Poniżej propozycja pisma, wszelkie uwagi mile widziane, także propozycje komu to wysłać. Na razie wydaje mi się, że najbliższe temu są kompetencje ZTM, ale pewności nie mam
Zarząd Transportu Miejskiego
Dział Planowania Przewozów
Ul.Dzielna 78 Warszawa
Wniosek
Na podstawie art. 241 Kodeksu postępowania administracyjnego składam
wniosek dotyczący zmian organizacji ruchu pieszego na przystankach tramwajowych i miejscach bezpośrednio do nich przyległych. Jest to sprawa bardzo pilna zwłaszcza w centrum Warszawy, gdzie ze względu na znaczne zwiększenie częstotliwości kursowania tramwajów i obniżenie atrakcyjności przewozów autobusowych, zdecydowana większość podróży miejskich odbywa się właśnie tramwajami. Do sytuacji szczególnie niebezpiecznych i nieprawidłowych dochodzi na przystanku tramwajowym Metro Ratusz Arsenał 09, gdzie w godzinach szczytu pasażerowie nie mieszczą się na przystanku – część z nich wchodzi na torowisko, część nie może wsiąść do tramwaju.
Jako rozwiązanie problemu zgłaszam wniosek o poszerzenie przystanku (od czasu wprowadzenia tram-pasa jeden z pasów dla samochodów jest praktycznie nie wykorzystywany) oraz wykonanie przejścia dla pieszych na poziomie jezdni w dwóch miejscach – przy wejściu do przejścia podziemnego prowadzącego do metra i na drugim końcu przystanku między ulicami: Długa/Bielańska.
Tego typu rozwiązania są standardem w Europie Zachodniej, a także w Czechach. Podany przeze mnie przykład jest rozwiązaniem modelowym, które można zastosować do wielu innych przystanków w każdym miejscu Warszawy, gdzie są tego rodzaju problemy.
Chciałbym też uprzedzić, że lobby samochodowe, które zgłasza zastrzeżenia do tego typu projektów, nie ma żadnych rzetelnych dowodów na poparcie swoich tez („dodatkowe przejścia dla pieszych powodują korki”), bo jest wręcz przeciwnie – badania wykonane w wielu krajach europejskich pokazują, że dodatkowe przejścia dla pieszych uspokajają ruch, zwiększając jego płynność – a korki tworzą się przede wszystkim przez nadmiar samochodów.
Oczekuję od Państwa podjęcia stosownych kroków w tej sprawie i poinformowania mnie o ich rezultacie.
Tu podpis poważania itp...