od razu SM z holownikiem i odholować zaparkowane auta, nawet w towarzystwie właściciela ;-) Wtedy zamiast kilkuset zł za B-36+T-24 i kilku niewyegzekwowanych poleceń odjazdu, byłoby kilka tysięcy zł i problem z autami z głowy ;-)

PostNapisane: So mar 20, 2010 6:30 
Zielony Oszołom

Mnie też ostatnio zastanowiła sensowność interwencji. Wezwałem Straż do samochodu zaparkowanego bezpośrednio przed przejściem dla pieszych. Przejście oznaczone dodatkowo dziewczynką z lizakiem (nie wiem jaki to symbol, ale wiecie o co chodzi) Auto stało tak, że dorosłemu ciężko było coś zza niego zobaczyć (wiem, bo jestem dorosły i musiałem zza niego lukać czy mnie nic nie rąbnie). Straż zjawiła się dosyć szybko, zrobiła fotki i wcisnęła za szybę mandat. I auto zostało jak stało. Przecież ono ewidentnie stanowiło zagrożenie dla życia, czyli przypadek, który pozwala je odholować. Nonsens jakiś.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 74  Następna strona