Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N sty 24, 2010 12:36 
Dzicz Kudłata

he, sam się zastanawiałem i też szukałem.

Masz tam całe hektary miejsc dla samochodziarzy, ale ani jednego (zero) stojaków, co najwyżej krzywe słupy na znaki. Aaa jest jeszcze wiecznie obstawiona przez rowery barierka przy Gitarze Złotych Tarasów.

PostNapisane: N sty 24, 2010 12:51 
Oberspammer

marek.slon napisał(a):
czy też naprawdę nikt dotąd nie wpadł na to, żeby przy głównym dworcu kolejowym stolicy zagwarantować choćby jedno miejsce dla roweru?

Ktoś wpadł, mogę zapewnić.
A rozliczni ktosie wpadali także na dosyć popularny (w pewnych kręgach ;)) pomysł, żeby odśnieżać drogi rowerowe (o chodnikach nie wspominając). I efekty tego są takie same.
Awałłła, jak mawiali Tatarzy.

Tym bardziej, że okolice Dw. Centralnego to teren PKP.
Kto weźmie PKP, ten weźmie wszystko -- taki ci to będzie mocarz! :twisted:

PostNapisane: N sty 24, 2010 14:52 
Oberspammer

Ja przypinam albo do reklam intercity w holu głównym albo do latarni/barierek między pętlą autobusową a złotymi tarasami. Ale faktem jest, że skoro już w gazetach pojawiają się pomysły parkingów rowerowych przy dworcu na kilka tysięcy rowerów, to mogli by chociaż zrobić parking na kilka sztuk...

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pn sty 25, 2010 9:10 
Zielony Oszołom

Dokładnie, mogę tylko potwierdzić że barierki przy głównym wejściu do ZT (tym od pętli autobusowej dw. centralny) są też głównym parkingiem rowerowym ZT (:
Jeśli chcesz w podziemiach to najłatwiej (i za darmo) jest wjechać "zawijasem" i tunelem od strony JP2 - lądujesz wtedy na -3 i zaraz za wjazdem na wprost masz wejście wraz z miejscem na rower przy barierce. Wejście to prowadzi do tych najpopularniejszych schodów (tych m.in. do Carrefoura). Przypinam się tam u-lockiem i działa, a ochroniarze akurat przy wjeżdżaniu tym wjazdem nigdy się nie czepiali (bo ich tam na szczęście za dużo nie ma).

P.S. W podziemiu parkuję głównie kiedy a) pada b) jest mocno zimno, w obu przypadkach dbając głównie o odczucia moich pośladków (:

PostNapisane: Wt lut 16, 2010 16:47 
Zielony Oszołom

co prawda nie tyczy się to tylko śródmieścia, ale można pokazać jako fajne połączenie słupka blokującego nielegalne parkowanie (dla urzędników: czyt.: słupka do segregacji ruchu pieszego i samochodowego) i stojaka rowerowego - ciekawe rozwiązanie nie zajmujące dużo miejsca

http://www.fixedgeargallery.com/2010/fe ... Shantz.htm

PostNapisane: Wt lut 16, 2010 20:09 
Dzicz Kudłata

Dla mnie wygląda to na uproszczoną, tańszą wersję warszawskiego czarnego słupka z syrenką z dziurką :wink:

Rower na zdjęciu jest źle przypięty! U-lock zabezwpicza ramę, ale koła są już nie przypięte wcale i można je bez problemu buchnąć :oops:

Lepszym dla mnie pomysłem są "nakładki" w kształcie koła, przykręcane do słupów śrubami których nie można odkręcić.

PostNapisane: Wt lut 16, 2010 22:52 
Oberspammer

mplonski napisał(a):
co prawda nie tyczy się to tylko śródmieścia, ale można pokazać jako fajne połączenie słupka blokującego nielegalne parkowanie (dla urzędników: czyt.: słupka do segregacji ruchu pieszego i samochodowego) i stojaka rowerowego - ciekawe rozwiązanie nie zajmujące dużo miejsca
http://www.fixedgeargallery.com/2010/fe ... Shantz.htm

To tylko amerykański słupek do parkometrów, bez parkometrów...
Obrazek? :lol:

PostNapisane: Śr lut 17, 2010 16:37 
Stały Bywalec

Sprawa ma w ogóle szerszy wymiar, bo np. Nowy Jork (miasto), właśnie podjął decyzję o przekształceniu 225 parkometrów w słupki rowerowe. Wcześniej taki program wprowadzono m.in. w Toronto (dziś miasto ma 16 tys. stojaków i słupków rowerowych!), oraz w ograniczonym stopniu w Chicago i Los Angeles. Jaka szkoda, że z naszych parkomatów nie będzie nigdy takiego pożytku...

PostNapisane: Pt mar 05, 2010 11:39 
Oberspammer

Po ostatnim wybryku ZDM i Straży Miejskiej, które chciały odciąć mi rower od znaku i groziły sądem doszedłem do wniosku, że zrobię to, co zwykle robię w takich sytuacjach:
Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Pt mar 05, 2010 13:07 
Oberspammer

gromanik napisał(a):
Po ostatnim wybryku ZDM i Straży Miejskiej, które chciały odciąć mi rower od znaku i groziły sądem

A to na jakiej podstawie? Blokowałeś ruch i/lub stwarzałeś zagrożenie? Bo ZTCP to jedyna sytuacja, w której można uznać zaparkowanie roweru gdziekolwiek za nielegalne.

Pozdrawiam,
Maciek

P.S. Jedynymi "instytucjami", które mnie się kiedykolwiek czepiały za przyczepianie roweru to znudzeni ochroniarze :)

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona