Autor Wiadomość
 Tytuł: Guzikowi
PostNapisane: Wt mar 22, 2011 11:14 
Oberspammer

Witam,

Akcja VVarszawskiej Inicjatywy Pieszej się rozszerza.

mmwarszawa.pl napisał(a):
„Guzikowi” będą włączać pieszym sygnalizację
Dodane 2011-03-21 18.32 , komentarzy 1
Kategorie: Wiadomości Miejsce: Warszawa, Tagi: zielone mazowsze, plac konstytucji, przejścia dla pieszych, sygnalizacja świetlna, guzikowi, przycisk na przejściu dla pieszych, warszawa, śródmieście, ulice, miasto,
– Chcemy pokazać, że przyciski przy przejściach dla pieszych to nieporozumienie – mówią organizatorzy happeningu, który odbędzie się 1 kwietnia.

Udostępnij artykuł na Facebooku

„Guzikowi” będą włączać przechodniom syg...

Autor: MM
„Guzikowi” pojawią się na warszawskich ulicach 1 kwietnia. Nie będzie to jednak żart prima aprilis, tylko happening. – Bo problem jest jak najbardziej poważny – mówi Wojciech Szymalski ze stowarzyszenia Zielone Mazowsze, które organizuje akcję.

Przy sygnalizacjach świetlnych w kilku punktach miasta staną wolontariusze. Będą wciskać za pieszych i rowerzystów żółte przyciski, które uruchamiają zielone światło. – Chcemy pokazać, że stosowanie tego typu przycisków, zwłaszcza w Śródmieściu, jest nieporozumieniem – wyjaśnia Szymalski.

Guziki przy przejściach? To męczące...

Dodaje, że przyciski oznaczają tak naprawdę dyskryminację pieszego, który aby móc przejść przez ulicę – często musi wcisnąć guzik. – To także problem dla rowerzystów, którzy muszą się zatrzymać i taki przycisk wcisnąć. A kierowcy samochodów nie muszą się zatrzymywać, gasić silnika, wysiadać z auta, wciskać przycisku – ironizuje Szymalski.

Podczas happeningu Zielone Mazowsze będzie zbierać od warszawiaków opinie na temat sensu istnienia żółtych przycisków. „Guzikowi” pojawią się prawie na pewno przy pl. Konstytucji. Gdzie jeszcze? To zależy od tego jak pójdzie rekrutacja.

Na swojej stronie Zielone Mazowsze zachęca wolontariuszy do zgłaszania się. Wystarczy wysłać mail na adres: w.szymalski@zm.org.pl. – Na pierwszych chętnych czekają specjalne uniformy „Guzikowego” – dodaje Szymalski.

Tytuł: Re: Guzikowi
PostNapisane: Wt mar 22, 2011 16:35 
Zielony Oszołom

Myślę że logiem akcji mógłby stać się

Obrazek

guzik.

A hasłem: "Co robi Ratusz?"
Obrazek

PostNapisane: Śr mar 23, 2011 10:57 
Stały Bywalec

A może zrobić na dowolnym dużym skrzyżowaniu troszkę inną aczkolwiek podobną akcję...

> Czyli guziki dla kierowców <

Opis pomysłu:
1. Światła starowane "ręcznie" przez wolontariuszy
2. Duże skrzynki z dużym guzikiem (najlepiej z pasmanterii) podawane kierowcom przez innych wolontariuszy.
3. Sterownia w postaci jednego wolontariusza
4. Symulator pieszych

@1.
Przed każdym sygnalizatorem stoi wolontariusz i zasłania go czarną tabliczką z namalowanym czerwonym światłem... w odpowiednim momencie zmienia tabliczkę na żółtą bądź zieloną.

@2.
Gdy "pali się" czerwone to jeśli ktoś się zatrzyma to podchodzi do niego wolontariusz ze skrzynka i mówi, że zielone zapali się po naciśnięciu guzika.

@3.
Jedna osoba pilnuje porządku, choć można przyjąć, że zmiana koloru następuje zawsze po 10 lub 20 sekundach, więc zasadniczo to każdy wie kiedy zmieniać kolor... chyba, że guzik nie został naciśnięty - wówczas pozostaje czerwone mimo iż czas byłby ku temu.

@4.
Grupa wolontariuszy przemieszcza się po pasach wówczas gdy mają zielone, które w tym systemie sterowania zapala się dla nich przy każdym cyklu. Dodatkowo między pieszymi "żywymi" mogą spacerować piesi z tektury lub namalowani na prześcieradle.

Myślę, że dopiero taka akcja ma szanse trafić do kierowców.

* - oczywiście pomysł narusza taką liczbę przepisów, że strach się bać, ale zapewne można by to dopracować łącznie z zaangażowaniem jakiejś firmy sygnalizacyjnej, która po prostu podjęłaby się "konserwacji" świateł tego dnia.

PostNapisane: Śr mar 23, 2011 16:05 
Stały Bywalec

Phinek napisał(a):
A może zrobić na dowolnym dużym skrzyżowaniu troszkę inną aczkolwiek podobną akcję...

> Czyli guziki dla kierowców <

Było ;p.

http://www.tvn24.pl/-1,1655837,0,1,wiadomosc.html

PostNapisane: Śr mar 23, 2011 22:13 
Oberspammer

Projekt pduncza biorę w ciemno. Ale zrobmy go jakoś w późniejszym terminie i być może nie będzie dotyczył problemusamych przycisków.

PostNapisane: Pt kwi 01, 2011 7:28 
Oberspammer

Guzikowi chwycili, ale w Częstochowie :-O

Cytuj:
Miasto zatrudniło guzikowychTomasz Haładyj2011-04-01, ostatnia aktualizacja 2011-03-31 12:56
Mają naciskać zamontowane na skrzyżowaniach przyciski, by zapaliło się zielone światło dla pieszych. W tej irytującej czynności guzikowi wyręczą każdego z nas.

Przyciski do włączania zielonego światła to coraz powszechniejsze rozwiązanie. I coraz bardziej denerwujące pieszych. Bo o ile np. przy Politechnice guziki mają sens - piesi pojawiają się tam nieregularnie, więc ruch wstrzymywany jest tylko wtedy, gdy ktoś chce przejść przez jezdnię - to wydają się zbędne na skrzyżowaniach w centrum. Po pierwsze i tak piesi są tam zawsze. Po drugie, jeśli przycisk naciśnie się za późno, oczekiwanie na zielone światło może wydłużyć się o cały cykl sygnalizacji. Gdy "Gazeta" napisała, że przyciski pojawią się nawet w Alejach po ich wyremontowaniu - magistrat postanowił zmienić projekt. Niestety, nie zgodził się Urząd Marszałkowski czuwający nad właściwym wykorzystaniem 10 mln euro unijnej dotacji.

- Inwestycję należy przeprowadzić zgodnie z wnioskiem aplikacyjnym. To nie my wymyśliliśmy guziki, chciał ich Urząd Miasta Częstochowy - tłumaczy Bogna Krawczyk z Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach.

Przepisy unijne mówią, że przez pięć lat po wykonaniu inwestycji nie można nic zmieniać. Urząd Miasta nie chce czekać tak długo.

- Zatrudniliśmy, na razie na próbę, osoby, które będą przyciskać guziki na jednym ze skrzyżowań, gdzie guziki już są. Nie cały dzień, bo nie ma takiej potrzeby a i koszty byłyby za duże. Myślimy o popołudniowym szczycie, czyli od godz. 13 do 17 - mówi Jerzy Stobiecki, wiceprezydent odpowiedzialny za komunikację.

Typowane są dwa miejsca: guzikowi staną od poniedziałku (dziś trwa szkolenie z bhp) na skrzyżowaniu al. Wyzwolenia i Michałowskiego na Północy. Potem przeniosą się pod PKS.

Guzikowi są zatrudnieni w ramach prac interwencyjnych, a więc na trzy miesiące. Co potem? - Jeśli się sprawdzą, zatrudnimy osoby naciskające przyciski na stałe. Rekrutację będziemy prowadzić etapowo, wraz z oddawaniem do użytku po remoncie kolejnych fragmentów Alej - mówi wiceprezydent Stobiecki.

Pierwsi, już nie testowi guzikowi, potrzebni będą w Alejach pod koniec roku: gdy zakończy się przebudowa pl. Biegańskiego a znajdująca się na nim sygnalizacja wyposażona zostanie w przyciski. Tylko na placu potrzeba będzie czterech pracowników: po jednym na wlotach II i III Alei oraz przy projektowanych sygnalizacjach u zbiegu Śląskiej i Szymanowskiego oraz Racławickiej i Dąbrowskiego.

Źródło: Gazeta Wyborcza Częstochowa

Więcej... http://czestochowa.gazeta.pl/czestochow ... z1IFa99RTx

PostNapisane: Pt kwi 01, 2011 8:39 
Zielony Oszołom

prima aprilis

PostNapisane: Pt kwi 01, 2011 11:25 
Oberspammer

Może i prima, ale pomysł mój. Gdybym był dziennikarzem zgarnąłbym sumkę.

PostNapisane: Pt kwi 01, 2011 22:57 
Zielony Oszołom

Zapytaj pana Haładyja, tu na forum (może nas czyta? - pozdrawiam!), a nuż postawi Ci przynajmniej piwo :-)

PostNapisane: So kwi 02, 2011 8:53 
Stały Bywalec

Bardzo dobry pomysł z tym happeningiem.
Czas najwyższy zacząć robić porządek z wymysłami urzędników.
Prawo o Ruchu Drogowym stanowi, że pieszy może wkraczać na
przejście dla pieszych dopóki pali się ciągłe zielone światło.
Natomiast urzędnicy wymyślili, że pieszy musi niejako zameldować się
(poprzez wciśnięcie guzika) przed rozpoczęciem się fazy gdy
zielone światło będzie możliwe. Wciśnięcie guzika PO rozpoczęciu się
fazy umożliwiającej przejście ale PRZED momentem gdy zielone światło
zaczęło by migać niestety nie powoduje jego zapalenia i pieszy musi
czekać do następnego cyklu (że o uszkodzonych przyciskach nie wspomnę).
Ten dodatkowy czas oczekiwania to jest KARA (za co?) nałożona na pieszych
przez urzędników. Gdyby tak policzyć do końca życia ile czasu ma mi zająć
przeczekiwanie zaczętych cykli świetlnych i dodatkowo faz światła czerwonego,
to całkiem niezły WYROCZEK by mi wyszedł.
Ja rozumiem, że te guziki wymyślono z troski o między innymi MOJE bezpieczeństwo,
aby zapewnić mi możliwość opuszczenia przejścia dla pieszych
zanim pojawią na nim się pojazdy - ale to jest BARDZO GŁUPI POMYSŁ.
Dlaczego nie sprawdza się na skrzyżowaniach o małym natężeniu ruchu
pieszego napisałem na wstępie, a dlaczego również przy dużym natężeniu - teraz:
Otóż gdy zielone światło się już pali kolejni piesi wchodzą na przejście
już w trakcie cyklu, więc mogą zejść nie zdążyć. Światło zielone migające trwa
mniej więcej tyle samo czasu co pomarańczowe dla samochodów czyli bardzo
krótko. CIASNYM URZĘDNICZYM GŁOWOM wyjaśniam: wystarczy zmienić proporcje.
Krótsze światło zielone ciągłe, za to dłuższe migające. A guziki powyrzucać
na śmietnik. Unikniemy straty czasu, nerwów i sprowokowanych przez WAS -
URZĘDNIKÓW aktów wandalizmu (niszczenia guzików) za które, poprzez podatki
MY WSZYSCY płacimy. A to też KARA - tym razem finansowa.