Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr kwi 06, 2011 11:33 
Bywalec

Witam,
mam pytanie o stojak rowerowy przy metro Kabaty w Warszawie - koło pętli autobusowej przy TESCO znajdują się charakterystyczne u-kształtne stojaki z takimi jakby zaczepami po każdej stronie stojaka. Nasze niezwykłe społeczeństwo stawia tam wózki sklepowe tuż przed wejściem z dobrami konsumpcyjnymi do autobusu na pętli. Czy ktoś mi może powiedzieć jakie jest przeznaczenie tych stojaków? czy służyć mają do rowerów czy też są dla wózków? Czy jest możliwość oznakowania takiego stojaka aby było to jasno wiadomo?
Jeśli ktoś wie coś w temacie to będę wdzięczna.
Dzisiaj pierwszy raz w życiu wykrzesałam z siebie asertywność 9 - i jechałam rowerem w metrze :) udało się.
pozdrawiam wszystkich miejskich rowerzystów!!!!!

Kala

PostNapisane: Śr kwi 06, 2011 11:52 
Zielony Oszołom

Wydaje mi się, że jakby zaczęły tak regularnie parkować rowery to w końcu zrozumieją, że to są stojaki, a nie parking dla wózków. Ewentualnie można zwrócić się z prośbą do zarządcy terenu o ustawienie tabliczki 'stojaki rowerowe'/'zakaz parkowania wózków'/inne.

PostNapisane: Śr kwi 06, 2011 12:48 
Oberspammer

mplonski napisał(a):
Wydaje mi się, że jakby zaczęły tak regularnie parkować rowery to w końcu zrozumieją, że to są stojaki, a nie parking dla wózków. Ewentualnie można zwrócić się z prośbą do zarządcy terenu o ustawienie tabliczki 'stojaki rowerowe'/'zakaz parkowania wózków'/inne.

Nie zrozumieją.
Przed Carrefour-Express na S(t)olcu tamtejsza spółdzielnia ustawiła coś 3 stojaki (o które była draka, bo narządzili naklejki "stojak dla rowerów i psów").

I jak tylko naklejki znikły, pan cieć zaczął wsuwać pod pierwszy stojak z brzegu wózki sklepowe.
Ponieważ rowerzyści mu te wózki regularnie odkopywali, pierwszy wózek w rzędzie przymocował stalowym, nierdzewnym cybantem.

Walka z chamstwem i tępotą jest ciężka. Ktoś z MK wspominał, że skłonił samorząd w swojej podwarszawskiej miejscowości, żeby ustawił stojaki typu Sheffield na bazarku. Oczywiście przekupki pokładły na stojakach dechy i zrobiły z nich stargany.

PostNapisane: Śr kwi 06, 2011 13:08 
Bywalec

Monty B. Ike napisał(a):
mplonski napisał(a):

hm, ja mogę je regularnie odkopywać na boki (nawet złośliwie przy tym rechocząc), ale chodzi mi o to czy one są na 100% na rowery? Bo nie ma znaku może ja jestem jakaś ograniczona i są to stojaki naprawdę na wózki???? wyglądają jak zwykłe stojaki na rower U kształtne tylko z boku mają prostopadle wyprowadzoną zagiętą część, która tworzy jakby podpórkę (no dla roweru chyba opartego), żeby nie odjechało to co parkuje.
Kala

PostNapisane: Śr kwi 06, 2011 15:15 
Oberspammer

Bisette napisał(a):
chodzi mi o to czy one są na 100% na rowery? Bo nie ma znaku może ja jestem jakaś ograniczona i są to stojaki naprawdę na wózki????

Może jakieś zdjęcie? Choćby komórką?

PostNapisane: Śr kwi 06, 2011 15:35 
Zielony Oszołom

To są stojaki rowerowe, a wózki stoją w jego okolicy bo akurat tam staje autobus na pętli.
No a stojak zabezpiecza wózki przed odjechaniem pod wpływem wiatru, który ma tam dość spore pole do popisu.

PostNapisane: Śr kwi 06, 2011 15:53 
Bywalec

legalnycyklista napisał(a):
To są stojaki rowerowe, a wózki stoją w jego okolicy bo akurat tam staje autobus na pętli.
No a stojak zabezpiecza wózki przed odjechaniem pod wpływem wiatru, który ma tam dość spore pole do popisu.

jakie wózki? wózki mają wiatkę.
chyba rowery zabezpiecza żeby nie odjechały?
dobra jutro cyknę fotkę i jakoś spróbuję tu wpakować :)
Kala

PostNapisane: Śr kwi 06, 2011 16:31 
Zielony Oszołom

Wózki powinno się stawiać do wiaty, ale że ludziom nie chce się nieść zakupów do autobusu to je dowożą wózkiem i wózek zostawiają gdzie im wygodnie.

PostNapisane: Śr kwi 06, 2011 18:34 
Zielony Oszołom

mplonski napisał(a):
'stojaki rowerowe'/'zakaz parkowania wózków'/inne.

O tak, tak. Zakazać, zabronić, postawić znak "ograniczenie prędkości" i na pewno będzie już wszystko OK.

A może nie zakazywać, tylko zwrócić się do TESCO że to przecież ich wózki, więc albo niech ich sobie pilnują, albo niech... postawią własne stojaki tuż przy zatoczce? Żeby ich klientom korzystającym z komunikacji miejskiej było wygodnie, a wózki były uporządkowane.

Monty B. Ike napisał(a):
Oczywiście przekupki pokładły na stojakach dechy i zrobiły z nich stargany.

Absolutnie genialne! :lol:

Bisette napisał(a):
hm, ja mogę je regularnie odkopywać na boki (nawet złośliwie przy tym rechocząc), ale chodzi mi o to czy one są na 100% na rowery?

Ja w parkingach różnych centr handlowych regularnie przypinam rower do stojaków na wózki (od zewnątrz - tak żeby nie blokować wózków), i jakoś mi się nie uśmiecha wizja, że ktoś będzie mi ten rower odkopywał, zwłaszcza złośliwie rechocząc.

Czy nie możemy się zdobyć na inne pomysły rozwiązania problemu, niż agresja i demolka? Czy tych wózków jest tam takie stado, że trzeba z nimi walczyć jak z szarańczą, bo nie da się przypiąć roweru?

Wydaje mi się że kulturalna Bisette po prostu się chciała upewnić, czy nie są to przypadkiem dedykowane stojaki dla wózków, by nie zaparkować roweru w niedozwolonym miejscu - a nam się włączył agresor ciemiężonego rowerzysty.

Bisette - ja stosuję zasadę: co nie jest zakazane, jest dozwolone. Jest tam znaczek "tylko dla wózków"? :-)

PostNapisane: Śr kwi 06, 2011 23:29 
Stały Bywalec

pduncz napisał(a):
Ja w parkingach różnych centr handlowych regularnie przypinam rower do stojaków na wózki (od zewnątrz - tak żeby nie blokować wózków)

Nie tylko ty – np. z tego co zauważyłem, w pewnym hipermarkecie w mojej dziurze zdarza się to nagminnie. Szkoda tylko że to jest konieczne, bo w małych i średnich miastach hipermarkety nastawiają się na samochody i _tylko_ samochody ;/.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona