Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lut 14, 2011 6:21 
Oberspammer

Na stronie Urzędu Miasta w Legionowie trafiłem na ten link - przejazdów z Legionowa do stolicy nie znalazłem, ale za to o 16:15 ktoś jeździ i ma 4 miejsca do Pułtuska:
http://www.carpooling.pl/

PostNapisane: Pn lut 14, 2011 7:03 
Zielony Oszołom

Jest oprogram, który pozwala na żywo korelować potencjalnych pasażerów i kierowców.
Avego Shared Transport

Mnie zawsze zastanawiało, że nie ma czegoś takiego jak autostop na krótkich dystansach. Nieraz gdy na mrozie czekałem na pociąg/autobus, który nie chciał przyjechać, tęskno patrzyłem na samochody przejeżdżające obok przystanku. Rzadko kiedy był w nich ktoś więcej niż kierowca, a wiedziałem że co trzeci jedzie tam gdzie ja, ale żaden się nie zatrzyma. W trasie - może, ale nie w mieście.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Wt lut 15, 2011 11:56 
Admin

Ogólnie jest problem z tym carpoolingiem, także po stronie potencjalnych pasażerów.

Jak mi się ze dwa razy zdarzyło pojechać na wykład samochodem, a na końcu ogłosiłem, że wracam ze Żwirek na Białołękę i jak ktoś ma chęć, to są 4 wolne i darmowe miejsca do przystanku Konwaliowa, albo do Metra Marymont, albo do ronda Babki, to ludzie mieli miny jakbym ich chciał wywieźć do lasu, zgwałcić i zakopać.

Na sali było jakieś 300-400 osób. Nie uwierzę, że wszystkim było nie po drodze. Po prostu nie znają tych rozwiązań. A to niby studenci, co nierzadko autostopem pół Europy objechali.

Zresztą, jak jeżdżę do Suwałk, to prawie zawsze mam w aucie kogoś dodatkowo. Albo Mocniaka do Białegostoku, albo ciocię do Suwałk, albo przynajmniej jakieś graty do dostarczenia. Na długą trasę nie ma problemy zapełnić auto. A po mieście, nie wiedzieć czemu, ludzie się boją.

PostNapisane: Wt lut 15, 2011 13:42 
Oberspammer

Cytuj:
to ludzie mieli miny jakbym ich chciał wywieźć do lasu, zgwałcić i zakopać.

Nie daleś im okazji pojsć na piwo i pomarudzić na komunikację ;-), albo... widzieli, że postoisz w korku, albo...nie jesteś zbyt popularny ;-)

PostNapisane: Wt lut 15, 2011 15:13 
Oberspammer

Raffi napisał(a):
ludzie mieli miny jakbym ich chciał wywieźć do lasu, zgwałcić i zakopać.

Ciężka praca nad reputacją daje wreszcie efekty? :lol:

PostNapisane: Wt lut 15, 2011 17:54 
Bywalec

Czasem próbuję łapać stopa w drodze z domu na przystanek -- bardziej dla urozmaicenia niż z poważnej potrzeby. Co trzeci raz udaje się kogoś złapać; z grubsza co szósty/a kierowca reaguje. Pod warunkiem, że dzieje się to na drodze wewnętrznej osiedla (mojego lub sąsiedniego). Na drogach publicznych w warszawie mogę zapomnieć o stopie.

PostNapisane: Wt lut 15, 2011 18:41 
Stały Bywalec

przydałoby się wprowadzenie "prywatnych nadwyżek mocy przewozowych" na rynek. To, że bon komunikacyjny jest pilnie potrzebny juz sobie chyba wyjaśniliśmy. Gdyby mógł być wykorzystany do płacenia osobom prywatnym za przejazdy carpooling ruszyłby z kopyta, co wymagałoby jednak uproszczenia do minimum formalności i kosztów związanych z zarejestrowaniem działalności "przewóz osób". Warto by również umożliwić osobom fizycznym sprzedaz usług do pewnego limitu nie wymagający takiej rejestracji.

PostNapisane: Wt lut 15, 2011 21:23 
Oberspammer

RysiekK napisał(a):
(...)Gdyby mógł być wykorzystany do płacenia osobom prywatnym za przejazdy (...) umożliwić osobom fizycznym sprzedaz usług do pewnego limitu nie wymagający takiej rejestracji.

No, wreszcie rząd znalazłby miejsce odpowiedzialne za dziurę budżetową, dług publiczny i resztę... :wink:
A wrogami publicznymi #1 ogłoszonoby tych, co kogoś podwożą...
Plus dochodzi kwestia odpowiedzialności karnej za uszkodzenia pasażera w ew. wypadku...

PostNapisane: Wt lut 15, 2011 23:00 
Stały Bywalec

na fałszywą propogandę trzeba by odpowidac antypropogandą , co byłoby tym łatwiejsze ze korzysci ujawniłyby się niemal natychmiast, a odpowiedzialność regulują obecne przepisy o świadczenu takich usług

PostNapisane: Śr lut 16, 2011 7:52 
Zielony Oszołom

Czasem zastanawiam się, na ile jazda autostopem jest ekologiczna. Jeżeli autostopowicz/carpoolista(?) rezygnuje z odpalania własnego samosmrodu, to temat zamknięty. Ale co jeśli ktoś wystawia kciuk tylko po to by nie jechać autobusem/koleją, np. dla oszczędnosci pieniędzy/czasu? Można wtedy argumentować, że wówczas zwolni się jedno miejsce w autobusie, więc zmieści się ktoś inny, kto być może pojechałby własnym samochodem (lub ktoś z rodziny by go zawiozł) w razie nie możliwości dostania biletu. Czy takie sytuacje są w miarę częste, czy w ogóle się zdarzają?

A czy autostop/carpooling na większą skalę mógłby pogrążyć transport publiczny (z racji braku chętnych)?

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona