Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lut 15, 2010 21:34 
Oberspammer

Tramwajarze powinni mieć taki sprzęt:
Obrazek
i obcinać to, co włazi w drogę tramwajowi...
albo w razie potrzeby wydawać pasażerom zestaw młotów burzących... :lol:

PostNapisane: Pn lut 15, 2010 21:42 
Oberspammer

jacor napisał(a):

Zrobiłem zdjęcia, dziś/jutro wrzucę propozycję pisma i wtedy poproszę o uwagi.
Na pewno napiszę do Tramwajów Warszawskich, ale napisałbym chyba tez do Straży Miejskiej i
do Prezydent - gdyby natychmiast odholowywano takie samochody, byłoby dużo mniej kłopotów.

Jeśli już macie jakieś konkretne propozycje, to piszcie.

Moim zdaniem straż miejska powinna mieć własne holowniki, którymi jeździ po ulicach i odholowuje nieprawidłowo zaparkowane pojazdy - mogłyby być wykorzystywane do patrolowania miasta, bo o nieprawidłowo zaparkowane pojazdy nietrudno. Poza tym to by skróciło praktycznie do zera czas pomiędzy pojawieniem się Straży Miejskiej a odholowaniem nieprawidłowo zaparkowanego samochodu.

Holowniki moim zdaniem powinny być to nieduże ciężarówki ze składanym dźwigiem, do którego podczepia się prostokątną ramę, z której narożników zwisają łańcuchy do których mocuje się przełożone pod podwoziem samochodu belki, co umożliwia szybkie przeniesienie na platformę ciężarówki pojazdu zaparkowanego praktycznie w każdy sposób, nawet pomiędzy innymi samochodami, gdzie na motylku nie byłoby możliwości odholować.

PostNapisane: Pn lut 15, 2010 23:31 
Oberspammer

gromanik napisał(a):
Holowniki moim zdaniem powinny być to nieduże ciężarówki ze składanym dźwigiem, do którego podczepia się prostokątną ramę, z której narożników zwisają łańcuchy do których mocuje się przełożone pod podwoziem samochodu belki (...)
Masz rację. Tak to się robi w Germanii:
Obrazek

Obrazek
Nazywają to "Parkraumbewirtschaftung", co -- o ile się nie mylę -- można tłumaczyć jako "zagospodarowanie przestrzeni parkingowej", czy też "gospodarowanie przestrzenią parkingową" :lol:

PostNapisane: Wt lut 16, 2010 9:50 
Sympatyk

Ale pewnie u nas jak zwykle zadecydują "niedasie".

PostNapisane: Wt lut 16, 2010 18:35 
Admin

klemenko napisał(a):

Trzeba będzie im pokazać jak bardzo się mylą. Jak zawsze :-)

A rzeczone lawety ze zdjęć widziałem gdzieś w akcji. Jak auto nie jest zaparkowane bardzo specyficznie (czyli tak, że dotyka kołami krawężnika), to wstawienie go na lawetę trwa ledwie 4-5 minut.

PostNapisane: Śr lut 17, 2010 7:57 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):
A rzeczone lawety ze zdjęć widziałem gdzieś w akcji.

Ja widziałem akcję takiego "holowania dźwigiem" we Lwowie (tak tak, na Ukrainie). Foty niestety zapodziałem, ale smuci że na wschodzie i zachodzie się da, a u nas się nie da.

PostNapisane: Wt lut 23, 2010 13:43 
Greenpisarz

JUŻ PO GODZINIE(!?) odholowano samochód. To jakaś paranoja...

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7592874,Zaparkowal_bmw_na_torach__Na_godzine_zatrzymal_tramwaje.html

Cytuj:
Zaparkował bmw na torach. Na godzinę zatrzymał tramwaje
kuch, SM
2010-02-23, ostatnia aktualizacja 2010-02-23 13:33

Przez godzinę nie jeździły tramwaje Nowowiejską w kierunku Ochoty. Powód? Źle zaparkowany samochód wystawał na torowisko.

Pierwszy na samochód natknął się motorniczy "czternastki" jadącej ok. godz. 12 w kierunku Ochoty. Na Nowowiejskiej, na wysokości numeru 12/18, tył samochodu wystawał na tory, skutecznie blokując przejazd.

Właściciel czarnego bmw zdążył już na tyle się oddalić, że nie udało się go odnaleźć. Po godzinie straż miejska odholowała auto. Ruch tramwajów wznowiono ok. godz. 13.

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 7:58 
Zielony Oszołom

MB napisał(a):
Cytuj:
A swoją drogą to jak poczytać ten regulamin przewozowy to tam w sumie są same obowiązki pasażera, a żadnych jego praw i obowiązków przewoźnika. Ja muszę kupić bilet, nie śmiecić, założyć psu kaganiec, pokazać bilet do kontroli itd. a oni w zamian nawet mi nie gwarantują że tramwaj dojedzie tam gdzie powinien.

Dlatego, że ta umowa, zamiast zostać opracowana i przyjęta przez obie strony (przewoźnika i pasażera), została sporządzona przez tylko jedną stronę (przewoźnika) i narzucona drugiej (pasażerowi).

Raffi napisał(a):
klemenko napisał(a):

Trzeba będzie im pokazać jak bardzo się mylą. Jak zawsze :-)

Oczywiście, że u nas się da: korzystają z tego podobno niektórzy złodzieje samochodowi. Przed niepowołanym odpaleniem samochodu można się jakoś zabezpieczyć, przed jego podniesieniem - nie. A w zaciszu garażu można rozbroić każde zabezpieczenie.

A mnie się marzy przyzwolenie na spychanie z drogi przez autobus lub tramwaj samochodów blokujących przejazd, zarówno tych zaparkowanych, jak i blokujących skrzyżowanie podczas skręcania. Pojazdy miałyby gumowe przody i zamontowane kamery, i nie mogłyby np. spychać z prędkością większą niż 3-5 km/h, jednak takie przeżycie dałoby dużo więcej niż kilkuset złotowy mandat, którego ściągalność wcale nie jest pewna. Oczywiście, to tylko bajki, bo żyjemy w kraju który przy najmniej uduje że przestrzega prawa, ale pomarzyć sobie czasem można...

A propos: czy znacie jakiś przypadek ukarania kierowcy za zablokowanie skrzyżowania podczas skręcania? Bo ja nie. A zapis z kamery w tramwaju mógłby być dowodem przy wystawianiu mandatu? Byłem za to świadkiem następującej sceny: Stoi cham w poprzek torów, maszynista dzwoni, cham dłubie w nosie. Podchodzi do maszynisty kobieta i prosi o wypuszczenie z wozu, ten otworzył drzwi, a ona podchodzi do kierowcy, otwiera jego drzwi i zaczyna klnąć na cały głos. Cham zaś tak się przestraszył, że ruszył z otwartymi drzwiami! Piękne, aż żal że się nie nagrało.

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 14:36 
Zielony Oszołom

Piwoslaw napisał(a):
Pojazdy miałyby gumowe przody i zamontowane kamery, i nie mogłyby np. spychać z prędkością większą niż 3-5 km/h, jednak takie przeżycie dałoby dużo więcej niż kilkuset złotowy mandat, którego ściągalność wcale nie jest pewna.

Ja wiem że taka wizja jest urocza, ale jednak tramwaje nie zostały zaprojektowane jako spychacze, a przyłożenie dodatkowych sił w nietypowym kierunku raczej nie będzie obojętne dla trwałości wózków, kół etc.

A może po prostu kogoś zapytamy, dlaczego procedura tak długo trwa, i po co najpierw szuka się delikwenta zamiast od razu sprowadzić holownik.

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 18:26 
Zielony Oszołom

Dziś przy ul. Prostej, na wysokości Norblina, zaparkowany samochód zablokował ruch tramwajowy na godzinę. Właścicielka zjawiła się dopiero gdy przyjechała laweta. (wg Kuriera Warszawskiego)

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona