Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 324 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sty 06, 2010 12:50 
Oberspammer

Raffi napisał(a):
Ja czekam na pierwszy buspas z separacją. Bo na Modlińskiej pas mam od dawna, ale co z tego, skoro autobus czasem stoi na nim w korku? Inne buspasy też są szerokim strumieniem (aut) olewane i niewiele dają.

Dopiero widząc gumowe separatory lub puste od aut buspasy odtrąbię sukces miasta. Na razie to trzeba co 50m stawiać radiowóz by pilnował.

Dział Planowania Przewozów ZTM napisał(a):
Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pana pismo dotyczące pasów dla autobusów na ciągu ul. Modlińskiej, Zarząd Transportu Miejskiego uprzejmie informuje, że podejmujemy działania zmierzające do osiągnięcia możliwie najwyższego uprzywilejowania komunikacji miejskiej szczególnie na trasach prowadzących do/z najbardziej zaludnionych osiedli mieszkaniowych. Zamierzony cel udaje nam się uzyskać m. in. poprzez wdrażanie organizacji ruchu uwzględniającej wydzielone pasy przeznaczone jedynie dla ruchu komunikacji miejskiej. Nadmieniamy, że ze względu na ilość przejeżdżających ul. Modlińską autobusów komunikacji miejskiej, wprowadzone projektem stałej organizacji ruchu godziny funkcjonowania buspasa uznajemy za optymalne i nie planujemy w najbliższym czasie ich zmiany.

Dodatkowo informujemy, że blokowanie buspasów na ciągu ul. Modlińskiej przez pojazdy do tego nieuprawnione jest nam dobrze znane. Niestety nie mamy wpływu na kulturę (w tym przestrzegania przepisów ruchu drogowego) i sposób jazdy kierowców prywatnych samochodów, którzy nagminnie wykorzystują powyższe pasy celem umożliwienia sobie szybszego przejazdu zakorkowanym odcinkiem ul. Modlińskiej. Nadmieniamy, że Biuro Drogownictwa i Komunikacji planuje w najbliższym czasie wprowadzenie automatycznego systemu monitoringu mającego na celu eliminację ww. przypadków. Informujemy ponadto, że w miarę możliwości na bieżąco przekazujemy odpowiednim służbom porządkowym problemy związane z blokowaniem przez prywatne samochody buspasów, skrzyżowań, przystanków etc.

Z poważaniem,

Dział Planowania Przewozów
Zarząd Transportu Miejskiego

PostNapisane: Śr sty 06, 2010 13:27 
Oberspammer

A Ci znowu swoje - jak wydać miliardy i nic nie poprawić. Ech!

PostNapisane: Cz sty 07, 2010 9:11 
Zielony Oszołom

Wśród ambitnych planów utworzenia buspasów przewija się gdzieniegdzie buspas na Górczewskiej.
Wzdłuż Górczewskiej biegnie śmieszka rowerowa. Generalnie syfna jak większość śmieszek w Mieście, ale jakoś da się jechać. Najgorzej jest przy Góralskiej. Śmieszka przechodzi gwałtownie(ciasnym skrętem pod kątem prostym) na drugą stronę ulicy, po to by za Wola Parkiem wrócić ponownie na północną stronę drogi. Większość rowerzystów w tym również ja "zeskakuje" w tym miejscu po prostu na jezdnię i jedzie dalej do następnego wjazdu do WP, gdzie wracają na śmieszkę. Cześć próbuje przebijać się chodnikiem, między ludźmi stojącymi na przystanku.
Ani to wszystko bezpieczne, ani wygodne, ale do czego zmierzam...
Myślicie, że warto próbować przekonywać "inżynierów" żeby w tym miejscu zrobić na próbę pas autobusowo-rowerowy? To byłby krótki odcinek, który pozwoliłby bezkolizyjnie włączyć się do ruchu, a potem znowu powrócić na śmieszkę. No i pozwoliłby rowerzystom legalnie wyjechać z Wola Parku tym wyjazdem, bo w chwili obecnej nie ma takiej możliwości. Ma to sens?

PostNapisane: Cz sty 07, 2010 22:39 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Wśród ambitnych planów utworzenia buspasów przewija się gdzieniegdzie buspas na Górczewskiej.
Wzdłuż Górczewskiej biegnie śmieszka rowerowa. Generalnie syfna jak większość śmieszek w Mieście, ale jakoś da się jechać. Najgorzej jest przy Góralskiej. Śmieszka przechodzi gwałtownie(ciasnym skrętem pod kątem prostym) na drugą stronę ulicy, po to by za Wola Parkiem wrócić ponownie na północną stronę drogi. Większość rowerzystów w tym również ja "zeskakuje" w tym miejscu po prostu na jezdnię i jedzie dalej do następnego wjazdu do WP, gdzie wracają na śmieszkę. Cześć próbuje przebijać się chodnikiem, między ludźmi stojącymi na przystanku.
Ani to wszystko bezpieczne, ani wygodne, ale do czego zmierzam...
Myślicie, że warto próbować przekonywać "inżynierów" żeby w tym miejscu zrobić na próbę pas autobusowo-rowerowy? To byłby krótki odcinek, który pozwoliłby bezkolizyjnie włączyć się do ruchu, a potem znowu powrócić na śmieszkę. No i pozwoliłby rowerzystom legalnie wyjechać z Wola Parku tym wyjazdem, bo w chwili obecnej nie ma takiej możliwości. Ma to sens?

Moim zdaniem tu akurat wspólny pas autobusowo-rowerowy by się nie sprawdził. Ruch na Górczewskiej jest bardzo duży, również autobusów, masowo jest przekraczana dozwolona prędkość, większość ludzi zwyczajnie by się bała nim jechać. Poza tym:
- za mała szerokość - nie obeszłoby się bez poszerzenia jezdni;
- ryzyko kolizji z samochodami skręcającymi w prawo do Wola Parku;
- kawałek za początkiem ewentualnego pasa byłby przystanek przy Góralskiej więc autobus po wyprzedzeniu rowerzysty za chwilę zajeżdżałby mu drogę żeby podjechać na przystanek;

Ale problem ze ścieżką na Górczewskiej w rejonie Góralskiej jest faktycznie spory, teraz nie dość że niewygodnie to przy światłach przy Góralskiej jest zwyczajnie niebezpiecznie. Tyle, że z moich obserwacji wynika, że zdecydowana większość rowerzystów przejeżdża ten odcinek gdzie ścieżka przechodzi na stronę południową chodnikiem po stronie północnej, mimo, że oznacza to przejeżdżanie pomiędzy pieszymi przez ruchliwy przystanek przy Góralskiej, co nie jest ani przyjemne, ani bezpieczne. Myślę że jakieś 60-80% tak jedzie, a tylko po 10-20% przejeżdża na drugą stronę albo jedzie jezdnią.

Kiedyś nawet sporo myślałem (a nawet próbowałem mniej więcej narysować) co by można z tym zrobić. I wydaje mi się że jedyna możliwość to dobudowanie brakującego odcinka ścieżki po stronie północnej, tyle że wiązałoby się to z wejściem na teren Wola Parku:

Obrazek

Różnymi kolorami są zaznaczone różne warianty. Najbardziej logiczny wydaje się niebieski-zielony-fioletowy tylko wymagałby przesuwania ogrodzenia parku. No i w każdym wariancie ścieżka musiałaby gdzieś przecinać "rzekę" pieszych zmierzających z przystanku do Wola Parku, no ale tego się nie uniknie.

A co do buspasów na Górczewskiej - oby były jak najszybciej, tylko zastanawiam się jak one właściwie powinny być wyznaczone - tu jest sporo uczęszczanych prawoskrętów więc robienie wspólnych pasów dla autobusów i dla skręcających w prawo to raczej mija się z celem. Np. po południu przed Konarskiego większość autobusów jedzie środkowym pasem i dopiero za skrzyżowaniem zjeżdża na prawo, bo na prawym jest kolejka do skrętu w Konarskiego.

PostNapisane: Pt sty 08, 2010 7:00 
Oberspammer

MB napisał(a):
Ruch na Górczewskiej jest bardzo duży, również autobusów, masowo jest przekraczana dozwolona prędkość,

Czy autobusy też ją masową przekraczają? Bo tylko ten rodzaj ruchu powinien dotyczyć rowerzystów korzystającach z pasa autobusowo-rowerowego.

Cytuj:
- za mała szerokość - nie obeszłoby się bez poszerzenia jezdni

Naprawdę? Pasy ruchu mają tam poniżej ukochanych w Warszawie 3,5m? Jeżeli nie, to wystarczy zwęzić samochodowe do 3m i zostaje 4,5m na autobusowo-rowerowy.

Cytuj:
- ryzyko kolizji z samochodami skręcającymi w prawo do Wola Parku;

To akurat nie robi różnicy, czy to ścieżka wzdłuż jezdni, czy pas autobusowo-rowerowy...

Cytuj:
- kawałek za początkiem ewentualnego pasa byłby przystanek przy Góralskiej więc autobus po wyprzedzeniu rowerzysty za chwilę zajeżdżałby mu drogę żeby podjechać na przystanek;

A rowerzysta by go wyprzedzał na przystanku, i tak w koło Macieju :) Ale przecież nie zawsze musi jechać autobus w momencie, kiedy rowerzysta wjeżdża na jezdnię.

Cytuj:
A co do buspasów na Górczewskiej - oby były jak najszybciej, tylko zastanawiam się jak one właściwie powinny być wyznaczone - tu jest sporo uczęszczanych prawoskrętów więc robienie wspólnych pasów dla autobusów i dla skręcających w prawo to raczej mija się z celem.

Pełna zgodność. Może kiedyś nauczymy się prostych rozwiązań, takich jak prawoskręty z pasów na lewo od pasu autobusowego, jakie funkcjonują w Berlinie ( http://www.zm.org.pl/?a=dp_pas_autobusowy&img=2 ) czy na Sobieskiego :P Oczywiście dopóki nie ma separatorów, skuteczność każdej organizacji ruchu z wydzieleniem ruchu autobusowego w Warszawie jest wysoce umowna.

Pozdrawiam,
Maciek

P.S. Wytyczenie trasy rowerowej przez Wola Park też jest ciekawym rozwiązaniem, ale pas autobusowo-rowerowy byłby jednak znacznie prostszy do wykonania.

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pt sty 08, 2010 8:39 
Zielony Oszołom

Wariant fioletowo-zielono-niebieski to pomyłka. Z moich doświadczeń wynika, że im dalej przejazd od skrzyżowania, tym większe ryzyko potrącenia przez samochód. Kierowcy po prostu nie spodziewają się pojazdu jadącego prostopadle do ich kierunku jazdy.
Wariant przez Wola Park to istnieje i teraz. Wystarczy skręcić w prawo do WP, objechać od tylca i wrócić do Górczewskiej. Tylko po co?
Sprowadzenie DDR na jezdnię wydaję się najsensowniejsze.
Ale mi generalnie wszędzie najwygodniej jezdnią dlatego chciałem zobaczyć co inni sądzą na ten temat.

PostNapisane: Pt sty 08, 2010 20:50 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Pasy ruchu mają tam poniżej ukochanych w Warszawie 3,5m?

Dokładnie. Mają po 3 metry. Tak mi wychodzi mierząc na ortofotomapie a ona jest bardzo szczegółowa więc z dokładnością do 0,5 metra da się zmierzyć.

Cytuj:
To akurat nie robi różnicy, czy to ścieżka wzdłuż jezdni, czy pas autobusowo-rowerowy...

Myślę że dla większości osób jednak robi. Trzeba też patrzeć z punktu widzenia mniej wprawnych rowerzystów - tacy na pewno woleliby jechać ścieżką i przejechać przejazdem rowerowym ze światłami niż pasem jezdni pomiędzy autobusami po lewej a skręcającymi do Wola Parku po prawej. W dodatku ci skręcający - nie zależnie od tego jak rozwiążemy pas - jakoś muszą się przebić na prawo.

Cytuj:
A rowerzysta by go wyprzedzał na przystanku, i tak w koło Macieju :) Ale przecież nie zawsze musi jechać autobus w momencie, kiedy rowerzysta wjeżdża na jezdnię.

Ale to bardzo prawdopodobne bo w godzinach szczytu autobusy tam co chwile jeżdżą.

Naprawdę, myślę, że pas rowerowo-autobusowo sprawiłby tylko że może z połowa tych rowerzystów co teraz jadą chodnikiem by z niego korzystała. Reszta jechałaby dalej chodnikiem bo za bardzo by się bała. Górczewska to jednak jest jedna z głównych, przelotowych tras w mieście (klasa G) i nie powinno tu być żadnego ruchu rowerowego na jezdni, tylko wydzielone ścieżki, docelowo - bo obu stronach rzecz jasna.

I jeszcze jeden argument za ścieżką - pas może być tylko jednokierunkowy, a jadąc w drugą stronę przecież tak samo jest problem.

Cytuj:
Z moich doświadczeń wynika, że im dalej przejazd od skrzyżowania, tym większe ryzyko potrącenia przez samochód.

Tak, ale gdyby zrobić go bo drugiej stronie przejścia, przy ulicy, to po obu stronach tworzą się bardzo kolizyjne miejsca z pieszymi. A ruch pieszy tam jest bardzo duży.

Cytuj:
Oczywiście dopóki nie ma separatorów, skuteczność każdej organizacji ruchu z wydzieleniem ruchu autobusowego w Warszawie jest wysoce umowna.

Co do tych separatorów to mam mieszane uczucia. Może by faktycznie coś poprawiły, ale też jak ktoś bardzo chce pojechać buspasem to go sam separator nie powstrzyma. No i mogą być problemem w przypadku jakiejś awarii autobusu, konieczności omijania czy wjazdu karetki na buspas. Myślę, że najlepsze by były kamery, tylko pod warunkiem że to co się na nich nagra to potem jest przeglądane i wystawiane są mandaty.

Co ciekawe - z tego co widzę to bardzo dobrze sprawdza się TTA na trasie WZ, jeszcze nie widziałem żeby jakikolwiek prywatny samochód go nie przestrzegał. Może to kwestia tego, że jest zdecydowanie bardziej bezkolizyjny i nikt się nie wytłumaczy że wjechał tam przypadkiem bo chciał skręcić, zaparkować, dopiero co wyjechał z bocznej ulicy itp. ? Może powinno się wyznaczać buspasy na środku, na wzór linii tramwajowej ?

PostNapisane: Pt sty 08, 2010 21:37 
Zielony Oszołom

MB napisał(a):
I jeszcze jeden argument za ścieżką - pas może być tylko jednokierunkowy, a jadąc w drugą stronę przecież tak samo jest problem.

Dla mnie to właśnie główny argument za pasami. Tylko, że po obu stronach drogi.
Dwukierunkowa ścieżka, jeśli nie jest sporo szersza niż normatyw nie pozwala na naprawdę szybką jazdę.

PostNapisane: Pt sty 08, 2010 22:41 
Oberspammer

MB napisał(a):
Dokładnie. Mają po 3 metry.

Faktycznie. To by już musiał być normalny pas autobusowo-rowerowy, na którym autobus nie wyprzedza rowerzysty, tylko grzecznie za nim jedzie przez te kilkaset metrów, a to póki co przerasta naszych urzędników.

Cytuj:
Myślę że dla większości osób jednak robi.

Odnosiłem się tylko do ryzyka kolizji ze skręcającymi. Pod kątem odczuć na pewno jest jakaś różnica, choć dyskusyjne jest, czy nie należy jednak przyzwyczaići rowerzystów i kierowców, że rowerzysta na jezdni to sytuacja normalna, a nie wyjątkowa.

Cytuj:

Fakt. Skoro przed i po są dwukierunkowe ścieżki, to pas rozwiązałby tylko połowę problemu.

Cytuj:
Z moich doświadczeń wynika, że im dalej przejazd od skrzyżowania, tym większe ryzyko potrącenia przez samochód.

Prowadzenie przejść i przejazdów grzebietami progów by poprawiło sytuację...

Cytuj:
Co do tych separatorów to mam mieszane uczucia. Może by faktycznie coś poprawiły, ale też jak ktoś bardzo chce pojechać buspasem to go sam separator nie powstrzyma. No i mogą być problemem w przypadku jakiejś awarii autobusu, konieczności omijania czy wjazdu karetki na buspas.

Sam sobie przeczysz -- skoro jak ktoś chce, to nim pojedzie, to nie ma problemu z karetkami ani omijaniem. Separatory mają działanie przede wszystkim psychologiczne -- aby nie kusiło tak bardzo, że 'na chwilkę tylko sobie wjadę', przejechać przez nie można tak samo jak przez krawężnik, czy próg wyskokowy.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.

PostNapisane: Pt lut 05, 2010 10:47 
Oberspammer

http://www.zw.com.pl/artykul/10,444869_ ... uspas.html

Cytuj:
Buspas działa na siedmiokilometrowym odcinku Trasy Łazienkowskiej - między ul. Grójecką a Kinową – od 22 września. Tylko w styczniu fotoradary straży miejskiej zarejestrowały na buspasie prawie 8,3 tys. pojazdów. Mundurowi nałożyli 579 mandatów (100 zł i jeden punkt karny) oraz skierowali 159 wniosków do sądów. W 16 przypadkach kierowcy zostali pouczeni.

Widzę, że SM stara się zrównać swój poziom skuteczności w karaniu jazdy po buspasie ze skutecznością w zwalczaniu nielegalnego parkowania. 7% zostaje ukaranych. To z pewnością odstraszy pozostałe 93%...

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 324 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Następna strona