Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn gru 07, 2009 13:36 
Oberspammer

Myślę, że wielu z nas to zna
"Podróżni, nie posiadający ważnych biletów na przejazd/przewóz lub posiadający bilety nie zalega-lizowane w kasie biletowej, albo nie skasowane w kasowniku, obowiązani są zgłosić się do kie-rownika pociągu przed lub niezwłocznie po wejściu do pociągu (do pierwszego wagonu klasy 2
z miejscami do siedzenia licząc od czoła pociągu) w celu nabycia, zalegalizowania lub skasowania biletu."

Chciałbym pozbierać argumenty za zniesieniem tego przepisu w regulaminie przewozu PKP, IC i innych.

Na razie znajduję takie:
1. Wielu kontrolerów i tak nie stosuje tego przepisu i wystawiają bilety podczas kontroli, zwłaszcza w osobowych oraz w zatłoczonych pociągach, gdzie przemieszczenie się do pierwszego wagonu graniczy z cudem. IMHO ten przepis to w bardzo wielu wypadkach czysta fikcja.
2. Za granicą (tą zachodnią) czegoś takiego nie ma.
3. To obowiązkiem konduktora powinno być chodzenie po pociągu i wyszukiwanie pasażerów, a nie obowiązkiem pasażera szukanie konduktorów. Ten przepis sankcjonuje wygodę konduktora - może sobie siedzieć w przedziale służbowym i nie ruszać się z miejsca, bo pasażer musi przyjść.
4. W Ex, IC, i EC już zniesiono ten przepis, a więc istnieje pewne podejrzenie, że w pospiesznych prowadzonych przez IC ten przepis dyskryminuje pasażerów w stosunku do pasażerów pozostałych klas pociągów - jest to niespójność, która może mylić pasażera, który często jeździ Ex w górą a potem nagle w pospiesznym.
Ktoś ma jakieś doświadczenia przemyślenia lub inne dane dotyczące tego przepisu?

PostNapisane: Pn gru 07, 2009 13:50 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
Ktoś ma jakieś doświadczenia przemyślenia lub inne dane dotyczące tego przepisu?

Ja mam takie dane, że w Kolejach Mazowieckich też wystepuje ten problem.
Wiem, bo się rozsiadłem w oczekiwaniu na konduktora, a przyszły jakieś drechy z plakietkami i zrobiło się bardzo niemiło.

PostNapisane: Pn gru 07, 2009 16:04 
Admin

Z argumentów mam jeszcze jeden - dla pasażerów z rowerami to niesamowity wrzód na d...p. Zwłaszcza, gdy nie ma wagonu rowerowego i muszą zostawić rower (często z bagażem) dokładnie na przeciwnym krańcu niż niż konduktorzy, którzy wymagają "pustego" przejścia przez przód wagonu przy przedziale konduktorskim. Rowerzysta musi więc przejść dokładnie przez cały pociąg do konduktorów.

PostNapisane: Pn gru 07, 2009 23:22 
Oberspammer

Cytuj:
Z argumentów mam jeszcze jeden - dla pasażerów z rowerami

Wydaje mi się, że był jakiś przepis, który zwalniał osoby z bagażem o dużych gabarytach czy spełniających jakieś inne kryterium, do którego kwalifikowali się rowerzyści, z obowiązku udawania się do konduktora po bilet, więc nie wiem, czy ten argument będzie przekonywujący.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt gru 08, 2009 9:58 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):
Wydaje mi się, że był jakiś przepis, który zwalniał osoby z bagażem o dużych gabarytach czy spełniających jakieś inne kryterium, do którego kwalifikowali się rowerzyści, z obowiązku udawania się do konduktora po bilet, więc nie wiem, czy ten argument będzie przekonywujący.

Tak (rowerzyści, kobiety w ciąży, etc.), ale tylko w Przewozach Regionalnych, i tylko przy odjeździe ze stacji na której nie ma kasy/jest nieczynna. Nie było tu już wątku o tym?

EDIT: precyzuje to Regulamin przewozu osób, rzeczy i zwierząt (RPO-PR par. 10 ust. 20) http://www.pr.pkp.pl/przepisy.html
EDIT2: przeczytałem to jeszcze raz, i już nie jestem pewien czy to "tylko" na pewno obowiązuje, czy też jest to określenie kolejnej klasy osób uprawnionych do takiego postępowania. Spójrzcie sami - czy podkreślony fragment odnosi się do rowerzysty, czy jest kolejnym punktem?

Cytuj:
Kobieta w ciąży oraz osoba: o widocznej niepełnosprawności ruchowej, w wieku powyżej 70 lat, z dzieckiem/dziećmi do lat 4, niewidoma bez przewodnika lub podróżująca z psem przewodnikiem albo niewidoma niepełnoletnia z niepełnoletnim przewodnikiem, poruszająca się na wózku inwalidzkim odbywająca przejazd z lub bez osoby towarzyszącej, posiadająca bilet z niższym wymiarem ulgi niż wynika to z okazanego dokumentu i osoba przewożąca rower, która rozpoczyna przejazd z stacji/przystanku na której nie ma kasy lub kasa jest nieczynna, nie jest traktowana jak podróżny bez ważnego dokumentu przewozu.

Przypominam, że w razie niejednoznaczności, w naszym systemie prawnym spory rozstrzyga się na korzyść klienta...

Wojtek napisał(a):
Chciałbym pozbierać argumenty za zniesieniem tego przepisu w regulaminie przewozu PKP, IC i innych.

Na razie znajduję takie:
1. Wielu kontrolerów i tak nie stosuje tego przepisu i wystawiają bilety podczas kontroli, zwłaszcza w osobowych oraz w zatłoczonych pociągach, gdzie przemieszczenie się do pierwszego wagonu graniczy z cudem. IMHO ten przepis to w bardzo wielu wypadkach czysta fikcja.

Chyba wręcz samo IC oficjalnie reklamowało taką możliwość - zajmij miejsce w przedziale, i spokojnie czekaj na konduktora a on sprzeda ci bilet. Nie umiem tego wygooglać, ale odnoszę wrażenie że plakaty w tym tonie widziałem na dworcach.

PostNapisane: Wt gru 08, 2009 12:51 
Oberspammer

Cytuj:
Chyba wręcz samo IC oficjalnie reklamowało taką możliwość

Tak, bo w pociągach klasy Ex, IC, EC tak można, ale już (jeszcze?) w pospiesznych, mimo, że do PKP IC należą, obowiązuje przepis, o którym jest ten wątek. Ostatnio na ten przepis właśnie się nadziałem i zostałem potraktowany jak nie przymierzając bandzior (a nie "na korzyść klienta"!). Ale potem do końca trasy pociągu konduktorzy nie pokazali się na składzie, co pokazuje moim zdaniem, że chcieli się na mnie dorobić za pozostałych gapowiczów lub osoby, którym nie sprawdzono biletów domniemując tylko, że je mają.

PostNapisane: Wt gru 08, 2009 12:56 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
Tak, bo w pociągach klasy Ex, IC, EC tak można, ale już (jeszcze?) w pospiesznych, mimo, że do PKP IC należą, obowiązuje przepis, o którym jest ten wątek.

A wiemy, w którym miejscu jest takie rozróżnienie? Jest jakiś regulamin IC, czy "pospieszne IC" dostały taki obyczaj w spadku razem z nazwą?

EDIT: Wiemy. Regulaminu przewozu osób, rzeczy i zwierząt przez Spółkę "PKP Intercity" (RPO-IC) par. 5 ust. 9:

Cytuj:
W pociągach TLK podróżni, nieposiadający ważnych dokumentów przewozu obowiązani są zgłosić się do konduktora w celu ich nabycia, przed lub niezwłocznie po wejściu do pociągu.
Jeżeli konduktor nie może niezwłocznie dokonać odprawy podróżnych, wówczas wydaje im „Poświadczenie o zgłoszeniu braku ważnego biletu na przejazd”, a odprawy dokonuje podczas kontroli dokumentów przewozu

Jechałeś Wojtku pospiesznym czy TLK? Biedaczki z IC nie zdążyły przez cały rok (od przejęcia pośpiechów) sobie regulaminu dostosować... Teraz wszystkie pospieszne mają być przemianowane na TLK, więc niby problem zniknie sam...

No i jaki wynik sprawy? Masz jakiś kwit? :-)

PostNapisane: Wt gru 08, 2009 14:24 
Oberspammer

Jechałem pospiesznym. Goście mi cały regulamin na blachę wyłożyli. A kwitu nie mam, bo się wygadałem szczęśliwie, choć już 300 złotych pisali.

Ale nie o tym wątek, ale o tym, jak te przepisy obalić. Do tego szukam porządnego haka.

PostNapisane: Wt gru 08, 2009 17:44 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
Ale nie o tym wątek, ale o tym, jak te przepisy obalić. Do tego szukam porządnego haka.

No tak, ale żeby obalić, dobrze wiedzieć co dokładnie chcemy obalić. Tu na przykład wyszło, że w pośpiechach (których już wkrótce - z nazwy - nie będzie) formalnie nie ma takiego obowiązku.
Przeglądam sobie rozporządzenie (WE) NR 1371/2007, na razie nie znalazłem niczego na kształt haka. Zwróciłbym uwagę na:

Cytuj:
Art.9, ust. 4. Przedsiębiorstwa kolejowe zapewniają możliwość nabycia w pociągu biletów na dane połączenie, chyba że możliwość taka jest ograniczona albo wyłączona ze względów bezpieczeństwa lub zwalczania nadużyć, z powodu obowiązku wcześniejszej rezerwacji lub z uzasadnionych względów handlowych.

Zał. I Art.8 ust. 1. Opłatę za przejazd uiszcza się przed rozpoczęciem podróży, chyba że między podróżnym a przewoźnikiem została zawarta odmienna umowa.

(26) Miejskie, podmiejskie i regionalne kolejowe usługi pasażerskie mają inny charakter niż usługi dalekobieżne. Dlatego państwa członkowskie powinny mieć możliwość udzielania czasowych zwolnień ze stosowania przepisów niniejszego rozporządzenia dla miejskich, podmiejskich i regionalnych kolejowych usług pasażerskich, z wyjątkiem niektórych przepisów, które powinny mieć zastosowanie do wszelkich kolejowych usług pasażerskich w całej Wspólnocie.

Czy nie wydaje Ci się jednak, że ewentualne wprowadzenie takiej obsługi na połączeniach gdzie stacje występują często (czyt. osobowe "REGIO", pospieszne "TLK", "InterREGIO"), może, z dużym prawdopodobieństwem, doprowadzić do częstych nadużyć i uciążliwości dla pozostałych pasażerów? Czy wyobrażasz sobie konduktora przechodzącego co stację (albo nawet co pięć stacji) przez cały "kibel" i rzeczywiście kontrolującego bilety wszystkich (a nie tylko "czy ktoś z państwa się dosiadł")?

Nie twierdzę, że na pewno będą liczne nadużycia. Może właśnie nie. Jednak uważam że ryzyko ich wystąpienia w Polsce jest większe, niż np. w Niemczech.

PostNapisane: Wt gru 08, 2009 20:25 
Admin

Nadużycia i jazda na gapę pociągami - już są. Rzadko chodząca po składzie obsługa, po prostu ich nie wyłapuje.

Swoją drogą, czy to pociąg i pasażer jest dla obsługi, czy jednak obsługa jest dla pasażera i pociągu? Bo to jest chyba podstawowe pytanie.

IMO Obsługa nie jest po to by grzać dupy w przedziale służbowym, popijając gorzałę (z termosu, co by widać nie było) i gadając o dupie-marynie. Oni powinni łazić po składzie, sprawdzać, doglądać, sprzedawać bilety, a nawet pomagać starszym pasażerom wysiadać na (za) niskich peronach.

Przedział służbowy i zwyczaj siedzenia w nim przez cały czas na dupie to relikt PRL-u, gdy pasażer w PKP nie był klientem, a petentem. Powinno się go jak najszybciej zlikwidować, a obsługę ganiać po korytarzach tak jak ganiają hostessy po marketach.

Jeżeli kolej ma wygrać konkurencję jakościową z autobusami i samochodami, to nie wystarczy tylko zmiana taboru - potrzebna jest PRZEDE WSZYSTKIM zmiana sposobu myślenia, na myślenie skierowane na klienta i jakość usług w każdym detalu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona