Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz maja 13, 2010 11:38 
Zielony Oszołom

Maćku, nie do końca podzielam Twój entuzjazm dla REGIOkarty. Wprawdzie jestem jej posiadaczem, ale zrobiłem sobie też taką małą analizę i mi wyszło, że w obecnym wydaniu rokowania są kiepskie. Możesz chcieć rzucić okiem na tabelki:

http://rzeznik.wikidot.com/przewozyregionalne-ceny

Wspieranie efektu lojalnościowego jest zrealizowane w przypadku RK wyjątkowo siermiężnie, na zasadzie "zapłać nam dużo z góry, a później wyjdzie Cię to troszkę mniej (być może)".

Zastanawia też, że RK jest wyjątkowo mało korzystna z punktu widzenia osób posiadających już zniżkę (np. studencką) - patrz tabelki. Czy nie warto przyzwyczajać do podróżowania koleją właśnie te młode osoby?

Dlatego podpisuję się dwoma rękoma pod pozostałymi postulatami, ale w żaden sposób nie widzę jak honorowanie niepopularnej* RK miałoby zachęcić pasażerów spoza Mazowsza do jeżdżenia pociągami KM. Najpierw PR musiałyby stanąć na nogi i wymyślić fajną, samonapędzającą się ofertę związaną z RK (na przykład: podstawowa karta dostępna po kosztach nośnika, ale po nagraniu N biletów miesięcznych pod rząd - kolejne kupujesz ze zniżką - może nawet wzrastającą, wtedy może być nawet N=1).

* - moja RK, wydana pod koniec kwietnia, ma numer poniżej 800, a przecież były liczne b.poważne promocyjne obniżki cenowe.

EDIT:
Oczywiście mogłem przeoczyć jakieś aspekty oferty REGIOkarta - proszę o zwrócenie uwagi. Zwracam się z tą prośbą nie tylko do Maćka.

PostNapisane: Cz maja 13, 2010 12:20 
Oberspammer

Karta to jedna z trzech propozycji. Wydaje mi się, że w tym wypadku istotny jest efekt a) skali (im więcej przewoźników, tym większe szanse na powodzenie i zwrot kosztów), b) kosztów (KM są po prostu droższe od PR, więc zwrot kosztów byłby łatwiejszy). Zgadzam się, że nie jest to rozwiązanie idealne (daleko mu do tego), nie uważam tego jednak za powód, by odwracać się do niego placami.

Bardzo podoba mi się pomysł darmowego przewozu roweru do RegioKarty. Ciekawe, czy autorzy wysłali pismo do PR w tej sprawie.

Pozdrawiam,
Maciek

P.S. Czyżbyś też skorzystał z promocji Rynku Kolejowego? :)

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz maja 13, 2010 12:30 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):
Bardzo podoba mi się pomysł darmowego przewozu roweru do RegioKarty. Ciekawe, czy autorzy wysłali pismo do PR w tej sprawie.

Autorzy wysłali w tej sprawie maila do PR. Bo mają RK z promocji facebookowej, a za wożenie roweru pociągami iR mimo to są zmuszeni płacić wg standardowego cennika (promocja wakacyjno-weekendowa nie obejmuje iR).

PostNapisane: Cz maja 13, 2010 12:53 
Oberspammer

Gdyby wprowadzono darmowy przewóz rowerów do RegioKarty, we wszystkich opisanych na stronie wypadkach taniej wychodziłoby z RK niż z karnetem. (Do każdego dnia karnetu trzeba dokupywać bilet na rower za 5zł, czyli wychodzi 31,33zł za dzień.) Ciekawe, co PR odpiszą. Może warto by więcej osób się o to upomniało?

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz maja 13, 2010 14:44 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):
Gdyby wprowadzono darmowy przewóz rowerów do RegioKarty, we wszystkich opisanych na stronie wypadkach taniej wychodziłoby z RK niż z karnetem.

Tak, o ile byłby darmowy przewóz roweru dokładany do biletu wg taryfy RAZEM (czyli z REGIOkartą). Ja myślałem akurat o darmowym przewozie roweru, o ile tylko masz REGIOkartę, niezależnie czy sam jedziesz z biletem czy karnetem. :-)

Ale, generalnie, popieram! To też ciekawa wersja pomysłu.

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 23:59 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):

Ankieta jest: http://regiochlopak.blogspot.com/2010/0 ... iecej.html