Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn paź 04, 2010 8:16 
Oberspammer

Nie było mnie na konsultacjach, ale zmotywowały mnie w końcu do napisania pisma do biorącego w nich udziału burmistrza ( burmistrz@bemowo.waw.pl ).

Cytuj:
Szanowny panie burmistrzu--

W związku ze smutnym faktem zdecydowania się dzielnicy na pogorszenie bezpieczeństwa na ulicy Obrońców Tobruku, proszę o podjęcie działań mających na celu jego jak najszybsze tanią, skuteczną i niezawodną poprawę przynajmniej do poprzedniego poziomu. Niestety wspominane w artykułach prasowych światła nie spełniają żadnego z tych warunków - jest to wariant najdroższy z możliwych, zawodny (zależy jedynie od dobrej woli kierowców, jak też się psuje) i co gorsza wprost prowokuje do niebezpiecznej jazdy "byle zdążyć na zielonym".

Pomijając fakt, że forsowanie przez ZTM likwidacji progów ze względu na kursowanie autobusów pozbawione jest jakichkolwiek podstaw merytorycznych (czy Urząd Dzielnicy wnosił o przedstawienie argumentów innych niż widzimisię przewoźników, których ZTM wybiera wedle ustalonych przez siebie kryteriów i do których może należeć brak przesądów na temat uspokojenia ruchu?), zadziwia postawa Urzędu, który zdaje się unikać jak ognia najtańszego, najprostszego i najskuteczniejszego wyjścia, czyli montażu progów wyspowych. Ten rodzaj progów spowalniających jest wymieniony expressis verbis w ustawodawstwie jako dedykowany dla ulic z ruchem autobusowym, tym samym ZTM nie ma prawa odmawiać puszczania autobusów na ulicach wyposażonych w progi wyspowe. Prezes ZTM, Leszek Ruta, potwierdzał też w rozmowie że progi takie nie stanowią żadnego problemu.

Na koniec zwracam uwagę, że forsując ustawienie świateł, gdy możliwe jest zamontowanie progów wyspowych, Urząd Dzielnicy łamie prawo. Należy bowiem pamiętać, iż Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach, stwierdza że "zastosowanie sygnalizacji świetlnej jako środka poprawy bezpieczeństwa lub warunków ruchu w danym miejscu może być uwzględniane *jedynie* wtedy, gdy niemożliwe lub ekonomicznie nieuzasadnione jest osiągnięcie założonych celów innymi dostępnymi środkami organizacji ruchu". To samo rozporządzenie wymienia progi wyspowe jako stosowne do użytku na ulicach z ruchem autobusowym.

P.S. Ten wątek chyba można by jednak przenieść do 'Transportu'.

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 6:48 
Zielony Oszołom

https://docs.google.com/fileview?id=0Bx ... y=CK-n2e4K

ZDM wygrał bitwę lecz nie wojnę.

PostNapisane: Pt paź 15, 2010 16:19 
Zielony Oszołom

jeszcze jeden odprysk z prasy lokalnej
http://www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/e ... 10-10_08-6

Jack

PostNapisane: Pt paź 15, 2010 17:10 
Zielony Oszołom

https://docs.google.com/fileview?id=0Bx ... y=CP_Y4MkD
https://docs.google.com/fileview?id=0Bx ... y=CPadjfcL

Żal mi mieszkańców Bemowa,współczuje z powodu głupoty ich włodarzy,bo gdyby głupota miała skrzydła to pan burmistrz unosił by się pod sufitem,ubolewam iż nikt nie podejmie w tej sprawie walki z ZTM , ZDM i ich ratuszem.
W związku z powyższym na razie wrzucam powtórne pismo do ZDM ( to tylko projekt z grubsza).Oczekuję krytyki,pomocy,rady itp,itd.

PS
Wyrażam zgodę na przetwarzanie, powielanie tego pisma "do końca świata i jeden dzień dłużej", aby przyniosło pozytywny oddźwięk.

PostNapisane: Śr paź 27, 2010 16:04 
Oberspammer

M. in. tak widzą sprawę mieszkańcy ul. Aluzyjnej: http://forum.gazeta.pl/forum/w,752,1135 ... iecko.html

mama synka napisał(a):
Jestem wstrząśnięta. Mieszkam na Aluzyjnej, teraz siedzę na kanapie i
słucham jak po wąskiej i pozastawianej Trąby raz po raz przejeżdża
bardzo szybko człowiek bez wyobraźni. Jak tu się nie bać, o siebie, o
maleństwo. Dla rodziców to ból niewyobrażalny. Mimowolnie życzę
sprawcy najpotworniejszego życia, choć wiem, że nie powinnam, ale nie
mogę się powstrzymać.
Mieszkam tu pół roku i widuję policję, ale nigdy nie widziałam, żeby
reagowali na samowolkę kierowców. Może teraz coś się zmieni, mam
wielką nadzieję, bo niedługo mój synek będzie się tu bawił i chcę
żeby przeżył.

A tak widzi sprawę pan Smoczyński, z-ca burmistrza Białołęki - aż się zastanawiam, czy kilku kopii tego pisma nie rozwiesić na ul. Aluzyjnej :twisted:
Obrazek

PostNapisane: Śr paź 27, 2010 16:32 
Zielony Oszołom

Gdyby głupota miała skrzydła to pan burmistrz Smoczyński unosił by się pod sufitem. Porażająca jest krótkowzroczność włodarzy Białołęki. Jest to wyraźne przyzwolenie dla kierujących na niestosowanie się do przepisów ruchu drogowego.Wypisz wymaluj podobną odpowiedź dostałem swego czasu od ZDM (progi wyspowe), a mianowicie cyt"
jak twierdzi ZDM , brak zdarzeń drogowych , brak pogorszeniu bezpieczeństwa ruchu drogowego , nie ma wpływu na BRD i nie przewiduje (ZDM) wykonanie wyspowych progów zwalniających. " kon cyt.

W nowym piśmie do ZDM wyraźnie zaznaczyłem :

cyt"Uprzejmie informuję Państwa , że jeżeli na ul. Szaserów dojdzie do wypadku , to przekażę Państwa odmowę zainstalowania podstawowych środków BRD (progi wyspowe) nr pisma ZDM-ZTOR-IO-MST-5512-4828-3-10 z dnia 07.10.2010r. odpowiednim organom ścigania."kon cyt.
W przypadku tego pisma działania popiera SM VII Oddział Warszawa.Czekam jeszcze na odpowiedź Wydz.Infrastruktura Praga Południe.
Pomysł nagłośnienia tematu przez plakaty rozwieszone w Twojej okolicy popieram w całej rozciągłości.A może w cieplejszym okresie zaprowadzić tam Panią Masę?

PS
Jakim prawem ZTM uzurpuje sobie prawo do łamania zarządzeń ministerialnych?

PostNapisane: Pt paź 29, 2010 11:29 
Bywalec

A mi przed chwilą ZTM przysłał odpowiedź, w której wypowiedział się odnośnie progów. Pytałem ich jeszcze o wyniesioną tarczę skrzyżowania ale jakoś to przemilczeli.
Cytuj:
Szanowny Panie
Odpowiadając na Pańskie wystąpienie dotyczące uruchomienia linii autobusowej kursującej ul. Encyklopedyczną, Zarząd Transportu Miejskiego uprzejmie informuje, że układ drogowy, który może być wykorzystany do prowadzenia komunikacji autobusowej, musi spełniać następujące wymagania:
·konstrukcja nawierzchni przystosowana do ruchu pojazdów ciężkich,
·szerokość jezdni dwukierunkowej 7 m (dla mikrobusów 6 m),
·wewnętrzny promień skrętu min. 12 m (dla mikrobusów min. 6 m),
·brak progów zwalniających (z wyjątkiem progów wyspowych),
·w miejscach przystanków: chodnik lub wysepka przystankowa o wymiarach min. 20 m x 2 m (dla mikrobusów min. 15 m x 1.5 m).
Obecnie ul. Encyklopedyczna nie spełnia powyższych wymagań. Przebudowa układu drogowego leży w kompetencjach zarządcy drogi, w przypadku tej ulicy – Urzędu Dzielnicy Bielany. Obecnie nie posiadamy informacji z Urzędu Dzielnicy Bielany na temat planów przebudowy ul. Encyklopedycznej (projekt przebudowy powinniśmy otrzymać do zaopiniowania). Biorąc pod uwagę Pańskie wystąpienie, wystosujemy odpowiednie zapytanie w tej sprawie do Urzędu Dzielnicy Bielany.
Informujemy także, że w zakres prowadzonej aktualnie przez Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych budowy Trasy Mostu Północnego wchodzi jedynie przebudowa skrzyżowania ulic Zgrupowania AK „Kampinos” / Encyklopedyczna.
Biorąc pod uwagę powyższe uwarunkowania, obecnie nie planujemy wprowadzania komunikacji autobusowej na ul. Encyklopedyczną. Analizę obsługi komunikacyjnej tej ulicy podejmiemy w przypadku potwierdzenia przez Urząd Dzielnicy Bielany planów przebudowy tej ulicy (i ewentualnie niezbędnych odcinków innych ulic) w sposób umożliwiający wprowadzenie na nie regularnej komunikacji autobusowej.

Z poważaniem
Andrzej Franków
Koordynator Działalności Przewozowej
Zarząd Transportu Miejskiego

Sam ZTM nie widzi problemów w progach wyspowych. Więc Burmistrz Smoczyński coś kręci.

PostNapisane: Pt paź 29, 2010 11:44 
Zielony Oszołom

Bardzo podoba mi się odp ZTM.Będę miał na co się powołać w następnym piśmie do ZDM.

PostNapisane: Pt paź 29, 2010 13:06 
Bywalec

Bardzo proszę. Tylko że jest to odpowiedź przez maila, bez żadnych pieczątek czy nr pisma.

PostNapisane: Pt paź 29, 2010 13:46 
Admin

Napisz, że zgodnie z KPA to Ty nie musisz znać właściwych jednostek (zwłaszcza w Wawie, gdzie jest ich kilkadziesiąt), a Oni mają obowiązek Ci je wskazać, o co też niniejszym prosisz.

Takie odpisanie jest o tyle ważne, że ponoć to ZTM się stawia przeciwko progom, a tu przyjdzie do "właściwej jednostki" pismo OD ZTM z taką prośbą. Niby tylko przekazane, ale zawsze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona