Maćku, nie do końca podzielam
Twój entuzjazm dla REGIOkarty. Wprawdzie jestem jej posiadaczem, ale zrobiłem sobie też taką małą analizę i mi wyszło, że w obecnym wydaniu rokowania są kiepskie. Możesz chcieć rzucić okiem na tabelki:
http://rzeznik.wikidot.com/przewozyregionalne-cenyWspieranie efektu lojalnościowego jest zrealizowane w przypadku RK wyjątkowo siermiężnie, na zasadzie "zapłać nam dużo z góry, a później wyjdzie Cię to troszkę mniej (
być może)".
Zastanawia też, że RK jest wyjątkowo mało korzystna z punktu widzenia osób posiadających już zniżkę (np. studencką) - patrz tabelki. Czy nie warto przyzwyczajać do podróżowania koleją właśnie te młode osoby?
Dlatego podpisuję się dwoma rękoma pod pozostałymi postulatami, ale w żaden sposób nie widzę jak honorowanie niepopularnej* RK miałoby zachęcić pasażerów spoza Mazowsza do jeżdżenia pociągami KM. Najpierw PR musiałyby stanąć na nogi i wymyślić fajną, samonapędzającą się ofertę związaną z RK (na przykład: podstawowa karta dostępna po kosztach nośnika, ale po nagraniu N biletów miesięcznych pod rząd - kolejne kupujesz ze zniżką - może nawet wzrastającą, wtedy może być nawet N=1).
* - moja RK, wydana pod koniec kwietnia, ma numer poniżej 800, a przecież były liczne b.poważne promocyjne obniżki cenowe.
EDIT:
Oczywiście mogłem przeoczyć jakieś aspekty oferty REGIOkarta - proszę o zwrócenie uwagi. Zwracam się z tą prośbą nie tylko do Maćka.