Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt cze 05, 2007 9:42 
Zielony Oszołom

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4202509.html
Nowa stacja kolejowa bez podróżnych
Krzysztof Śmietana2007-06-05, ostatnia aktualizacja 2007-06-05 08:50

Przez kilka lat będzie stała pusta ukończona właśnie stacja kolejowa koło lotniska na Okęciu. Kolejarze spóźniają się z budową torów
Podziemna stacja powstała pod jednym z lotniskowych parkingów. Wysiadający tam w przyszłości z pociągów pasażerowie wyjdą na powierzchnię tuż obok obecnego terminalu krajowego.

Na razie stacja jest gotowa w stanie surowym. Powstał betonowy peron, a po jego bokach przygotowano miejsce na tory. Wciąż jednak nie wiadomo, kiedy przyjadą tam pociągi. Spółka PKP Polskie Linie Kolejowe zwleka z budową półtorakilometrowego odcinka torów - odnogi od linii Warszawa-Radom. Według porozumienia z początku 2004 r. w sprawie dojazdu na lotnisko między rządem i władzami miasta nowy fragment torów już powinien być gotowy. Zeszłorocznym aneksem oddanie stacji z torami przesunięto jednak na 2009 rok. Tego terminu najprawdopodobniej również nie uda się dotrzymać.

- Czeska firma Sudop projektująca półtorakilometrowy tunel, którymi będą jeździć pociągi, ma poważne opóźnienia. Naliczamy im już kary umowne - mówi Krzysztof Celiński, prezes spółki PKP Polskie Linie Kolejowe.

Ten brak koordynacji to nie tylko strata dla podróżnych. Kiedy wreszcie dojdzie do budowy tunelu, trzeba będzie m.in. rozebrać fragment niedawno zbudowanej pętli autobusowej i niektóre nowe jezdnie. Wszystko przez to, że będzie on budowany techniką odkrywkową.

Na razie kolejarze chcą tylko zacząć remont zniszczonych torów linii radomskiej, po których w przyszłości będziemy jeździć na lotnisko. Na pierwszy ogień idzie odcinek od Okęcia do Dworca Zachodniego. Przy okazji powstaną dwie dodatkowe stacje - pod Al. Jerozolimskimi niedaleko Blue City i obok ul. Żwirki i Wigury przy salonie Fiata Carserwis.

Wczoraj kolejarze otworzyli dwie oferty firm chętnych do przebudowy tej linii: za 205 i 208 mln zł. Spółka PLK zapowiada, że przetarg zostanie rozstrzygnięty w ciągu tygodnia. Tory chce remontować w wakacje. Wtedy można się spodziewać ogromnych utrudnień na linii z Radomia. Ruch pociągów od Okęcia do Dworca Zachodniego miałby zostać całkowicie wstrzymany.

Kiedy w końcu uda się wyremontować tory i zbudować łącznik na lotnisko, przejazd pociągiem ze Śródmieścia zajmie niecałe 20 minut.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 05, 2007 11:14 
Oberspammer

Ta stacyjka to poroniony pomysl. Poroniony pod tym wzgledem, ze tam powinna byc wielka podziemna stacja kolejowa, gdzie zatrzymywalyby sie takze pociagi IC i pospieszne etc. Powinna to byc takze stacje przejazdowa dla podmiejskich, a nie stacja doczolowa. Ale to tylko moje zdanie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 05, 2007 13:43 
Zielony Oszołom

Faktrycznie w Zurichu i Amsterdamie tak jest i jest to superwygodne. Na Okęciu... chyba takie rozwiazanie jak jest planowane będzie ok - na linii radomskiej nie ma za dużo pociągów kwalifikowanych i nigdy nie będzie.

Mam nadzieję że jeśli będzie budowane nowe duże lotnisko dla Warszawy to postanie przy CMK i tam zrobią porządną stację.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 05, 2007 20:44 
Oberspammer

A ja właśnie myśle, ze gdyby pomyśleli, to by połączyli te tory ślepe z Lotniska np. z linią do łodzi - ale to by pewnie musiało wymagac spojrzenia na mapę. Tymczasem będzie autostrada obok lotniska, a z IC i pospiechów będzie się trzeba przesiadac na miejskie SKM - zgaduję ile biletów na to trzeba? Więc jaki bedzie modal split na lotnisko po wybudowaniu autostrady i ślepej stacji na Okęciu?

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 06, 2007 6:22 
Admin

A co, będzie to stacja tylko dla SKM? Ja też wolałbym stację przelotową, ale takie odgięcie mogłoby wydłużać dojazdy aglomeracyjne, np. z Piaseczna do centrum.

Wydaje mi się, że tak jak projektują może być ok, byleby przedłużyli do Okęcia część pośpiesznych obecnie kończących na Zachodnim - z Olsztyna, Białegostoku, Hajnówki, Terespola.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 06, 2007 8:20 
Oberspammer

Gdyby to była stacja przelotowa nie wszystkie pociągi aglomeracyjne musiałyby jechać przez lotnisko - zwłaszcza te szczytowe.

Co do przedłużenia pociągów się zgadzam, ale stacja, która wybudowali nie będzie tego umożliwiała - to będzie tylko jeden peron i dwa osobne tory pod ziemią. Nie będzie tam bodajże możliwości obrócenia składu z lokotywą elektryczną - czyli tylko składy elektryczne wchodzą w grę lub Push-Pulle. Ale może się mylę.

Ale najpierw niech w ogóle to wybudują.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 06, 2007 8:22 
Oberspammer

Aha - jeszcze jedno. Zupełnie nowe lotnisko dla Warszawy nie jest konieczne - wystarczy dodatkowy Modlin - tak sądzę. Zresztą jesli plany większości samorządów w Polsce wypalą to każde pipidowo będzie miało swoje lotnisko, więc wielki hub w centrum Polski będzie zupełnie nikomu nie potrzebny.

PostNapisane: Wt maja 22, 2012 7:53 
Oberspammer

http://www.zw.com.pl/artykul/0,656210.html

Obrazek

Powodzenia, turyści :D

(Dla niezorientowanych, to nie rozkład PKS-ów, a pociągów z nowej stacji na Okęciu :)

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)