Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 12:53 
Bywalec

Trafiłem na tę sprawę przypadkowo. Temat jest sprzed roku, nie wiem czy był jakiś dalszy ciąg, nie miałem w ogóle pojęcia o tej historii.

Nie znalazłem też na Forum. Może warto tego nie zostawić.

Otóż, jak dla mnie zupełne horrendum, tego się nawet w POlsce nie spodziewałem:

http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Wal-p ... &_ticrsn=3

"Wal po osobówce" Tak uczą jeździć Tirem! 2011-03-31 (12:30)

"Walcie po osobówce, jest poniżej waszych nóg" - takie instrukcje na temat zachowań na drodze mogą usłyszeć uczestnicy obowiązkowych szkoleń dla kierowców tirów, organizowanych przez Ogólnopolskie Zrzeszenie Pracodawców Transportu Drogowego. To jeszcze nie wszystko. Nagranie z jednego z takich szkoleń ujawniła telewizja TVN24.

(fot. www.podlaska.policja.gov.pl)
Uczestnicy tych szkoleń są według TVN24 instruowani, jak rozpychać się na drodze, pośród osobowych samochodów. W sytuacji, gdy dojdzie do zagrożenia, powinni zdaniem instruktorów wybierać zderzenie z samochodem osobowym, niż z jakąkolwiek większą przeszkodą, która może poważnie uszkodzić pojazd i ładunek.

O kierowcach samochodów osobowych można usłyszeć mnóstwo niewybrednych komentarzy. Szkolenie wydaje się być szokującym "praktycznym poradnikiem" kierowcy, który dowie się też, jak oszukać policjanta, jadąc przeładowanym samochodem, albo że zapraszając do kabiny prostytutkę ryzykuje areszt w razie policyjnej kontroli, ponieważ dziewczyna może mieć przy sobie narkotyki.

(cd w linku)

Jeśli było, jeśli nie ten dział, jeśli "królowa Bona umarła", jeśli nie jest to temat itp. - Adminie, czyń swoją powinność.

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 20:44 
Stały Bywalec

W serii poczynań kierowców ciężarówek
http://nasygnale.pl/kat,1025343,title,Tir-ze-swiniami-spadl-na-15-roczne-dziecko,wid,14386707,wiadomosc.html?ticaid=5e36d
Cytuj:
Tir ze świniami spadł na 1,5 roczne dziecko!

Dla 1,5-rocznego Ksawerego Zwiernika z Owińsk (woj. wielkopolskie) pobyt u babci mógł się zakończyć tragicznie! Na chłopczyka przewróciła się ... ciężarówka przewożąca prosięta! Ale jakimś cudem dziecko ocalało.

Mama Ksawerego, Magdalena (25 l.) przyjechała z synem do rodzinnego Sękowa, by trochę odpocząć. Chłopiec uwielbia odwiedzać dziadków, bo na wsi zawsze jest co robić.

Drugiego dnia pobytu babcia Bogusia zabrała wnuka do sklepu. Niestety, w miejscowości nie ma chodników i trzeba chodzić poboczem.

– Zostałam na posesji. Droga do sklepu jest krótka, a ja wszystko widziałam z podwórka - wspomina mama Ksawerego, Magdalena. – Ksawery trzymał babcię za rękę. Gdy dochodzili do zakrętu, zostało im jedynie kilka kroków do sklepu. W tym samym momencie na drodze pojawiła się rozpędzona ciężarówka przewożąca świnie.

Kierowca stracił panowanie nad ogromnym samochodem i na zakręcie ciężarówka przewróciła się wprost na babcię z wnuczkiem! Wszystko na oczach pani Magdy.

– Gdy zobaczyłam, co się dzieje, w głowie miałam najstraszniejsze myśli. Z krzykiem pobiegłam do wywróconego auta i próbowałam ich znaleźć – wspomina roztrzęsiona kobieta.

Okazało się, że pani Bogusia i Ksawery znaleźli się między kabiną kierowcy a naczepą. Wąska szpara uratowała ich przed niechybną śmiercią! Nawet w tak dramatycznej sytuacji babcia chłopczyka nie straciła zimnej krwi.

Znalazła lukę między drzewkami i podała dziecko sąsiadowi, który był z drugiej strony płotu. Ona sama wydostała się po kilku minutach. Lekarze, którzy przyjechali na miejsce, nie stwierdzili żadnych obrażeń u poszkodowanych. Nawet nie zostali zabrani do szpitala.

– To cud, że mój synek i mama żyją. Nigdy nie zapomnę widoku tej ciężarówki – mówi pani Magda. Rodzina powoli zaczyna otrząsać się z szoku. Chociaż obrazy z wypadku pojawiają się im jeszcze przed oczami, to starają się powoli zacząć żyć normalnie. Mały Ksawery potraktował wszystko jak bajkową przygodę. Tak właśnie całe zdarzenie próbują mu wytłumaczyć bliscy...

Obrazek

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 21:14 
Stały Bywalec

Strzelam, że zaraz babcia dziecka zostanie oskarżona o spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym poprzez chodzenie po poboczu...

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 17:43 
Admin

Tabula rasa napisał(a):
Trafiłem na tę sprawę przypadkowo. Temat jest sprzed roku, nie wiem czy był jakiś dalszy ciąg, nie miałem w ogóle pojęcia o tej historii.
[...]
"Walcie po osobówce, jest poniżej waszych nóg" - takie instrukcje na temat zachowań na drodze mogą usłyszeć uczestnicy obowiązkowych szkoleń dla kierowców tirów, organizowanych przez Ogólnopolskie Zrzeszenie Pracodawców Transportu Drogowego.
[...]
Jeśli było, jeśli nie ten dział, jeśli "królowa Bona umarła", jeśli nie jest to temat itp. - Adminie, czyń swoją powinność.

Sprawa była dość głośna rok temu. Nie kojarzę czy była na forum, więc nie kasuję.

Na marginesie – uważam, że tak właśnie powinni być szkoleni kierowcy autobusów miejskich (i motorniczowie). Ostre hamowanie pojazdu, w którym pasażerowie stoją, często kończy się połamanymi rękami, nogami itp., a ten który zajechał drogę odjeżdża nieświadom niczego. W wielu przypadkach lepiej byłoby część energii kinetycznej wytracić na osobówce, która ma strefę zgniotu i poduszki powietrzne, a pasażerowie siedzą przypięci pasami.

A co do tirów, to smaczku sprawie przydaje fakt, że dyrektorem Biura Prawnego Ogólnopolskiego Zrzeszenia Pracodawców Transportu Drogowego, które organizowało te niesławne szkolenia, jest niejaki Maciej Wroński. Ten sam Maciej Wroński wcześniej jako główny specjalista w Departamencie Transportu Samochodowego w Ministerstwie Transportu przeforsował równie niesławną nowelizację prawa o ruchu drogowym w 2001 r., która doprowadziła do rozbieżności polskiego prawa z Konwencją Wiedeńską.

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 18:34 
Dzicz Kudłata

olek napisał(a):
Na marginesie – uważam, że tak właśnie powinni być szkoleni kierowcy autobusów miejskich (i motorniczowie). Ostre hamowanie pojazdu, w którym pasażerowie stoją, często kończy się połamanymi rękami, nogami itp., a ten który zajechał drogę odjeżdża nieświadom niczego.

... lub świadom i w poczuciu pełnej bezkarności :oops:

olek napisał(a):
W wielu przypadkach lepiej byłoby część energii kinetycznej wytracić na osobówce, która ma strefę zgniotu i poduszki powietrzne, a pasażerowie siedzą przypięci pasami.

Po takim kontakcie przypuszczam że kierowca jak i jego pasażerowie nigdy więcej nie zatarasują przejazdu tramwajowi i będą się mocno zastanawiać przed każdą próbą zajechania drogi/wymuszenia pierwszeństwa.