Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt sty 01, 2010 19:39 
Oberspammer

http://www.dobreprogramy.pl/Open-Transport-Tycoon-Deluxe-na-noworoczny-weekend,Aktualnosc,15921.html
Gwoli podnoszenia kwalifikacji w ZTM??? :wink:

PostNapisane: Pt sty 01, 2010 21:38 
Admin

Fajna gra, polecam. Co prawda autobusy i tramwaje (tylko po wgraniu dodatku) są nieco słabiej rozbudowane, podobnie nie powala część lotnicza. Ale za to rozwiązania kolejowe (budowa skrzyżowań magistral, budowa stacji, rozjazdów, sygnalizacji sterującem ruchem) można optymalizować do upadłego podnosząc wydajność poszczególnych elementów sieci kolejowej. Jak ktoś ma duszę innowatora, to można na jednej mapie grać w nieskończoność. A kreator daje możliwość korzystania z więcej niż jednej mapy, czy scenariusza gry.

Swoją drogą, gra to klasyk. Pierwszy raz wpadła mi w ręce z dobre 10 lat temu, jeszcze w wersji płatnej na Windowsa. Od tego czasu przesiadłem się na wersję otwartą (darmową), nauczyłem się korzystać z wielu dodatków (np jednego dodającego polskie wagony i lokomotywy) i przesiadłem się z Windy na Linuxa.
Ale grę wciąż mam, i wciąż zdarza mi się w nią grywać w wolnym czasie. Jest po prostu świetna, pomimo swojego wieku (albo dzięki niemu, bo nie zniszczono jej nadmiarem fajerwerków graficznych).

PostNapisane: So sty 02, 2010 22:13 
Bywalec

Wy powinniście zainteresować się grą MOBILITY. Polega na stworzeniu optymalnej sieci transportowej zgodnie z ideą zrównoważonego transportu, bardzo trudna. Projekt wspomagali transportowcy z Uniwersytetu w Weimarze, więc ma zaimplementowane takie zabawki jak np. brak możliwości zlikwidowania korków budową nowych odcinków dróg, ale asortyment działań jest dość bogaty (linie autobusowe z wydzieleniem pasów ruchu i masę innych). Oprócz korków są inne ważne wskaźniki (hałas, ograniczenie swobody przez poszatkowanie przestrzeni drogami, itd.)

http://www.mobility-online.de/en/inform ... ation.html

PostNapisane: N sty 03, 2010 14:21 
Bywalec

Z ciekawych gier transportowych jest jeszcze Locomotion, tak samo jak w przypadku TTD autorstwa Chrisa Sawyera. Jest to właściwie druga część TTD, z lepszą grafiką i interfejsem zaczerpniętym z serii RollerCoaster Tycoon oraz różnorodnymi scenariuszami, których celem nie jest tylko zdobycie 100% oceny przedsiębiorstwa, ale także przewiezienie jakiejś ilości towaru, czy osiągnięcie zysku rocznego na zadanym poziomie. Dostępna w sklepach za jakieś grosze (lub w internecie ;-).

Swego czasu pojawiła się również gra Transport Giant koncentrująca się na transporcie miejskim. Można było budować linie autobusowe, tramwajowe, kolejowe, podwieszane i magnetyczne. Ładna grafika, ciekawe scenariusze gry, no i w miarę jak rozwijamy nasze przedsiębiorstwo transportowe widać jak zmniejszają się korki na ulicach :-).

PostNapisane: N sty 03, 2010 17:36 
Admin

mocniak napisał(a):
Swego czasu pojawiła się również gra Transport Giant koncentrująca się na transporcie miejskim. Można było budować linie autobusowe, tramwajowe, kolejowe, podwieszane i magnetyczne. Ładna grafika, ciekawe scenariusze gry, no i w miarę jak rozwijamy nasze przedsiębiorstwo transportowe widać jak zmniejszają się korki na ulicach :-).

Nie masz czasem na myśli Traffic Giant? Grę polecam, choć raczej w trybie "gry wolnej". Scenariusze są dość sztampowe, kampanię podstawową przeszedłem w jedno popołudnie korzystając tylko z 2 środków transportu (autobusy piętrowe i tramwaje). Z Goldem (dodatkowe misje i mapy) jest nieco więcej zabawy, misje są bardziej wymagające.
Tym niemniej w grze nie podoba mi się brak możliwości ingerowania w tkankę miasta. Tzn owszem, można usuwać budynki (drogie) i budować tory, ale w zasadzie nic więcej. Tymczasem układ uliczny większości miast z kampanii wygląda jakby projektował go niepełnosprawny umysłowo czterolatek. Wiem, ze to ma niby utrudniać prowadzenie sensownych tras linii autobusowych, ale miast z tak prowadzonymi ulicami nie ma :-P

Swoją drogą jak już o grach to:
-Sim City 4 z dodatkiem Godziny szczytu - nie ma możliwości układania tras autobusów (same autobusy są), nie ma tramwajów, ale za to jest kolej w kilku wersjach, metro, różne typy ulic. No i dochodzi cała gospodarka przestrzenna, która też ma wpływ na transport. A wciśnięcie tego wszystkiego, co nam się zamarzy w ciasny miejski budżet to nawet większe wyzwanie.

-Maszyna - jakby ktoś chciał się spróbować zmierzyć z lokomotywą EU07 albo popularnym kiblem EN57. To mniej gra, bardziej to poważny i trudny symulator. Żeby w ogóle ruszyć z miejsca, trzeba się nieźle namęczyć. To chyba najlepszy sposób na naukę czegoś o kolei. I do tego darmowy i polski.

-Symulator stacji Poznań główny - stara, dosowa gierka praktycznie bez grafiki. Zarządza się ruchem na stacji Poznań Główny. Do wyboru rozkład z 89r (mniejsza elektryfikacja, parowozy) i 93r. Cokolwiek trudna i dość wciągająca gra - żeby zakończyć dobę bez punktów karnych (a są za wszystko-nie ten typ lokomotywy przy pociągu, opóźnienie odjazdu itp) trzeba się sporo namęczyć, mimo tego że samo ustalanie trasy jest dość uproszczone. Każdy ruch trzeba planować z wyprzedzeniem. Zwłaszcza godziny szczytu są ciężkie - przyjęcie mnóstwa pociągów równolegle z wypuszczaniem kolejnych, podłączaniem lokomotyw, przetaczaniem składów itp jest wymagające. Do tego, jak w rzeczywistości - lokomotywy się psują, pociągi spóźniają... Miłośnikom gier wymagających myślenia BARDZO polecam. Gra dostępna za free.

-Airline Tycoon - mniej miejsko, bardziej lotniczo. A nawet całkiem lotniczo. Tym niemniej też fajna gra, choć bardziej do zabawy niż nauczenia się czegoś. Szczególnie ciekawe są... świństwa jakie można robić konkurencji ;-)

-ETS (European Truck Simulation) - mało eko, mało miejsko, ale rowerzystom i kierowcom polecam z uwagi na co innego: próba przejazdu przez miasto, po trasie, czy manewrowania z naczepą daje blade pojęcie czego kierowca ciężarówki nie widzi z kabiny. Jak ktoś nie miał możliwości pojeździć takim czymś w realu, wiedza może być na wagę złota ;-) No i wyrabia dobre nawyki i wyczucie przydatne np przy manewrowaniu z przyczepą. Zdecydowanie polecam grę z kierownicą.

-BusDriver - podobnie symulator, ale tym razem autobusu. Jazda zgodna z rozkładem i bez pozabijania pasażerów i łamania prawa (za to są punkty karne) to spore wyzwanie. I dlatego gra jest warta uwagi, choć ma 2 duże minusy - brak widoku z kabiny i brak autobusów przegubowych. No i misji jest tylko 25, choć możliwość walki o punkty powoduje, że poszczególne misje przechodzi się wielokrotnie, by osiągać coraz lepsze wyniki.

-OpenTTD - wiem, ze już była opisywana. Jednak wrocę na chwilę do niej - polecam dodatek tramwajowy, dodatek z pojazdami PKP oraz mapy (do ściągnięcia z netu, bezpośrednio z poziomu gry). Z tymi dodatkami gra staje się jeszcze ciekawsza. Ogólnie polecam testowanie różnych dodatków - gra daje nieskończenie wiele możliwości dzięki edytorowi map i dodatkom właśnie. Nie korzystanie z nich, to zbytnie ograniczanie się ;-)

PostNapisane: Pn sty 04, 2010 9:05 
Bywalec

Zgadza się, nie Transport Giant, a Traffic Giant :-) Na swoją obronę dodam, że taka gra jak Transport Giant też jest, bardzo podobna do Industry Giant i niestety na podobnie beznadziejnym poziomie możliwości tworzenia sieci transportowej.

Przez te kilkanaście lat właściwie żadna gra nie zbliżyła się grywalnością i mnogością narzędzi do budowy kolei ([s]5[/s] 6 rodzai semaforów ;-)) do TTD/OpenTTD.

PostNapisane: Śr sty 27, 2010 14:38 
Oberspammer

ja mam problem z Open TTD, bo chciałem w to pierwszy raz zagrać, ale nie wiem, jak kupić jakikolwiek pojazd, a nie ma chyba pomocy, więc na razie nic z tego :(

PostNapisane: Śr sty 27, 2010 15:55 
Bywalec

gromanik napisał(a):
ja mam problem z Open TTD, bo chciałem w to pierwszy raz zagrać, ale nie wiem, jak kupić jakikolwiek pojazd, a nie ma chyba pomocy, więc na razie nic z tego :(

1. Zacznij grę przynajmniej w 1926r. Przedtem "nie wynaleziono" samochodów i lokomotyw.
2. Pojazdy kupuje się w zajezdniach (musisz ją zbudować), są pod zakładką "Nowe pojazdy"

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 13:03 
Oberspammer

kiedyś na forum rozmawialiśmy chyba o Bahn-ie.

PostNapisane: So mar 06, 2010 19:11 
Oberspammer

http://www.dobreprogramy.pl/MaSzyna-EU-na-weekend,Aktualnosc,16963.html
Cytuj:
MaSzyna EU07-424 na weekend
05.03.2010 18:50, Autor: Rafał & TomisH

W ramach cotygodniowej rozrywki weekendowej proponujemy grę MaSzyna EU07-424 - niezwykle realistyczny i bardzo zaawansowany symulator elektrowozu EU07 i innych pojazdów szynowych umożliwiający sterowanie najbardziej znanymi i rozpoznawanymi polskimi elektrowozami i nie tylko.

Strona twórców projektu skupia rzeszę pasjonatów i entuzjastów wszystkiego co związane z kolejami, od jej historii poprzez aspekty prawne oraz przepisy na rozbudowanych instrukcjach obsług maszyn kończąc. Dopracowują oni bezustannie projekt, by w jak największym stopniu odwzorowywał on to, co dzieję się w prawdziwym świecie kolei. Szybko można się o tym przekonać uruchamiając MaSzynę, albowiem odpalenie i ruszenie z miejsca choćby o krok którejkolwiek z dostępnych lokomotyw (lub też gotowych składów) bez odpowiedniej pomocy w postaci instrukcji jest zwyczajnie niemożliwe. Wszelką pomoc w tym zakresie można uzyskać na stronie projektu lub też z poziomu samej gry za pomocą klawisza F9. Dzięki świetnej fizyce i wysokiemu realizmowi gra powinna przypaść do gustu każdemu, nie tylko miłośnikom i wielbicielom tematyki w niej poruszanej.

Grę MaSzyna EU07-424 można pobrać w dziale: PO GODZINACH -> Gry -> Symulatory.

Obrazek

Można poczuć się królem stalowych szlaków bez Dyrekcji Generalnej nad głową... :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona