Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt lip 11, 2008 10:38 
Admin

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,5445229.html

Cytuj:
Chamscy kierowcy, ale miasto czyste

Agnieszka Kowalska
2008-07-10, ostatnia aktualizacja 2008-07-10 21:50

Jesteśmy ciekawi, co zagraniczni turyści myślą o Warszawie. Dlatego przygotowaliśmy specjalne ankiety, które rozdajemy im w hostelu Oki Doki. A oni chętnie oceniają nasze miasto

Biuro promocji miasta nie ma pomysłu na promocję Warszawy. Bo dopiero bada turystów i z tych badań chce wyciągnąć wnioski. My postanowiliśmy zadziałać szybciej. I przygotowaliśmy naszą własną ankietę, którą rozdajemy przyjezdnym z całego świata w hostelu Oki Doki na pl. Dąbrowskiego. Na szczęście chętnie te ankiety wypełniają. Po kilku dniach mamy ich już ponad 20. Oto pierwsze spostrzeżenia, co im się w Warszawie podoba, a co ich irytuje.

Jessica Booth, lat 23, pochodzi z Melbourne w Australii. W rubryce "czym się zajmujesz?" wpisała: "podróżami".

Dlaczego przyjechałaś do Warszawy?

- Nigdy tu nie byłam, a uczyłam się w się o Polsce w szkole.

Co wiedziałaś o Warszawie przed przyjazdem?

- Znałam jej wojenną historię.

Co cię tu zaskoczyło?

- Że tak u was czysto.

Co cię zirytowało?

- Pędzące, niezważające na przechodniów samochody. I żebracy nękający na Starym Mieście.

Co byś w Warszawie zmieniła?

- Tablice na ważnych zabytkach czy pomnikach. Powinny być również w wersji angielskiej.

Czy chciałabyś tu wrócić?

- Może kiedyś, bo to miasto w momencie przemian i jestem ciekawa, jak się rozwinie.

W tym tygodniu w ankietach napisali również:

Paige Harow, 22-letnia studentka z USA: - Dlaczego przyjechałam? Bo Warszawa wydała mi się fajnym miejscem, żeby się zatrzymać w drodze na Ukrainę. Co wiedziałam o Warszawie przed przyjazdem? Głównie o zniszczeniach w czasie II wojny światowej. Co mnie zaskoczyło? Liczba pomników i parków. Co bym zmieniła? Trochę za dużo tu wielkich reklam.

Sean, 26-letni surfer z Australii: - Co mnie tu irytuje? Chamstwo kierowców. To, że samochody nie zatrzymują się na przejściach dla pieszych.

Matthew, 24-letni student z Norwegii: - Co mnie irytuje? Kluby zamknięte w wakacje. Co myślę o warszawiakach? Są ciągle w biegu. Co mi się spodobało? Atmosfera miasta i to, że nie jest zbyt zatłoczone.

Dan Rosenberg, 32-letni prawnik z Wielkiej Brytanii: - Co mnie irytuje? To, że publiczne place zamieniają się w parkingi.

Mike, 18-letni uczeń z Anglii: - Co myślę o warszawiakach? Generalnie nie wyglądają na zbyt szczęśliwych. Co mnie zaskoczyło? Że główny park - Łazienki Królewskie - jest tak nieprzyjazny dla ludzi. Nie można siedzieć na trawie.

Tobi, 20-letni student ze Szwajcarii: - Co mnie tu zaskoczyło? Ciekawa mieszanka architektury zachodniej i socrealistycznej.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

Tendencyjne wytłuszczenia moje ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 16, 2008 20:28 
Admin

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,5423928.html

Cytuj:
Turyści w dżungli Warszawy

Rozmawiała: Agnieszka Kowalska
2008-07-14, ostatnia aktualizacja 2008-07-14 18:25

O tym, jacy turyści do nas przyjeżdżają, co myślą o Warszawie, dlaczego boją się policji i nie zostają u nas długo, rozmawiamy z Łucją i Ernestem Mikołajczukami, właścicielami hostelu Oki Doki i hotelu Castle Inn.

[...]

A na co narzekają?

Łucja: Że bardzo ciężko się po Warszawie jeździ rowerami. Nawet pożyczają je u nas, ale po chwili wracają, bo mówią, że się boją jeździć. Zwłaszcza Holendrzy, którzy u siebie w miastach mają specjalne rowerowe trasy wytyczone.

PostNapisane: Pt maja 22, 2009 10:25 
Oberspammer

http://www.polskatimes.pl/warszawa/stro ... ,id,t.html

Karolina Kowalska napisał(a):
Warszawa jest bagus
2009-05-22 10:53:47, aktualizacja: 2009-05-22 10:53:47

Za dużo aut, ale macie tu piękny duży pałac - uważa Scorpio Kogoya, pierwszy obywatel Papui Zachodniej, jaki kiedykolwiek odwiedził Warszawę.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Śr lut 02, 2011 22:24 
Admin

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,10 ... 16540.html

Cytuj:
Rozpoczynamy nasz cykl Wstydy Warszawskie. Dziś przeszliśmy przez centralne rondo stolicy - rondo Dmowskiego.

Jesteśmy dumni z naszego miasta. Ale są takie rzeczy (często drobiazgi), które wyprowadzają nas z równowagi. Będziemy je prezentować w naszym fotograficznym cyklu Wstydy Warszawskie.

A Wy czego wstydzicie się w Warszawie? Co należałoby zmienić? Wysyłajcie swoje propozycje (najlepiej ze zdjęciami) na adres agnieszka.kowalska@agora.pl

Może uda się wspólnymi siłami choć kilku tych 'wstydów' z naszego miasta pozbyć.

Pomożecie?

PostNapisane: Cz lut 03, 2011 8:41 
Oberspammer

rondo Dmowskiego to pikuś. Weźmy Pl. Wileński i tamto przejście podziemne.