Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt paź 08, 2010 22:15 
Bywalec

Kilka lat temu przeprowadzano remont stołecznych dworców PKP. Niestety na dwóch dworcach w sciclym centrum (Centralny i Sródmiescie)nie zainstalowano zadnych urzadzen za pomoca ktorych niepelnosprawny na wozku zjedzie bezkolizyjnie na poziom peronu. Wszedzie ma do pokonania kanciaste schody, ktore uniemozliwiaja swobodne poruszanie sie.
Na niektórych dworcach na schodach zainstalowano platformy za pomoca ktorych mozna zjechac na peron.
Obsluga tych urzadzen jednak moze byc skomplikowana dla osoby zdrowej, a co dopiero mówić o osobie niepełnosprawnej z niedowładem konczyn

[b][color=#4000BF]petrosj
-------------------------
http://rembertow.blogspot.com/
http://warszawarembertow.blox.pl/

PostNapisane: So paź 09, 2010 0:34 
Oberspammer

W Tuluzie na dworcu stosowane są proste urządzenia, umożliwiające wsiadanie i wysiadanie niepełnosprawnym na wózkach z poziomu peronu.

Obrazek
Zasada znana z machin oblężniczych w Średniowieczu...

Obrazek
To urządzenie ma korbę do podnoszenia podestu. Proste i niezawodne.

PostNapisane: So paź 09, 2010 13:52 
Zielony Oszołom

Na Centralnym jest możliwość dostać się z poziomu hali głównej na perony bez pokonywania schodów (inna sprawa, jak się dostać do hali głównej bez pokonywania schodów). Nie twierdzę, że jest ona dogodna, ale jest. Sam sprawdziłem, jak trafiłem na Centralny z rowerem obładowanym sakwami, który nie nadawał się do noszenia po schodach.

Z hali głównej trzeba wyjść w kierunku Złotych Tarasów, przejść przez przystanki dla nocnych autobusów i wsiąść do windy zarządzanej przez Złote Tarasy. Tą windą trzeba zjechać na poziom bodajże -1. Potem trzeba się udać w kierunku wschodnim (warto mieć przy sobie kompas) - tam, gdzie zamiast schodów ruchomych na perony zamontowano pochylnie (teoretycznie też ruchome, praktycznie nieruchome). I zjechać na peron. Voila.

PostNapisane: So paź 09, 2010 19:16 
Bywalec

Bravo za pomyslunek !
Pomysł niesamowity, ale w nocy raczej niewykonalny, a noca równiez pociagi odjeżdżaja z Centralnego. I wtedy kasy sa raczej czynne tylko te na górze.
Proponuje wyslac reportera TV na wózku aby zapytał sie na górze jak zjechać na wózku na sam dół. Ciekawe czy ktoś z obsługi na to wpadnie ?

[b][color=#4000BF]petrosj
-------------------------
http://rembertow.blogspot.com/
http://warszawarembertow.blox.pl/

PostNapisane: Cz paź 14, 2010 20:05 
Zielony Oszołom

petrosj napisał(a):
Niestety na dwóch dworcach w sciclym centrum (Centralny i Sródmiescie)nie zainstalowano zadnych urzadzen za pomoca ktorych niepelnosprawny na wozku zjedzie bezkolizyjnie na poziom peronu.

Ale na środkowym peronie Śródmieścia jest WC dla niepełnosprawnych. Fakt, że nikt nigdy nie widział tam człowieka na wózku, ale WC dla niego jest:thumbup:

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Cz paź 14, 2010 20:45 
Oberspammer

Cytuj:
Ale na środkowym peronie Śródmieścia jest WC dla niepełnosprawnych. Fakt, że nikt nigdy nie widział tam człowieka na wózku, ale WC dla niego jest

Uwaga, uwaga!. Własnie z tego środkowego peronu obecnie budują nową windę na górę. Obserwuję codziennie.

PostNapisane: Pn maja 09, 2011 8:41 
Oberspammer

Piotr Szymaniak napisał(a):
Lifting peronów w ostatniej chwili
08-05-2011, ostatnia aktualizacja 09-05-2011 08:25

Remont peronów i tuneli na Dworcu Wschodnim ruszy najwcześniej jesienią. Na Euro 2012 tylko część stacji nie będzie straszyła podróżnych

PKP Polskie Linie Kolejowe przygotowały plan doraźnego remontu części peronowej stacji Warszawa Wschodnia. Planowana wcześniej kompleksowa modernizacja została przesunięta na okres po Euro.

Teraz kolejarze mówią wprost: plan zawiera tylko to, co jeszcze zdąży się wykonać przed godziną zero. Oszałamiających zmian, w przeciwieństwie do części dworcowej, nie będzie.

Nawierzchnia peronów zostanie wyrównana, położymy nowe płyty chodnikowe i kostkę – zapowiada Jan Strzelczak z Zakładu Linii Kolejowych PLK. – Projekt zakłada też remont wiat – wymianę blaszanego poszycia czy odmalowanie konstrukcji. Prace mają też być prowadzone w tunelach.

– Nie ma jednak mowy o gruntownej modernizacji. To, co możemy jeszcze robić, to podnieść bardzo wysoko ich estetykę, odmalować, położyć nową podłogę, zatamować przecieki – dodaje Strzelczak.

Sen z oczu kolejarzom spędza jednak kwestia niepełnosprawnych podróżnych. Nie ma szans na budowę nowych szybów windowych, a remont starych, bagażowych, niewiele da, bo zjeżdżają one do innego tunelu i trzeba by przebijać nowe przejście.

– Dlatego bierzemy pod uwagę montaż platform przy schodach, takich jakie są np. na Dworcu Warszawa-Ochota – zdradza Strzelczak.

Zarząd spółki jeszcze nie podjął ostatecznej decyzji, kiedy prace ruszą, ale już wiadomo, że nie nastąpi to szybko.

W związku z zaawansowanymi pracami przy przebudowie stacji Warszawa Stadion nie ma szans, by jakikolwiek remont peronów na Wschodnim ruszył przed 20 lipca, bo inaczej zupełnie zostałby sparaliżowany ruch podróżnych. – Już i tak od 1 czerwca większość pociągów podmiejskich przyjeżdżających np. z z Otwocka czy Małkini będzie dojeżdżała tylko do Warszawy Wschodniej, a pociągi jadące z drugiej strony, np. z Grodziska czy Radomia, do Zachodniej – zaznacza Jan Telecki z PLK. – W tej sytuacji nie możemy sobie pozwolić na zamknięcie któregokolwiek peronu.

Prace ruszą prawdopodobnie dopiero jesienią. Jaki będzie ich koszt? Tego PLK na razie nie ujawniają. – Najpierw musi być zaakceptowany plan robót – słyszymy w spółce.

Ciekawe, czy państwo z PKP PLK byli kiedyś na dworcu Warszawa-Ochota po zamontowaniu platform. Korzystam z niego dość regularnie i widziałem słownie raz, aby były wykorzystywane. Aby zwieźć paletę z napojami na peron. Sam próbowałem z nich korzystać kilkukrotnie, aby wwieźć rower z sakwami. Mimo kilkuminutowych prób ani razu nie udało się ich doprowadzić nawet do drgnięcia.

Jeśli ktoś miał by chwilę, zachęcam do przekazania swoich przemyśleń na ten temat do warszawskiego biura PLK: iz.warszawa@plk-sa.pl .

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pn maja 09, 2011 9:33 
Oberspammer

A na Powiślu rzeczona platforma od ponad tygodnia (ale nie wiem o kiedy) stoi w połowie drogi popsuta i biedactwem nie ma się kto zająć. Noszę tam ostatnio regularnie rower po schodach z dzieckiem w foteliku.

PostNapisane: Pn maja 09, 2011 14:56 
Oberspammer

Wojtek napisał(a):
A na Powiślu rzeczona platforma od ponad tygodnia (ale nie wiem o kiedy) stoi w połowie drogi popsuta i biedactwem nie ma się kto zająć. Noszę tam ostatnio regularnie rower po schodach z dzieckiem w foteliku.

Ja akurat w Legionowie miałem szczęście i trafiłem na działające podnośniki, co nie zmienia faktu, że mój stan jest daleki od zadowolenia:
http://www.youtube.com/watch?v=nFeuXaWkzi4

PostNapisane: Pn maja 09, 2011 20:43 
Zielony Oszołom

A na Centralnym winda dotychczas towarowa ma być wkrótce udostępniona dla pasażerów :-)
Obrazek

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... st77402805

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona