Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 13:17 
Stały Bywalec

Cytuj:
Z miesiąca na miesiąc pasażerowie warszawskiej komunikacji publicznej narzekają na coraz większy ścisk, szczególnie rano. Jest to oznaką niewystarczającej przepustowości większości linii komunikacyjnych. Nawet dyrektor ZTM Leszek Ruta na kolejowych targach Trako w Gdańsku 2 tygodnie temu przyznał, że w drodze do Gdańska mijał pociąg osobowy z Legionowa, który nie zabierał już pasażerów z powodu braku miejsca.

Przepustowość linii komunikacyjnych możemy wyrazić ilością osób, które mogą przejechać na danej trasie w określonym czasie. Przykładowo Mostem Śląsko-Dąbrowskim przejeżdża 55 tramwajów na godzinę, którymi w sumie może podróżować maksymalnie około 11 tysięcy pasażerów w ciągu godziny. Większość z nich niestety stojąc, a wielu dosłownie jadąc przyklejonymi do szyby. W celu poprawy jakości podróżowania należy zwiększyć przepustowość linii.

Zwiększenie przepustowośći linii możemy uzyskać w dwojaki sposób: zwiększyć po prostu ilość kursującego taboru, co jest najdroższym rozwiązaniem lub przyśpieszyć przemieszczanie się taboru. W rezultacie tabor będzie mógł wykonywać większą ilość przebiegów. Przyśpieszenie szybkości taboru da największe rezultaty w przypadku transportu tramwajowego. Tzw. prędkość handlowa tramwajów (z uwzględnieniem postojów na skrzyżowaniach i przystankach) to około 13 km/h. Tymczasem średnia szybkość handlowa nowych linii tramwajowych np. w Paryżu jest o 10 km/h większa! Zwiększyć przepustowość można między innymi poprzez:

Tramwaje:

Ograniczając zajeżdżanie drogi tramwajom przez kierowców samochodów (proponowane działania: dodatkowa sygnalizacja przed przejazdem tramwajowym, ograniczenie lewoskrętów na najważniejszych skrzyżowaniach, poziome jaskrawo żółte oznaczenie stop na jezdni przed torowiskiem, instalowanie foto-radarów bezpośrednio na tramwajach)
synchronizując i wydłużając zielone światła dla tramwajów,
na nowo modernizowanych liniach wprowadzając sterowanie ruchem tramwajów,
wprowadzając nowy tabor z większą powierzchnią drzwiową (dzięki temu wymiana pasażerów następuje szybciej)

Autobusy:
Wyznaczając pasy dla autobusów odgrodzone separatorem. W tym wprowadzając tzw. kontrapasy dla autobusów (na ulicach jednokierunkowych autobus może jeździć pod prąd na wyznaczonym pasie). Pasy dla autobusów w pierwszej kolejności powinny zostać wyznaczone na najważniejszych ciągach komunikacyjnych, które nie są obsługiwane komunikacją szynową (np. ulica Świętokrzyska, Most Świętokrzyski, trasa Łazienkowska, ulica Górczewska, Aleje Jerozolimskie począwszy od dworca Zachodniego, ulica Czerniakowska).

SKM:
Dokupienie dodatkowych składów w celu wydłużenia pociągów kursujących w porannym szczycie do 2-3 składów.

Koleje Mazowieckie:
Kontynuacja zakupów piętrowych pociągów.

Metro:
Podniesienie maksymalnej prędkości z 60 do 80 km/h.

Część tych zadań jest realizowana, niestety wiele najprostszych z nich takich, jak pasy dla autobusów, jest wprowadzana z wielkim oporem.

źródło:
http://www.ewarszawa.com/aktualnosci/wiadomosc/2636.php

PostNapisane: Pn paź 29, 2007 7:20 
Admin

Hubert Pollak napisał(a):
Tzw. prędkość handlowa tramwajów (z uwzględnieniem postojów na skrzyżowaniach i przystankach) to około 13 km/h.

Tu chyba przesadziłeś - ostatnio jak sprawdzałem, to w Warszawie było ok. 18 km/h.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 12:32 
Oberspammer

I zeby nie bylo - krytyczna sprawą dla prędkości tramwajów w Warszawie i generalnie komunikacji publicznej jest obecnie czas wymiany pasażerów na przystankach. Czesto w Al. Jerozolimskich tramwaj stał dwa tempa, bo np. pasazerowie za dlugo wsiadali, aby zdazyc na zielone. Dlatego tak wazne (ale w drugiej kolejnosci) jest wzbudzanie światel przez tramwaj w sposób elastyczny.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 31, 2007 20:42 
Greenpisarz

Wojtek napisał(a):
I zeby nie bylo - krytyczna sprawą dla prędkości tramwajów w Warszawie i generalnie komunikacji publicznej jest obecnie czas wymiany pasażerów na przystankach. Czesto w Al. Jerozolimskich tramwaj stał dwa tempa, bo np. pasazerowie za dlugo wsiadali, aby zdazyc na zielone. Dlatego tak wazne (ale w drugiej kolejnosci) jest wzbudzanie światel przez tramwaj w sposób elastyczny.

Tu istotne są jeszcze dwie sprawy - wielkość przystanków i możliwości dojścia do nich. To koniecznie jak najszybciej musi być zmienione.
Na placu Bankowym przystanek w kierunku Pragi nie jest w stanie pomieścić ludzi wsiadających i wysiadających w dodatku przystanek można opuścić tylko przejściem podziemnym/windą. Przystanek powinien być powiększony i powinno być możliwe przejście przez al.Solidarności w kierunku Długa/Bielańska.

To tylko jeden przykład - takich za małych przystanków z jednostronnym dojściem jest mnóstwo.
Jak ktoś wie, do kogo wysłać pismo w tej sprawie, to niech da znać, ja chętnie napiszę i dam wielu znajomym do podpisania.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 01, 2007 7:48 
Admin

jacor napisał(a):
Tu istotne są jeszcze dwie sprawy - wielkość przystanków i możliwości dojścia do nich. To koniecznie jak najszybciej musi być zmienione.
Na placu Bankowym przystanek w kierunku Pragi nie jest w stanie pomieścić ludzi wsiadających i wysiadających w dodatku przystanek można opuścić tylko przejściem podziemnym/windą. Przystanek powinien być powiększony i powinno być możliwe przejście przez al.Solidarności w kierunku Długa/Bielańska.

Zgadza się.

W niektórych przypadkach - np. przy Parku Praskim - powiększenie można wykonać bez szkody dla samochodów, bo ze względu na trampas część jezdni przylegająca do przystanku i tak jest "zakreskowana".

Cytuj:
To tylko jeden przykład - takich za małych przystanków z jednostronnym dojściem jest mnóstwo.
Jak ktoś wie, do kogo wysłać pismo w tej sprawie, to niech da znać, ja chętnie napiszę i dam wielu znajomym do podpisania.

Ja bym zaczął od ZTM. Chociaż sprawa zależy również od ZDM i Inżyniera Ruchu, więc może lepiej od razu napisać do prezydenta.

Niestety, nie wykorzystano okazji, jaką stwarzała modernizacja linii tramwajowej w al. Jerozolimskich - tam również, a zwłaszcza na Grójeckiej wiele przystanków ma ten problem.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 01, 2007 13:35 
Sympatyk

olek napisał(a):
W niektórych przypadkach - np. przy Parku Praskim - powiększenie można wykonać bez szkody dla samochodów, bo ze względu na trampas część jezdni przylegająca do przystanku i tak jest "zakreskowana".

Przy okazji: czy Waszym zdaniem na przystanku tramwajowym Park Praski w stronę centrum zmieściłaby się wiata?
Ostatnio tam zmokłam jak zaczęło padać znienacka. I nie tylko ja.
W ogóle sporo ludzi teraz z tego przystanku korzysta.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 01, 2007 14:19 
Greenpisarz

Prażanka napisał(a):
olek napisał(a):

Przy okazji: czy Waszym zdaniem na przystanku tramwajowym Park Praski w stronę centrum zmieściłaby się wiata?
Ostatnio tam zmokłam jak zaczęło padać znienacka. I nie tylko ja.
W ogóle sporo ludzi teraz z tego przystanku korzysta.

Na tym przystanku z pewnością zmieściłaby się wiata, w tej wersji slim, które ostatnio instalują głównie w centrum. Nie wiem tylko czy taka wąska wiata, faktycznie chroni przed deszczem. Myślę, że lepiej najpierw poszerzyć przystanek a potem zainstalować normalne wiaty.

Ps. Wiata powinna być tak skonstruowana, żeby reklamy nie ograniczały widoczności siedzącym. Jak dotąd tylko wiaty w wersji slim są pod tym względem OK.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 01, 2007 15:52 
Stały Bywalec

jacor napisał(a):

Poprawić dojście można przez wyznaczenie drugiego przejścia dla pieszych na drugim końcu przystanka. Zdaje się, że są takie przykłady w Czechach. Ciekawe jaki by to miało wpływ na bezpieczeństwo na jezdni?

PostNapisane: Śr lis 07, 2007 21:14 
Greenpisarz

Poniżej propozycja pisma, wszelkie uwagi mile widziane, także propozycje komu to wysłać. Na razie wydaje mi się, że najbliższe temu są kompetencje ZTM, ale pewności nie mam :-)

Zarząd Transportu Miejskiego
Dział Planowania Przewozów
Ul.Dzielna 78 Warszawa

Wniosek

Na podstawie art. 241 Kodeksu postępowania administracyjnego składam
wniosek dotyczący zmian organizacji ruchu pieszego na przystankach tramwajowych i miejscach bezpośrednio do nich przyległych. Jest to sprawa bardzo pilna zwłaszcza w centrum Warszawy, gdzie ze względu na znaczne zwiększenie częstotliwości kursowania tramwajów i obniżenie atrakcyjności przewozów autobusowych, zdecydowana większość podróży miejskich odbywa się właśnie tramwajami. Do sytuacji szczególnie niebezpiecznych i nieprawidłowych dochodzi na przystanku tramwajowym Metro Ratusz Arsenał 09, gdzie w godzinach szczytu pasażerowie nie mieszczą się na przystanku – część z nich wchodzi na torowisko, część nie może wsiąść do tramwaju.
Jako rozwiązanie problemu zgłaszam wniosek o poszerzenie przystanku (od czasu wprowadzenia tram-pasa jeden z pasów dla samochodów jest praktycznie nie wykorzystywany) oraz wykonanie przejścia dla pieszych na poziomie jezdni w dwóch miejscach – przy wejściu do przejścia podziemnego prowadzącego do metra i na drugim końcu przystanku między ulicami: Długa/Bielańska.
Tego typu rozwiązania są standardem w Europie Zachodniej, a także w Czechach. Podany przeze mnie przykład jest rozwiązaniem modelowym, które można zastosować do wielu innych przystanków w każdym miejscu Warszawy, gdzie są tego rodzaju problemy.
Chciałbym też uprzedzić, że lobby samochodowe, które zgłasza zastrzeżenia do tego typu projektów, nie ma żadnych rzetelnych dowodów na poparcie swoich tez („dodatkowe przejścia dla pieszych powodują korki”), bo jest wręcz przeciwnie – badania wykonane w wielu krajach europejskich pokazują, że dodatkowe przejścia dla pieszych uspokajają ruch, zwiększając jego płynność – a korki tworzą się przede wszystkim przez nadmiar samochodów.
Oczekuję od Państwa podjęcia stosownych kroków w tej sprawie i poinformowania mnie o ich rezultacie.

Tu podpis poważania itp...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 08, 2007 16:11 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Wniosek

Na podstawie art. 241 Kodeksu postępowania administracyjnego składam
wniosek dotyczący zmian organizacji ruchu pieszego na przystankach tramwajowych i miejscach bezpośrednio do nich przyległych. Jest to sprawa bardzo pilna zwłaszcza w centrum Warszawy, gdzie ze względu na znaczne zwiększenie częstotliwości kursowania tramwajów i obniżenie atrakcyjności przewozów autobusowych, zdecydowana większość podróży miejskich odbywa się właśnie tramwajami. Do sytuacji szczególnie niebezpiecznych i nieprawidłowych dochodzi na przystanku tramwajowym Metro Ratusz Arsenał 09, gdzie w godzinach szczytu pasażerowie nie mieszczą się na przystanku – część z nich wchodzi na torowisko, część nie może wsiąść do tramwaju.
Jako rozwiązanie problemu zgłaszam wniosek o poszerzenie przystanku (od czasu wprowadzenia tram-pasa jeden z pasów dla samochodów jest praktycznie nie wykorzystywany) oraz wykonanie przejścia dla pieszych na poziomie jezdni w dwóch miejscach – przy wejściu do przejścia podziemnego prowadzącego do metra i na drugim końcu przystanku między ulicami: Długa/Bielańska.
Tego typu rozwiązania są standardem w Europie Zachodniej, a także w Czechach. Podany przeze mnie przykład jest rozwiązaniem modelowym, które można zastosować do wielu innych przystanków w każdym miejscu Warszawy, gdzie są tego rodzaju problemy.
Chciałbym też uprzedzić, że lobby samochodowe, które zgłasza zastrzeżenia do tego typu projektów, nie ma żadnych rzetelnych dowodów na poparcie swoich tez („dodatkowe przejścia dla pieszych powodują korki”), bo jest wręcz przeciwnie – badania wykonane w wielu krajach europejskich pokazują, że dodatkowe przejścia dla pieszych uspokajają ruch, zwiększając jego płynność – a korki tworzą się przede wszystkim przez nadmiar samochodów.
Oczekuję od Państwa podjęcia stosownych kroków w tej sprawie i poinformowania mnie o ich rezultacie.

Generalnie myślę, że to bardzo dobry pomysł. Tyle, że chyba najlepszą okazją do jego realizacji będzie wytyczenie wspólnego pasa dla tramwajów i autobusów na trasie WZ (tylko kiedy w końcu to nastąpi ?!)
Wtedy przydałby się wspólne przystanki dla autobusów i tramwajów, które faktycznie powinny być zdecydowanie większe niż obecne tramwajowe (trzeba by zlikwidować po jednym pasie z każdej strony). Dodatkowego przejścia dla pieszych przy wyjściach z metra bym nie robił, to moim zdaniem zbędna komplikacja a i tak większość ludzi idzie do/z metra. Natomiast po drugiej stronie przystanków przydałyby się jak najbardziej (często i tak ludzie tam przychodzą, co nie jest bezpieczne). Właściwie to nawet nie byłoby to tworzenie nowego przejścia, bo ono tam już jest - kawałek dalej przy Muzeum Niepodległości - wystarczy je przesunąć do samych przystanków, i tak żeby była też możliwość dojścia do muzeum.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona