Czyli jak zrobić, żeby nie przepisywać rozkładu ze słupka zbiorkomu.
Opiszę to co przewinęło się przez moje ręce.
1)Strona ZTM:
Dzisiaj (dopiero) znalazłem bardzo pożyteczną informację o możliwości wygenerowania rozkładu przystankowego w formie zbliżonej do tej ze słupka.
Ideałem byłoby gdyby przy wyjściu z każdej instytucji publicznej taki aktualny rozkład wisiał. Wnioskowałem o to w mojej gminie w czasie kampanii wyborczej. Każdy z nas może wydrukować i poprosić o wywieszenie tam gdzie bywa.
http://wyszukiwarka.ztm.waw.pl/bin/help ... =commuter&W tym miejscu możliwe jest także uzyskanie rozkładu relacyjnego (wszystkie linie z A do B). Problem w tym, że nie jest to wyjątkowo czytelne a dla połączeń kolejowych w obrębie Wa-wy obarczone bardzo dużym błędem (stwierdzonym przy pierwszej próbie).
Nie będę opisywał innych możliwości, bo pewnie wszyscy znają je lepiej ode mnie. Udostępnia chyba wszystko co potrzebne włącznie z wyszukaniem fikuśnego połączenia.
2)
AutobuserStrona pasjonatów, dzięki której konkurenci z ZTM zobaczyli, że można jednak co nieco poprawić

.
Używana przeze mnie od samego powstania, wielokrotnie sprawdzana. Od długiego czasu niezawodna. Możliwości:
- wyszukanie rozkładu ze słupka przystankowego dla wszystkich linii z czasem przejazdu
- wyszukanie połączenia z czasem przejazdu i mapą
- mapa z wyszukiwarką najbliższych przystanków dla danej posesji
- zapamiętanie ostatnich działań (rozkładów, relacji)
- generowanie rozkładu kieszonkowego dla linii z ulubionych przystanków (brak możliwości powiększenia czcionki dla wersji na np lodówkę).
- aplikacje dla komórek Iphone i z systemem Android (liczę na opis użytkowników)
- stworzenie moich rozkładów i połączeń, które pojawiają się zaraz po otwarciu strony . Chyba największy plus wobec ZTM. Jeżeli teraz też coś takiego umożliwiają to brawo, ale oni byli pierwsi i nie mam powodów do zmiany

. (uwaga przy usuwaniu plików cookies)
3)
mMPK. Dwa osobne użytki. W jednym miejscu
* internetowa wyszukiwarka połączeń z A do B dla kilku miast w jednym miejscu
* aplikacja JAVA dla wybranego miasta z możliwością wgrania kilku miast jednocześnie. Zainstalowana przeze mnie u kilku osób. Dopracowana. Pozwolono sobie na wprowadzenie opłat za jednorazowe ściągnięcie (3,66zł) i abonamentu na aktualizacje (4,80zł/miesiąc). INHO nieopłacalne przy podróżach stałymi liniami. Możliwości:
- stały dostęp do rozkładu jazdy komunikacji miejskiej w wybranych miastach
- sprawdzić rozkład jazdy dowolnej linii na terenie całego miasta
- funkcje wyszukiwania i definiowania połączeń (pomiędzy dowolnymi przystankami w mieście)
- najbliższych godzinach odjazdu dla zdefiniowanego przystanku/połączenia
- czas trwania podróży
- szczegóły dotyczące przesiadek
- nie łączy się z Internetem (oprócz okresowych aktualizacji)
Google podpowiada jeszcze inne tego typu aplikacje:
http://lmgtfy.com/?q=mobilny+rozk%C5%82ad+jazdyBardzo proszę o opinie na ich temat. Wyżej opisaną z racji na opłaty jestem gotów zmienić.
4)
SITkolNawigatorMultiwyszukiwarka połączeń dla komórek w Javie. Opis:
- planowanie podróży od drzwi do drzwi,
- rozkład jazdy
- wizualizacja trasy pieszej na mapie (mapy do pobrania online)
- a także uzyskanie informacji aktualnych o biegu pociągów (opóźnienia)
- dostęp do rezerwowania miejsca w wagonie i opłaty za podróż (jakoś w to nie wierzę)
- konieczne połaczenie z netem dla pobrania danych innych niż podstawowe co jest niestety dość częste. Można powiedzieć, że to wyszukiwarka on-line, bo zawiera sam program który dopiero ściąga i zapisuje zapytania. Ponowne wywołanie nie powoduje konieczności połączenia.
Korzystam bardzo rzadko i nie mogę na tej podstawie ocenić. Nieraz uratował mnie gdy utknąłem w korku i mogłem przesiąść się na SKM czy KM. Program nie jest intuicyjny. Już chciałem publicznie zbesztać twórców, a tu okazało się, że jednak ładnie wyselekcjonował połączenia z Płud do Gdańskiej oraz zaznaczył te które są z przesiadkami poprzez ZTM. Jeszcze jedna próba dla relacji realizowanej wyłącznie przez ZTM; ok choć niedokładny rzędu 2 min. Może potrzeba po prostu trochę dłużej w nim pogrzebać, żeby go poznać. Na tą chwilę zdaje się, że działa bez zarzutu.
Mam nadzieję, że komuś te informacje będą przydatne. Proszę o podzielenie się swoimi odkryciami w tym wycinku z codzienności pasażera.