Autor Wiadomość
PostNapisane: N paź 17, 2010 13:42 
Sympatyk

Polecam przykład Cycle Bridge in Nijmegen (Netherlands) i zachęcam rowerzystów do pokazywania na tym forum podobnych przykładów troski o bezpieczeństwo rowerzystów objawiającej się budową mostów dedykowanych komunikacji rowerowej
http://www.youtube.com/watch?v=g3SKpJYH ... re=related
A może w Polsce mamy mosty rowerowe tylko o nich nie mówimy ? :idea: :o

PostNapisane: N paź 17, 2010 18:16 
Bywalec

O ile mi wiadomo, Teatralka w Poznaniu jest tramwajowo-kolarska. Autem nie wolno. Nosi nazwę Most, choć faktycznie jest wiaduktem nad torami kolejowymi. To na pewno jest opisane na tym forum.

PostNapisane: N paź 17, 2010 19:11 
Greenpisarz

skatroman napisał(a):
Polecam przykład Cycle Bridge in Nijmegen (Netherlands) i zachęcam rowerzystów do pokazywania na tym forum podobnych przykładów troski o bezpieczeństwo rowerzystów objawiającej się budową mostów dedykowanych komunikacji rowerowej
http://www.youtube.com/watch?v=g3SKpJYH ... re=related
A może w Polsce mamy mosty rowerowe tylko o nich nie mówimy ? :idea: :o

Bardzo ciekawy filmik pokazałeś - około 1:13 pokazany jest sposób jak należy bezpiecznie przewozić rower po schodach ruchomych. Myślę, że trzeba to udogodnienie wprowadzić na schodach ruchomych przy starówce. Winda nie tylko jest wolniejsza, ale ma też dużo niższą przepustowość - wchodzą tam max dwa rowery, a zapotrzebowanie jest dużo większe. Trzeba będzie napisać kolejne pismo. Tylko nie wiem do kogo? Ktoś podpowie?

PostNapisane: N paź 17, 2010 19:27 
Oberspammer

jacor napisał(a):
Bardzo ciekawy filmik pokazałeś - około 1:13 pokazany jest sposób jak należy bezpiecznie przewozić rower po schodach ruchomych. Myślę, że trzeba to udogodnienie wprowadzić na schodach ruchomych przy starówce. Winda nie tylko jest wolniejsza, ale ma też dużo niższą przepustowość - wchodzą tam max dwa rowery, a zapotrzebowanie jest dużo większe. Trzeba będzie napisać kolejne pismo. Tylko nie wiem do kogo? Ktoś podpowie?

Winda przy Trasie W-Z jest od tygodnia popsuta, wisi kartka, że awaria.
Żeby ustawiać koło w poprzek na schodach ruchomych -- widziałem w Holandii takie tabliczki z odpowiednim piktogramem.

Schodami zarządza ZDM.

PostNapisane: N paź 17, 2010 19:43 
Zielony Oszołom

Btw: na schody przy starówce działa metoda podniesienia roweru jakieś 2m przed schodami (kartka przyklejona tam mówi zakaz _wprowadzania_ rowerów) + w miarę żwawy chód, a w razie chęci podjęcia konwersacji przez ochroniarza - pierwsza odpowiedź już po rozpoczęciu jazdy schodami.

Choć oczywiście fajnie byłoby namówić ZDM do wpuszczenia tam rowerów - kombinowanie nie powinno być normą... A propozycja wraz z przykładem z Holandii jest korzystna, dodać fakt iż w najbardziej uschodoruchomionej instytucji Metro Warszawskie nie ma żadnych zakazów na schodach ruchomych.

PostNapisane: N paź 17, 2010 19:55 
Zielony Oszołom

Kartka o awarii jest, ale jak się trafi na miłego ochroniarza to pozwoli pojechać windą. OIDP są kłopoty przy zjeżdżaniu, ja spokojnie wjechałem na górę.

Do windy da się w sumie upchnąć 3 rowery normalnej wielkości - szkoda tylko, że jest troszkę bardziej niewygodnie.