Autor Wiadomość
PostNapisane: N paź 10, 2010 22:53 
Zielony Oszołom

Od trzech lat indywidualne gospodarstwa domowe mają możliwość zakupu prądu od jakiegokolwiek sprzedawcy w Polsce i z tego co rozumiem Europy. Wprawdzie nie jest to najlepszy sposób na zmniejszenie wydatków za prąd, ale o ile statystyczne gospodarstwo rocznie wydaję na nie 1200zł to jest gdzie szukać oszczędności.
Zmieniając operatora komórkowego czy stacjonarnego można pozbawić się kontaktu ze światem. Myślę, że znacznie ciekawszym doświadczeniem jest pozbycie się elektryczności. Jest to trochę bardziej skomplikowane, ale część sprzedawców sama się tym zajmuje. Czasem konieczna jest zmiana licznika...Ktoś z Was próbował tej zabawy i może podzielić się doświadczeniem? Opłacało się?

Jestem w trakcie przekonywania domowników zainspirowany tą stroną:

http://maszwybor.ure.gov.pl/

Na naszym terenie działa aż 34 sprzedawców. M. in. PKP Energetyka oraz dwie zagraniczne. W wolnej chwili przygotuje zestawienie ich ofert.

Tytuł: Taryfa nocna
PostNapisane: N paź 10, 2010 23:02 
Zielony Oszołom

Od lat korzystam z taryfy nocnej, która obowiązuje w godzinach 22-6 oraz 13-15. Wszyscy przyzwyczaili się do używania pralki, zmywarki i odkurzacza w tym czasie, co nie jest tak trudne gdy ma się do czynienia z urządzeniami wyposażonymi w opóźnione włączenie. Niestety podzielenie się moimi wyliczeniami niczego nie wniesie. Mam kilka dużych maszyn stolarskich w garażu, które po jednym włączeniu poza tymi godzinami niwelują oszczędność z całego tygodnia :(.

Od kilku lat w całej mojej gminie całe oświetlenie uliczne działa w II taryfie. Niegłupi ten mój sołtys :).

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 7:30 
Oberspammer

velogustlik napisał(a):
Na naszym terenie działa aż 34 sprzedawców. M. in. PKP Energetyka oraz dwie zagraniczne. W wolnej chwili przygotuje zestawienie ich ofert.

Mi się udało zmenić na PKPE na samym początku, tuż po wprowadzeniu takiej możliwości (choć zajęło to parę miesięcy). Skorzystałem na tym, ale od tego czasu nie słyszałem o udanej próbie przeniesienia się doń -- i to nie z powodu braku chęci nabywców :)

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 7:40 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):
Mi się udało zmenić na PKPE na samym początku, tuż po wprowadzeniu takiej możliwości (choć zajęło to parę miesięcy). Skorzystałem na tym, ale od tego czasu nie słyszałem o udanej próbie przeniesienia się doń -- i to nie z powodu braku chęci nabywców :)

Czym to jest spowodowane? Nieruchawością urzędników? Dlaczego tak długo to trwało? Rozumiem, że nie miałeś problemu z brakiem prądu:P?

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 7:43 
Oberspammer

velogustlik napisał(a):
Czym to jest spowodowane? Nieruchawością urzędników? Dlaczego tak długo to trwało? Rozumiem, że nie miałeś problemu z brakiem prądu:P?

Jeżeli pracowników PKPE nazywać urzędnikami, to tak :) Gdy ja zmieniałem sprzedawcę, to był jeszcze na tyle nowy proces, że trzeba było go wykonywać metodą prób i błędów - stąd opóźnienie (technicznych problemów nie było :). A potem chyba PKPE przypomniało sobie o PKP w nazwie i straciło zainteresowanie klientami, nawet tymi samodzielnie zgłaszającymi się do nich.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)