Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lis 22, 2007 13:25 
Początkujący

Witajcie,

chciałam poruszyć temat nagminego parkowania samochodów na chodnikach ulic TYŁEM do budynków na co nie reaguje ani policja ani straz miejska.

Jestem ofiarą takich parkujących tyłem blachosmrodów, bo mieszkam na parterze przy ulicy i mam okna blisko ( 5 m) chodnika. Parkują tyłem i interesanci pobliskiejj przychodni, i moi sąsiedzi!! Bo im wygodniej. Ci pierwsi czasami nawet nie gaszą silników.

Prośby i do jednych i do drugich ( tak! do sąsiadów z tego samego budynku, tylk mających okna gdzie indziej ) o uszanowanie prawa do czystego powietrza i nie bycia trutym-były są ignorowanie jako dziwactwa, albo reagują ci kierowcy AGRESJĄ. A proszę mi wierzyc, tuman śmierdzących spalin z każym razem kiedy albo samochód się " mości" albo "wyjeżdza" czuć w mieszkaniu aż zbyt dobrze.

TWobec tego podjęłam próbę zdyscyplinowania smrodów z użyciem służb publicznych. NIESTETY! O ile ZDM zjawia się codziennie i mandaty za niopłacone parkowanie wlepia niezwykle efektywnie, policja lub straż miejska wzywane odnośnie parkowania tyłem żadnych kar nie zastosowywały, twierdziły wręcz że przepisu zabraniającego parkowania tyłem nie ma!!!

Tymczasem, sprawdziłam, jest. Art 47 Kodeksu drogowego pojazdom samochodowym do 2,5 t. o ile na odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju,
szerokość pozostawionego dla pieszych chodnika nie utrudnia im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m, pozwala zatrzymywać się i parkować na chodniku tylko kołami JEDNEGO BOKU lub PRZEDNIEJ OSI ( o ile pojazd zaparkowany na chodniku przednią osią nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.)
Przepis ten dopuszcza także, pod warunkiem zachowania minimum 1,5 m szerokości chodnika dla pieszych, zatrzymanie lub postój przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru.

A więc można parkować pół lub cały samochód, PRZODEM lub WZDŁUŻ, ale nie TYŁEM. Za Naruszenie przepisów art 47 KD otaryfikator mandatów przewidyuje karę 100 zł.

DLACZEGO NIKT TEGO NIE EGZEKWUJE?? POMÓŻCIE!!!!
Podjęliście akcję przeciwko rozjeżdzaniu zieleni. Podejmijcie akcję przeciwko ruro-wydechowym trucicielom . A może odpowiednia VLEPKA???

pozdrawiam, 3lunia, parter, Warszawa mała ulica w "strefie"

PostNapisane: Cz lis 22, 2007 13:40 
Zielony Oszołom

3lunia napisał(a):
Tymczasem, sprawdziłam, jest. Art 47 Kodeksu drogowego pojazdom samochodowym do 2,5 t. o ile na odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju,
szerokość pozostawionego dla pieszych chodnika nie utrudnia im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m, pozwala zatrzymywać się i parkować na chodniku tylko kołami JEDNEGO BOKU lub PRZEDNIEJ OSI ( o ile pojazd zaparkowany na chodniku przednią osią nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.)

Wygląda na to, że masz rację. Masz, jak widzę, doświadczenie z policją i SM, które nie raczyły dostrzec problemu. Czy próbowałaś pokazać im znalezione przez siebie przepisy? Ile razy zdarzyło się, że te służby odmówiły interwencji?

Skoro przepisy są wyraźne, może warto taką przykładową sprawę wyegzekwowania swoich praw: "zgłoszenie-brak interwencji-zażalenie poparte przepisami-wynik..." przeprowadzić, uważnie monitorując i opisując?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 03, 2007 15:28 
Bywalec

wraz z nazwiskami i nr interweniujacych funkcjonariuszy

PostNapisane: Cz sty 17, 2008 22:34 
Oberspammer

3lunia napisał(a):
Podjęliście akcję przeciwko rozjeżdzaniu zieleni. Podejmijcie akcję przeciwko ruro-wydechowym trucicielom . A może odpowiednia VLEPKA???

Niczego nie sugeruję, tylko trochę przykładów z życia... ;-)

1. Znajomy zamieszkał na Starym Mokotowie -- wąziutkie uliczki, zabudowa willowa. Jak ktoś krzywo zaparkuje, cała ulica jest zablokowana. Tubylcy już się nauczyli. Jeżeli zjawi się jakiś niefrasobliwy, parkujący byle jak, znajomy bierze dyżurną kostke smalcu, pisze na kartce A4 grubym flamastrem: "naucz się parkować, baranie!", smaruje spód kartki smalcem i przylepia do przedniej szyby. Smalec zapycha pióra wycieraczek, trzeba usuwać ręcznie, szmatą i detergentem. Paskudna robota...

2. Wkopanie dorodnego kartofla w rurę wydechową może skutkować rozerwaniem układu wydechowego (szczególnie przy dieslach, gdzie rozrusznik musi zapewnić dobre sprężanie), albo wystrzelenie kartofla i wywalenie szyby... Ryzykowne.

3. Pianka montażowa w sprayu, zaaplikowana do tłumika... To na pewno samo nie wyjdzie. Tłumik do wymiany.
Tym bardziej ryzykowne... :twisted:

Metody # 2 & 3 z poradnika takiej jednej agencji w U$ of A... 8-)

PostNapisane: Pt sty 18, 2008 1:01 
Stały Bywalec

Cytuj:
1. Smalec
2. Kartofel
3. Pianka montażowa

Dochodzi jeszcze samoprzylepna kartka, w zależności od humoru, od małej wlepki po A4. Jest jeszcze wersja z ziarnem na masce/dachu - znaczy pokarm dla zmarźniętych skrzydlatych przyjaciół :D

W kwestii parkowania parkowania tyłem.
Szczerze to pierwsze słyszę, że jest na to jakiś przepis (owszem zakazu nie ma albo wolno parkować bokiem lub przodem). Jednak co za różnica jak stoi samochód skoro to od wiatru w dużej mierze zależy? Owszem rozmumiem jak ktoś stoi na włączonym silniku i tak kilka... naście minut piłuje go z rurą skierowaną w okno. Wtedy to już nie jest kwestia przepisów, a kultury i wychowania.
U mnie sytuacja jest ciut inna, gdyż parkuje się niestety prostopadle, ale obojętne jak, gdyż z obu stron są budynki :(

Pozdrawiając życzę wygranej w batalii o czystsze powietrze ;)

PostNapisane: Pt sty 18, 2008 21:46 
Zielony Oszołom

SeBeQ napisał(a):
Cytuj:
1. Smalec
2. Kartofel
3. Pianka montażowa

Dochodzi jeszcze samoprzylepna kartka, w zależności od humoru, od małej wlepki po A4.

dajcie spokój, jeszcze ktoś pomyśli że te pomysły to na serio... zresztą są one wszystkie szkodliwe dla środowiska ;-P

Straż miejska. Oni mają dobre nalepki, z którymi się trudniej dyskutuje.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 23, 2008 12:52 
Oberspammer

Drodzy Koledzy, zapomnieliście o kocim moczu :wink: