Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt maja 14, 2010 17:26 
Admin

olek napisał(a):
Skrzyżowanie Marszałkowska / Świętokrzyska:

http://www.zm.org.pl/tmp2/DSCN1711.jpg

Komplet przejazdów, przysunięcie przejść do skrzyżowania, coś jeszcze?

Zamiana tych wielkich zakreskowanych placów na wyspy. Może zwężenie szerokości pasów i wykorzystanie tego do poszerzenia platform przystanków tramwajowych na Marszałkowskiej?

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 17:36 
Admin

MB napisał(a):
Najważniejsze że są wszystkie przejścia dla pieszych!

Normalnie jak w dowcipie o rabinie i kozie ;-)

MB napisał(a):
To co mi się nie do końca podoba to że przystanek autobusowy w stronę zachodnią jest tak daleko od skrzyżowania (i wejścia do metra). Wynika to pewnie z tego, że chyba planowane jest przebicie Zielnej do Świętokrzyskiej, co wcale nie jest dobrym pomysłem moim zdaniem.

Ja bym obstawiał te same przyczyny które poniżej wymieniasz dla przystanku w przeciwnym kierunku.

MB napisał(a):
Przystanku w stronę wschodnią bym nie przenosił za skrzyżowanie no bo tak:
- linii skręcających z Marszałkowskiej nie ma dużo (w tej chwili chyba tylko 512) więc to nie jest aż taki problem że nie ma wspólnego przystanku;

Zakładam, że po wybudowaniu metra jednak główną rolą autobusów będzie obsługiwanie relacji skrętnych. Prosto masz w obu kierunkach metro, a wzdłuż Marszałkowskiej dodatkowo tramwaj, po co jeszcze autobusy?

MB napisał(a):
Ale które przejścia chcesz przesuwać ? Co najwyżej chyba to wschodnie bo pozostałe moim zdaniem są całkiem blisko. Nie ma co robić tak żeby nawet jeden samochód się nie mieścił między pasami a skrzyżowaniem.

Przede wszystkim wschodnie, które z obu stron prowadzi na ślepą ścianę szybów wind. Ale też południowe, które odsunięte jest o 12 m, nie stanowi przedłużenia ciągów pieszych wzdłuż ulicy, a po zachodniej stronie trafia w boczną ścianę zejścia do metra. Północne jest bardzo ok, zachodnie do dyskusji - z której strony wygodnie minąć zejście do metra.

Raffi napisał(a):
Zamiana tych wielkich zakreskowanych placów na wyspy.

Ehm, tramwaje?

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 18:06 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):
Raffi napisał(a):

Ehm, tramwaje?

Można dać wysepki tylko na części stref wyłączonych z ruchu (najlepiej z prefabrykantów), wtedy dla tramwaju zostanie miejsce. Ponadto, może warto dać pasy dla rowerów do skrętu na 2? I śluzy przed pasami. Nie wspominając już o jakiejś DDR, aby spokojnie do skrzyżowania dojechać... (pasy w jezdni)

Docelowo brakuje kilku bus-pasów, np na marszałkowskiej od świętokrzyskiej do jerozolimskich.

PostNapisane: So maja 15, 2010 6:57 
Admin

olek napisał(a):
Raffi napisał(a):

Ehm, tramwaje?

Miałem na myśli poza torowiskiem. Sporo tego jest także poza.

Bo na torach to ja wiem, że się nie da.

PostNapisane: N maja 16, 2010 8:57 
Oberspammer

jacor napisał(a):
A jak będzie z DDR? Wtedy już powinien działać system roweru miejskiego ze sporą ilością stojaków przy tej stacji i chętnymi na dojazd na uniwerek. Chyba warto o tym przypomnieć jeśli będą coś marudzić...

No właśnie, jak teraz nie będzie przejazdów i sygnalizacji, to przez następne 10 lat będą tłumaczyć, że jest to świeżo wyremontowane skrzyżowanie i z tego powodu nie można wybudować drogi dla rowerów.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt lip 06, 2010 1:16 
Oberspammer

http://www.rynek-kolejowy.pl/16740/Siemens_ujawnia_pociag_dla_warszawskiego_metra.htm

Rynek Kolejowy napisał(a):
Siemens ujawnia pociąg dla warszawskiego metra
Data dodania: 2010-07-02 09:51:41

Inspiro, to nazwa pod którą kryje się pociąg metra, który Siemens chce zaoferować między innymi Warszawie. RK dotarł do jego wizualizacji. Nowy pociąg nie zostanie jeszcze zaprezentowany na tegorocznych targach Innotrans. W Berlinie zostanie natomiast pokazana koncepcja nowej platformy taboru dla metra. Według słów Joerna F. Sensa, szefa taboru w Siemens Mobility, przyszłość to pełna automatyzacja.

Obrazek
(C) Rys. Siemens

Nowe wagony mają być lżejsze, bardziej oszczędne w zużywaniu energii i mniej kosztochłonne w eksploatacji.

Inspiro ma mieć 117 m długości, zasilanie z sieci 750V DC, 6 sprzęgniętych na stałe wagonów, w tym czterech napędnych i dwóch doczepnych. Konstrukcja Inspiro jest aluminiowa.

Siemens chce oferować warianty długości składu pociągu od trzech do ośmiu wagonów.

W Inspiro będzie mogło zmieścić się nawet 970 pasażerów, co oczywiście zależeć będzie od rozmieszczenia siedzeń w wagonach. Zwiększenie pojemności składu uzyskano między innymi przez wyeliminowanie ze środka wszelkich urządzeń.

Wózki i napęd mogą być zainstalowane w układzie konwencjonalnym lub w wersji Syntegra, gdzie wózki napędne charakteryzują się posiadaniem silnika zintegrowanego z osią oraz układem hamulcowym.

Układ drzwi zaprojektowano dla maksymalnego zwiększenia przepustowości i skrócenia czasu wsiadania i wysiadania w godzinach szczytu. Inspiro ma być wyposażony w system rozpoznający stan zapełnienia wagonu.

Inspiro może pracować z maszynistą, bezobsługowo lub w opcji mieszanej.

Oprócz zwiększania efektywności zużycia energii i obniżania kosztów cyklu życia, Siemens postawił także na efektowny design. Wizualizacja, do której dotarł RK ukazuje pojazd o dużych, przeszklonych całkowicie drzwiach i nietypowym, trójkątnym czole.

W pierwszej kolejności Siemens planuje zaoferować Inspiro Warszawie, Brukseli i Budapesztowi a także operatorom na Bliskim Wschodzie.

(źródło: jk, Rynek Kolejowy, 2 lipca 2010)

źródło: Rynek Kolejowy

PostNapisane: Pt lis 05, 2010 9:34 
Oberspammer

Do wszystkich sceptyków metra na odcinku dw. Wileński-Daszyńskiego. Spróbujcie w godzinach szczytu przejechać się na trasie np: Wołomin, skrzyżowanie Świętokrzyska/Marszałkowska (najlepiej 4 po trasie WZ). Przesiadka z pociągów do tramwajów pokazuje, jak dalece niekompatybilna jest sieć tramwajowa z kolejową i dlaczego metro musi po prostu od Wileńskiego dalej transportować pasażerów do centrum. Obecnie jak wysiądzie z pociągu na raz ok. 1000 osób (i tak co 10 minut od 7 do 8 rano), to dobre 40-30% z nich traci na przesiadce do tramwajów lub autobusów 5-10 minut dlatego, że nie mieszczą się do kolejno podjeżdżających tramwajów i autobusów. Owszem, można zapewne poprawić parametry tramwajów i usprawnić korkujące się skrzyżowanie z 4 śpiących, ale moim zdaniem i tak pozostanie nadal dla wielu to 5-10 minut dodatkowego oczekiwania.
Od pół roku ćwiczę taką trasę i po prostu teraz już wiem, że metro tam jest konieczne.
Natomiast zgadzam się co do drugiego końca "ogryzka) metra - sądzę, że miałby on większy sens, gdyby kończył się nie przy Daszyńskiego, ale gdzieś w pobliżu stacji kolejowej Koło lub Kasprzaka. Może do momentu wybudowania kolejarze wymyśliliby, że jakieś pociągi z kierunku zachodniego (Łowicz?, Bemowo po łącznicy do Huty?) dałoby się wepchnąć na tę linię obwodową by wymusić przesiadki do metra i odciążyć np: średnicówkę. Ale to też nie jest bardzo rewelacyjny pomysł.

PostNapisane: So lis 13, 2010 13:19 
Admin

Wojtek napisał(a):
Do wszystkich sceptyków metra na odcinku dw. Wileński-Daszyńskiego. Spróbujcie w godzinach szczytu przejechać się na trasie np: Wołomin, skrzyżowanie Świętokrzyska/Marszałkowska (najlepiej 4 po trasie WZ). Przesiadka z pociągów do tramwajów pokazuje, jak dalece niekompatybilna jest sieć tramwajowa z kolejową i dlaczego metro musi po prostu od Wileńskiego dalej transportować pasażerów do centrum. Obecnie jak wysiądzie z pociągu na raz ok. 1000 osób (i tak co 10 minut od 7 do 8 rano)

Ja akurat jestem metroentuzjastą (choć umiarkowanym), ale zwracam uwagę, że to razem jest raptem ok. 30% przepustowości metra, a jednak nie wszyscy z linii wołomińskiej jadą na Świętokrzyską. Gdyby to była kwestia przede wszystkim odebrania pasażerów z pociągów, to być może sensowniejszym wyjściem byłoby przedłużenie linii kolejowej do centrum miasta...

PostNapisane: Pn lis 15, 2010 11:58 
Oberspammer

Cytuj:
to być może sensowniejszym wyjściem byłoby przedłużenie linii kolejowej do centrum miasta...

Zdecydowanie byłbym za tym, ale powoli zaczynam być w pewnych kwestiach realistą (choć planowany tunel pod Łodzią to jakiś precedens, ale czy chlubny, skoro w wyniku jego budowy upadnie jakieś 80% innych porządnych linii kolejowych w kraju?)

Cytuj:
a jednak nie wszyscy z linii wołomińskiej jadą na Świętokrzyską.

Stąd taką a nie inną rysowałem mapkę linii komunikacji szynowej jako wniosek do studium Warszawy (jakoś nie mogłem znaleźć na naszej stronie - chyba nie poszła publicznie). Metro na kierunku Wileński-Stare Miasto-Wola przydałoby się też.

PostNapisane: Cz lis 18, 2010 8:57 
Oberspammer

Cytuj:
Przy okazji ratusz podał ciekawe statystytki dotyczące progozowanej liczby pasażerów. Według szacunków ekspertów z centralnego odcinka metra będzie rocznie korzystać 10 mln pasażerów. To niestety bardzo mało.

Skoro to Ratusz prognozuje to zakładam, że:
1. Nie uwzględnili możliwej zmiany podziału zadań przewozowych - prawdopodobnie założyli, że udział transportu publicznego w modal split się nie zmieni. Moim zdaniem to fałszywe założenie.
2. Nie uwzględnili możliwego wzbudzenia ruchu pasażerskiego na skutek powiększenia przepustowości dla pasażerów komunikacji miejskiej. W (sprawnej) komunikacji miejskiej działają te same zasady, co na poszerzanych ulicach.

Dziś spędziłem na przesiadce pod 4 śpiącymi 20 minut, z tego 10 minut tramwaj nie mógł ruszyć z przystanku, bo z tłoku drzwi się nie domykały etc.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona